nrk.no

Den smarteste smartklokkefunksjonen på lenge

Kategorier: Gadgets & Kommentar

Ingen unnskyldning for ikke å vaske hendene i minst 20 sekunder. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Kommentar:
Millioner av smartklokker bruker sensorene til å gi oss bedre håndhygiene. Det er strålende bruk av teknologi og kan i ytterste konsekvens redde liv.

En erfaren globetrotter blir intervjuet på radio og får spørsmål om hva som er det viktigste han har med seg på tur.

Jeg sitter klistret til radioapparatet og venter i spenning. Dette er en fyr som har reist over hele verden og jeg er meget spent på svaret. Her skal jeg lære!

Dette er mange år siden, men jeg husker det godt ennå. Svaret var enkelt og nyttig. Når du reiser er håndhygiene svært viktig for å unngå å bli syk. Derfor mente globetrotteren at det var negleklipperen som var det aller nyttigste han hadde med seg når han reiste.

Telle til 20

Nå er håndhygiene viktigere enn noensinne. Klokken min kan ikke klippe neglene mine, men den kan likevel hjelpe meg til gode vaner.

Helt siden pandemien begynte har jeg prøvd å være flink. Jeg har telt sakte til 20 mens jeg vasker hendene. Men noen ganger glemmer jeg meg, og det er heller ikke så godt å vite om mine 20 sekunder faktisk er ekte 20 sekunder.

Klokken er fornøyd med innsatsen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Dette ble det slutt på i august i år. Jeg glemmer ikke, og jeg vasker i minst 20 sekunder. Takket være klokken min.

Så enkelt, men likevel så genialt. Det sier jeg ikke så ofte om mine smartklokker. Jeg har hatt mange av dem. Helt siden jeg fikk min første Pebble i 2013. Men de har bare vært sånn passe nyttige alle sammen.

Jeg savnet den med en gang

Jeg oppgraderte nylig min Apple Watch og da var det enkelte funksjoner jeg måtte sette opp på nytt. Når du mister noe du har blitt vant til merker du hvor nyttig det er.

Funksjonen jeg savnet først var den automatiske håndvasktimeren. Apple introduserte denne i august i år. Den bruker sensorene i klokken til å automatisk skjønne når du vasker hendene og starter en timer som varer i 20 sekunder. Når du har vasket lenge nok sier klokken fra med vibrasjon og beskjed på skjermen.

Vennlig påminnelse om du ikke vasker hendene når du kommer hjem. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

I tillegg bruker den posisjonen din og om du ikke vasker hendene innen noen minutter når du kommer hjem får du en påminnelse.

Andre smartklokker har hatt en generell påminnelse om å vaske hender med jevne mellomrom siden april i år. Det er bra det også, men funksjonen blir langt mer nyttig når den bruker sensorene til å faktisk være en smart påminnelse fordi den skjønner litt av omgivelsene.

Du må ha Apple Watch Serie 4 eller nyere for å få vasketimeren, og du aktiverer den i Watch-appen på telefonen.

Bittelitt dataspilltankegang

Jeg liker funksjonen godt og den er bra implementert. Den maser ikke for mye og det er bare en sjelden gang at den tror jeg vasker hendene uten at det er det jeg driver med. Spesielt under matlaging kan den bli litt overivrig.

Søndag brukte jeg store deler av dagen på matlaging. Da starter timeren litt for ofte. Utover det er jeg fornøyd med uken.

Den samler også tidene i helse-appen på telefonen. Der kan du følge med på hvor flittig du er. Det skal ikke mye til for å trigge et slags konkurranseinnstinkt hos meg, så jeg skal jo selvfølgelig holde det gjennomsnittet over 20.

Neste nivå

Noen av de nyttigste funksjonene i dagens smartklokker handler om helse. De kan hjelpe deg med motivasjonen når du trener, detektere og melde fra dersom du skulle falle om, og følge med på både puls og oksygennivå i blodet.

