nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 7. mai 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Sammensydd bilde av Apples sjef og Facebooks sjef som gestikulerer og prater

Kjære NRKbeta-leser,

Hundretusener av nordmenn ble sporet i det skjulte mens de besøkte norske nettsteder. Nå varsler Datatilsynet en klekkelig bot mot selskapet bak, etter NRKbetas avsløringer. Les mer om kommentarfeltsystemets ugjerninger i saken til Martin.

Eldre mann med dress, grått hår og briller ser alvorlig mot kamera

Datatilsynet varsler bot på 25 millioner mot amerikansk selskap

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. QR-KODER PÅ HIMMELEN: Marius lar seg imponere av denne kjempestore QR-koden laget av hundrevis av droner på nattehimmelen over Shanghai. 🌆 Koden kan selvfølgelig scannes, og kritikerne er kjappe med å trekke paralleller til Blade Runner hvor man konstant blir bombadert av holografiske reklameplakater.

2. SUBSTACK FORANDRER MEDIA:  Bevegelsen til Substack i USA er bare en del av en større utvikling der media gjør færre ting. Før hadde aviser nærmest monopol på salgsannonser, nå har utviklingen gått til kommentatorene, tipser Martin.

3. NEXT LEVEL DRONEBILDER: Vulkanutbruddet på Island slutter ikke å fascinere. Eirik har funnet en spektakulær video hvor en drone filmer utbruddet rett ovenfra. 🌋 Dronen smeltet dessverre etter filmingen, men vi syntes den leverte overraskende lenge! 🥵

4. SOLDAT-TRACKING: Allerede i 2016 oppdaget man at amerikanske soldater enkelt kunne trackes gjennom data generert av appene på mobilene deres. 📱 Wall Street Journal tar nå for seg hvordan mobiltelefoner som hadde vært på militære baser i USA endte opp på en nedlagt sementfabrikk i Syria. Området ble brukt som midlertidig base og soldater kunne spores mens de var ute på patrulje, tipser Martin. Les også NRKs egne artikler om mobilsporing.

5. DØDE SKUESPILLERE I NYE ROLLER: Anders tipser om denne artikkelen hvor det gjøres en etisk drøfting rundt det at skuespilleren James Dean, som døde i 1955 ⚰️, har fått en rolle i filmen Finding Jack. Det vil si, det er en CGI-versjon av Dean som har blitt castet, da, men er det innafor?

6. MILLIARDER SPART MED HJEMMEKONTOR: LA Times skriver at Google har spart 286 millioner dollar sammenlignet med samme periode året før. Det er helt klart et resultat av pandemien og at Google har mange ansatte på hjemmekontor. Lesetips fra Henrik.

7. YOUTUBE-BEISTET: Den mørke siden til YouTuberen Mr. Beast blir dokumentert av New York Times, tipser Martin. Det kommer etter en rekke skandaler innen influensermiljøet.

8. VAKKER FUGLEFLUKT: Da Anders postet bilder av noen bølgende streker i solnedgang, ble vi straks undrende og bergtatte av det vi så. Fotografen Xavi Bou driver nemlig med noe han kaller ornitografi – bilder av fugler i flukt. Resultatet er surrealistiske landskapsbilder med banene der fuglene flyr. 🐦

9. SPRENGTE BØRSEN: Warren Buffets selskap fikk så høy aksjekurs at Nasdaq-børsen midlertidig må avliste aksjen, tipser Martin. Tallet ble så høyt at det oversteg maksgrensen for hva børsdatamaskinene klarte å håndtere. 💥

10. HACKERSIGNALER: En amerikansk advokat ber om gjenopptakelse av rettssak etter Signals bloggpost om sårbarheter i politiets analyseverktøy Cellebrite. Dette er nok bare den første av mange saker hvor verktøyet vil komme under lupen, tipser Martin.🔍


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


New York i 80 milliarder piksler

Nettstedet Earthcam har et bilde av Manhattan tatt fra Empire State Building på 80 milliarder piksler. De finnes selvsagt ikke et så crazy kamera, det er sydd sammen av et tonn mindre bilder. En endeløst fascinerende mulighet for å utforske en mangslungen by. Anders trykket Enhance! og lot seg besnære av disse takdrivhusene:

Oversiktsbilde av New York hvor det zoomes inn på små, runde drivhus på taket av et bygg.
Skjermbilder av spesielle takdrivhus fra earthcam.net

I reddit-tråden om megabildet har man selvsagt funnet mange artige (og noen problematiske) detaljer.


Publisert på nrkbeta.no siden sist:

Sammensydd bilde av Apples sjef og Facebooks sjef som gestikulerer og prater

Apple vs. Facebook: Krangler om retten til å spore deg

Les saken


Unreal + Fantus = sant!

Sammensydd bilde av Apples sjef og Facebooks sjef som gestikulerer og prater

Fortnite- og Star Wars-teknologi skal gi nytt liv til Fantus. Nå blir det lettere å lage mer barne-TV med de digitale figurene.

– Det som kunne tatt timer, dager eller i verste fall uker, kan man nå gjøre på minutter. De fleste vil ikke legge merke til at det er en spillmotor som står bak, sier Rune Røsting i NRK.

Bli med i kulissene til NRK Super! 🎮


Dronene har fått navn!

Den hukommelsesbegavede leseren husker kanskje at vi søkte etter navn til to søte droner i forrige nyhetsbrev! Vinnerforslaget ble «Wallace» og «Gromit», fordi dronene ser akkurat passe hjemmelagde og litt hjelpeløse ut. Vinneren blir kontaktet for å få tilsendt sin oransje NRKbeta-and 🧡


Teknologitips inn i helgen

Skjermdump fra Instagram som viser en post med en potetgullpose foran et stereoanlegg
Skjermdump av potetgulltriks fra instagram.com

Eirik serverer et heftig partytriks som du kan imponere med i helgen dersom du har et fett stereoanlegg. Det kan du nemlig bruke til å åpne en pose potetgull på denne måten. Videoen er best med lyd! 🔊

God helg! ✨

Hilsen Mia,
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

1 kommentar

  1. Cześć panowie, mam na imie Monika. Chętnie poznam normalnego faceta. Nie szukam sponsora, nie interesuje mnie jakie masz zarobki, samochód itp. Przede wszystkim cenię kulturę osobistą i poczucie humoru, wygląd dla mnie to sprawa drugorzędna. Zainteresowanych panów zapraszam do kontaktu. Numer telefonu i więcej fotek wrzuciłam na swój profil tutaj: panieonline.pl/monika26

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.