nrk.no

Rapport: Huawei har utviklet AI-programvare for identifisering av uigurer

Kategorier: Kunstig intelligens & Samfunn

Huawei har testet ansiktsgjenkjenningsprogramvare for å identifisere medlemmer av den forfulgte folkegruppen uigurer. Illustrasjon: Henrik Lied/NRK, basert på bilde av Toddenhoff (CC-BY).

En intern Huawei-rapport viser at det kinesiske selskapet har testet ansiktsgjenkjennings-programvare som kan identifisere den forfulgte folkegruppen uigurer.

Rapporten ble avdekket av organisasjonen IPVM, og delt med Washington Post. I rapporten, som lå åpent tilgjengelig på Huaweis nettsider, beskrives et ansiktsgjenkjenningssystem som kan sette i gang en “uigur-alarm” hvis personer fra den forfulgte folkegruppen oppdages av Huaweis videoovervåkningssystemer.

Huawei fjernet rapporten fra sine nettsider etter at IPVM og Washington Post kontaktet selskapet, men bekreftet at dokumentet var reelt.

UIGUR-ALARM: Den uthevede linjen i rapporten viser at systemet er i stand til å identifisere mennesker tilhørende folkegruppen uigurer. Kilde: IPVM

I en uttalelse til Washington Post hevder Huaweis talsperson Glenn Schloss at rapporten baserer seg på en test, og at teknologien aldri har blitt brukt i selskapets produkter. Washington Post skriver at Huawei har samarbeidet med AI-selskapet Megvii på tre ulike overvåkningssystemer, men avisen har ikke klart å bekrefte at systemet for deteksjon av uigurer er et av disse.

Testen av systemet skal ha funnet sted i 2018.

Vil du vite mer om personvern og teknologitrender?

Få et kuratert nyhetsbrev i postkassa med interessant stoff om teknologi og medier!

Forfulgt folkegruppe

Uigurene er opprinnelig en folkegruppe av tyrkisk avstamning, og mesteparten av dem er muslimer. Kina har plassert over én million mennesker fra folkegruppen i interneringsleire rundt om i landet, ifølge en uttalelse fra FN fra 2018.

Tallet ser ut til å være økende: Den australske organisasjonen ASPI slår i en rapport fra september 2020 fast at kinesiske myndigheter bygger nye interneringsleire i stor skala.

Interneringen har skapt store internasjonale fordømmelser. I lekkede dokumenter fra det kinesiske regimet står det at uigurene skulle kureres for religiøs ekstremisme, eller «tankevirus».

Dette er ikke første gang et kinesisk teknologiselskap har utviklet programvare for deteksjon av uigurer. I 2019 fant IPVM også markedsføringsmateriell fra overvåkningskamera-giganten Hikvision, som viste at selskapet skrøt av programvare som kunne identifisere uigurer.

64 kommentarer

  • Vidar Haugen (svar til John Rain)

   De/vi som har kjøpt Huawei-produkter er vel ikke mer sponsorer av folkemord og konsentrsjonleire, enn de/vi som har kjøpt ethvert annet kinesisk produkt? De selskaper som ikke «samarbeider» med de kinesiske makthaverne, kan ikke operere I Kina, og dermed blir samtlige kinesiske OG utenlandske selskaper som opererer der, «medskyldige»! Så om du kjøper en ny Polestar eller en liten Huawei-router, er du akkurat like medskyldig!

  • Øyvind Hvidsten (svar til John Rain)

   Morsomme filter på i sosiale medie apper som snap, tiktok brukes for å trene opp ansiktgjenkjennelses ai til bruk som feks dette. Kjipt at data fra sosiale medier fritt kan brukes til sporing og forfølgelsesteknologi

  • Joikakaker (svar til John Rain)

   Så vi burde gå over til Apple? Apple som selger informasjon videre til NSA sånn at de kan bidra til spionasje av Nordmenn? NSA som tilhører USA som driver med forbrytelser verden rundt? Drepe sivili innbyggere i Irak bare på grunn av kapital…

  • Øystein Bentzen (svar til John Rain)

   Dette er en makaber teknologi, men det er liten grunn til å stole mer på amerikanske, koreanske eller japanske telefoner og apper. Amerikanerne har garantert teknologien som skal til, og de siste fire årene har jo det meste av sperrer vært fjernet.

