nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 2. desember 2020

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Birdbuddy
Dette fuglebrettet bruker AI til å identifisere hvilke arter som er på besøk. Produktfoto: Birdbuddy

Kjære NRKbeta-leser,

Håper ikke du ble helt blakk av Black Week. Vi har nemlig flere tips til ting du kan bruke penger på. Neida. Joda, vi skal faktisk innom en søppelkasse til 2000 kroner og et fuglebrett til 1300. Ja, også trenger du kanskje en sukkerspinn-maskin når du har fått lest hva den kan gjøre.

Men det aller meste her er helt gratis, og noe er til og med ordentlig gode sparetips. Som i saken under der Eirik skriver om hvordan han har rigget hjemmet sitt slik at han ikke trenger å betale et alarmselskap lenger. Saken har engasjert stort og fått over 90 kommentarer. Flere lesere har ytret ønske om en oppfølgingssak med en detaljert liste over de smarte dingsene Eirik har valgt å slippe inn i hjemmet sitt. Den er på vei! 🏃‍♂️

Ringeklokke

Dropp boligalarmen – spar tusener

Les saken

 

Et skjermbilde av forsiden til strømmetjensten HBO Max. Den viser flere filmer og serier, med wonder woman 1984 på et stort banner i toppen av bildet.

Hollywood dropper kino – satser på strømming

Les saken

 


Smarteste smartklokkefunksjon på lenge

Les saken


Mystiske droner og dronedrosjer

Den mye omtalte dronehendelsen ved Gatwick i 2018 har vært grobunn for konspirasjonsteorier og spekulasjoner. Og det er nok flere enn NRKbeta som har grublet på hva slags ugagn man kan finne på med droner. Men det finnes fortsatt ingen bilder av dronene ved Gatwick, og etterforskningen har ikke ført til pågripelser. Da er det åpenbart at folk spekulerer. Nå har The Guardian publisert en akkurat passe tankevekkende gjennomgang av saken.

Dronetaxi derimot, er ingen spekulasjon. Nå er det ikke lenge til du kan fly rundt i byer i Europa. Eirik har fulgt med på selskapet Volocopter siden de testet en hjemmebygget farkost med pilatesball som understell. Nå kan de skilte med EU-godkjente farkoster og lover å fly dronedrosje innen to år. Da vil de fly deg rundt uten pilot og til priser som skal konkurrere med vanlig taxi. 🚖

Mister du mobiltelefonen på den dronetaxituren må den nok repareres. Harvest beskriver treffende reparasjons-problematikken i elektronikkbransjen i artikkelen Hvorfor kan Apple bestemme hvem som får reparere mobilen min? At det er et tema som engasjerer vet NRKbeta alt om. Eirik fikk over 70 kommentarer da han skrev om kampen om «the right to repair» i fjor.


Operaen hvor halve ligger i overskyet vær og halve i blå himmel
Sommeren 2019 fikset Marius litt på dette bildet og satte spørsmålstegn ved om været faktisk var så bra som alle SoMe-bildene viste. Nå er Photoshop her med sin Sky Replacement. Funksjonen kan få en vanlig dag i Bergen til å fremstå som et tropisk paradis – samtidig som den i enda større grad visker ut grensen mellom fotografering og datamaskingenererte bilder (CGI), sier Henrik.


Nyheter lest med nerdebriller 🤓

🎵 SPOTIFY STORIES: Alle har stories, nå også Spotify. Vits å si noe mer? Tror ikke det, sier Martin.

💬 KRYPTERT MESSENGER: Du har sikkert hørt om Signal, som går for å være den sikreste meldingsappen på markedet. Forrige uke annonserte Google at de kommer med en oppdatering til Android Messenger, som kjører på Signals sikkerhetsprotokoll. Det betyr at to milliarder Android-brukere snart får tilgang til en meldingsapp som er så gjennomkryptert at ikke engang Google har anledning til å overvåke innholdet i meldingene. Wired har mer om hvorfor denne nyheten er viktig.

