nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 26. januar 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

En mann tar en korona-selfie foran et veggmaleri av John Travolta og Samuel L. Jackson fra Pulp Fiction. Filmen er på NRKbeta-lesernes topp 10-liste. Foto: Gabriel Bouys / AFP / NTB

Kjære NRKbeta-leser,

De siste ukene har Telegram og Signal fått en enorm økning i antall brukere. Bør du også bytte? Dette spørsmålet stiller Eirik i sin analyse av meldingstjenestenes datadeling. Og han får svar. 97 stk., for å være presis. Les kommentarene og bidra gjerne med dine innspill!

Grafikk som viser at Signal ikke deler noe data mens Facebook Messenger deler veldig mye.

Dette deler meldingstjenestene om deg

Les saken


Nettopp publisert på nrkbeta.no:

Datatilsynet varsler historisk bot om sjekkeapp

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

ZOOM-HEMMELIGHET: Videotjenesten Zoom har innebygde vannmerker for bilde og lyd som kan brukes til å gjenkjenne deltakere som lekker innhold fra møtet, men det finnes også andre små detaljer som kan være avslørende. Martin anbefaler The Intercepts «What you should know before leaking a Zoom meeting». 👀

DIGITALE HAGER: Tenk på alle tankene du bare har dumpet ned i Facebooks svarte hull de siste ti årene. Hva kan du få til om du i stedet brukte de neste ti årene på en digital hage? 🌼🌻🌺 Bjørn Stærk skriver om Digitale hager – noe som minner om enkelte hjemmesider fra internetts barndom – før blogger og sosiale medier endret alt. Altså ikke en kronologisk strøm av hva som farer gjennom bevisstheten nå, men en systematisk fremdyrking av tanker og ideer, som langsomt vokser til et større mikrokosmos. Anders liker disse tankene.

PST-PODKAST: Interessert i digital spionasje og nasjonal sikkerhet? PST snakker om temaet i episoden «Digitale spioner» i sin egen podkast psst., tipser Ståle. 🕵️

DØD SLEKTNING SOM CHATBOT? Microsoft har tatt patent på en chatbot som kan imitere kjendiser, fiktive karakterer eller avdøde personer. Chatboten skal kunne lages basert på det som finnes tilgjengelig på nett av bilder, lyddata, informasjon, tekstmeldinger og innlegg på sosiale medier, skriver Business Insider. Og selv om patentet ikke spesifikt sier at produktet vil bli brukt til å bringe avdøde mennesker tilbake til livet digitalt, «bruker de døde som et eksempel på hvordan chatboten kan implementeres for å gjenskape og etterligne enkeltpersoner fra den virkelige verden». 👻👻


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


VFX-artistenes «julekule»-triks

Elisabeth Moss som Offred i en scene fra The Handmaid’s Tale. Foto: George Kraychyk / AP / NTB

Visste du at det som i praksis er en stor julekule, er blant de viktigste verktøyene for VFX-artister? spør Henrik. I denne videoen fra Vox får vi demonstrert hvordan den reflekterende kula brukes for å matche virtuelle 3D-objekter inn i fysiske omgivelser i serien The Handmaid’s Tale.


Wikipedia-hemmeligheten, lisensdetektiver og Trumps betabilde-tjuveri

Hvordan kan noe så håpløst fungere så godt?

Les saken

I sin kommentar om Wikipedia ⬆️ viser Eirik til en psykolog som beskriver hva som får oss mennesker til å bruke så mye tid på å bidra med kunnskap og fakta – helt gratis.

«Hun kunne fortelle meg at det ligger i menneskets natur. Det er fordi vi er sosiale at vi har overlevd. Vi slekter på de som delte informasjon. De som fortalte resten av stammen om hva som var farlig og hvor vi kunne finne mat», skriver han.

I NRKbetas kommentarfelt ser vi gode eksempler på dette instinktet hele tiden. Folk vil hjelpe og advare hverandre ved å dele erfaringer og kunnskap. Et aktuelt eksempel finner vi i saken om Forbrukerrådet som anklager Amazon for å manipulere brukere. Her deltok også ansatte i Forbrukerrådet i kommentarfeltet, og etterlyste flere eksempler på bedrifter som gjør det vanskelig for forbrukerne å melde seg av et abonnement. De fikk mange tips, men kanskje har du flere?

Lenge før det ble aktuelt å melde seg av strømme-abonnementer, prøvde folk å unngå å bli registrert som lisensbetalere. Jon Ståle kom over en herlig gjennomgang av bilene og utstyret som ble brukt av BBCs lisenskontrollører fra tidlig på 50-tallet og frem til i dag. Det hadde vært morsomt om vi kunne få verifisert om det var samme type utstyr som ble brukt i Norge, mener han. Aner vi en NRKbeta-sak her?

En Beta-sak var det ingen tvil om at dette måtte bli ⬇️. For hva gjør du når verdens mektigste person rapper bildet ditt?

Trump rappa NRKbeta-bilde

Les saken


3 unyttige lenker delt i NRKs Slack-kanaler

Ny spalte!? 🧐
1. Sliter du også med tilbakevendende elendig middagsoppfinnsomhet? Sjekk ut mappe.as – oppskriftsgeneratoren med «kunstig kulinarisk intelligens» er garantert mer fantasifull enn deg… 🍌🥑🍅
2. Trenger du noe å smile av? Kanskje Bohemian Rhapsody fremført av syngende Tesla-spoler kan gjøre susen? Se YouTube-videoen. 🎵

3. Se for deg de verste brukeropplevelsene på nett beskrevet som seriøse brukerhistorier. Den ferske Twitter-kontoen Shit User Stories tar oppdraget:

As a
user of amazon Prime cancelling my subscription
I want to
navigate through multiple screens where call-to-actions change position
so that
I can accidentally continue my subscription

(Denne «brukerhistorien» har vi for øvrig allerede berørt i saken om Forbrukerrådet som klager Amazon inn for brudd på markedsføringsloven.)


Pandememe

Jonas Never (@never1959) signerer sitt nymalte kunstverk av vottekledde Bernie Sanders i Culver i California. Foto: Chris Delmas / AFP / NTB

Bernies votter begynner å bli ganske slitt etter en heftig uke på internett 🥱. Selv en side som satte senatoren på en gitt adresse i Google Street View rakk å generere nesten 10 millioner memes før det ble for dyrt å holde den gående. Men Ståle har to tips til deg som vil klemme ut siste rest av viral-sitronen 🍋:
1. Sjekk ut dette AR-filteret i Snapchat
2. Les om Jen som faktisk har laget vottene

… og uansett hvilke memer du er nysgjerrig på eller vil ha historien bak så er knowyourmeme.com stedet å gå. Det er et slags Wikipedia for internett-memer, og er nesten alltid mest oppdatert, tipser Eirik.


Gull fra NRKbeta-arkivet:

For snart åtte år siden stilte vi spørsmålet: Hvis dere bare kunne gitt med barna deres 10 filmer i livets ryggsekk; hvilke ville dere valgt? Mon tro om resultatet hadde blitt veldig ulikt i dag?

NRKbeta-leserne: Disse 10 filmene må alle se

Les saken

Er det noen av filmene du fortsatt ikke har sett? Da vet du hva du kan bruke korona-kvelden på 😉. Og trenger du flere film- og serietips, finner du alltid rykende ferske anmeldelser hos våre kolleger i Filmpolitiet.

Ha en fortsatt fin dag!

Hilsen Christine,
med god hjelp fra Ståle, Eirik, Marius, Henrik, Anders, Martin og Jon Ståle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.