nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 23. februar 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Mann skapt med verktøyet MetaHuman Creator. Foto: Unreal Engine

God morgen,

Her har du minst 30 forskjellige veier fra morgentåka og ut på det store internettet – enten du trenger en kjapp (men hardtslående) bio til din nye Clubhouse-profil, vurderer å kalle ditt neste barn Alexa eller bare trenger noen tips for å holde varmen. Og helt nederst får du et visdomsord fra fjellveggen som kan hjelpe på sikkerheten også i kontorstolen. Enjoy! 🧡

Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

🛢️ OLJEFONDET RAMMET: Martin tipser om at både Oljefondet og SAS var blant selskapene som lastet ned den hackede oppdateringen fra SolarWinds. Alt om hackingskandalen i denne lettfattelige oppsummeringen fra Business Insider.

👶 FÅ VIL HETE ALEXA: Noen navn har gått av moten på grunn av assosiasjoner til ideologiske og politiske bevegelser. Andre muligens på grunn av teknologiske duppedingser: Ifølge Statista har det vært en markant nedgang i amerikanske barn med navnet Alexa siden Amazon debuterte med sin populære stemmeassistent. Vi skjønner for så vidt det, da, sier Henrik. I Norge var navnet Siri kraftig på vei ned lenge før Apple i 2011 integrerte taleassistenten Siri i sine iPhoner. Men mens 40 jenter fikk navnet Siri i 2010 var tallet bare 13 i 2020, ifølge SSB

🦘DANMARK NEXT? Den tilspissede situasjonen mellom australske myndigheter og Facebook rykker stadig nærmere oss, melder Ståle. Den danske kulturministeren Joy Mogensen lettet nylig på sløret om et kommende lovforslag hvor det foreslås at selskaper som Facebook og Google må betale for journalistikk som formidles på deres plattform.

🕵️‍♀️ PÅ INNSIDEN AV EN SENSURMASKIN: Martin tipser om Protocol-artikkelen «I helped build ByteDance’s censorship machine», der en tidligere ansatt avslører hvilke metoder som brukes i det kinesiske IT-selskapet som står bak TikTok.

🤖 HVEM SKAL STOPPE UETISK AI? «Det er få avtalte standarder for å avgjøre når AI-forskning går utenfor grensene», skriver The New Yorker i en langleser Christine nesten kom seg gjennom. Samtidig i Morgenbladet: Forfatter og sosiolog Ørjan N. Karlsson minner om grunnen til opprettelsen av Det internasjonale atomenergibyrået. « (…) for å fremme fredelig utnyttelse av atomenergi og hindre militær bruk av disse voldsomme kreftene. Kan hende trenger vi et IAIA – Det internasjonale byrået for kunstig intelligens (International Artificial Intelligence Agency), til det samme?» spør han.

👻 ZUCKERBERGS FEIL: Mark Zuckerberg skal ha blandet seg inn i hvordan Facebook modererer ytre høyre, skriver Buzzfeed. Det har resultert i at konspirasjonsteoretikere har fått mer spillerom på plattformen, oppsummerer Martin.

🧁 METT UTEN TOMPRAT: Anders var litt lei av at algoritmene, som vanligvis gir gode og relevante treff på Google, er skrudd sammen slik at matoppskriftene som havner øverst er de med mest algoritmevennlig utenomsnakk og lange historier om livet før de kommer til poenget 🥱. Men noen har selvsagt løst problemet. Lim inn URL-en på justtherecipe.app, og den kutter vekk jabbet og leverer varene. Det finnes til og med en kodesnutt du kan lagre som bokmerke, om du er ordentlig eventyrlysten.

🐕 HUNDER LÆRER OPP MASKINER: Hunder har så god luktesans at de nå brukes til å lære opp maskiner til å lukte seg frem til kreft. Forskeren bak MIT-prosjektet sier han drømmer om at vi til slutt kan få elektroniske superneser integrert i smarttelefonene våre.