Og nå takket være smart bruk av sensorer også hjelpe til med å unngå smitte og potensielt dødelige sykdommer.

Jeg kommer til å fortsette å bruke denne funksjonen også når den pågående pandemien er over. Som globetrotteren den gangen fikk slått fast, så er god håndhygiene alltid viktig.

Det neste må være at den gir meg en smekk hver gang jeg tar meg i ansiktet eller varsler automatisk om potensiell luftveisinfeksjon om temperaturen min går opp og oksygennivået i blodet går ned.

Hold deg oppdatert på teknologi og nett!

Få en epost når vi publiserer nyhetsbrevet vårt. Vi kommer aldri til å misbruke adressen din.

20 kommentarer

 1. Gunvor Regine Rishovd

  Kjempebra artikkel – informativ og samtidig humoristisk! Selv en innbitt smartklokkemotstander som meg begynner «å gli på skoningen» – spesielt hvis det kommer en som gir meg en smekk hver gang jeg tar meg i ansiktet.

  Svar på denne kommentaren

 2. Tja, ved å fokusere på antall sekunder og tro at alt er greit sålenge klokka velsigner tida man bruker, så tar man jo bort fokuset fra selve POENGET (som er å vaske henda grundig slik at virus og bakterier vaskes bort).

  For det hjelper jo ikke å «holde henda under rennende vann» i 20 sekunder, og det kan godt være at det holder plenty med 10-15 sekunders skikkelig fokusert vask.

  I stedet for å telle sekunder burde heller klokka si ‘Remember WHY you are washing your hands» eller noe i den duren..

  Svar på denne kommentaren

 3. Har hatt funksjonen aktiv en god stund, og opplever at den ikke registrerer alle «vaskebevegelser»; men foretrekker hurtig frem-og-tilbake, ikke så mye roterende. Dermed må jeg ofte vaske hendene i langt mer enn 20 sekunder før klokken er fornøyd. I tillegg forsøker den å registrere som håndvask alt annet som involverer lyd av rennende vann; når jeg vasker opp eller skyller grønnsaker. God ide, ikke helt godt gjennomført. Blir egentlig mer frustert enn motivert.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hjelper fint lite at klokka teller sekunder når man vasker seg. Så lenge man har den på, får man ikke utført skikkelig håndvask (i tillegg til at det samler seg rikelig med mikroorganismer under klokka). En skikkelig app ville ha gitt beskjed om å ta av klokka og rense den samtidig med at man utførte håndvask.

  Svar på denne kommentaren

  • Michael (svar til Stig)

   Den gjør det. Hvis du bare lar vannet renne stopper den tellingen. Den må registrere lyden av at du gnir hendene mot hverandre. Når det er sagt skal jo ikke dette være en erstatning for håndvasken. Det forutsettes vel at man også følger rådene for hvordan man vasker hendene, og denne funksjonen er kun ment som et hjelpemiddel for å holde tiden, men hjelper også til dels med at du gjør det riktig. Hvis en holder hendene under vann for å «lure» klokken blir det jo litt som å jukse i kabal… Å rense selve klokken er sikkert et lurt tips mange glemmer.

 5. Jeg har to… Skagen Falster og Oshenwatch Luxe. Den siste er best. Det er to ting jeg ikke liker med smartklokker..for det første må jeg trykke på noe for å lese tiden, dessuten må de lades minst en gang hver 14. dag.

  Svar på denne kommentaren

 6. En klokke som minner på og taimer håndvask? Det er verdt en artikkel i NRKbeta?

  Hadde det enda vært en som tok opp hvor håpløst det er å ikke ha lydopptaksfunksjon. Er det noe som virkelig er nyttig, er det nettopp det. Særlig for de som ikke har like godt minne som før. Å kjapt kunne ta notater med klokka er rett og slett gull verdt.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilken klokke må du ha for å få denne funksjonen?

Hva var det viktigste globetrotteren hadde med seg på tur?

Når fikk journalisten som skrev denne saken sin Pebble?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.