nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 15. desember 2020

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Skotske brøytebiler ute på oppdrag.

Kjære NRKbeta-leser, 

Martins sak om hvordan hans presise mobilbevegelser endte opp hos et selskap med amerikanske myndigheter på kundelisten har fått mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

I dette nyhetsbrevet kan du lese mer om reaksjonene på eksperimentet og om sakens virale Twitter-tråd. Du får også høre om en legokonstruksjon som kan hjelpe deg med å digitalisere gamle bilder og tips om podkasten NRKbeta-redaksjonen ikke får nok av.

Vi anbefaler å starte med Martins reportasje under, om du ikke allerede har fått den med deg:

Telefonen spionerte på meg – slik fant jeg overvåkerne

Les saken

Avsløringene til Martin har resultert i sterke reaksjoner fra flere hold. Solveig Schytz (V) kalte det «sjokkerende», mens Per-Willy Amundsen (Frp) trakk inn George Orwell. Slovakisk datatilsyn har nå åpnet granskning. ➡️ Alle sakene om mobilsporing er samlet her.

Se, en norsk Twitter-tråd som har tatt helt av!

Twitter har aldri blitt særlig stort i Norge, og sammenlignes ofte med Tekst-TV i antall brukere. Statsminister Erna Solberg fikk beskjedne 259 likes da hun gratulerte VIF-damene med norgesmesterskapet i helgen. Likevel klarte NRKbeta-Martin å få over 4200 likes og 1800 retweets på sin Twitter-tråd med oppsummering av funnene i saken sin. Man kunne se hjertene tikke inn på direkten 💕.

 

Den første tweeten i tråden er sett av over 900.000. Martin viser med dette at om man har en skikkelig nyhet, skriver på engelsk og forstår mediets fordeler og begrensninger, er Twitter et slagkraftig verktøy for å oppnå stor spredning – også for nordmenn.

Delt av personvernaktivister og Hacker News
Noe av grunnen til populariteten i dette tilfellet var ifølge Martin at personvernaktivister med store kontoer delte tråden. I tillegg ble både tråden og den engelske versjonen av artikkelen delt på Hacker News – et av de største foraene for IT-folk. Det gjorde at tweeten fikk høy fart og stor spredning, som analysefolk ville sagt. Mobilsporingssaken har også fått stor spalteplass i mediene og er omtalt på bl.a. engelsk, tysk, russisk, slovakisk, italiensk og spansk. Det hjalp også på spredningen at Martin samarbeidet med Vice Motherboard, som kjørte en USA-vri på saken.

Ståle ser inn i fremtiden
Når vi først er i gang med å skryte av eget arbeid må vi trekke frem en annen kar fra redaksjonen som figurerer i utenlandske medier om dagen. Ståle og «some of the smartest people in journalism and media» har synsa hos NiemanLab om hva som ligger i kortene for journalistikken i 2021. Ta en titt!


To ting du kan gjøre selv (og én ting du ikke burde gjøre selv) i jula:

1. LÆR DEG 3D-DESIGN

Kanskje blir det 3D-printer i julegave? Et bra sted å starte med 3D-design er på tinkercad.com. Gratisverktøyet lar deg designe rett i nettleseren og er akkurat kraftig nok til å kunne løse det de fleste glade amatører trenger. Her er et eksempel fra en luftrenser Eirik laget i våres. (Design til venstre og ferdig printet produkt til høyre. 🤓) Drøssevis av veiledningsvideoer finner du selvsagt på YouTube.

2. DIGITALISER BILDENE DINE MED LEGO OG RASPBERRY PI

Er du litt oppi åra er det stor fare for at du fortsatt sitter på bilder som ikke er digitalisert. Da kan du bruke juleferien (og legosamlingen) til å bygge noe som endelig kan ordne opp for deg. Jon Ståle kom over Roboscan på YouTube. ➡️ Github-kode her & Lego-modell her. Lykke til! 👊

3. HACK STEKEOVNEN

Mange har sikkert brukt tiden siden mars til å forbedre saker og ting. Det har også matvloggeren Alex «The French Guy». Han var så irritert over at Ikea-ovnen ikke var i stand til å nå temperaturene som kreves for å lage en skikkelig napolitansk pizza at han hacket den med en Inkbird-termostat og et solid state-relé, forteller Henrik. Nå når ovnen 400 grader celcius 😲🥵. Se videoen, men ikke gjør dette hjemme.


Andre NRKbeta-saker siden sist:

– Huawei har utviklet AI-programvare for identifisering av uigurer

Les saken

 

Store endringer i ny Smittestopp-app

Les saken


Podkasten vi ikke klarer å slutte å prate om

Darknet Diaries er en av podkast-seriene det skravles jevnlig om i NRKbeta-kroken. Her tar podkast-vert Jack Rhysider oss med inn i den mørke delen av internett – den som er full av hackere, malware, botnets, cyberkriminalitet og annen faenskap. Serien er nå på hele 79 episoder.

Her er våre tre favoritt-episoder:
#66: Freakyclown
#74: Mikko
#64: The Athens Shadow Game

Episodene finnes også som fulle transkripter, om du foretrekker å lese.


NYHETSRUNDEN MED NERDEBRILLER 🤓

🦅 LURTE PRESIDENTEN: Husker du 17-åringen som i februar lagde en fiktiv politiker i USA med falsk nettside og datagenerert profilbilde? undrer Ståle. Twitter verifiserte profilen uten spørsmål og saken fikk mye oppmerksomhet. Nå har en 21-åring lurt USAs president til å tro at søsteren hans var på Twitter.

