nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 9. april 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev


Kjære NRKbeta-leser,

– Det er en ukultur at de store norske nettavisene designer samtykkebokser på en slik måte at brukerne ikke blir presentert et reelt valg, sier UiB-stipendiat Oda Elise Nordberg ved Universitetet i Bergen. Les mer i saken til Martin. (Men du, kom tilbake hit igjen etterpå, a! For du vil vel ikke gå glipp av dronevideoene som imponerer mer enn den fra bowlinghallen eller nerdetriksene som gjør hagestellet til en lek? 😇)

Mener norske nettaviser bruker villedende teknikker i sine sprettoppvinduer

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. AI TAR IKKE OVER VERDEN LIKEVEL: Ted Chiang leverer et troverdig og grundig resonnement om hvorfor AI (i sin nåværende form) ikke kommer til å ta over verden. I The New Yorker viser han dyptpløyende eksempler på spesialisering versus generalisering, og begrensningene som ligger i eksisterende teknologi, tipser Henrik. 🤖

2. FAKE OLD PHOTOS: Ved hjelp av Blender (et gratis 3D-program med åpen kildekode) har brukeren Blitter satt seg fore å lage noe litt utenom det vanlige, tipser Ståle. Målet er troverdige rendringer av helt normale og dagligdagse miljøer, poseringer og sånt. Med andre ord: det som ser ut som gamle polaroid-bilder fra ungdomstida kan være deepfaken du blir lurt av i neste uke. 😵

3. ALGORITMENE GLEMMER IKKE: Martin tipser om historien til Lauren Goode som i 2019 avlyste bryllupet sitt. Det var selvsagt en tung avgjørelse i seg selv, men algoritmene har ikke akkurat gjort det noe lettere for henne. For fortsatt dukker det opp reklamer på Instagram og tips på Pinterest om bryllup, skriver hun i Wired. Algoritmene glemmer ikke – heller ikke når det eneste du vil er å glemme. 👰

4. SUBBER VEKK FRA SUBSTACK: Flere profiler har forlatt Substack – nyhetsbrev-tjenesten som fikk masse oppmerksomhet i fjor. Ståle anbefaler innslaget «Substack’s Honeymoon Phase Is Over» fra radioprogrammet On The Media om hva som har skjedd. 🎧

5. KRYPTOKUNST-FAIL: I 2014 lagde Anil Dash en prototype på NFT, kryptokunst-greia som har tatt helt av. I The Atlantic reflekterer han over at NFT i sin nåværende form ikke «burde endt opp slik», tipser Martin. 🖼️

6. R.I.P. CLUBHOUSE?: Aftenposten har liksom alltid vært stedet man leser dødsannonsene. Det er dermed naturlig at det er der vi får lese at appen Clubhouse (mer eller mindre) har sovnet inn. Man kan vel kanskje si at for oss som har fulgt med på denne typen satsninger en stund, så var det en ventet bortgang, sier Anders.


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


Nei, den bowling-videoen er ikke så imponerende

De siste ukene har dronevideoen fra Bryant Lake Bowling gått sin seiersgang på nettet. Den er fin, men rent droneteknisk er den ikke så veldig imponerende, mener EirikHer er tre dronevideoer som imponerte mye mer da de dukket opp:

 1. Muscle-Up. Det er fire år siden Robert McIntosh fløy gjennom Muscle Beach med en hjemmelaget liten drone. Han hadde egenhendig plukket fra hverandre og strippet ned en GoPro for å gjøre dronen liten og lett.
 2. Godstoget. NURK FPV flyr rundt, over, under og inn i (!) et godstog.
 3. Wingsuiten. ColaFPV flyr med helt syke skills og risikovilje rundt en wingsuit-hopper.

Les mer om FPV og spennende bruk av droner i disse NRKbeta-sakene:


Lå død i leiligheten sin i ni år

MELKEKARTONG FRA 2011 FIKK POLITIET TIL Å LURE: Hvordan er det mulig at en mann blir liggende død i leiligheten sin i Oslo i ni år? Om du ikke har lest den ennå, anbefales NRK.no-artikkelen om «Mannen som ikke ble savnet». Den er allerede lest av over 800.000.

