nrk.no

Fortnite-kamp til EU

Kategorier: Apps & Netthandel

Fortnite-skaperen klager inn Apple til EU. Illustrasjon: NRKbeta/EU/Epic Games

Fortnite-eier Epic Games mener Apple bryter europeiske konkurranseregler.

I dag ble det kjent at Epic Games, som utvikler det populære spillet Fortnite, har klaget inn Apple til EUs konkurransemyndigheter.

Apple anklages for å hindre konkurransen rundt hvordan apper kan lastes ned og betales for.

– Dette er mye større enn Epic mot Apple, skriver Epic Games i en pressemelding som forsøker å endre måten vi betaler for ting på mobilen.

Langvarig konflikt

I mobilverden finnes det i praksis kun to app-butikker: Apples App Store og Googles Play Store.

Det fins noen unntak, men modellen for betaling begge steder har inntil nylig vært ganske enkel:

For hver ti’er som brukes i app-butikkene, tar Apple og Google tre kroner.

All betaling for apper, abonnement, og kjøp inne i appene må også gå via plattform-eierne Apple og Google.

I 2020 brukte forbrukere i hele verden 112 milliarder dollar på apper, hvor spill er det største enkeltområdet, anslår analyseselskapet App Annie.

Apple har over tid blitt kritisert av en rekke utviklere for andelen penger de tar for kjøp i sin app-butikk.

Fortnite går i krigen

Fortnite kommer inn i denne historien fordi de er et av historiens første spill som kan spilles mot hverandre over nett på det som kryper og går av ulike spill-plattformer.

I spillets mest kjente modus, Battle Royale, kan spillere på Xbox, Playstation, PC og ikke minst mobiltelefoner spille sammen samtidig.

Spillet er i utgangspunktet gratis og Epic tjener pengene sine på at folk kjøper den virtuelle pengen «V-bucks», som igjen brukes til å kjøpe oppgraderinger i spillet, som våpen, klær, og annet utstyr.

Dette har etterhvert blitt til svært mye penger, og selskapet har tjent milliarder av dollar de siste årene på inntektene fra spillet.

Grunnen til at Apple har havnet i skuddlinjen til Fortnite og Epic Games, er populariteten – og dermed inntektene – spillet opplevde på mobiltelefoner.

For å sikre seg mer av mobil-inntektene ble Fortnite-appen oppdatert den 13. august 2020. Der fikk man muligheten til å betale for V-bucks direkte til Epic Games, eller betale via app-butikkene mot en ekstra avgift.

Denne nye betalingsmuligheten ville dermed frata Apple og Google andelen av pengene de vanligvis krever.

Reaksjonen lot ikke vente på seg.

1000 V-bucks kostet 8 dollar å kjøpe direkte fra Epic, og 10 dollar om du gikk via app-butikkene. Fortnite ble kastet ut på grunn av dette. Skjermbilde via Will Oremus/OneZero

Kastet ut av app-butikkene

Fortnite ble umiddelbart kastet ut av både Google og Apple sine app-butikker, for brudd på retningslinjene knyttet til kjøp.

Etter dette fortsatte krangelen gjennom rettsvesenet og lovgivende myndigheter. Først i amerikansk rett og nå sist i EU.

I tillegg har Epic Games kjørt en offensiv markedsførings-kampanje mot Apple, der de gjør narr av Apple og deres toppleder Tim Cook.

Apple henviser til Apple myket opp reglene sine fra 1. januar i år – tilsynelatende for å komme kritikerne i møte. Utviklere som tjener under 1 million dollar i året, får beholde 85% av pengene. Dette gjelder fortsatt ikke for Epic Games, som tjener mye mer enn dette på Fortnite.

Siste i en lang rekke EU-klager mot Apple

Flere store teknologiselskap har kastet seg på den ferske kritikken av Apple, blant annet Facebook, Microsoft og Spotify. Sistnevnte har allerede klaget inn Apple til EUs konkurransemyndighet for det samme som Epic er misfornøyd med.

Apple svarte med å anklage Spotify for å ha «villedende språkbruk», og å ville utnytte alle fordelene Apple tilbyr – uten å betale for det.

Apple sier de tilbyr en kanal til sine brukere, sørger for en plattform hvor apper kan utvikles, oppdateres, være trygge og betales for.

– Spotify ber om å beholde alle disse fordelene samtidig som de vil beholde all fortjenesten, skrev Apple.

– Vår prioritet har alltid vært å gi kundene et trygt sted å laste ned programvare hvor alle følger de samme reglene. Epics skjødesløse oppførsel gjorde kundene til brikker i et spill, og vi ser fram til å si dette tydelig til Europakommisjonen, sier Apple i en uttalelse gjengitt av avisen Financial Times.

