TikTok savner tilbakemelding fra Trump-administrasjonen etter at appen ble beordret stengt.
I morgen, 12. november, har vært en sentral dato for den populære kinesiske appen TikTok. Det er nemlig datoen Trump-administrasjonen sa at appen måtte legges ned i USA, hvis den ikke ble kjøpt av et amerikansk selskap.
Prosessen har pågått i lang tid og vært preget av uklarhet. Amerikanske TikTok-brukere begynte derfor å forberedt evakuering til andre sosiale medier i starten av august.
Bekymringen var så sterk hos tre amerikanske TikTok-brukere at de gikk rettens vei for å stoppe beslutningen fra USAs president. De mente de ville miste levebrødet, altså tilgangen til sine følgere, om TikTok ble stengt i USA.
Dette fikk de medhold i, og en dommer blokkerte Trumps ordre.
Flere utfordringer
Likevel stopper ikke problemene på 12. november der. CFIUS, den amerikanske komitéen som undersøker utenlandske avtaler for potensiell nasjonal sikkerhetsrisiko, satte også 12. november som fristen for at TikTok måtte kvitte seg med den amerikanske delen av selskapet.
Amerikanske selskaper som Oracle og Walmart har vært involvert i en mulig avtale om å kjøpe den amerikanske delen av selskapet. Som en del av denne avtalen skal all informasjon om amerikanske brukere flyttes og oppbevares på Oracles servere.
Avtalen ble godkjent av USAs president, men har ikke blitt godkjent av kinesiske myndigheter. Etter dette har den uavklarte TikTok-saken havnet i skyggen av presidentens coronavirus-diagnose og påfølgende valgkamp, skriver amerikanske CNBC.
Uklart hva som skjer videre
Hva som skjer hvis TikTok ikke selger den amerikanske delen av selskapet, har forblitt uklart fram til nå. Derfor gikk TikTok i natt rettens vei for å få en utsettelse på 30 dager.
– I over et år har vi i god tro aktivt engasjert oss med CFIUS for å adressere bekymringene rundt nasjonal sikkerhet, selv om vi er uenige med komiteens vurdering, sier TikTok i en uttalelse.
TikTok sier videre at de ikke har fått noen substansielle tilbakemeldinger på de detaljerte løsningene de har presentert for amerikanske myndigheter, og ingen klarhet i om disse vil bli akseptert.
Jan Hansen
Godt å se at NRK har kuttet ned på alle gladsakene om TikTok.
Etter min mening har ingen enkeltbedrift i Norge rekruttert flere barn til å dele sine data med Kina enn NRK. Innholdet de blir vist er også nøye gjennomgått – alt som er Kina-fiendtlig blir sensurert. Om man har et handicap så finner de det «støtende» og vil sensurere din video da også. Motbydelig.
Nils Christian Mathisen
100% enig
U Be Hag
Det at Nrk, og ikke minst Nrk Super, selv er aktive på TikTok, sier vel alt om hvor alvorlig de tar den slags problemstillinger.