nrk.no

Varsler i hemmelige rapporter: Amerikanske myndigheter skal ha spionert mot mål i Norge

Kategorier: Internett & Samfunn

Et amerikansk jagerfly med logoen til danmarks militære etterretningstjeneste i bakgrunnen
Prosessen rundt kampflykjøp hos flere Europeiske land er involvert i anklager fra en varsler i dansk militæretterretning Illustrasjon: Mads Peter Ogstrup Nielsen/DR

Amerikansk etterretning skal ha spionert på Norge gjennom et samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE, hevder flere anonyme kilder uavhengig av hverandre overfor Danmarks Radio (DR).

Opplysningene avsløres i kjølvannet av en oppsiktsvekkende etterretningsskandale i Danmark. Dansk militæretterretning skal ha begått lovbrudd og tilbakeholdt informasjon, ifølge en granskning gjennomført av tilsynsorganet TET.

Kjernen i saken er at amerikanske NSA har fått tilgang til å samle inn store mengder data fra danske internettkabler.

– NSA har brukt kabelsamarbeidet til målrettet spionasje mot Danmarks nærmeste allierte og tidligere også mot danske interesser og mål, sier en av DRs anonyme kilder.

Beskriver målrettede søk etter kampflyleverandør

I konkurranse med blant andre svenske JAS Gripen og europeiske Eurofighter, kjøpte Norge 52 amerikanske F-35-jagerfly. Prisen på 69,7 milliarder i 2016-kroner har i ettertid økt, på grunn av synkende kronekurs.

Forsvaret beskriver det som det største anskaffelsesprosjektet som noensinne har vært gjennomført i Norge. Også Danmark valgte F-35.

DRs avsløringer kan tyde på at amerikansk etterretning har forsøkt å skaffe seg oversikt over den danske innkjøpsprosessen og aktører i konkurransen. Det er ikke kjent hva spionasjen mot Norge skal ha dreid seg om – kun at Norge skal være nevnt som mål.

Et jagerfly står på en rullebane
Et av Forsvarets F-35 jagerfly på Ørlandet Foto: Ingrid Lindgaard Stranden/NRK

Kildene DR har snakket med nevner det danske Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og selskapet Terma som eksempler på mål for den amerikanske spionasjen.

Terma er et dansk selskap som leverer høyteknologiske løsninger til blant annet forsvar, luftfart og romfart. På sine egne nettsider beskriver de seg som en sentral strategisk leverandør av komponenter til det amerikanske jagerflyet F-35.

DR beskriver en målrettet og bevisst spionasje gjennom søk i data fra internettkablene, som ikke skal skyldes at opplysninger tilfeldigvis har blitt inkludert i søkeresultater.

– Det er en «smoking gun». Det har vært søkt målrettet på Terma, sier en av DRs kilder.

– Det er snakk om søk som peker direkte mot spesifikke medarbeidere i Terma. NSA har lagt søkeord i systemet som viser at de har søkt på spesifikke mailadresser og telefonnummer tilhørende Terma, sier DRs kilde.

DR beskriver også søk mot Europas jagerfly Eurofighter og det svenske JAS Gripen, men har ikke kunnet slå fast akkurat hvilke opplysninger NSA var ute etter – eller hvordan opplysningene kunne bli brukt.

Tidligere er NSA anklaget for å ha spionert på forsvarsindustrien til sine samarbeidspartnere, som europeiske Eurocopter og EADS, som nå heter Airbus.

Opplysningene skal stamme fra varsler

En varsler i den danske etterretningstjenesten skal ha forsøkt å advare ledelsen om mulige ulovligheter i samarbeidet med NSA, og laget flere rapporter om dette rundt 2015.

DR har ikke sett disse rapportene, men har snakket med kilder som har innsikt i rapportene og beskriver dem inngående.

Ifølge kildene inneholder rapportene flere skjermbilder som dokumenterer hvordan NSA brukte overvåkningsprogrammet Xkeyscore for å spionere mot spesifikke danske mål, og mål i Danmarks naboland.

Både amerikansk og dansk etterretning skal ha tilgang til programmet som gjør det mulig å søke i data som tappes fra danske internettkabler.

I en av rapportene beskrives en analyse av søkene gjort i overvåkningsprogrammet i 2012. Den viser at NSA spionerte målrettet mot danske mål og interesser, som utenriksdepartementet og finansdepartementet.

En analyse av søk i 2015 viste at NSA brukte systemet for å spionere på mål i Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike og Nederland.

Dansk etterretningsskandale

Det var i slutten av august i år at den danske etterretningstjenesten havnet i hardt vær.

Da konkluderte det danske Tilsynet med Etterretningstjenesten (TET) med at etterretningstjenesten flere ganger har tilbakeholdt sentral og avgjørende informasjon for tilsynet. De skal også ha spionert på en ansatt i tilsynet og innhentet informasjon om danske statsborgere.

