nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 13. januar 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Stormingen av den amerikanske kongressbygningen 6. januar ble godt dokumentert av deltagerne selv. Foto: Saul Loeb/AFP/NTB

Kjære NRKbeta-leser,

Eirik fikk enorm respons da han skrev at teknologien han har hjemme gjør at boligalarmen ikke lenger er verdt pengene. Så hvilke dingser trenger du egentlig for å sikre hjemmet ditt? Her er oppfølgersaken dere ba om:

Dette trenger du for å si opp boligalarmen

Les saken


Trump-tweets, Parler og Parlor

Internt i NRK har praksisen med embedding fra sosiale medier fått fornyet oppmerksomhet etter at Trump ble utestengt fra Twitter. For plutselig har over 1300 Trump-tweets forsvunnet fra nrk.no-saker. Heldigvis har vi ofte sitert meldingene også, men dette var en synlig påminnelse om at informasjon man ikke selv har kontroll på kan forsvinne fra nett like raskt som det blir delt.

Da den amerikanske kongressbygningen ble stormet i forrige uke ble det dokumentert fra alle tenkelige vinkler – og delt direkte på nett. I ettertid har enkelte skjønt at det kanskje ikke var så lurt å dokumentere sin egen kriminelle adferd. «Instagram-innlegget som fikk 20 likes fra 100 følgere er plutselig noe FBI kan finne nyttig.» Så da startet slettingen av spor. Les Washington Post-artikkelen om de som prøver å ta vare på alt før det forsvinner igjen.

Stormingen av den amerikanske kongressbygningen ble godt dokumentert av de som deltok. Nå prøver mange å slette sporene etter seg selv. Foto: Saul Loeb/AFP

For selv om informasjon slettes, blir det ikke alltid helt borte. Det er nok av folk som dokumenterer andres publiseringer – både offisielt og uoffisielt. Alle Trumps tweets er arkivert flere steder. Det samme gjelder innhold fra den siste ukas mye omtalte kommunikasjonsplattform Parler. Alle slettede Parler-innlegg fra kongress-stormingsdagen til tjenesten ble stengt ned skal, ifølge Gizmodo, være arkivert. Og Twitter-kontoer som Parlertakes har over lengre tid publisert mer enn 10.000 tweets med skjermbilder fra meningsytringer på Parler.

Hørte du forresten at Parlor (med o) gikk rett til topps i både App Store og Google Play da folk forvekslet den med Parler? 😅

Ståle mimrer tilbake til da 29 år gamle Thomas Seltzer sa at framtidas valuta ikke heter Euro, men oppmerksomhet. For oppmerksomhet fikk de – gjengen som stormet Kongressen. I nyhetsbrevet Margins skriver Ranjan Roy om hvordan de endeløse rekkene med livestrømmende mobiler og speilrefleks-kameraer utgjør en slags blanding av reality-TV og moderne krigføring.


Når kunstig intelligens lager bilder basert på tekstbeskrivelser kan du få stoler formet som Pikachu, Rubiks kube eller en avokado. Foto: openai.com/blog/dall-e/

Næ!? Det er artig, da!

Sju pussigheter vi fant på internett:

1. Er du så gammel at du husker Toy Story fra 1995? I denne tweeten fra Ben Evans kan du se serverfarmen som var ansvarlig for å rendre filmen. Den store veggen av servere har til sammen omtrent 1 milliard transistorer. Til sammenligning har iPhone 12 11,8 milliarder transistorer, opplyser Henrik.

2. Det koster over 1500 kroner literen for verdens svarteste maling. Airbrushet på absorberer den 99,4 % av alt lys (det er mer en Vantablacks maling, for dere som er over snittet interessert i sånt). Dette må testes i studio, sier Ståle. Se effekten malingen får på et eple i denne YouTube-videoen. 🍎

3. Også Jon Ståle er klar for å teste litt. Han har latt seg fascinere av muligheten for å lese ut hjertefrekvens basert på video av et ansikt, og håper å finne tid til å sette opp en rigg for testing etter hvert.

4. Hva skjer om du kombinerer kunstneren Salvador Dali og roboten Wall-E? Jo, da får du kunstig intelligens som kan lage bilder basert på tekstbeskrivelser. Dall-E kan lage bilder av «en stol som ser ut som en avocado» 🥑 eller «en illustrasjon av en kanin i dress som går tur med hunden sin» 🐰. Du kan selv gå inn og velge andre ord, slik som Eirik som ba om «en stol som ser ut som Pikachu».

5. Har du prøvd snakkisen Blob Opera ennå? Lag din egen opera ved hjelp av maskinlæring og animasjon fra Google. Her kan du lese mer om hvordan prosjektet ble til og i denne Science Focus-artikkelen beskrives det hvordan eksisterende musikk-AI kunne gjort Blob Opera enda bedre.

6. 54 % av alle nye 🚗 i Norge er nå elbiler. Men hva om byene våre også begynner å ta i bruk batterier? Snart står 400 megawatt med lithium-ion batterier klare for å drive rundt 300.000 hjem i California i opptil fire timer. 🔋

7. Bruken av fly-emojien ✈️ fulgte samme kurve som flytrafikken i korona-året 2020 ⬇️. Se mer sær statistikk om fjorårets mest brukte emojier eller sjekk ut Google Trends-oversikten som viser at nordmenn var spesielt opptatt av pinnebrød og Maskorama i 2020.


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen din?

Meld deg på her:


Gull fra NRKbeta-arkivet:

I 2007 skrev vi om hvorfor Twitter var så genialt: «Siden man kan oppdatere statusen vha. mobil (sende en tekstmelding til et bestemt nummer), så var det ingen grenser for når og hvor man oppdaterte statusen.»

Senere har f.eks. amerikanske presidenter også skjønt at «Twitter er en suveren måte å fortelle alle venner hvor man er, hva man driver med og hva man er opptatt med akkurat nå.» Les og le:

NRKbeta forklarer Twitter og mikroblogging

Les saken


Helt til slutt tenner vi to lys 🕯️🕯️ for programmerer Stefan Thomas som i skrivende stund har igjen to (av 10) forsøk på passordet til USB-pinnen med nøklene til Bitcoin-lommeboka si. Denne uka er bitcoinene hans verdt rundt 2 milliarder kroner. 😲

Det var alt for denne gang! Håper du fant noe du likte, noe du ikke visste eller bare fikk deg en etterlengtet pause fra livets alvor. Trenger du flere pusterom anbefaler vi The Guardians liste over 10 spill de ser frem til i 2021 og oversikten over NRKs spillanmeldelser.

Videresend gjerne nyhetsbrevet til noen du tror kan like det 💌

Ha en fortsatt fin dag!

Hilsen Christine, med god hjelp fra Ståle, Eirik, Marius, Henrik, Anders, Martin og Jon Ståle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.