  • Kald Krig 2.0 for militær industrien (svar til John Rain)

   Det er et stort flertall av land i FN som støtter Kina sin kamp mot ekstremister som ETIM. Deriblandt store muslimske land som Iran, Saudi Arabia og Pakistan for å nevne et par. Kun et få tall av FNs medlemsland er imot Kina, hovedsakelig kun NATO land. For ca 3 uker siden så tok Pompeo ETIM av USA sin terrorliste. Afhganistan grenser til Xinjiang. Kommer USA til å bruke dem som en proxy med base i Afghanistan om krigen mot Taliban tar slutt? USA har brukt Taliban som en proxy før.

  • Dag Rikard Haarseth-Olsnes (svar til John Rain)

   Thor: angående at Apple selger data til NSA; det er ikke en drøy påstand, det er ren skjær sannhet. Alle tech-gigantene har samarbeid med etterretning i USA. Apple ble avslørt å ha en bakdør i sin krypteringsteknologi, og den hadde blant andre NSA nøkkelen til. Ja, det er egne selskap som jobber kun med å behandle data fra all verdens apper, og de selger dataene til dem som betaler. Amerikanske myndigheter, eller al qaida, eller deg personlig, det er det samme for dem. Dette står d jo til og med en del om her på NRK Beta. Vi lever i et samfunn som er så overvåket, at vi hadde vært nazistenes våte drøm. Makthaverne har bare andre, og mindre tydelige mål i dag, så man ser det ikke så godt.

   Til dem som vil boikotte Huawei. For det første, det er ingen techselskap som ikke driver med ansiktsgjenkjenning. For det andre så er det jo rimelig beleilig å skylde på Huawei fremfor kinesiske myndigheter for undertrykkelse. For det tredje, med den logikken burde dere boikotte alle kinesiske varer. Og den lista er jo, som nevnt her, ikke kort. Jeg ser jo motivasjonen, men jeg kommer nå til å la være, av samme grunn som jeg ikke boikotter Israel eller noen andre land; brysomt a gitt. Og hva faen har det å si at jeg ikke kjøper greiene deres? Eller 10 000 nordmenn? Eller 100k? De blåser jo ikke i barten av det en gang. De ruller fint videre på vei mot å bli verdens største økonomi, og dermed verdens mektigste land.

   De estimerer oss ikke,ok?

   Og den der kineseragenten i kommentarfeltet her, han er jo helt åpenbart en moroklump som prøver å få oss til å føle oss viktige. Sikkert like norsktalende(som det de sier i sporten nå) som hvem som helst av oss. De har selvfølgelig en eller to som prater plettfritt norsk i Kina, men dem bruker de til andre ting enn å skulle late som at norsk folkeopinion betyr en pissdråpe for dem. De nileser vel heller hemmeligstempla, norske statsdokumenter.

   Norge er en kork i havet. Vi blir ikke estimert, Okey?

 1. Steffen Arning

  Veldig trist. Disse merkevarene med denne teknologien er populære i det norske markedet. Man finner de overalt. Anbefaler alle som ikke vil støtte oppunder slike merker å se etter NDAA godkjente merkevarer.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Sørensen (svar til Steffen Arning)

   Jeg håper de som har fått julepakker med Huawei levere dem tilbake til butikken. For meg er det et merke som nå går hånd i hånd med folkemord. Ikke noe jeg vil ha under juletreet mitt.

 2. 1) Kall det konsentrasjonsleire – interneringsleire blir bare en eufemisme.
  2) I familier der ektemannen blir satt i en konsentrasjonsleir er det vanlig at en mannlig Han-kineser skal overta rollen i familien og bl.a sove i samme seng som kona
  3) Tek.no, med fler, burde advare om alle problemene knytta til Huawei når de tester og lovpriser produktene derfra.
  4) Norge burde strengt talt legge ned forbud mot import av produkter for Huawei, men tør ikke yppe med kommunistpartiet for da får ikke laksebaronene fetet opp sine konti..

  Skrevet fra min Huawei-telefon… (kjøpt før jeg visste hvor ille det sto til for Uigurene). Første, og siste, gang jeg kjøper noe fra dem

  Svar på denne kommentaren

  • Christopher (svar til Guosong)

   Jeg skjønner ikke hva du mener. Er det trist? Skal ikke journalister grave? WikiLeaks?! Hva finnes på NRK?

