nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 21. september 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Å dele intime bilder uten samtykke er strengt forbudt på Facebook, og ville normalt ført til at brukerkontoen stenges for godt. Fordi Neymar var beskyttet av XCheck tok det mer enn én dag før Facebooks egne moderatorer fikk tilgangen de trengte til å fjerne innholdet. Foto: AFP/NTB

Kjære NRKbeta-leser

Fikk du med deg den gigantiske panteren som hoppet opp på poengtavla og rev ned flagget til motstanderlaget før 🏈-kampen i Charlotte i Nord-Carolina forrige uke? Nå har AR-dyr også inntatt norske skoler, dog på en noe mer dempet måte. Eirik har besøkt Midtstuen ungdomsskole og sett på hva som popper ut av lærebøkene der:

– Dette skulle jeg gjerne hatt i alle skolebøkene mine!

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓 – del 1

1. JOURNALIST-PODKAST 🎧: Den amerikanske podkasten Longform, som gjør lange intervjuer med journalister, har endelig fått en slags norsk konkurrent, tipser Ståle. I podkasten «Slik jobber jeg», fra Institutt for journalistikk, intervjues norske mediefolk på rekke og rad.

2. DROPP PASSORDET ☑️: En gladnyhet for dem som hater passord, melder Martin. Nå kan du fjerne passordet fra Microsoft -kontoen din og logge deg på med passordløse metoder. (Bleeping Computer)

3. ENORMT MINECRAFT-PROSJEKT 😲 : Det er et ambisiøst mål å love at du skal bygge hele Star Wars-universet i Minecraft, men når du ser hva Reddit-brukeren Vistachess har gjort så langt, kan det bli spennende å følge med videre, sier Eirik. (PC Gamer)

4. EPLE-ANGREP 🍎 : En såkalt zero-day, zero-click-svakhet er oppdaget i Apples operativsystemer. Den gjør at iPhone-brukere risikerer å få en melding som ser helt normal ut, men som inneholder kode som kan bryte sikkerhetsmekanismene til enheten. Nå har Apple sluppet en oppdatering som beskytter mot svakheten, tipser Henrik. (Citizen Lab)

5. HOT🔥 OR NOT🙅‍♀️? Nå er det slutt på å skylde på svette fingre når du misser i avgjørende mobilspilløyeblikk, tipser Christine. Det er jo bare å kjøpe klær til de glatte tommeltottene dine! (Engadget)


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


Publisert på nrkbeta.no:

Facebook har gitt kjendiser særbehandling

Da Neymar delte nakenbilder uten samtykke ble han behandlet med silkehansker.
Les saken

JUS-EKSPERTER:
Myndighetene tar feil om E-tjenestens overvåkningssystem

Les saken

 

En kvinne har på et par solbriller og trykker med hånden på den ene brillestangen.

– På bare noen centimeters avstand kan kameraene bli oppfattet som skruer

Personvernbekymringer etter Facebooks smartbrille-lansering.
Les saken

Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓 – del 2

6. ONLY FANS-NYTT 🔞: Lurer du på hva som har skjedd med OnlyFans i det siste? Ståle tipser om The Guardians nyhetspodkast som har en svært opplysende episode om nettstedet som omtales som «nattens Instagram».

7. BAKHOLDSANGREP 🚴‍♂️: Martin tipser om en langleser om New York-sykkelbudenes tøffe hverdag: «Utnyttet av apper. Angrepet av tyver. Ubeskyttet av politiet. Byens 65.000 syklister har bare seg selv å stole på.» (The Verge)

8. 319 ÅRS MODERERING 📰: Facebook har brukt timer tilsvarende 319 år med å merke eller fjerne villedende og falsk informasjon postet i USA i løpet av 2020, ifølge Wall Street Journal. (Business Insider)

9. IPOD-NOSTALGI 🎵: Hvis du er lei av det vanlige designet på musikkstrømmetjenesten din, kan du bruke dette ipod-skin-et, tipser Anders. Her får du litt 00-tallet-vibes og gleden ved å gjøre all navigering med skroll og klikk.

10. – UTROLIG SKUFFENDE 💲: Også NFT-er kan rammes av innsidehandel, minner Ståle om. Produktsjefen i en av de største markedsplassene for NFT-er, OpenSea, har innrømmet å ha kjøpt ting rett før de ble vist fram på forsida deres, og dermed fått en stor fordel. I en bloggpost oppsummerer selskapet at det er «utrolig skuffende». (The Block)

1. AI-FORSKER TILBAKE 🔎: Timnit Gebru, den høyprofilerte AI-forskeren som forlot Google under etter en opprivende og offentlig konflikt med selskapet, skal nå starte en uavhengig forskningsgruppe, tipser Martin. (Bloomberg)


Kul karttjeneste

The True Size er en tjeneste som lar deg sammenligne størrelsen på forskjellige land. Skriv inn det landet du vil sjekke og dra det rundt på kartet. Eirik ble overrasket over hvor langt Norge egentlig er da han la det oppå Australia. Foto: thetruesize.com

Gull fra Beta-arkivet

Dagens unge har trolig aldri sett en diskett annet på museum. Likevel brukes den fortsatt som et symbol på lagring. Hvorfor det?

Microsoft Windows 3.1, fra Roger Schultz på Flickr

Trykk på disketten for å lagre

Les saken


Nettsteder med kun én funksjon

Det er noe litt fascinerende med nettsteder som bare har én eneste funksjon, filosoferer Eirik. Han har vært innom de enkle som hardovrefalt.no og de nyttige som downforeveryoneorjustme.com, men kom nylig over denne: nooooooooooooooo.com. Nettsiden er kjekk å ha åpen dersom noe går galt og du skulle få behov for å melde fra om det. Skru lyden på fullt 🔊 og trykk på knappen.

Syns du alt dette bare var tull så har Eirik bare én ting å si: sadtrombone.com 😉.

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

2 kommentarer

 1. Så istedet for passordet som tar 5 sekunder å skrive, kan du nå bruke en kode som tar 3 sekunder å skrive. Men for å få kode, må du enten logge inn på e-postkontoen med brukernavn og passord, eller finne fram en annen maskinvare, som alt i alt tar mange fler sekunder, eller kanskje minutter.

  Hvorfor blir alt ukritisk formidlet videre her?

  Svar på denne kommentaren

  • Dette er milevis unna å være ukritisk formidling. Om du hadde vært litt mer kritisk så hadde du sett det.

   Istedet for passordet som tar 5 sekunder å hacke kan du nå bruke en kode = vanskelig å hacke. 2-faktor autentisering. Det finnes mange alternativer innen slike løsninger, Microsoft har valgt den der.

   Sikkerhet er et evig kappløp, og derfor jaktes det hele tiden på forbedringer i sikkerhet og brukervennlighet i den rekkefølgen.

   Disse løsningene har 2 funksjoner:
   1: Å holde utenforstående utenfor
   2: Å nagle deg til kontoen og maskinene/duppedittene dine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.