nrk.no

Svensk kringkaster beordrer sletting av TikTok

Kategorier: Det sosiale nettet & Media

Sveriges Television Foto: Holger.Ellgaard / CC BY-SA

SVT forbyr sine ansatte å benytte appen på selskapets telefoner.

I en intern melding til sine medarbeidere skriver den svenske kringkasteren at appen må slettes fra alle jobbtelefoner.

– SVTs IT-sikkerhetsavdeling har funnet ut at TikTok-appen legger igjen mer informasjon enn det som anses nødvendig. SVT har derfor besluttet at medarbeidere ikke får ha TikTok-appen på sine tjenestetelefoner. Appen skal slettes, står det å lese i fra Sveriges Television.

Svensk forsker advarte nylig mot appen

TikTok, som eies av det kinesiske selskapet Bytedance har fått mye medieoppmerksomhet etter at USA har truet med å forby appen, med mindre den selges til et amerikansk selskap.

I tiden før dette har TikTok måttet svare på beskyldninger om at brukerdata kan utleveres til kinesiske myndigheter, noe selskapet nekter for at skjer.

Kinesiske og amerikanske flagg omkranser logoen til TikTok
TikTok har møtt på utfordringer i USA Foto: Florence Lo/Reuters/Scanpix

Tidligere i august advarte forskeren David Lindahl ved det svenske Totalförsvarets forskningsinstitut om at TikTok var en aggressiv app når det kom til datainnsamling.

Lindahl mener en kun bør bruke appen om det ikke er noe problem at et selskap får tilgang til all ens personlige informasjon, og at dette kan komme et lands etteretningstjeneste til gode.

– Hvis ikke bør du definitivt ikke bruke den, sa Lindahl til SVT.

En rekke myndighetsaktører i Norge har tatt i bruk appen, som politiet og ulike regjeringsmedlemmer. Likevel har ikke norske myndigheter undersøkt appen nærmere. Datatilsynet venter på funn fra pågående granskninger i Danmark, Storbritannia og Nederland.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim hadde selv en bruker på appen, men slettet den etter nyhetsbyrået NTB tok kontakt i sommer.

Skaper problem for SVT-program

SVT skriver selv at forbudet blir en utfordring for deres nyhetsprogram for barn og unge, Lilla Aktuellt.

– Vi har 92 000 følgere og ser enormt med interaksjon i kommentarfeltene. Vi har ingen meninger om selve sikkerhetsspørsmålet, men har sagt til SVT at vi har behov for å forbli på appen, sier prosjektleder Lowe Östberg til egen kanal.

Programmet har publisert over hundre videoer på TikTok, og har i skrivende stund 88 000 følgere.

Skjermbilde av Lilla Aktuellts profil på TikTok, som viser noen av videoene de har publisert.
Lilla Aktuellts profil på TikTok. Skjermbilde: TikTok

SVTs prosjektleder har et håp om å ta i bruk spesielle telefoner, slik at programmet fortsatt kan være tilstede på TikTok.

– Vi har fått høre at dette skal la seg løse, sier Östberg.

Etterlyser åpen diskusjon

– Jeg forstår ikke hvorfor Lilla Aktuellt synes det er OK å bidra til at deres seere blir melket for unødvendige data, skrev svenske Ulrika Hedman da nyheten ble kjent.

Hedman har skrevet en doktorgrad om svenske journalisters forhold til sosiale medier og leder instituttet for samfunn, opinion og medier (SOM-institutet) ved Universitetet i Göteborg.

En person med briller og krøllete hår ser i kamera.
Ulrika Hedman Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet

– Jeg synes redaktørene i det minste burde diskutere åpent om det er åpenbart at de skal være aktive på TikTok, når de selv ikke har lov til å ha appen på jobbtelefonene sine fordi appen samler alt for mye informasjon. At «barna er der uansett» er ikke en god nok grunn, etter min mening, utdyper Hedman til NRKbeta.

– Lilla Aktuellt er på sosiale medier for å nå målgruppen som fins der, de er det uansett om vi er der eller ikke. Tidligere var det Instagram, nå er det TikTok, skriver Lowe Östberg til NRKbeta.