📰 VIL VISE ALT: Den danske stor-avisen Politiken dropper sanntidsbudrunder for å vise annonser. Dette gjør de først og fremst for å love at alle annonser blir vist, men det vil også gjøre at mindre informasjon om brukernes nettvaner deles videre, forklarer Martin.

💡 NY ESP32: Mange smarte lyspærer, brytere, sensorer og andre dingser fra Kina styres av de populære mikrokontrollerne ESP8266 og ESP32 fra Espressif. Henrik forteller at det er lansert en ny versjon av ESP32 med en helt ny prosessorarkitektur (RISC-V), som vil føre til betydelig mindre strømbruk og bedre ytelse. Høyt strømbruk har gjort det vanskelig å lage batteridrevne dingser basert på ESP-chipene tidligere. Prisen ryktes å starte på $1.

😷 LAGER ANSIKTSMASKE MED SUKKERSPINN-MASKIN: Henrik tipser om en fysiker ved universitetet OIST i Okinawa som har funnet opp en snedig måte å lage proffe ansiktsmasker på. Prosessen, som består av å varme plast fra bl.a. vannflasker og handleposer og plassere det i en sukkerspinn-maskin, beskrives fra A til Å i denne YouTube-presentasjonen. Det er selvsagt også involvert litt deilig 3D-printing her. Vitenskapelig testing viser at maskene filtrerer viruspartikler like effektivt som de N95-sertifiserte maskene (!).

💿 MS-DOS-VINYL: Helt siden CD-platen ble introdusert i ’82 har debatten gått om CD eller vinyl er best, og i høst gikk vinylsalget forbi CD-salget for første gang siden 80-tallet. Men at vinylen skulle få et helt nytt bruksområde i 2020 – den så ikke Jon Ståle komme 😅. Slovaken Jozef Bogin har fått det for seg at vinyl også er best for å boote eldgammel PC med FreeDOS. I kommentarfeltet beskrives en 12-tommers vinyl inneholdende MS-DOS slik:

 • Format: Vinyl, 12″, Limited Edition
 • Genre: Electronic
 • Style: Deep House, Minimal Techno

Fuglebrettet som forteller deg hvilke fugler du ser

Birdbuddy
Marius sier han ikke er så opptatt av fugler, men innrømmer at et fuglebrett som bruker AI til å identifisere hvilke arter som er innom på besøk, frister litt. For 1300 kroner får du et fuglebrett som skal kunne gjenkjenne over 1000 forskjellige arter ved hjelp av foto og lyd. Bird Buddy (bildet) har først forventet leveringstid i september 2021, så Eiriks kreative fuglefototriks kan kanskje være en grei erstatter så lenge?


Fire grunner til å nevne influensere i dette brevet

1. DE LEVER ATYPISKE LIV: Det høres helt greit ut å være influenser i Beverly Hills: «En eiendomsutvikler betaler leia, og sørger for at influenserne har utstyret de trenger for å lage innhold: tripods, ringlights, dirtbikes og flamingo-badeleker. I bytte lager beboerne flere TikTok-videoer om dagen». Ståle anbefaler The Atlantic-saken som tar deg med på innsiden av et «hypehouse» for unge influensere anno 2020.

2. DE TVINGER FREM NYE REGLER: I Kina innføres nå strengere regler for «streamers». Både de som gir og får pengegaver må operere med ekte navn, får en øvre grense for hva de kan gi – og tenåringer får ikke lenger lov å gi penger i det hele tatt. Det er et tungt slag mot hovedinntektskilden til en voksende del av internett. Beslutningen kommer like før TikTok-konkurrenten du aldri har hørt om, Kuaishou, skal børsnoteres. Der er pengegaver fra fans til streamers mye av greia.

3. DE BEGYNNER Å FÅ EN LANG HISTORIE: Når vi først er inne på regulering av influenser-bransjen må vi gi nok en shout-out til Linnéa Myhre. I podkast-episoden Norges første bloggbot tar hun oss stødig gjennom norsk blogghistorie og utfordringene rundt sponsing. Og hun vet hva hun prater om, for som hun sier; «Jeg var faktisk en av de første idiotene som frivillig blottla privatlivet mitt og skrev alt jeg tenkte på for allmenn skue.»