  • Jøss! Kommunistpartiets egen 50 cent army i kommentarfeltet til NRK beta. Åpenbart brukt google-translate her, så jeg antar at dere ikke har agenter som prater norsk på saken, men dere er overalt ass. Sprøtt!

  • Bastian (svar til Guosong)

   Ved å oversette tilbake til forenklet kinesisk og deretter tilbake til simpel engelsk tror jeg dette er det denne «Guosong» prøvde å si:
   «Feeling sad that the journalist have become Big-Tech supporters who spread this lie? Are journalists technical experts? Did the reporter receive it through WikiLeaks? Yes, it is happening to nrk.»
   Det er fortsatt uklart for meg om kommentaren mener vi skal stole på Wikileaks over NRK, men det er tydelig at dette var mer myntet på en amerikansk leser som er mot big-tech og media der (og pro Trump) ved å stemple NRK som pro-sillicon valley.

 3. På vegne av altibox-kunder over det ganske land:

  – Kan altibox vurdere andre samarbeidspartnere i stedet for dette selskapet?

  Altibox støtter per i dag indirekte praksisen til dette selskapet.

  Svar på denne kommentaren

 4. André Simonsen

  Viser rapporten at systemet er i stand til å gjenkjenne alle folkegrupper/flere folkegrupper, eller kun testet for Uigurer? Dersom testene viser et mangfold av folkegrupper stiller jo saken seg noe annerledes enn dersom den er skreddersydd mot Uigurer. I siste tilfelle er dette forkastelig og alle bør stille seg bak en boikott av dette merket og alle deres produkter og samarbeidspartnere. Men dersom det er lagt opp til et AI system som kan gjenkjenne så og si alle folkegrupper så er dette en teknologi som kan misbrukes, som all annen, men at dette da ikke nødvendigvis ikke var rettet mot Uigurer. Likeledes et moralsk spørsmål. Skal man akseptere teknologi som kan gjenkjenne hvilken folkegruppe man tilhører? Om ikke så må det komme på plass internasjonale retningslinjer for hva man er lov og ikke lov ved denne type teknologi og AI generelt.

  Svar på denne kommentaren

  • Teknologi v.s. moral, ansiktsgjenkjenning teknologi har blitt diskutert flere år i Norge, det er ikke selve teknologi sin skyld mens regulation og personvern som teller. Ikke overraskende at AI kan gjenkjenne ulile folkegrupper, om det er spesifikk til uighur, vil jeg være skeptisk.

 5. Kina har etter hvert fått et ganske langt synderegister når det gjelder undertrykking av mennesker. Det som nå skjer med uigurene er bare ett eksempel, men ikke glem det som nå skjer i Hong Kong eller Tibet.

  Etter at Xi Jinping tok makten i Kina har de blitt mer aggressive og landet har nå lagt seg ut med alle sine naboer og land over hele verden. Gode eksempler på dette er Taiwan, Australia og Canada.

  Vi må heller ikke glemme hvordan Kina behandlet Norge etter at Liu Xiabo fikk fredsprisen. Og dette var en ganske mild behandling sammenlignet med hvordan de nå oppfører seg mot andre land.

  Det at Kina nå utvikler høyteknologi og er i ferd med å bli en supermakt er skremmende!

  Jeg oppfordrer folk til å ikke kjøpe kinesiske produkter, da disse er involvert i brudd mot menneskerettigheter. Spesielt Huawei ogTikTik må vi styre unna!

  Svar på denne kommentaren

  • Ingar Marius Nilsen (svar til Freddy)

   Boikott alt som er produsert i Kina, litt vrient å finne klær da, forbrukermakt er det eneste vi vanlige folk kan stille opp med.

 6. Kina har etter hvert fått et ganske langt synderegister når det gjelder undertrykking av mennesker. Det som nå skjer med uigurene er bare ett eksempel, men ikke glem det som nå skjer i Hong Kong eller Tibet.

  Etter at Xi Jinping tok makten i Kina har de blitt mer aggressive og landet har nå lagt seg ut med alle sine naboer og land over hele verden. Gode eksempler på dette er Taiwan, Australia og Canada.