De 3 nyeste sakene på nrkbeta.no:

Nato-rapport: Disse selskapene truer rikets sikkerhet

Les saken

Bilde av Bahare Viken med varmejakke og varmevest ute i snøen

Det skulle vise seg at vi tok grundig feil

Les testen av klær med innebygget varme

– Mobilplattformenes framtid står på spill

Les saken


Samferdsel the Beta-way

Volvo-fan? Nå kan du lage din egen Volvo-app. Foto: Volvo

🚗 VOLVO-APPER: Glad i å lage apper og på utkikk etter ny bil? Da vil tydeligvis Volvo ha deg som kunde. Med sitt «Extended Vehicle API» åpner de for enklere tilgang til masse data om bilen – inkludert det som skjer på dashboardet og i batteriet og sånt, sier Ståle.

🚘 SUKSESSHISTORIE FRA VEGVESENET: «Stykk opp elefanten i mindre biter som gjør det lett å planlegge på nytt om noe går galt underveis.» Aftenposten viser i en knallgod sak hvordan det offentlige kan gjøre livene våre lettere når de lykkes med digitaliseringsprosjekter, tipser Martin. Statens vegvesen hevder selv prosjektet Autosys har gitt en samfunnsnytte på omtrent seks milliarder kroner.

⛵ SOMMERSATSING MED MANGE SENSORER: Årets sommersatsing fra NRK er en seks uker lang seilas med Norges største seilskip, Statsraad Lehmkuhl. Så snart vi har klappet til kai i Arendal i august, legger skipet ut på en åtte måneder langt tokt jorden rundt, kalt One Ocean Expedition. Toktet er en del av prosjektet FNs havforskningstiår. Skipet er derfor utstyrt med en mengde ulike sensorer – blant annet for å måle vannkvalitet. Disse er allerede installert når NRK mønstrer på, og vi håper å kunne vise noen av dataene i løpet av sommeren, sier Jon Ståle. (Men om vannkvalitetssensorene om bord er av samme type som brukes i blant annet Mississippi River, er vel heller tvilsomt…)


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


4 unyttige lenker delt i NRKs Slack-kanaler:

1. SLIK BLIR DU SETT (OG HØRT): Her er en ubeskjeden bio-generator til deg som trenger litt hjelp til å juge deg til anseelse på Clubhouse 🚀 💪

2. HUSK VALIDERING AV DATA: Han lurte på hvorfor han kom så langt foran i vaksinekøen, og fant ut at det var fordi han var oppført med en BMI på 28.000… Sjekk tweeten til Liam Thorp 🤷‍♂️

3. KLIMA-FONT: Den finske avisen Helsingin Sanomat har utviklet en font som smelter 🧊

4. MARS-FANTASIER: Se 360-video fra NASAs kontrollsenter under Mars-landingen. (Temaet romfart har gjort at enkelte av NRKs utviklere har begynt å fantasere om litt «pyro» under egne prodsettinger… 🔥😮)


Denne mannen finnes ikke

Unreal har nettopp vist fram verktøyet MetaHuman Creator som lar deg lage troverdige ansikter og personer rett i nettleseren. Du klarer nok ikke lure noen med dette (ennå), men Ståle er mektig imponert. Foto: Unreal Engine
➡️ Les også Henriks (gamle) Beta-artikkel «Klarer du å se hvem som er laget av en datamaskin?»

Gull fra NRKbeta-arkivet

Hva har Asbjørn Slettemark, Hallgeir Kvadsheim og Fin Gnatt til felles? De har alle blitt rammet av Twitter-konto-hacking nylig! Det kunne nok vært unngått ved å aktivere to-faktor-autentisering, slik at du må bruke en ekstra kode fra app/SMS i tillegg til passord, tipser Ståle. Det er ikke så vanskelig, bare les denne sju år gamle (!) guiden fra Marius. Den er fortsatt brennende aktuell:

Kan vi lære noe av fjellklatring?

Les saken om hvordan sikre seg på nett

Martin benytter samtidig anledningen til å tipse om sju ting du kan gjøre for å redusere risikoen for at din arbeidsplass blir hacket.

Ha en fin dag! 😊

Hilsen Christine,
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

1 kommentar

  1. Er det noen planer fra NRKs side for å la folk se nett TV i full HD i nettleseren? 720p ser noe trist ut på en 4k skjerm. Det er greit at man kan se full HD i appen, men det er ikke alltid praktisk.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.