– For oss er det ekstremt viktig å lære mer om hva de møter i sin hverdag på sosiale plattformer. Vi vet også at vi med vårt nærvær og vårt oppdrag kan gjøre nytte på ulike måter. Et godt eksempel på dette var terrorangrepet i Drottninggatan, da vi kunne gi korrekt og beroligende informasjon blant alle de skremmende ryktene i deres nyhetsstrømmer. Vi oppfordrer ingen til å følge oss, men vi er der for de som ønsker å gjøre det

Redigert 23:35 – lagt inn svar fra SVT.

32 kommentarer

 1. Michael Rotmo

  Alle i en som har en offentlig eller privat rolle som behandler sensitiv informasjon bør holde seg langt unna apper som TikTok, Facebook/Instagram og Twitter (+ andre lignende apper) på arbeidstelefonen og i mindre grad privat. Disse appene er ganske notoriske når det gjelder innsamling av data.

  Svar på denne kommentaren

  • Jooo… kanskje ideelt sett. Men vi er fullstendig avhengige av FB/Instagram og Twitter, så det er nok ikke praktisk mulig å gjennomføre.

  • @keal
   Man er absolutt ikke avhengig av appene til disse tjenestene. Om man absolutt er nødt til å lese eller skrive noe til FB eller twitter, så kan man bruke nettsidene deres i en nettleser, hvor deres tilgang til data på mobilen er meget sterkt begrenset.

  • Og når det ikke skjer gjennon en app betyr det da slett ingenting om alt du skriver blir analysert, ditt kontaktnett kartlagt, smak og preferanser innen ulike mediasjangre registrert sammen med en betydelig del av dine fritidsaktiviteter – og for den saks skyld, jobb-aktiviteter. Det er appen som er farlig – ikke det at de kartlegger hele livet ditt.

  • I hva slags grad noe er privat lenger så overvåkes nå alt med stortingets velsignelse.
   Viser nå til mandate som ble gitt til
   E-tjenesten.

   I tillegg overvåker svenskene alle metablokker av sivil trafikk i Sverige.

   Hvor er journalistene som hyler om digital overvåkning i dette aspektet?
   Ser ingen form for kritikk mht det som skjer i Norge eller Sverige når det kommer til overvåking av metablokker av samtlige statsborgere.

   Bortsett fra at journalistene her i Norge vil ha fritak. Så det er greit at Marte 9 år blir overvåket på nettet men ikke journalister.

   Til slutt vil jeg anbefale alle å bruke Tor webklient, den stopper i det minste google tracking og annet svineri.

  • keal: Hvis ikke du bruker appen har de ikke mulighet til å laste ned kontaktlisten din, lese informasjon fra internt lager, ta opp lyd og bilde uten at du vet det, se hvilken annen programvare du kjører, bruke kontoer du har registrert på telefonen, eller lese informasjon du har kopiert til clipboard og sende det til Kina.

  • Et annet eksempel fra Kina: De har et transportsystem der det blir drept fem hundre mennesker hver eneste dag!

   Oooops, nei, det var visst ikke Kina. Det var visst et land med omtrent femdelen så mange mennesker, og det var blir visst bare drept hundre mennesker per dag i biltrafikken. Det er jo ubetydelig, i forhold til at godt over tusen dør hver dag som resultat av epidemier.

   Vi kan ta tak i de tallene vi vil. Plukke kirsebær. Og sette dem ssammen med andre tall etter hvilket inntrykk vi ønsker å gi. Hva skal vi sammenligne antallet pandemi-dødsfall med? Er det mest naturlig å se det i forhold til befolkningens størrelse, eller skal vi finne noe annet og mer fordelaktig å holde dødstallene opp mot? Derom lerdes de stride.

  • keal: Tallene dine for trafikkdødsfall er fullstendig gale, du må ikke tro alt negativt du blir fortalt om USA ukritisk. Når det kommer til TikTok så er selvsagt det beste å ikke bruke den, men om man først gjør det så har man langt bedre kontroll på hva man vil dele om ikke man bruker app.

  • Ja, du har rett: Det er skremmende mange såkalt «pålitelige» kilder som formidler fullstendig gale tall for trafikkdødsfalll i USA. Offisielle tall er like mye fake news som tallene for dødsfall forårsaket av Det Kinesiske Viruset. Bare vi sjekker de rette kildene, ser vi at USA er best i verden både på trafikksikkerhet og bekjemping av Kina-viruset.

