nrk.no

Stjal 5,4 milliarder kroner i enormt kryptotyveri

Kategorier: IT-sikkerhet & Samfunn

De siste årene har det vært flere store datainnbrudd rettet mot kryptobørser og eiere av kryptovaluta. Foto: Nicolas Asfouri / AFP / NTB


Blokkjede-selskap PolyNetwork ber innbruddstyvene levere tilbake den stjålne kryptovalutaen.

Denne uken ble PolyNetwork, et selskap som leverer blokkjede-teknologi, hacket. Det skal ha skjedd gjennom en sårbarhet i selskapets systemer, skriver BBC.

Nå ber PolyNetwork at innbruddstyvene tar kontakt for å levere tilbake beløpet som har kommet på avveie.

– Pengebeløpet dere har hacket er en av de største i historien til defi. Politi i hvilket som helst land vil se på dette som alvorlig økonomisk kriminalitet og dere vil bli etterforsket, skriver selskapet.

Defi er en mye brukt forkortelse for desentralisert finans.

Uttalelse fra PolyNetwork.

Ifølge sikkerhetsselskapet SlowMist skal kryptovaluta til en verdi av 5,4 milliarder kroner være på avveie. Beløpet skal ha blitt overført til tre ulike kryptokontoer.

Flere store datainnbrudd

PolyNetwork er bare den siste i en lang rekke kryptotyverier. I 2014 gikk kryptobørsen Mt. Gox konkurs etter at kryptovaluta til en verdi av 4,2 milliarder kroner kom på avveie, noe som da tilsvare syv prosent av den totale verdien til Bitcoin.

I 2018 ble Japans største kryptobørs, CoinCheck, utsatt for et tyveri. Beløpet ble da anslått til å være 4,8 milliarder kroner, skriver BBC.

Har startet å sende penger tilbake

Onsdag skal innbruddstyven ha startet å overføre deler av beløpet tilbake. Allerede skal over 2,3 milliarder norske kroner ha blitt overført i ulike kryptovalutaer, ifølge bransjenettstedet The Block. PolyNetwork oppga selv klokken 13.47 norsk tid at 42 millioner kroner har blitt levert tilbake.

– Hackeren er klar til å overgi seg, skrev innbryteren i en melding til PolyNetwork.

At pipen har fått en annen lyd kan henge sammen med at sikkerhetsfirmaet SlowMist hevder å ha funnet en rekke opplysninger som identifiserer gjerningspersonen.

Saken er oppdatert med informasjon om at deler av beløpet er overført tilbake.

19 kommentarer

 1. Har hørt via bekjente med litt peil på krypto at det nok vil bli vanskelig å slippe unna med byttet.

  Kontoene som har mottatt pengene er i søkelyset, for å si det forsiktig.

  Det blir litt som om du hacker oljefondet og setter penger over på egen konto… 😉

  Svar på denne kommentaren

  • så denna driten var ikke så jøvla anonym alikevel som enkelte neper har likt å mase om lenge? joa de ble motsagt, men ikke mange skjønte noe og bare «jammen anonym!»…

  • Lasse Skaansar (svar til Thomas R)

   Dette her er kommentar til, [Weng]. Fikk ikke svare direkte til personen, men ja. Det stemmer.

   Er ikke så anonymt som man liker å tro det. Politiet, myndighetene og NASA, Europol-Dark-Web-Team-lignende org. har tidligere sporet tilbake folk ved blant annet å tracke nettsidene. Ved å gjøre det så kan de se hvem som går innom nettsiden. Dette her har de gjort ved Bitcoin i tidligere tilfeller.

  • Weng: Det er jo hele poenget med blokkjede, at det er en åpen ordrebok der man kan se alle transaksjoner. Det er dermed også derfor antall kriminelle som benytter det blir lavere og lavere, i motsetning til med fiatpenger som ikke kan spores like enkelt.

 2. Roy Myklebust

  Dette er den iboende feil med krypto valuta. Det finnes ikke tillit til systemer som kan bli demontert av glupe hackere. Som om banken din har en svingdør til hvelvet.
  I tillegg har vi allerede begynte å migrere over til en form for «krypto» og med at det er nesten ikke kontant i sirkulasjon lenger i Norge. Vipps og plastikk er foretrukket form for valuta nå. Bare vi kan få resten av verden til å våkne opp til fremtiden.

  P.S. Før var en «hacker» noen som forbedret data programmer ved å gjøre de enklere; i.e. hacket koden. Ikke en ondsinnet skikkelse i et dunkel rom som vandret nettet bare for å skape frykt og skade…

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg er tilbøyelig til å mene at tap er en risiko man må være innstilt på å bære uten å sutre dersom man velger en valuta som ikke er utstedet av en aktør som står ansvarlig overfor vanlige myndigheter og som attpåtil ikke har noen verdi forankret i virkeligheten…

  Svar på denne kommentaren

  • Vidar (svar til Håkon)

   Det er ikke bare kryptovaluta som ikke har noen verdi forankret i virkeligheten. Ingen «penger» i dagens systemer er det.