Som EUs konkurransekommissær ledet den danske politikeren Margrethe Vestager an i granskninger av de store teknologiselskapenes skatte-praksiser, noe som førte til en rekordstor bot til Apple på 120 milliarder kroner.

Margrethe Vestager på scenen under konferansen South by Southwest. Foto: Martin Gundersen / NRKbeta

Apple unngikk senere å betale denne boten, men EU har ikke sluppet taket.

EU varslet i fjor sommer flere granskninger av Apple. En av disse granskningene dreier seg om reglene og konkurransevilkårene til Apples App Store.

Dette er altså en sak hvor Epic Games og Fortnite har markert seg, men som kan påvirke alle selskap som tilbyr sine apper hos Apple og Google om det skulle skje endringer.

– Det er mobilplattformenes framtid som står på spill, sier grunnleggeren av Epic Games, Tim Sweeney om klagen til EU.

8 kommentarer

  1. Kjell Tidemann Bjønnes

    Interessant artikkel, Ståle Grut, og mye for meg å lære og forstå, Imidlertid stusset jeg på følgende; «… Utviklere som tjener under 1 million dollar i året, får beholde 85% av pengene.» 85 prosent av hvilke penger? Spørsmålet bunner i min manglende kunnskap om ‘forretninger’ i denne bransjen.

    Svar på denne kommentaren

  2. Det at Apple kan gjøre som de vil i Appstore er en ting, men at det ikke finnes alternative muligheter til å kjøpe apper minner veldig om saken mot Microsoft på tidlig 2k-tallet der Microsoft måtte betale store dagbøter fordi det var vanskelig å endre standard-nettleser. Det som også er interessant er hvor lenge Apple har fått holde på med den samme praksisen uten at det har fått konsekvenser.

    Svar på denne kommentaren

  3. Dette er en god kommentar og en helt håpløs en. Når du blander facebook inn i en god og fornuftig debatt om verdien av å skape innhold så er dette håpløst.

    Jeg forveter at NRKbeta kjenner godt til hva FB sin feide med apple er. Den går ikke på betalingsmodell for innhold (spill, musikk, film etc) men data. De er pisse sur fordi Apple ikke selger kundene sine. Fortnite er noe helt helt annet, enn å selge data. Det er orginale skaperverk med en verdi for kunden.

    Når dere sauser sammen to helt ulike behov og motiv så blir denne artikkelen søppel. FB er ikke en venn du bør ha. Og dere har selv stoppet å bruke dem. Når ting er gratis er ikke du kunden, men produktet. FB er 100% gratis. Du er produktet.

    Svar på denne kommentaren

  4. Rikingar krangler om milliarder. Der er ingen «good guy» i denne konflikta.

    Epic Games har sjølv i åresvis brukt sin dominans på egen plattform (Epic Games Store) for å drive uredelig ovanfor små utviklere på jakt etter ein plattform.

    At dei så hiv seg rundt og anklagar Apple for det same er kun for å tjene meir pengar. Tim Sweeney er like forhatt av gamere som Tim Cook er blant Windowsbrukarar.

    Apple tilbyr den beste (mobil)plattformen for å tjene pengar, står for alt som har med distribusjon og marknadsføring å gjere, og har pusha Fortnite som redaksjonell favoritt i App Store i åresvis. Det var suksessen på iPhone som gjorde Fortnite til eit fenomen forbi PCgamer miljøet. No vil Sweeney ha meir. Det må han gjerne ville, men dette blir som om Philips saksøker Elkjøp fordi dei vil ha større bit av avansen.

    Epic kan jo uansett fortsatt distribuere til Android brukarar via sideloading. Og som alle veit er Android ein langt større plattform enn iOS.

    Apple’s brukervilkår for utviklarar har vore lik og forutsigbar sidan iPhone 3G. Det er kun fordi inntektene har eksplodert at Epic lagar bråk no.

    At Spotify, som baserer heile inntekta si på å utnytte musikarar så skal klage på for liten inntekt er jo latterlig.
    På Inntektstopp 20 for Sverige 2019 finn du 7(!!!) Spotifyansatte.

    Apple Music betalar til informasjon det dobbelte av Spotify til artisten. Fortsatt altfor lite (7 versus 3,5 øre per stream) men det er uansett betre.

    Det einaste selskapet i dette massesøksmålet som har ei sak er kanskje Microsoft. Sidan dei konkurrerer mot Apple’s egen iWork suite, som er gratis. Då blir det jo litt småprovoserende å betale 30% rett til Apple. Men Office fungerer også som Webapp så Microsoft kan fint fronte denne i større grad.

    Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvem grunnla Epic Games?

Hvem står bak Fortnite?

Hvem kastet ut Fortnite?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.