Det førte til at sjefen Lars Findsen og to høytstående medarbeidere ble permittert fra sine oppgaver på dagen. De fikk følge av etterretningstjenestens foregående sjef Tomas Ahrenkiel, som 1. september skulle bli Danmarks ambassadør til Tyskland.

En mann med hvit skjorte ser mot venstre i bildet.
Den permitterte sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark, Lars Findsen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix /NTB

Som svar til DRs nye avsløring skriver Findsen, som var etterretningssjef fra 2015 til august i år, at han imøteser enhver undersøkelse som kan komme til bunns i de forholdene som TET kritiserer.

– Det skylder man først og fremst FE som institusjon og tjenestens dyktige og lojale medarbeidere, som har måttet se deres viktige, nasjonalt og internasjonalt respekterte arbeid mistenkeliggjort, skriver Findsen.

Verken Danmarks forsvarsminister, Terma, NSA, tidligere FE-sjef Thomas Ahrenkiel, konstituert FE-sjef Svend Larsen eller TET har ønsket å kommentere saken overfor DR.

Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

Endring 16. november 20:57 – Det er gjort endringer under mellomoverskriften «Beskriver målrettede søk etter kampflyleverandør» for å tydeliggjøre at DRs avsløringer kun er knyttet til den danske innkjøpsprosessen av kampfly. Det er også presisert at det ikke er kjent hva spionasjen mot Norge skal ha dreid seg om. En lenke til DRs utdypende sak om spionasje mot det danske innkjøpet er lagt inn.

26 kommentarer

 1. CIA etablerte seg i Norge under 2. verdenskrig (Op. Paperclip), infiltrerte både Skiforbundet og Redningsskøyta, og gikk bak ryggen på norske myndigheter i å påvirke i retning USA fremfor Sovjetunionen. Det er naivt å tro at CIA/NSA ikke har fortsatt med sine aksjoner i Norge. Antagelig får vi vel vite i hvilken utstrekning NSA har overvåket og overvåker nordmenns internett-/mobiltrafikk. For alt vi vet samarbeider E-tjenesten med NSA i dette også. Ingenting av dette burde overraske noen.

  Svar på denne kommentaren

  • Det kom frem under Treholtsaken at CIA overvåket norske politikere, politikerspirer og andre interessante mennesker og har gjort det i flere tiår. Målet var å fremme kandidater som var pro USA og for atomvåpen.

   Edward Snowden avslørte at innsamling av massedata aldri handlet om terror, men makt. USA ønsket nyttig skjult informasjon om sine alierte (nyttige idioter) og spionerte på regjeringer, forsvar og industri. En fordel å ha tilgang på skjult info ved anbudsrunder og store industrihandler bak lukkede dører, samt patensøknader, ol.

   Og det er derfor kanskje ikke så rart at Europas etteretningstjenester hjelper USA med å spionere på sine egne regjeringer og mye annet. Snowden avslørte jo også at NSA og Obama fikk Tysk etteretning til å spionere på Angela Merkel.

   Det er vel USA som «anbefaler» ledere de ønsker og kan vel påvirke på alle måter. De vet jo hva de gjør og dette fortsetter tiår etter tiår, uavhengi av hvem som får styre det hvite hus noen få år

 2. Det spesielle her er ikke at dette har skjedd, men at det blir såpass tydelig kjent. Når det gjelder det norske forsvaret tør jeg mene at det er en allmen oppfatnin at spesielt luftforsvaret har et litt for intimt forhold til USA. USA regnes som en «vennligsinnet nasjon», men det er og vil alltid være en fremmed makt.Det er jo ikke mange år siden at det ble avdekket at norske tidligere politimenn jobbet for CIA og hadde fri tilgang til politiets datasystemer. Norske politikere og embedsmenn er kollektivt ekstremt naive når det gjelder informasjonssikkerhet, og det gjelder på høyeste nivå. Ingen grunn til å anta at næringslivet er bedre.

  Svar på denne kommentaren

  • Steffen (svar til arnold)

   Folk flest vil bare holde hender og synge kumbaya.
   Folk flest i de fleste land er vennligsinnende, og ønsker ro, stabilitet og fokus på seg og sine.
   Folk gifter seg og skiller seg hver dag. Forhold kommer og går. Vi kan ikke avslutte vårt forhold og vårt samarbeid med andre nasjoner kun fordi det er en mulighet for at man blir uvenner i fremtiden.

  • Jan Hansen (svar til arnold)

   Mens amerikanerne, kineserne og russerne spionerer på Norge sitter Erna og gjengen på Candy Crush eller lager Tik Tok videoer. Tror ikke det er mange hemmeligheter igjen i disse korridorene.