😡 SLETTER LITE HATPRAT: Facebook sletter mindre enn 5 % av all hatprat som deles hos dem, ifølge en data scientist som nettopp har forlatt selskapet. Flere tidligere ansatte mener konsekvensene av Facebooks manglende inngripen har blitt for store.

🛦 LOCKHEED U-2 RULER FORTSATT: Det 65 år gamle Lockheed U-2 er et av de mest fascinerende og kapable flyene som fortsatt er på vingene i dag. Henrik tipser om denne artikkelen fra BBC Future som gir et innblikk i hvordan flyet strekker til der droner og satellitter feiler, og hvordan pilotene må operere flyet innenfor minimale marginer for å unngå at det river seg selv i fillebiter.

🔗 THE RETURN OF QR-KODER: For 8-10 år siden var det mye intern vitsing om QR-koder i NRKbeta-redaksjonen. Etter hvert som hypen har lagt seg, mobiler har klart å integrere leseren godt (og har fått gode nok kameraer til å se dem på avstand) har de praktiske bruksområdene dukket opp. Vi har til og med begynt å bruke dem selv innimellom – f.eks. til å dele lenker når vi holder presentasjoner, innrømmer Anders. Dette portrettet av QR-kodens far inneholder opptil flere overraskelser om kodens fødsel for mer enn 20 år siden. Enjoy!

🏛️ «INNBRUDDS»-DRONER: Autonome droner som finner veien selv inne i bygninger, scanner dem og returnerer til utsiden med 3D-modeller høres for sci-fi ut til å være sant, men dette er nå et fysisk fungerende produkt som allerede er i bruk hos det amerikanske forsvaret, melder Marius. Wired har hele historien.

📱 SVARTELISTER X-MODE: Apple og Google har varslet apputviklere om at de må avslutte samarbeidet med X-Mode etter at artikler i Wall Street Journal og Motherboard har avslørt at dataforhandleren samarbeider med selskaper i forsvarssektoren, melder Martin.


Følg brøytebilen «Gritney Spears» direkte

Nå som det begynner å bli litt 🌨️🌨️🌨️ rundt omkring i landet vårt, er det stas å kunne følge løypemaskiner live på f.eks. loyper.net eller skisporet.no. Enkelte steder – som i Bærum og Kristiansand – går det også an å se kart over brøytebilenes bevegelser. Men da er det hakket morsommere å følge Eiriks tips om å sjekke ut brøytebilene i Skottland. For det gjør noe med stemningen når de store, tunge og tøffe snørydderne har navn som «Yes sir, ice can boogie», «Gritney Spears», «Gangsta Granny Gritter», «For your ice only» og «Spready Mercury». Hva med å kalle en av brøytebilene i Bærum for noe søtt? «Hjul i svingen»? 🎅


Tre ting vi anbefaler å kaste bort tiden på:

Skjermdump fra The New York Times’ artikkel «Gifts From Cyberspace».

1. Martin: NRKbeta-redaksjonen handler inn mye rart på internett i løpet av et år. Så mye at vi har vurdert om vi skulle lage en oversikt over det rareste. Men nå viser det seg at det har allerede New York Times gjort. Noe så til de grader. Dette var rett og slett fornøyelig – og litt forstyrrende. 🛒

2. Marius: To TV-pastorer som fordriver karbonade-19 akkompagnert av heavy metall-gitar er ikke akkurat julemusikk, men det er fryktelig morsomt. Gitarsporet tilhører Andre Antunes som også byr på andre gitar-perler på sin egen YouTube-kanal. 🎸

3. Ståle: Som abonnent på dette fyldige nyhetsbrevet er sikkert ikke dette interessant for deg, men du kan jo dele BuzzFeeds best of memes 2020-liste med noen av de ni andre du feirer jul med? (Ikke glem å fortelle om dette nyhetsbrevet også da. Du kan enkelt tipse hele slekta ved å videresende denne e-posten. 😇)


Gull fra beta-arkivet

Denne kommentaren fra 2009 er morsom å lese nå. Både fordi man ser hvor fort utviklingen har gått («det gode gamle fjernsynsapparatet ble endelig flatt») og fordi Eiriks spådommer om fremtiden bekreftes ganske greit med mobilsporingssaken vi åpnet dette brevet med:

« (…) nøyaktige GPS-enheter i alle små dingser vil føre til nye og spennende tjenester» og «vi vil også se en ytterligere økning i spennet mellom teknologiske muligheter og lovverkets rammer.»

PS: Tell antall kranglekommentarer om «når slutter et tiår» VS relevante innspill. Og merk diskusjonen om diskettens død i kommentarfeltet.

Hva var typisk for 00-tallet?

Les saken


Bonusbrev neste uke

Håper du fant noe interessant! Vi har sagt at vi sender ut nyhetsbrev ca. hver 14. dag, men nå har vi så mye på hjertet at vi er nødt til å sende ut et bonusbrev allerede neste uke. Vi må jo få ønske god jul og oppsummere året litt. Håper det er innafor! 🤞

Hilsen Christine,
godt hjulpet av Ståle, Eirik, Marius,
Henrik, Anders, Martin & Jon Ståle

Vil du ha slike nyhetsbrev rett i innboksen din?

Meld deg på her:

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.