nrk.no

Nerdanes hemn – slik kjempar gamerar mot korona

Kategori: Kommentar

Reddar verda, inne og åleine framfor datamaskina. Foto: Sean Do / Unsplash

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Kommentar: Hald deg inne. Ha minst mogleg nærkontakt med andre. Bruk nettet for fellesskap. Plutseleg er det datanerden som er idealet for korleis vi skal oppføre oss i samfunnet.

Ikkje berre det. Datamaskina deira kan gje oss redninga mot heile pandemien.

Etter at regjeringa innførte dei mest inngripande restriksjonane i fredstid i Noreg, er det hundretusenvis som prøver å finne seg til rette med isolasjon og heimekontor.

Men nokre har lang øving i nettopp dette.

Introvert gamer

Både NRK, BA og Bergens Tidende meldte førre veke om ein krakilsk kar på Bergensbanen som hosta på folk med vilje, og hevda han var korona-smitta.

Sikkert ei gruvekkande oppleving for mange. Men Bergens Tidende møtte medpassasjeren Adrian som tok det med stoisk ro. «Han seier – “som ein introvert gamer” – at det gjer han ingenting å bli sett i karantene.»

I motsetnad til dei titusenvis av skiglade hyttefolk, som renner ned sårbare distriktskommunar på bristepunktet, finner spelentusiastane seg vel til rette med isolasjon i si eiga stove.

Heimebretting

Ikkje berre det. Dei kan faktisk gje oss ein vaksine mot korona-smitte med datamaskinene sine. Tek.no skriv om Folding@home.

Det går kort fortalt ut på at du laster ned eit program på datamaskina di, som låner vekk datakrafta til forskarar. Når brukarar over heile verda gjer dette, blir den samla datakrafta på storleik med ei superdatamaskin. Mange bekker små gjer ei stor og kraftig å.

Du treng ikkje vere verken gamer eller nerd for å laste ned Folding@home. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Denne samla datakrafta blir brukt til å studere covid19-viruset og legge grunnlaget for det som kan bli medisin eller vaksine mot det.

Aller best er det viss datamaskina di er kraftig i utgangspunktet og gjerne utstyrt med eit solid grafikkort. Slik dei aller fleste spel-PCar er.

Grafikkortprodusenten nVIDIA oppmodar alle sine brukarar om å stille opp for forskarane.

Håpet er at dette kan gjere at arbeidet med å nedkjempe pandemien går raskare.

Så send gjerne ein takknemleg tanke til din nærmaste gamer, nerd eller spelentuisast.

Pandemiske speltips

Kanskje kan innetida dei neste vekene også vere eit godt høve til å setje seg litt meir inn i spelverda? Du kan jo benke deg med nokre aktuelle spel som gjev innblikk og forståing i korleis sjukdommar blir nedkjempa.

Two Point Hospital
Tilgjengeleg på Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, Mac OS og Linux.
Lar deg prøve deg som sjukehusdirektør der du må ta omsyn til både økonomi, pasientbehandling og personalforvaltning. Mange tøysete sjukdommar med underhaldande kurar. Stundom bryt det ut epidemiar som du må takle.

Simulert pandemi er betre enn ekte pandemi. Og spel kan vere lærerike. Illustrasjon: skjermbilete frå spelet.

Pandemic: The Board Game
Tilgjengeleg på Android, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows, macOS og Mac OS. Og som brettspel.
Basert på det populære brettspelet. Du tek på deg ulike roller i nedkjempinga av pandemiske sjukdommar.

Plague Inc.
Tilgjengeleg på Android, iOS, Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows Phone, Xbox One, Linux og Mac OS.
Eit mørkare spel enn dei to føregåande, sidan du speler på lag med sjukdommen. Du har konstruert ein sjukdom og skal forsøke å smitte mest mogleg av verdas folk.

FoldIt
Tilgjengeleg på Microsoft Windows, Mac OS og Linux.
Dette er både eit spel, men også eit folkedugnadsprosjekt mot covid-19-viruset. Som ei slags rubiks kube skal du brette eit tredimensjonalt protein, slik at viruset ikkje kan feste seg til det. Modellar som ser ut til å fungere vil bli testa og vidareutvikla av forskarar.

12 kommentarer

 1. Hans Petter Wiken

  Syns NRK gang på gang feiler å formidle at det er et kritisk skille mellom de som er digitale skapere og de som er formålsløse dataspillkonsumenter. Hvorfor ikke bruke denne anledningen til å oppfordre folk til å bygge digitale ferdigheter som potensielt kan føre til noe utover det opplevelsesbaserte? Skriv en sak om tilgjengelige gratisprogrammer som Blender, Inkscape, DaVici resolve, OBS…og ellers hvordan folk benytter denne datakraften til å skape kunst (f.eks ArtStation). Skriv gjerne om hvordan den pågående 3d-revolusjonen trenger folk med ferdigheter. Det er fullstendig unødvendig å framforherlige gamere som helter hvis ikke denne samme gruppa klarer å se lenger enn «antall-bilder-i_sekundet»-opplevelser!