  Vi må heller ikke glemme hvordan Kina behandlet Norge etter at Liu Xiabo fikk fredsprisen. Og dette var en ganske mild behandling sammenlignet med hvordan de nå oppfører seg mot andre land.

  Det at Kina nå utvikler høyteknologi og er i ferd med å bli en supermakt er skremmende!

  Jeg oppfordrer folk til å ikke kjøpe kinesiske produkter, da disse er involvert i brudd mot menneskerettigheter. Spesielt Huawei ogTikTok må vi styre unna!

  Svar på denne kommentaren

 7. For min del skal jeg gjøre det jeg kan for IKKE å kjøpe noen kinesiske varer i fremtiden, selv om det er vanskelig da «alt» produseres der. Problemet er de kommunistiske makthaverne – NO GOOD, akkurat som i Russland med Putin og hans lakeier. Befolkningen hjernevaskes og utnyttes – og de som står i mot tas livet av eller fengsles. Hongkong, KRIM, Arkadij Babtsjenko +++ det finnes mer enn nok av eksempler på uretten som gjøres. Disse makthaverne må VEKK, og det må innføres demokrati – eneste løsning.

  Svar på denne kommentaren

  • Dag Rikard Haarseth-Olsnes (svar til Jonas)

   Du virker nå godt inne i ei fold du også. Jeg anerkjenner allikevel ditt engasjement mot ensretting 🙂 men du trenger ikke se så langt som over grensa for å finne det.. Se nå bare hvordan Norge takler denne nye forkjølelsen som har kommi.

  • Jeg pisser på demokratiet ditt. Folkestyre eksisterer ikke, og har aldri eksistert. Alle styrer er bare variasjoner over et tema: kjenninger hjelper kjenninger. At man i Norge en stund hadde folk på toppen som brydde seg om en stor del av befolkninga er ikke bevis for noe annet. Demokrati er en populæritetskonkurranse, slik du kjenner den fra skolegården, der man benytter alskens triks for å komme til toppen. Og de er sjeldent de snilleste som vinner frem.

   Når man ser hvilke klystapper som har flyti opp her i landet nå, kan man tydelig se at det norske folk blir lettere og lettere å lure. Slik i gjennomsnitt. Og det viser jo forskninga også. Hadde ikke den norske gjennomsnittsiqen gått ned jevnt siden 80tallet?

 8. Jeg har holdt meg unna Huawei nettopp pga ting som dette, men det er fint å få dokumentert at den oppfattelsen man har hatt stemmer.
  Håper flere nå holder seg unna produkter fra Huawei, men det er vel pris som teller mest for «folk flest» uansett. Dessverre.

  Svar på denne kommentaren

 9. Erik E. Seierstad

  Dette er jo AI-drevet, moderne frenologi.
  Trist at det brukes til folkemord.

  Det hadde vært spennende om noen i et land uten noen sterk humanistisk tradisjon kunne tygge gjennom et par enorme datasett om interesser, evner, ferdigheter, personlighetstrekk og fysisk fremtoning for å undersøke sammenhenger på en datadrevet, ikke ideologidrevet måte.

  Vi blir målt, testet, veiet og sortert, enten vi vil og vet det eller ikke.

  Det er urettferdig om humanistiske tabuer gjør at bare storebrorselskapene har tilgang til kunnskapen.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Theodorsen (svar til Axel M)

   Det er et meget godt poeng. Det er på tide at våre bortskjemte idrettshelter blir konfrontert sin tankeløse grådighet. Deres Iver etter å reklamere for alle som betaler bra er motbydelig. Dette gjelder beklageligvis ikke bare Johaug. Bjørgen er et hederlig unntak.

 10. Bjørn Kvittervik

  Gratulerer til alle som har kjøpt Apple også. Som om USA har vært noe bedre i Irak og Afghanistan. Og ikke minst med å overvåke oss i vesten, blant annet våres egne politikere 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Det er riktig at USA har gjort mye galt gjennom årene, men det kinesiske regimet er MYE verre. Se også hvordan de holder på i Sør-Kinahavet, deres forsøk på å destabilisere verdensøkonomien osv. Kunne listet opp mye mer…å ta dem i forsvar gjør hvertfall ikke jeg… Dette er min oppfatning, så får du ha en annen om du vil 🙂

  • 1. Apple har ingenting med dette å gjere, typisk Huawei fanboi fakter å dra inn konkurenter.
   2. OM USA snokar så betyr det uansett ingenting ettersom du kan kalle presidenten i USA for ein ostepop med soppforma penis utan konsekvens, medan Kina forbydde Ole Brum fordi presidenten vart krenka.

