nrk.no

Google kaster fransk selskap ut av alle Android-apper

Kategori: Samfunn

SPORET: NRKbetas journalist installerte mobilapper som sporet hans mobilbevegelser. Hver prikk viser hvor journalisten har vært. Foto: Harald K. Jansson/Norge i bilder


NRK avslørte i desember at selskapet solgte presis informasjon om nordmenns mobilbevegelser. Informasjonen endte opp hos et firma med amerikanske myndigheter på kundelisten.

Det franske selskapet Predicio er i hardt vær. Forrige uke varslet Google apputviklere om at de har syv dager på å kutte bånd til Predicio eller bli kastet ut av Google Play Store.

Googles aggressive manøver kommer etter avsløringer i NRK og Vice Motherboard om hvordan Predicio får tak i folks mobilbevegelser og hvor informasjonen ender opp. Det var Vice Motherboard som først omtalte varselet. Til NRKbeta oppgir Google at de ikke ønsker å stille til intervju, men bekrefter overfor NRKbeta at varselet ble sendt i forrige uke.

Omfattende sporing

NRKbeta gjorde i fjor et eksperiment for å undersøke hvilke selskaper som overvåker nordmenns mobilbevegelser. Undertegnede installerte mobilapper som ba om tilgang til mobilens bevegelser og lot seg deretter spore over flere måneder.

MATBIT: I alt viser bildet 36 minutter fra en søndagstur 9. august i Oslomarka. Hver prikk viser hvor mobilen oppholdt seg. Illustrasjon: Harald K. Jansson/Norge i bilder

Gjennom et komplisert nettverk av mellomselskaper fikk Venntel, et selskap med amerikanske myndigheter på kundelisten, 75.406 ganger vite hvor mobilen hadde oppholdt seg. Predicio var et av mellomselskapene.

Predicio har ikke besvart NRKs henvendelser om intervju, men i desember publiserte de en uttalelse på Twitter:

– Predicio støtter ikke noen statlige, kommersielle, eller private brukstilfeller som bruker lokasjonsdata til å identifisere etniske, religiøse, eller politiske grupper for å spore eller identifisere mennesker.

En rekke personvernskandaler

De siste årene har dataforhandlere, selskaper som samler inn og videreselger personlig informasjon, vært i sentrum av en rekke personvernskandaler.

Dataforhandleren X-Mode ble i fjor kastet ut av Apples og Googles appbutikk. Da ExpressVPN i januar undersøkte mobilapper i Google Play Store, viste det seg at 25 apper fortsatt samarbeidet med X-Mode. Også disse appene skal nå ha blitt fjernet eller droppet samarbeidet med X-Mode, skriver IT-nettstedet The Register.

Vil du lære mer om internett og teknologi?

Få en epost når vi publiserer det fyldige nyhetsbrevet vårt. Vi kommer aldri til å misbruke adressen din.


Forbrukerrådet mener Googles manøver er en gledelig nyhet, men kritiserer selskapet for ikke å gå mer systematisk til verks:

– Google fjerner nå kun en aktør, men tillater og legger til rette for at tusenvis av andre aktører har muligheten til å samle og dele informasjon om alle som bruker Googles operativsystem Android, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Myrstad trekker frem at Android dekker omtrent 80 prosent av verdens mobiltelefoner.

Det britiske datatilsynet ICO gransker også en britisk dataforhandler som følge av NRKs avsløringer om hvordan bransjen opererer.

LES OGSÅ: Norsk bedriftsleder tar oppgjør med egen bransje: – Blitt litt for ivrige etter å tjene de raske pengene

LES OGSÅ: Samleside med alle våre saker om mobilsporing

7 kommentarer

    • Jan Erik Sletten (svar til Mary)

      Om du ikke allerede viste at du blir sporet, har ikke denne artikkelen noe å si, du kommer til å forbli ignorant.

      Du blir sporet 100% av tiden så lenge du har mobiltelefonen din med deg, du bruker bankkortet ditt, du logger på failbook et sted, du logger på et offentlig nett i byen osv.

    • Jan Erik Sletten har helt rett. Men du kan redusere sporingen ved å normalt ha avslått både GPS, WiFi og Bluetooth, slå på bare når du selv aktivt bruker dem. Basestasjonene kan stadig krysspeile deg, men det er adskillig strengere kontroll på den sporingen de gjør – politimesteren (eller en dommer) må godkjenne bruken av slik sporing.

      Du kan betale med kontanter. I Trondheim kan du kjøpe busskort («T-kort») kontant, og kan bruke det fritt uten at noen sporing kan avsløre hvem det det er som reiser hvor.

      Du kan sky som pesten nettsteder som krever innlogging, om du ikke er helt avhengig av det (som f.eks. nettbank). Og sky nettsteder som fortsatt bruker http:, ikke https:. (Fortsatt kan nettstedet selv røpe hva du har gjort der, men en som avlytter linja får ikke vite noe.)

      Hvis noiaen er sterk, kan du på PCen gjøre som på mobilen: Slå av nettet når du ikke aktivt bruker det. Massevis av PC-programmer driver det de på pent kaller ‘telemetri’, de ser hvordan du bruker programmene. Hver gang du starter et MS Office-program, eller gir en meny-kommando, sendes en rapport ut på nettet. Jeg vet ikke, når Word åpner ei fil, om filnavnet rapporteres, men det sendes ihvertfall noe informasjon om hva du gjør. Vil du hindre det, må du ha nettverket avslått når du starter Word eller åpner ei fil. Har du ‘Network Connections’ liggende borte i hjørnet tar det bare to museklikk å slå av eller på.

  1. Raymond Johansen

    Jeg finner det merkelig at artikkelen forteller oss at ad omveier havner data hos US gov, men ikke hvordan norske myndigeter har started å lagre ALL norsk internett aktivitet samtiding som man har skrevet kontrakter med Palantir for å gjøre disse data lesbare for mennesker, finansiert i sin tid av CIA. Norge deler i tillegg etteretningsdata , som det kalles, direkte med USA. Er NRK Beta redd for å omtale dette og i stedet forteller oss om noe som er en daglig del av masseovervåknings kapitalismen. Jeg kunne sagt noe om snik-innføring av et Datalagrings direktiv light som i sin tid ble kjent ulovlig av EU domstolen fordi det strider mot menneskerettighetene. For ikke å snakke om grunnlovens paragraf 102. Weak, truly weak reporting.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.