En bildestripe fra kontoene til That Icelandic Guy og Younes Zarou
That Icelandic Guy og Younes Zarou deler mange kreative fototriks på TikTok. Skjermdump

4. DE INSPIRERER: Beta-redaktør Marius er en av dem som stadig lar seg sjarmere og imponere av influensere – og da spesielt de som driver med foto- eller videokunst man kan snappe opp noen triks fra. Her er hans topp tre influensere om dagen:

  1. That Icelandic Guy (TikTok)
  2. Jordi Koalitic (Instagram)
  3. Younes Zarou (TikTok)

Mobiltelefon med beta-popsocket i en hånd


Levende bilder vi har stirret på

1. NÅR GIKK DET GALT MED INTERNETT?
Anders tipser om 10-minutters-videoen Why the web is such a mess der Tom Scott gir en fin gjennomgang av de antagelig utilsiktede konsekvensene av ting som skulle gjøre internett bedre. Cookies er et stikkord. 🍪

2. HVOR LENGE ER DET LOV Å STIRRE PÅ EN GIF?
Marius nærmer seg grensen for hvor lenge det er lov å stirre på én og samme GIF. «Makan til fascinerende greier skal du lete lenger etter», sier han om disse snurrende sirklene.

3. FÅR DU REISEFEBER AV DENNE?
Ståle mener ethvert respektabelt nyhetsbrev inkluderer en fet video fra Vimeo. Så da kan vi jo f.eks. tipse om denne filmsnutten om Russland. 😲

4. HAR DU OGSÅ GÅTT GLIPP AV DENNE KANALEN?
Eirik møter stadig mennesker som ikke ser på Kurtzgesagt – «en av YouTubes fineste perler». Kanalen med 13 millioner abonnenter driver, ifølge Eirik, med «kunnskapsformidling på et vidunderlig nivå». Her er hans tre anbefalinger for å vise hvor mye de dekker: Ensomhet, karbonade, Fermis paradoks.


Gull fra beta-arkivet

Nylig kom denne saken tilbake til overflaten da sønnen til Anders søkte på «diffusjonsteori». (Sønnen hadde lest et godt stykke ned i artikkelen før han tenkte «denne skrivestilen virker da veldig kjent». 😅)

Skribenten selv hadde nesten glemt hele saken, men konkluderte slik etter å ha lest den på nytt:

 1. Mye av innholdet gir mening også i dag
 2. 2010-virkelighetsbeskrivelsen er underlig å se igjen med 2020-øyne
 3. Kommentarfeltet var vennligere for ti år siden

Illustrasjon fra The Project Architects

Ideer som sprer seg (og litt landbrukshistorie)

Les saken


Å prate med søplekassa

Produktbilde av søplekasse
Produktfoto: Simplehuman.com

Et av ukas store dilemmaer for Beta-redaktør Marius har vært om en søppelkasse til 2000 kroner er i overkant eller ikke. Den har tross alt både stemmestyring og bevegelsessensor for å åpne lokket. Han sier han vil sette den på ønskelista si, som om han tror julenissen leser dette nyhetsbrevet. 🎅 Tja, hvem vet? Vi har jo fått mange nye abonnenter i det siste. Hei til dere! Så hyggelig!

Helt til slutt vil vi bare minne om at nyhetsbrevet fortsatt er i beta. Svar gjerne på denne e-posten for å komme med innspill til hvordan det kan bli enda bedre. Ble dette altfor langt eller er det fint med mye å velge mellom?

Vi snakkes om to kjappe desember-uker!

PS: Leste du dette nyhetsbrevet i Gmail? Da vil du kanskje like 12 incredibly useful Gmail settings you didn’t know you needed.

Hilsen Christine,
godt hjulpet av Ståle, Eirik, Marius,
Henrik, Anders, Martin og Jon Ståle

Her kan du melde deg på:

Vil du ha slike nyhetsbrev rett i innboksen din? Meld deg på her. Vi kommer aldri til å misbruke adressen din.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.