 2. Så, hvis selskapet selger appen til USA så blir det mindre overvåkning? Er ikke dette bare nok et eksempel på amerikansk arroganse og Amerika, Amerika über alles? Hva ville USA sagt om Tyskland hadde forbydd amerikanske apper med mindre de selges til tyske selskaper? Ville noen i det hele tatt tatt det alvorlig? Kanskje NRK kan lage en liste over amerikanske apper som samler inn mer informasjon enn nødvendig? Og hva vet NSA om nordmenn og deres surfing, internettbruk, Skype-samtaler osv.? Og hvordan går det med E-tjenesten og deres innsamling av meta-dara?

  Svar på denne kommentaren

  • Martin A. Engeset (svar til stig)

   Kan nok vera overvaking vil halda fram også etter sal til USA. Men Kina har synt seg såpass «spesiell» dei seinare få åra, at ein bør vera vaken.

  • Ja, de har jo de siste par årene ensidig sagt opp langt flere internasjonale samarbeidsavtaler enn noe land det er naturlig å sammenligne med.

   (Riktignok er det noen land som det ikke er naturlig å sammenligne med, så det gjør vi ikke.)

  • Jeg ville nok ikke si at Kina er en så stor bølle i sammenligning med visse andre land.
   Geopolitisk sett holder de seg mye til sine nærområder.
   Det er nok større bøller, som blant annet Norge koser med, som er der ute, og som det virker til at folk er rett og slett er redde for å snakke stygt om.

   De som går langt utenfor sine landegrenser, krysser fjell, og hav med sine styrker, og blander seg inn i lokale forhold.
   De som oppretter militærbaser i ‘fremmede’ ‘allierte’ land, selv mot sterk lokal motstand.
   De som ignorerer alle internasjonale avtaler som det selv passer dem.
   Men nei du, disse vil/tørr vi ikke høre/snakke om!

   Det virker så altfor lett å peke ut et land som helst vil være alene med sitt, og sine, som den store stygge ulven.

   For ikke å snakke om hvordan det virker så artig å ‘poke the bear’, som at på til er vår nabo i nord!

  • Så de skal selge appen til at land som trekker seg fra den ene avtalen etter den andre, nemlig USA? Og apropos bølle. USA har da faktisk drept 20 millioner mennesker i 37 forskjellige land ETTER andre verdenskrig, tømt tonnevis med napalm på kvinner og barn. Og apropos overvåkning. Snowden lever vel fortatt i eksil og hvordan går det med Assange, NRK? Dette er ikke et forsvar for Kina, men USA var nå rette musa som peip da. xD

  • Ole: Kina er ikke vår nabo, men det ser ikke ut til å være noen hindring for skaffe seg et fotfeste på Svalbard.
   aftenposten.no/meninger/debatt/i/0nVQ3M/et-dristigere-kina-er-i-ferd-med-aa-bli-et-svalbard-problem-…

   Kina er et undertrykkende diktatur, og i motsetning til USA har de ikke et befolkning som kan holde politikerene i tøylene. Man må ha litt sans for proporsjoner når det gjelder valg av det minste ondet. Et halvbra demokrati er milevis bedre som alliert enn et undertrykkende diktatur.

  • Ole: Kina har drept anslagsvis 15-55 milloner egne innbyggere gjennom en menneskeskapt hungersnød i løpet av 3 år. I tillegg kommer en del millioner døde i opprør, borgerkriger og utrydding av opposisjonelle. USA er et drømmeland i forhold.

 3. På hvilken måte samler TikTok inn mer data enn f.eks Facebook appen? Eller Twitter? Og på hvilken måte kan informasjonen fra TikTok bli benyttet på annet enn informasjonen fra f.eks Facebook?

  Svar på denne kommentaren

  • Petter (svar til Glenn)

   TikTok er et politisk redskap underlagt kinesiske myndigheter, Facebook er en privat kommersiell bedrift i en rettsstat. Kinesiske myndigheter har direkte tilgang til all informasjon som registreres av TikTok, og kan bruke det til utpressing og etterretning, nå eller om 15 år.