  • Selvfølgelig er jeg ikke norsk nordmann fra Norge. Men jeg er absolutt voksen nok til å ikke bruke type ord som «kinesisk agent» overalt så lenge det er en kineser-ish som poster kommentar her, Barnslig.

  • Mino (svar til Yix)

   Han er ikke agent bare fordi han er utenlandsk.Jeg syns dere er fryktelig barnslige nå!Jeg er ikke for hawei eller kia jeg er faktisk helt imot.men det er brisling og mobbing og kalle han spion.

 11. Kald Krig 2.0 for militær industrien

  Kan dette ha noe med at Mike Pompeo nettopp har tatt ETIM av USA sin terrorliste. Søk ETIM in Xinjiang elle Turkistan Islamic Party in Syria og se hva disse folka er kapabel til.
  Tallet én million i interneringsleir kommer fra «forskningen» til Adrian Zenz. Han har intervjuet 8 personer fra forskjellige landsbyer og vurderte at det gjalt én million mennesker. Adrian Zenz er foresten en fanatisk evengalisk som tror han er på et oppdrag fra Gud for å ødelegge CCP.
  Den australske organisasjonen ASPI er finansiert av blandt annet US Department of State og store militær bedrifter.
  IPVM er et Amerikansk selskap.
  Xinjiang grenser til Afghanistan og er en vital del av Kina sitt Belt and Road Initiative.
  Kanskje Kina trenger dette som et sikkerhets tiltak nå som USA ikke lenger anser ETIM som en terrororganisasjon.
  Eller kanskje dette er nok en gang er propaganda for våpen industrien sin våte drøm om en ny Kald Krig 2.0.

  Svar på denne kommentaren

 12. At Kinesere bevæpnet med Google Translate forsøker å angripe NRK og journalisten her i kommentarfeltet, er jo et bevis i seg selv om at NRK Beta er inne på noe som Kina ønsker begravd.

  Svar på denne kommentaren

 13. Skummelt å se kinesere som åpenbart jobber for regimet kommentere med sin propaganda her med hjelp av Google translate. Enda skumlere hvis dem faktisk bor her og jobber for Kina! PST burde undersøke dette

  Svar på denne kommentaren

 14. Dette er problemet med global handel. Billige varer fra Kina har øket levestandarden vår, samtidig som levestandarden i Kina kun øker for få bedriftseiere. Å kjøpe billig fra Kina er det samme som å stjele velferd fra en kineser. Men det er helt lovlig.

  Svar på denne kommentaren

 15. Ikke særlig overaskende at NRK skriver dette. Det er ikke lenge siden NRK hadde et stort oppslag om de «stakkars» jihadist-leiesoldatene fra Idlib som «måtte» reise til krigen mot den Armenske enklaven. Dette var hovedsaklig utenlandske leiesoldater. Flere fra TIP som er en del av ETIM. NRK støtter tydeligvis ekstremisme og terror.

  Svar på denne kommentaren

 16. Så lett er det å sette i gang en heksejakt på en en annen folkegruppe. En liten artikkel som påstår et eller annet med noe som like gjerne kan være oppkonstruert dokumentasjon,så bobler folk over av hat. De prektige står i kø for å fordømme, men ser ikke at de rent faktisk sitter i et glasshus og kaster stein. Norge har så mange svin på skogen sjøl, at det er flere enn en grunn til å flykte fra landet. Spør de reisende,Romenerne, stoffmissbrukerne for ikke å nevne samene som bruker norske navn for ikke å bli igjennkjent.

  Svar på denne kommentaren

 17. Hele kommentarfeltet fullt av noia rettetmot Kina og Huawei. Ingen nevner Google og Facebook som er de største samlerene og besitterne av svært privat og intim informasjon om milliarder av mennesker. Det gjør ikke Kinas behandling av minoriteter bedre men hva med og se på hvordan vi selv lar oss utnytte av big tech..

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilket selskap har Huawei samarbeidet med om denne teknologien?

Hvor mange uigurer er i kinesiske interneringsleirer?

Hvilken avstamming har folkegruppen uigurer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.