Kanskje hadde han ikke blitt liggende så lenge hvis dette hadde skjedd for 30 år siden, tror NTNU-professor Arne Krokan. Han prøver å forstå mer av hvordan ny teknologi endrer samfunnet vårt. Les mer her. (Illustrasjon: Ingrid Reime/NRK)


Fem triste personvernsaker 😢

Er det spesielle personvernsaker NRKbeta bør se nærmere på? Tips Martin Gundersen på e-post@martingund eller på Signal: 47 75 65 15.

1. EU-ANGREPET: I påsken ble en rekke EU-institusjoner rammet av et dataangrep. Foreløpig er det få detaljer om omfang og alvorlighetsgrad.

2. NULLDAGSSÅRBARHETEN: Skal selskaper som Google avsløre at vestlige myndigheter utnytter nulldagssårbarheter? Google gikk nylig ut med at en gruppe utnyttet 11 slike sårbarheter, uten å si noe nærmere om hvem. Technology review omtaler nå at gruppen tilhørte en vestlig nasjon.

3. GAMBLINGMETODENE: Innsyn i hvilke data et gamblingselskap hadde om en person med spilleproblemer viser hvilke metoder som brukes for å lokke noen tilbake og hvor mye informasjon de faktisk har om spillerne.

4. ANNONSE-BEKYMRINGEN: Amerikanske lovgivere er bekymret for at persondata som brukes til å selge digitale annonser kan ende opp hos utenlandske etterretningsorganisasjoner, melder Vice Motherboard.

5. FACEBOOK-LEKKASJEN: Mark Zuckerberg sier det er vår egen skyld at informasjon om over 500 millioner Facebook-brukere er blitt lekket og nå deles videre. I tillegg til Zuckerberg selv skal rundt 475.000 norske profiler være rammet, ifølge Tek.no. På Haveibeenpwned.com kan du sjekke om du er blant de uheldige.


Hagespesial fra NRKbeta-arkivet

Det er vår! Det spirer og gror. Hurra!🌼🌳 Men ikke alt går helt av seg selv. Noen ganger må det litt kobling til før du kan koble av:

Slik lager du automatisk vanningsanlegg til balkongen og terrassen

Les saken

Automatisert vanning av hagen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

PEM-rør og arduino møter vannspredere og kraner

Slik slipper du å bli vanne-gnomen i nabolaget. Les saken

Som Marius skriver i saken over; Nerdene vinner alltid – også i hagen. Lykke til! 🤓🧑🏼‍🌾

Hilsen Christine,
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

3 kommentarer

 1. Synd å se NRKbeta komme med et renspikka propagandautspill mot Substack.

  Bare fordi hardtslående (og prisvinnende) folk som Glenn Greenwald og Matt Taibbi fra Substack har avslørt en og annen sannhet om den pågående sensurkulturen og således kommet i klinsj med Taylor Lorenz for å ha avslørt henne som løgnaktig sensurist, vil hun ha hevn ved å få de deplattformet fra Substack og bruker NYT for å gjøre det. Hun gjør det ved å angripe hele Substack.

  greenwald.substack.com/p/the-journalistic-tattletale-and-censorship

  taibbi.substack.com/p/the-war-on-privacy-9e3

  greenwald.substack.com/p/journalists-attack-the-powerless

  .. og NRKbeta gjengir det lydig uten å ha satt seg særlig inn i det. Skuffende.

  Svar på denne kommentaren

  • Så synd at NRK ikke har identisk oppfatning av realiteter med det du har.

   Hvis bare alle hadde hatt samme oppfatning av alle saker ville det aldri vært grunn til å kalle noe for «reinspikka propagandautspill». Slikt er en følge av at andre ser ting fra en annen vinkel – noe som selvsagt kan føles ubehagelig.

  • Kristian (svar til Kristian)

   @keal Hvis du ikke vet hva propaganda er burde du slå det opp. Det handler ikke om å ‘se ting fra en annen vinkel’.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.