nrk.no

«Galt å anta at en person som har lastet ned Grindr er en homofil mann»

Kategori: Samfunn

SJEKKEAPP: Sjekkeappen Grindr beskriver seg selv som «verdens største sosiale nettverkingsapp for homofile, bifile, transpersoner, og skeive». Illustrasjonsfoto: Aly Song/Reuters/NTB


Sjekkeappen Grindr mener Datatilsynet har varslet rekordbot på feil grunnlag.

26. januar omtalte NRKbeta at Datatilsynet varslet en rekordbot på 100 millioner kroner mot sjekkeappen Grindr. Mandag hadde selskapet frist på å komme med sitt tilsvar. I et brev på 66 sider hevder den amerikanske sjekkeappen, gjennom advokat Eva Jarbekk, at den foreløpige beslutningen er fattet på feil grunnlag.

– Grindr besvarer i brevet de påstander som blir fremmet i brevet fra Datatilsynet og håper å få til en konstruktiv dialog med Datatilsynet fremover, sier Eva Jarbekk på vegne av Grindr.

Grindr reagerer på at Datatilsynet i det hele tatt velger å gi en bot for de angivelige bruddene på personopplysningsloven. Videre mener Grindr at appen ikke har delt særskilte kategorier personopplysninger med annonsepartnere og at brukerne ble godt informert.

SAMME MÅL: – Datatilsynet og Grindr har samme mål om å følge standarder og retningslinjer i EU til det beste for Grindr-brukere over hele verden, sier Eva Jarbekk i advokatkontoret Schjødt. Foto: Cf-Wesenberg /Kolonihaven

– Det er galt å anta at en person som har lastet ned Grindr er en homofil mann, står det i brevet.

Selv omtaler Grindr seg som «verdens største sosiale nettverkingsapp for homofile, bifile, transpersoner, og skeive».

Hvorvidt alle er enige i denne beskrivelsen er et åpent spørsmål. Inge Alexander Gjestvang, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), valgte å bruke formuleringen «menn som har sex med menn» om appens brukere da tilsynets foreløpige vedtak ble kjent.

– Nedlasting og bruk av appen avslører ikke din seksuelle legning, det avslører bare at du er interessert i å være på Grindr-plattformen og få kontakt med andre brukere av appen, argumenterer Grindr.

Selskapet mener også at tilsynet lener seg for mye på en analyse gjort av Forbrukerrådet i sin klage. Der fremkommer det at sjekkeappen delte stikkordene «gay, bi, trans and queer» med et annet selskap.

Grindr oppgir at deres markedsføringspartner OpenX selv hentet denne beskrivelsen fra en appbutikk. OpenX la så denne tilleggsinformasjon med i sanntidsbudrunder for annonser.

Mener boten er urimelig høy

– Hvis Datatilsynet fortsetter å forfølge en bot, mener Grindr at boten bør reduseres dramatisk, står det i brevet.

Om boten hadde trådt i kraft i dag ville den vært den niende største personvernboten i Europa noensinne.

Selskapet hevder de har innført stadig bedre personvernløsninger i appen og mener selv de er «ledende innen personvern og databeskyttelse, på tross av at de er en liten aktør».

Datatilsynet skal fremover vurdere tilsvaret før de vil komme med et endelig vedtak. Grindr har mulighet til å påklage en avgjørelse hos Personvernnemda. Om partene ikke kommer til enighet kan den til slutt havne hos Oslo tingrett.

– Det vi foreløpig kan si er at vi har mottatt merknadene til Grindr og vurderer disse før vi endelig konkluderer i saken, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

3 kommentarer

 1. I Norge har Grindrs praksis bare betydning for privatlivet for dem som ønsker å holde privatlivet privat. I andre land kan Grindrs praksis gjøre at man blir dømt til døden.
  Det t Grindr ikke tar dette på alvor bør skremme enhver som enten liker kvinner, menn, eller begge deler.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kjetil Endresen

  Amerikansk praksis krasjer alltid når det møter lovverk som har tatt høyde for fornuft. Det ser vi gang på gang.

  Å mene at det ikke avslører legning er teoretisk rett, og praktisk helt feil.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.