nrk.no

Russisk etterretning bak datainnbrudd mot svensk idrett

Kategori: Samfunn

To kvinnelige fotballspillere på fotballbanen
LEKKET INFORMASJON: Fotballspiller Olivia Schough (t.v.) ble feilaktig beskyldt for å drive med doping. Datainnbruddet mot Riksidrottsförbundet skal være del av en større påvirkningskampanje, mener svensk sikkerhetspoliti. Foto: Daniel Mihailescu / AFP / NTB

Det mener svensk sikkerhetspoliti etter en foreløpig etterforskning. Datainnbruddet var en del av en større påvirkningskampanje og formålet skal ha vært å diskreditere svenske idrettsutøvere.

– Den foreløpige etterforskningen viser at det er den russiske militære etterretningstjenesten GRU, som via senter-85, også kjent som enhet 26165, har planlagt og utført det alvorlige databruddet mot, sier aktor Mats Ljungqvist i en pressemelding.

Enhet 26165 er også kjent under navnene «Fancy Bear» og «APT28». Dette er den samme gruppen PST mener stod bak datainnbruddet mot Stortinget i fjor høst.

– Vi kan også slå fast at innbruddet var en del av en russisk kampanje rettet mot nasjonale og internasjonale antidopingorganisasjoner som WADA og USADA og mot det internasjonale fotballforbundet FIFA, sier Ljungqvist.

Gjennom å bryte seg inn i datasystemene til det svenske idrettsforbundet skal inntrengerne ha fått tilgang til medisinsk informasjon om utøvere.

– Informasjonen er publisert offentlig og basert på denne informasjonen har svenske medier også skrevet artikler som er i tråd med GRUs fortelling om utpressing av idrettsutøvere og idrettsorganisasjoner i Vesten, sier Ljungqvist.

Olivia Schough, en kvinnelig landsslagsspiller i fotball, ble feilaktig hengt ut for å være dopet, skriver SVT. Det skal ha skjedd etter at informasjon fra Wada ble lekket på nett.

Til russisk radio oppgir Maria Zakharova, talesperson for det russiske utenriksdepartementet, at de skal undersøke saken, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Dropper videre etterforskning

Siden de mistenkte skal ha jobbet på vegne av russiske myndigheter, mener aktor forholdene ikke ligger til rette for å fortsette etterforskningen.

PST kom til en lignende vurdering i fjor da de henla saken om datainnbruddet mot Stortinget. De mente også at det ikke ville være mulig å straffeforfølge de som stod bak angrepet. Samtidig mente PST at russisk militær etterretning (GRU) stod bak innbruddet.

PST og svensk sikkerhetspoliti peker altså på den samme gruppen i GRU som ansvarlgie for innbruddene.

Operasjonen skal ifølge PST ha vært langt større en Stortinget. Mer enn ti offentlige og private virksomheter skal blitt forsøkt kompromittert. Noen har stor nasjonal betydning.

Russland har kritisert PST for å ikke komme med noen bevis på at de har noe med innbruddet å gjøre.

Forsker Bjørn Svenungsen ved Forsvarets høgskole mener svenskene gjorde en fornuftig avveining ved å avslutte etterforskningen nå.

– De har tydelig attribuert angrepet allerede med å si hvilken nasjon det er og hvilken enhet det er snakk om. Det å ta ut tiltale og få noen dømt i en slik sak er helt usannsynlig, sier Svenungsen.

Les mer om teamet:
> Les mer om hvordan man brøt seg inn i e-postkontoene på Stortinget.
> Derfor vil en stat bryte seg inn på Stortinget

10 kommentarer

 1. Hei. Nok en gang. Det evige gnålet om at det er Putin som står bak. Blir du aldri lei?

  Det gjør vi hjemme hos oss.

  Skjønner du ikke at vi befinner oss i en informasjonskrig mellom øst og Vest, der det er om å gjøre å demonisere fienden. På den andre siden er det like dann, Russia Today er like tendensiøse som NRK, med en gjevn strøm av anklager mot vestlige myndigheter og media.

  Til slutt et spørsmål: VAr det din ide og skrive denne artikkelen eller var det andre i NRK som ga deg oppdraget. Hvem?

  Svar på denne kommentaren

  • Lars-Halvard (svar til Espen Holm)

   Kommentaren din er mildt sagt forvirrande. Du skriv at det er ein informasjonskrig mellom aust og vest, men ynskjer ikkje at media skal rapportera om at GRU har brudt seg inn i det svenske idretsforbundet for å diskreditera svenske utøvera? Dette er ikkje ein sak som er funnet på av NRK, men ein rein rapportering av utsagn ytra av PST og den svenske sikkerheitstjenesta. Om du ikkje trur på denne saken får du retta mistanken og kritikken mot PST og den svenske sikkerheitstjenesta.