   USA er et av verdens eldste demokratier og en alliert i mange år. De var blandt de første landene som anerkjente Norges løsrivelse fra Sverige. Kinas syn på frihet og demokrati er den rake motsetning. I en ny stor konflikt vil Kina sannsynligvis være en fiende.

  • @Petter: det er rett og slett feil. TikTok i USA er et US-selskap som styres av amerikanere og de har ingenting med kinesiske myndigheter å gjøre.

 4. Oja; så det at TikTok undergraver personvernet til SVTs ansatte, det er et problem, men det at SVT stimulerer til bruk av TikTok hos barn og unge, det er ikke noe problem? Hallo???

  Jo, og for noen totalt inkompetente myndigheter vi har.

  Svar på denne kommentaren

 5. Donald Trump var først som advarte om Huawei.Han var også først om Tik-Tok,Iran ,korrupsjon til Hillary Clinton og han var ALLTID rett!
  Hvorfor så mange hater ham?
  Han er en av de få politikere som beinhardt forsvarer personlig frihet og vestlig demokrati.
  Folk er merkelig -skal Norge være som Kina eller Iran?

  Svar på denne kommentaren

  • Ja, Trump tar aldri feil, han har alltid rett. Bare lytt til pressekonferansene fra det hvite hus – der har du all dokumenbtasjonen som behøves for å underbygge det.

   Og hvis han taper valget i november, så er det på grunn av valgjuks. Der tar han heller ikke feil. Og det har han erklært på forhånd. Han er faktisk stå mektig og sannhetselskende at han kan definere sannheten slik.

  • Helt enig med keal her.

   Trump ytret også at spanskesyken stoppet andre verdenskrig i 1917.
   Det er fint med en så stor og sterk mann som korrigerer grove feil vedrørende andre verdenskrig!

 6. Har appen reelt blitt analysert av eksperter som kan positivt bekrefte hvilken informasjon den samler?

  Sender TikTok kontaktlisten på mobilen din hjem til ByteDance, eller er det bare noe vi tenker oss at de kunne gjøre? Gjør de de selv om vi nekter TikTok tilgang til kontaktlista?

  Leser TikTok virkelig «informasjon fra internt lager», som det blir hevedet, og sender hjem til ByteDance? Er virkelig Android elendig på beskyttelse?

  Gjør virkelig TikTok opptak av bilde og lyd uten at du vet det, og sender hjem til ByteDance? Gjelder det selv om du ikke har gitt TikTok lov til å benytte kamera og mikrofon?

  Har virkelig TikTok adgang til hele filsystemet på mobilen slik at den kan rapportere tilbake til ByteDance hvilken annen programvare du kjører? Gjelder det også hvis du ikke har gitt den adgang til lagring?

  Stemmer det at TikTok kan bruke andre kontoer du har registrert på telefonen, og gjennom dem innhente annen informasjon som sendes hjem til ByteDance? Hvordan får TikTok tak i disse kontoene, og hvordan vet den hva en annen konto er til, dataformat den benytter etc.?

  Er det faktisk bekreftet at TikTok faktisk tar kopi av det som ligger på utklippstavla og sender hjem til ByteDance?

  TikTok er muligens den eneste applikasjonen som det er bekreftet at samler inn posisjonsdata (jfr nrk.no sin artikkelserie på forsommeren), men er det bekreftet at den kan gjøre dette selv om den ikke har fått tillatelse til det, eller posisjonering er slått av?

  Hvor mye er slike ting som vi tror at TikTok kanskje samler inn, og hvor mye er det bekreftet at samles inn av data og sendes til ByteDance? Av det som er bekreftet: Hva av dette går ut over det som amerikanske sosiale apper samler inn om brukerne?

  Jeg snakker ikke om løse gjettinger nå, jeg spør hva som finnes av bekreftede tilfeller av at TikTok sender til ByteDance noe annet det det vi eksplisitt gir TikTok adgang til, på samme måte som vi gir andre sosiale medier adgang til det. («Bekreftede tilfeller» betyr at det kan henvises til spesifikke kilder til informasjonen, og at disse kildene er konkrete og direkte, ikke bare en avisartikkel som forteller at «Amerikankse myndigheter hevder at …».)

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilket selskap står bak TikTok?

Hva står SVT for?

Hva har SVT bedt sine ansatte om å gjøre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.