  • Erling Garatun (svar til arnold)

   Var ikkje mulig å svare på ditt tilsvr til meg lenger nede her, men eg gjør det her oppe i stedet. Stay-behindavsløringen i Norge avdekket kun en gjeng med tullete kåbbåi-wannabe’s, det er så, men operasjonens tilsvar på kontinentet, Operation Gladio, medførte terrorisme i henholdsvis Italia, Belgia og Tyskland, som venstresiden fikk skylden for. Du mener altså at bomben i München, og den øvrige terroren, som bl.a. påvirket det som skulle være et fritt valg i Belgia, var påkrevet og til alles beste?
   Det er det sannelig ikke lett å være enig i. Amerikansk utenrikspolitikk, spesielt den skjulte, handler kun om å hegne om amerikansk makt og rikdom, noe som er grundig dokumentert helt siden brigadegeneral Smedley D Butler i US Marines avslørte falskspillet i sin bok ‘War is a racket’ midt på 1930 – tallet. Synes du virker noe naiv – i beste fall, Arnold.

 3. Får meg til å tenke på Stay-Behind skandalen fra 80-tallet. Ingen grunn til å tro at ikkje norsk etteretning driver med lignende samarbeid med USA. Et betydelig antall av verdens e-poster passerer gjennom en Telenor-sentral i Bergen. Det hele er av gode grunner ganske hysj-hysj. De siste fire årene har bevist en gang for alle at USA kan ta svært uventa retninger rent utenrikspolitisk. Håper våre myndigheter har tatt dette til seg og brutt eventuelle tvilsomme samarbeid med amerikansk etterretning. For det må jo være lov å håpe..?

  Svar på denne kommentaren

  • Stay behind hadde en viktig rolle i hele vesteuropa ut fra de scenario som var aktuelle på den tiden, og hverken de Vibe eller Sjue fortjener noen medaljer for avsløringen. De gjore mer skade enn Treholt og Haavik spør du meg. Hvor langt de gikk etteretningsmessig også etter at Evang fikk strammet opp skal jeg ikke ha noen formening om, men med Haakon Lie & Co er det ingen grunn til å ha noen illusjoner.

  • Lars Skjønberg (svar til Erling Garatun)

   Kan du legge fram noen bevis for at en stor mengde av verdens eposter går igjennom en Telenor Sentral i Bergen for så vidt jeg vet er det bare tull og hvorfor skulle de gå igjennom en sentral og ikke en server ?

   Dette tror jeg ikke du har kunnskap om, men at du liker å finne på ting for å virke kunnskapsfull. Men vi får se hva du kommer opp med da.

 4. Ole-Martin Lyng

  1. Synes overskriften burde vert *også Norge*
  2. With friends like these, who needs enemies?
  3. Nybrott tech: Kampen om «The Ugly Mug», AC, er sjelden ut av kontinentet. Boeing er jo litt på sidelinjen nå og amerikanere hater jo å tape. Stusser derfor over at båten American Magic har samarbeid med Airbus? Vet de noe som Lockheed Martin ikke vet?

  Svar på denne kommentaren

  • Danmark har ikke spionert mot Norge. NSA har spionert mot Danmark, og brukt danske instalasjoner til at spionerer mot Norge. Danmark har et samarbeide med NSA, Norge har sikkert også det, NSA har misbrukt dette samarbeidet og spionert mot både Danmark og Norge.

  • Erix Morgan Aarsten (svar til Kai André Stensson)

   Kan virke drastisk å beskylde nasjonalforsvaret å spionere på…» Norge»…? Det er private handelsinterresser begge veier av vel ansette nöytrale privates. Usa sliter litt… Nusa og Dusa national & district

 5. I en oppfølgingsartikkel hadde det vært fint om dere kunne gått mer inn på nøyaktig hva som blir overvåket her. Er det datatrafikk på sjøkabler eller snakker man om «cables» (dokumenter)? Etter å ha lest denne artikkelen og DR sin artikkel virker det som at det er et Dansk/Amerikansk samarbeid om overvåkning av sjøkabler, men i så fall; hvordan får NSA mer enn metadata ut av denne overvåkningen? Innholdet i meldinger som sendes fra disse personene er vel kryptert.. håper jeg? Bruker disse personene tjenester fra Microsoft / Google til å kommunisere (i så fall bruker vel NSA PRISM til å få innholdet)?