  • ErikRF (svar til Håkon)

   Til Vidar:

   Det er ingen tjenester eller varer – med unntak av ulovligheter – som krever krypto. Derfor ingen forankring. Derimot kan man ikke bo i Norge uten å bruke den norske kronen. Kronen er med andre ord forankret i 5 millioner innbyggere og all relatert aktivitet/handel. Tradisjonelle valutaer er uten tvil mer forankret i virkeligheten.

  • Svein Pedersen (svar til Håkon)

   Kryptovaluta er dessverre IKKE monopolpenger. Kryptovaluta er et middel som smører et maskineri av «smart-contracts» og raske billige pengeoverføringer. Dette er noe de store finansielle aktørene implementerer mer og mer i sine fremtidsplaner. Noe som vises ved at de selv handler kryptovaluta med begge hender. Og hvorfor er det så mye «motstand» mot det? Det er et sterkt ønske om å holde prisene nede, for på den måten kan lommene fylles på «salg».

  • Jostein Tønnessen (svar til Håkon)

   Utsagnet om at krypto ikke har noen verdi forankret i virkeligheten holder ikke vann. Den største fremskrittet krypto tilbyr er at nettverket er desentralisert og derfor mye sikrere enn et banknettverk. For å ikke nevne at hver enkelt av topp kryptoene (forut doge) har forskjellige funksjoner som setter dem fra hverandre.

  • Håkon (svar til Håkon)

   … og hvis du på et tidspunkt finner på at du vil kvitte deg med kryptopengene dine, hvem er forpliktet til å kjøpe dem?

   Eller erstatte dem, hvis den jeg har betrodd dem til roter dem bort?

 4. Det er betenkelig hvordan hele økonomien utvikler seg med luftpenger overalt som vokser i et stadig manipulert marked. En kan lure på om kanskje det er noen av de store bankene som har hacket kryptoen for å få tilbake all pengemakta… Pest eller kolera, Krypto eller bankvesen… Eller kanskje alt blir bedre fremover med rettferdig skattlegging og at alle grådigperene pent bretter sammen de økonomiske luftslotta sine… 😛

  Svar på denne kommentaren

 5. Ingenting som er laget i teknologi er trygt. Noe er 10% sikkert, noe 50%, noe er 99.99% sikkert. Men ingenting er 100% sikkert.
  Når det kommer til den sikreste formen for penger sett i det lange løp, det vil jeg påstå er helt vanlige kontanter.

  For 2-3 år siden så var Bitcoin å anse som svært trygt og umulig å spore. Men teknologien utviklet seg og spesielt takket være store investeringer gjort av store og rike land og selskaper så ble det raskt utviklet teknologi som gjør at det ikke er spesielt trygt eller anonymt med Bitcoins lenger.

  Monero derimot, det er IDAG å anse som svært trygt, sikkert og praktisk talt umulig å spore eller «hacke». Men om f.eks. 5-10 år så vil sannsynligvis den pipen ha en helt annen lyd og det vil være noe helt annet, enten en helt ny kryptovaluta eller annen form for teknologi som anses som det sikreste.

  The Whitehouse Market er f.eks. Et marked på det mørke nettet som er blant verdens nåværende mest populære markeder for kjøp av bla. Rusmidler, Legemidler og Steroider som ikke lenger godtar Bitcoins som betalingsmetode. Kun Monero. Nettopp fordi btc ikke er trygt nok.

  Dette er også en god ting (sett med mine øyne). Så lenge ingenting er 100% sikkert så kan ingen av verdens myndigheter oppnå for stor makt. Muligheten til å hacke noe, om det så er selve verdensbanken, er selve definisjonen på «makt til folket».

  Bare ikke vær så naiv at du tror at noe noen gang kan anses å være trygt. For det som er umulig idag vil garantert bli mulig en dag. Enten i morgen eller om 1 milliard år. Av denne grunn så anser jeg det også som en nærmest garanti for at det en gang i fremtiden vil være mulig å bevege seg raskere enn lysets hastighet. Ikke idag, idag er det «umulig». Ikke i morgen heller, men kanskje om 1, 2, 5 eller 10 milliarder år.

  Svar på denne kommentaren

 6. Steven McQueen

  Er hensikten markedsmanipulasjon?

  Kan det ikke være en mulighet at disse hackerne sitter på andre krypto-lommebøker, med sine egne lovlige «verdier». Ved å hacke og overføre mye krypto, kan de få prisen til å stige, og dersom de stjålne verdiene blir værende i disse «døde» lommebøkene, så øker de resterende myntene i verdi pga tilbud og etterspørsel.
  Da kan hackerne selge sin egen lovlig krypto-beholdning med høy fortjeneste.

  Svar på denne kommentaren

 7. I det siste har jeg blitt virkelig overrasket over handlingene til noen hackere som hacker og tar ut penger fra defi- eller likviditetspooler, og deretter returnerer pengene som om ingenting hadde skjedd, alt dette ser veldig merkelig ut fra utsiden og det ser ut til at vi virkelig er bare blir manipulert.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.