  • Oddbjørn Oftedal (svar til Espen Holm)

   Det Hr Holm meiner er muligens det rare med at det aldri vert framlagt bevis. Det er ikkje logger som påviser at ein nasjon står bak, det er ikkje informasjon om VPN som kan skjule reelle IP-adresser osv. Det er også påfallande at absolutt ingen må ta ansvar og gå for dårleg sikring av datasystem, korkje i Norge eller i større firma ramma i USA eller andre deler av verden. Det er ein manglande interesse for å kome til bunns i slike saker og ein påfallande stor interesse for å beskylde nokon andre for angrep på datasystem.

   Det er godt me bur i eit demokrati der rettsikkereheten står sterkt og at ein ikkje kan dømmas på indisier.

  • Lars-Halvard (svar til Espen Holm)

   Oddbjørn, kva logg hadde bevist kven som står bak angrepa? Ei lista over IP-adresser brukt i angrepa? Kva verdi hadde det hatt som bevis utan PST sin analyse av desse adressene? Kva hadde det bevist om PST gav oss namnet på VPN-tjenester som vart brukt? Eg forstår ikkje heilt kva informasjon som hadde bevist noko som helst, kort av heile analysen til PST.

   Det er jo ikkje noko manglande interesse av å komma til bunns i desse sakene når både PST og den svenske sikkerheitstjenesta har jobba seg til bunns i desse sakene. Begge seier det er GRU. Eg verdsetter at dei ei opne om funna sine og ikkje held tilbake informasjon fra samfunnet med eit «dette vil me ikkje uttala oss om».

   Om de trur at PST og og svenske sikkerheitsmyndigheiter lyger om at det er GRU som står bak, er det heilt greitt.

   Ja Oddbjørn, det er godt at me bur i eit demokrati med sterk rettsikkerhiet. Men i følge artikkel over er det ikkje bevisets tilstand som held PST tilbake frå ein straffeforfølgelse, men det faktum at det er eit etterettningsorgan i ein annan stat som står bak, og dermed ingen som kan straffast.

 2. Hvordan er vi kommet dithen at løse anklager er nok? Er det dette som menes med det ‘postfaktuelle samfunnet’?

  Hvor mange slike Russland og underbuksehistorier skal vi bli foret på før nok er nok, og hvor mange avsløringer må til? Holdt det ikke med Russiagate?

  counterpunch.org/2017/03/23/cybersecurity-firm-that-attributed-dnc-hacks-to-russia-may-have-fabricat…
  thegrayzone.com/2020/05/11/bombshell-crowdstrike-admits-no-evidence-russia-stole-emails-from-dnc-ser…
  technologyreview.com/2021/03/26/1021318/google-security-shut-down-counter-terrorist-us-ally/amp/
  telegraph.co.uk/news/2021/03/20/biden-plans-cyber-attacks-russia-feud-putin-escalates/

  Svar på denne kommentaren

  • Lars-Halvard (svar til Kristian)

   Kvifor i alle dagar ville PST og svenske sikkerheitsmyndigheitar fabrikera ein slik løgn? Nokon har gjennomført desse angrepa. Med å lyga om kven som står bak hadde dei risikerte å verta tatt i løgnen og mista all tillit i befolkningen og hjå politikarane. Ingen risikerer ALT berre for å kunna retta ein finger mot Russland.

  • Noksagt Gundersen (svar til Kristian)

   @Lars Halvard: Hvem skulle tatt etteretningen i løgn? NRKbeta? Hahaha. Journalistene er med på leken, bare se deres hvordan de går i takt. Trenger ikke se lenger enn til kampanjen mot Julian Assange.

 3. Enda et håpløst propagandautspill mot Russland. Trodde Anders Hofseth hadde sluttet i Nrkbeta?

  Og historien at den russiske stat hacker svensk kvinnefotballag er mer som et satirisk innslag enn reelt.

  Nå må det snart bli slutt. Dette ødelegger ikke bare kanalens rykte, men medias generelt.

  Svar på denne kommentaren

 4. Enda et håpløst propagandautspill mot Russland. Trodde Anders Hofseth hadde sluttet i Nrkbeta?

  Og historien at den russiske stat hacker svensk kvinnefotballag er mer som et satirisk innslag enn reelt.

  Nå må det snart bli slutt. Dette ødelegger ikke bare kanalens rykte, men medias generelt.

  Greit hvis det finnes bevis, men å ukritisk gjengi hemmelige tjenesters mistanker eller påstander holder bare ikke. De er ikke leverandører av sannhet. Heller det motsatte.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva gjør svensk sikkerhetspoliti?

Hva er et navn på enhet 26165 i GRU?

Hvem er Maria Zakharova?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.