nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 23. april 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

To 3D-printede droner står på gulvet med påklistra øyne med en oransje NRKbeta-and i bakgrunnen

Kjære NRKbeta-leser,

Finn, Scandic Hotels og Dagens Næringsliv er blant 27 norske nettsteder som bruker en metode som kan svekke sikkerhet og personvern til nettbrukere. Les mer om den omstridte metoden i saken til Martin.

Skjermdump av Finn, Scandic Hotels og Dagens Næringsliv sine nettsider

Norske nettsider bruker kontroversiell metode for nettsporing

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. VIL OVERVÅKE FLYPASSASJERER: NRK har fått innsyn i en rapport om at PST vil overvåke norske flypassasjerer 24 timer i døgnet. Målet er å avsløre terrorister og alvorlig kriminalitet. Planen er at systemet skal være i full drift fra 1. juli 2022.

2. WHAT THE FLOC? Nettlesere sier nei til floc! Martin tipser om at Googles forsøk på å drepe cookies har fått seg noen stygge riper i lakken, da kun Google Chrome kommer til å støtte det nye verktøyet. Floc er kontroversielt fordi det gir Google en enda viktigere rolle i det digitale annonsesystemet. Adtech-reporter Shoshana Wodinsky har alle detaljene om Googles foreslåtte løsning. Den norske nettleseren Vivaldi er en av dem som sier nei.

3. (U)KLAR SOLARWINDS-MELDING:  USA kommer med sanksjoner mot Russland for SolarWinds, den største hacking-hendelsen i historien, skriver Wired. Men hva er egentlig budskapet til USA? 🤔

4. 50% ER USYNLIGE PÅ INTERNETT: Kobler, et norsk markedsføringsselskap som jobber med kontekstuelle annonser, har regnet seg frem til at halvparten av nordmenn har blitt usynlige for markedsførere. Det skyldes at mange bruker nettlesere som Safari og Firefox, da de har mer innebygget sporingsbeskyttelse, tipser Martin.

5. SPARKESYKLER I NEW YORK: Sparkesyklene ruller ut i New York først nå. The New Yorker gir en ganske systematisk gjennomgang av ulike spørsmål knyttet til disse forbannede og velsignede sparkesyklene vi har snublet i overalt i årevis, og som norske myndigheter så langt har vært forbausende hjelpeløse med å regulere, synes Anders.

6. BRENNHEIT GAVE FRA ISLAND: Filmskapere, fotografer og dronepiloter har valfartet til det pågående vulkanutbruddet i Geldingadalir sør for Fagradalsfjall på Island.  Donal Boyd er fotograf og vant til å oppleve og fotografere naturen alene, men oppdaget at noe av det spesielle ved dette utbruddet er historien om alle menneskene som samles for å oppleve det spektakulære naturfenomenet. Eirik anbefaler å se denne filmen hvor Boyd forteller historien om menneskene, samholdet og den rå naturen. 🌋

7. FACEBOOK SATSER PÅ LYD: Det er ikke noe nytt at podkaster og kommunikasjon gjennom lyd er populært, men nå vil også Facebook hive seg med på lydbølgen med en rekke nye lydrelaterte produkter, som blant annet vil utfordre Clubhouse, Zoom og TikTok. Et samarbeid med Spotify vil få både musikk og podkast inn i Facebook. Les også Mark Zuckerbergs kommentarer om nyheten.


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


Hva skal dronene hete?

To 3D-printede droner står på gulvet med påklistra øyne med en oransje NRKbeta-and i bakgrunnen

To av de 3D-printede dronene våre fikk plutselig mer personlighet med googly eyes 👀, så da trenger jo begge et passende navn! Det er bare å skrive dine forslag som en kommentar på denne artikkelen. Hvem vet? Kanskje vi kårer en vinner som får en eksklusiv 3D-printet NRKbeta-and i premie! 🎁 (PS: «Chopper McChopperface» og «Drone McDroneface» er allerede foreslått…)


Publisert på nrkbeta.no siden sist:

Nærbilde av app-ikoner på en mobiltelefon med fokus på appen "Signal"

Signal-grunnlegger hacket analyseverktøy brukt av norsk politi

Les saken

To kvinnelige fotballspillere på fotballbanen

Russisk etterretning bak datainnbrudd mot svensk idrett

Les saken


Våre anbefalte teknologipodkaster

Illustrasjonsbilde av en mobil og hodetelefoner som ligger på et bord. På mobilen vises podkasten "Land of the Giants"
«Land of the Giants» er et av fem podkaster som vi anbefaler å sjekke ut. Foto: Andrea Kvamme Hagen/NRK

Glad i podkast? 🎧 Vi har sydd sammen en liste med våre anbefalte podkaster om teknologi og internett som du kan sjekke ut i helga!
Kos deg! 🧡

Hilsen Mia,
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.