  Svar på denne kommentaren

  • Ronny H. hagen (svar til Hans Petter Wiken)

   Det blir litt som å skjelle ut Northug fordi han ikkje designer egne ski, smører sjøl eller står for noe annet enn å gå støggfort på ski i femhundrede meter.

  • Ronny –

   Det ville vært mer naturlig å stille opp Northug mot dem som sitter foran skjermen og ser på Northug. Northug bygger styrke og evner, skaper underholdning og spenning for publikum. Han er ikke en konsument, men en leverandør. Konsumentene er TV-titterne.

   Er gamere leverandører av noe som helst? Skaper de underholdning og spenning, eller noe som helst annet som er til nytte eller glede for andre? De bygger opp visse evner – evnen til å lykkes i dataspill (til en viss grad begrenset til akkurat det spillet). I hvor stor grad kan disse evnene, denne styrken, anvendes i andre sammenhenger? Hvilken verdi har det for andre at gamere har evner til å vinne i games? Hvilken verdi har det for dem selv når de ikke spiller games?

   Hvis du er ihuga gamer i dobbelt dose, da vil du nok tro at det er like underholdende og spennende å sitte å se på en gamer med sitt dataspill som det er å følge Northug ute i løypa i kamp mot deltakere fra andre nasjoner. Men publikum ser ikke ut til å være enige med deg.

   Du kan sette masse plussord på evnene til å vinne i dataspill som du bygger opp – kalle det «strategitrening» eller «finmotorisk trening» eller noe slikt. Men er det reelt slik at dataspill-strategi faktisk er anvendelig f.eks. i en krisesituasjon? Kan du bruke dataspill-strategi for å handtere korona-situasjonen? Eller om du har gått deg fast i snøstormen på fjellet med to unger? Eller du blir sendt som soldat til et krigsherjet område i fremmed land? Slike situasjoner krever strategisk tenking, men hvilken spill-strategi kan anvendes der?

   Jeg har undervist noen år i grunnleggende programmering. De «verste» studentene vi hadde var de som hadde hatt PC på fjortis-rommet og var hellig overbevist om at de «kunne» programmere – det hadde de gjort i flere år. Her skulle ingen lektor komme og fortelle dem noe! I programmering er definitivt ikke «strategi» oppøvet gjennom fjortis-leking med en kompilator særlig verdifullt. Hvis du havner i Hjelpekorpset og tror du kan gi strategitips til innsatsleder, eller i Hæren og du tror at løytnanten kan ha stor interesse av hvilken strategi du brukte da du samlet masse poeng i ulike dataspill, da kan du nok bli skuffet.

   Du blir verken god skiløper eller god strateg foran skjermen, som konsument av Northug eller dataspill. Du kan bli god skiløper av å prøve å etterligne Northug. Du kan bli strateg av å skape et spill der du må forholde deg til en rekke ulike strategier som spillerne kan prøve seg på – da må du forholde deg til mange alternative strategier, det er ikke bare å prøve én og se om det går.

   Det var dette Hans Petter Wiken ville ha fram. Og jeg støtter ham 100% i det.

 2. Har selv drevet med F@H av og på over flere år. Ser veldig mange som skriver og oppfordrer folk til å starte opp med Folding at Home nå, som egentlig er bra, men sånn som det er nå så er det egentlig ikke bruk for mer datakraft da det allerede har kommet så mange nye foldere til den siste uken. Maskinene står bare og jobber når de får utdelt en jobb fra prosjektet, tidligere har det vært konstant men når jeg har foldet de siste dagene opplever jeg at det kan gå relativt mye tid mellom hver gang jeg får en jobb, slik at maskinen ofte bare står og ikke gjør noe.

  Så lenge vi må krangle om jobbene tenker jeg det kanskje er bedre at folk ikke lar pcene sine stå og kaste vekk strøm om nettene. Så lenge alle jobbene blir plukket opp altså.

  Men det er god reklame for Folding at Home på generel basis. Håper mange fortsetter med folding etter Korona-krisen også.

  Svar på denne kommentaren

  • Karl Erik (svar til Øystein)

   Jovisst er det bruk for kraft! De har arbeid, bare ikke nok servere til å håndtere alle klientene. Men det kommer! De jobber på spreng (sammen med en «ny partner», jeg lukter Google/AWS/Azure) med å øke kapasiteten. Etterhvert som servere fortløpende spinnes opp vil de være tilbake til å bremse på datakraft heller enn egen båndbredde.

  • Øystein (svar til Øystein)

   Hvis det stemmer høres det veldig bra ut. Så lenge de har nok jobber å dele ut har jeg flere maskiner som står klar med (relativt) masse datakraft 🙂

 3. Hans Ottestad

  Media har desverre en tendens til å overdrive for å skaffe seg selv mer reklame inntekter. Et godt eksempel ar at i Norge og de fleste andre land uten spesielle lokale helseproblemer så dør 0,4% av de som testter positivt for corona virus. Til sammenligning så dør 0.1% av influensa… Men media drar bare frem de verste tallene de kan finne i verden med 8 til 6% død blant corona smittede.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.