  Svar på denne kommentaren

  • Arnold (svar til Simon)

   Kabler. GCHQ og NSA har holdt på med det der i mange årtier, og det er rimelig å anta at de har full tilgang til det meste av digital kommunikasjon. All trafikk gjennom Sverige overvåkes av svenskene, og det er en STOR andel av den digitale kommunikasjonen fra/til Norge samt en hel del innenlands kommunikasjon i Norge som er innom internasjonale servere. I tillegg har jo NSA muligheter til å pålegge amerikanske bedrifter å gi de tilgang. Nå begynner det å bli litt off topic men NSA stanset også forsendelser av hardware (servere) fra Dell og utførte endringer på maskineriet som ga de muligheter.

  • Jamil Dybwad (svar til Simon)

   I alle land er det forbudt å spionere på egne borgere og full tillat å spionere på alle andre. Når det gjelder egne borgere må man i teorien få dataene fra andre. Enten elektronikk er produsert i Kina eller USA, er det bakdører som gjør at alt vi har ligger åpent. For den usjenerte borger er ikke dette noe problem. For min del synes jeg det er mest leit at dette gjør det mulig med industrispionasje. For det andre gir stresset falsk sikkerhet, fordi man ikke er god nok til å avdekke kriminalitet og terror – det gjøres fremdeles av mannen i gata, politien i gata og journalisten i gata. For det tredje er dette gigantomane folks lek, altfor dyr lek – ta seg en bolle, spill poker, se på boksing, stå på slalom … whatever. De bruker kunstig intelligens, og der er alle tweetene til Trump innebygget.

 6. Norge har jo blitt lovt milliardleveranser til alle deler av F35a. Synd at det aldri ble noe av i det lovte omfanget. Politisk spionasje, særlig mellom Russland og USA tjener sikkert til avspenning. Men aggressiv industrispionasje mot dem som kjøper jagerfly til dobbel pris – det burde vel ikke norske militære selv stå bak? Obama skrev også truende brev til Erna for å understreke betydningen av å kjøpe amerikansk. Det er tradisjon i alle NATO-land for å ta et slikt hint. Sånn vil de som bærer makten på sine skuldre også ha det.

  Svar på denne kommentaren

 7. Kanskje Snowden burde ha vært nevnt i denne sammenheng. Dette er jo ikke akkurat noe vi ikke visste fra før. Det er en skamplett for norsk historie at vi ikke kan garantere sikkerhet for en av tidenes største folkehelter. Det viser bare hvor loyaliteten til yrkes-politikerne sitter og det er ikke hos folket.

  Svar på denne kommentaren

 8. Litt festlig at vi er redd for kinesisk overvåkning ((Huawey) Kina har ikke stor historie i å innvadere land de liker, men de liker å kjøpe bedrifter). Når USA overvåker blir vi skuffet, men ikke redde. PS! Historie har vist at dersom USA ikke liker det dem ser, eller er uenige med «stor-økonomisk politikk», «we’ll just find an excuse to invade». Vet ikke om jeg klarer å velge mellom stormakter, kan fort bli (som en amerikansk venn sa): «You are going to be fucked in the ass, just try to figure out who that doesn’t do it with sand-paper»

  Svar på denne kommentaren

  • Kina har ikke stor historie i å innvadere land de liker,

   Skulle ha vært:
   Kina har ikke stor historie i å innvadere land de IKKE liker,

 9. Ingen bør bli overrasket over spionasje – hverken fra venner eller ikke-venner.
  Slikt skjer nok i større grad enn vi aner, og tar jeg ikke feil så tror jeg nok Norge også driver med litt av hvert.

  Vi får være glade det er vennligsinnede denne gangen, men må si at jeg frykter mer hva visse andre stater vet om Norge.

  Svar på denne kommentaren

 10. Jakob Oddmund Vik

  Norsk regjering, norske politikere og E-tjeneste «syter» over at Stortinget angivelig blir «amatørmessig» hacket av russisk etterretning. Alle hacker alle!
  Kjent sak at NSA lytter der de kommer til. NSA har/hadde for øvrig parabolantenner på Ringerike.

  Svar på denne kommentaren

 11. oddbjørn larsen

  Er ikke overrasket over dette. Men, nå er det slik at Norge har egen nett forbindelse via England – USA.
  Norge var det 3. landet i verden som ble tilknyttet internett. Og etter hva jeg har hørt så er den kabelen oppgradert flere ganger.
  Så er det noe som er virkelig viktig, så blir ikke dette overført via andre land. Tenk bare på all den signaletterretning som Norge mottar og sender over til allierte.

  Svar på denne kommentaren

 12. Hvor mange eksempler trenger vi for at alle skal forstå at de hemmelige tjenester er gjennomkorrupte, og at det nå må få konsekvenser?

  Men bra avsløring. Tipper Anders Hofseth er helt fra seg og allerede jobber med neste artikkel hvordan det hele egentlig var en russisk påvirkningsoperasjon.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilke kilder har Danmarks radio?

Hvilken bedrift nevnes i saken?

Hvem omtalte denne saken først?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.