nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 25. mai 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

3D-visning av Google Maps som viser en regndråpes vei gjennom elveløp ut til havet
Illustrasjon: Sam Learner / river-runner.samlearner.com

Kjære NRKbeta-leser,

Nylig annonserte det norske selskapet Volue at de hadde blitt offer for et løsepengevirus. Åpenhetslinjen får skryt av IT-eksperter. Les mer i saken til Martin.

Mann med hodetelefoner står i et kontorlokale og ser inn i kamera

Norske Volue hylles for åpne Zoom-oppdateringer etter dataangrep

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. FÅ VIL SPORES: Kun rundt 10% sier ja til å bli sporet på tvers av apper og nettsteder, viser tall fra Flurry Analytics. Det kommer etter at Apple lanserte iOS 14.5 som inkluderte en funksjon som ga brukerne et valg om å tillate dette for hver app, tipser Martin.

2. PERSONVERNSPROBLEMER: Henrik tipser om at Venmo (USAs svar på Vipps) har en sosial graf à la Facebook, og gjennom denne grafen kunne Buzzfeed News identifisere president Joe Bidens hemmelige konto på tjenesten. Slik kunne Buzzfeed se presidentens kontakter og hans nettverk, noe eksperter mener kan ha følger for nasjonal sikkerhet. 😱

3. BITCOIN OG MILJØ:  «Det er ikke til å forstå at Norge fortsetter å subsidiere utvinningen av Bitcoin» skriver kronikkforfatter Pierre Lison. Godt og konkret om hvorfor Bitcoin er dårlig både for klima og for samfunnet i seg selv, tipser Anders.

4. SLUTTER MED SPEIL: Sony har solgt sitt siste speilreflekskamera. 📷 Ifølge Engadget har Sony fjernet de siste speilreflekskameraene fra produktlinja si. Selskapet har de siste årene gått all-in på speilløse kameraer, som både tar mindre plass og har færre bevegelige deler, tipser Henrik.

5. ANDROID MED I KLUBBEN: Clubhouse har lansert lukket beta for Android, men er det for sent? 🐌 For det ser ikke ut til at den innledende euforien førte til varig brukervekst. Tips fra Martin.

6. NESTE NIVÅ VIDEOMØTER: Google har denne uka avduket Project Starline, en imponerende teknologi som tilfører langt større realisme til videomøter, tipser Henrik. Project Starline består av en rekke kameraer og dybdesensorer som er i stand til å rendre en 3D-modell av deltakerne, og vise denne fram for motparten i sanntid. Sjekk pressevideoen, og denne forskningsartikkelen hvis du er mer interessert i den bakenforliggende teknologien. ✨

7. STOR UTBETALING: Martin tipser om at et amerikansk forsikringsselskap har betalt 40 millioner dollar til kriminelle etter løsepengevirus, ifølge Bloomberg. 💰

8. INNOVATIV MED MINIKAMERA: Anders synes det er litt gøy å se hvordan et bittelite kamera på tuppen av en lang stang kombinert med strikk og binders (eller hyssing og batteridrill i dette tilfellet) kan brukes til å lage tilsynelatende umulige kamerabevegelser! 💫

9. PERSONVERNVINNER: Martin tipser om at det går bra med DuckDuckGo, den mer personvernvennlige søkemotoren som konkurrerer mot Google. Wired skriver at man ikke lenger trenger å være creepy for å tjene penger som tech-bedrift og trekker frem den personvernsvennlige søkemotoren.

10. RSA-HACKINGEN: Solarwinds gjorde at man fikk øynene opp for «supply chain attacks», men i 2011 stjal noen kronjuvelene til RSA 💎 Nå kan du endelig lese hva som faktisk skjedde, fortalt i Wired. Tips fra Martin.


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


NRKbetas tidskapsel

Anders fant igjen denne artikkelen fra 2011 om hvordan den nye telefonen hans hadde endret masse ting i livet!

tastaturet på en Nokia N95

Fremtiden kommer subtilt annerledes

Les saken


Er du gjennomsnittlig?

Mange små mørke spøkelser ser mot logoen "ThanAverage"
Illustrasjon: thanaverage.xyz

ThanAverage er et tøysete og fint nettsted der du svarer på om du tror du er mer eller mindre et-eller-annet enn gjennomsnittet og får vite hvordan du ligger an. Resultatene blir visualisert av små hoppende søte spøkelser som viser hva andre har svart. Er vi kanskje mer gjennomsnittlige enn vi tror?


Den utrolige reisen til en regndråpe

3D-visning av Google Maps som viser en regndråpes vei gjennom elveløp ut til havet
Illustrasjon: Sam Learner / river-runner.samlearner.com

Anders viste oss denne kule tjenesten hvor man kan slippe en regndråpe hvor som helst over USA og se reisen gjennom elvesystemer hele veien til havet. 💧🏞️

 

Hilsen Mia,
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.