nrk.no

NRK Radio har nå fått støtte for CarPlay

Kategorier: NRK-stoff & Radio

Vamos a la (car)playa? Foto: NRK

NRK Radio-appen har fått støtte for Apple CarPlay. I tillegg prøver NRK ut «visuell radio» for dem som har Googles smarthøyttalere med skjerm.

En av de mest etterspurte funksjonene i NRK Radio har vært CarPlay, altså å kunne bruke bilens skjerm eller anlegg til å styre apper på en tilkoblet iPhone.

Vi har også planer om en tilsvarende tjeneste for Android, såkalt Android Auto. Men enn så lenge er utbredelsen mindre her og vi får langt færre henvendelser fra dere om det. Android Auto er nok heller ikke helt på samme nivå av brukeropplevelse og stabilitet som Apples CarPlay ennå.

Det er selvfølgelig noen begrensinger med løsninger som CarPlay, men for enkle oppgaver på veien holder dette lenge. Det er også langt tryggere enn å fikle med mobilen.

Slik ser det ut: Til venstre er det menyvalg for livekanalene, og til høyre hvordan displayet viser ekstra informasjon om hva som spilles. Foto: NRK

Hva kommer?

I første omgang er det kun mulig å høre på livekanalene, men vi jobber med å få på plass podcaster og mer personalisert innhold.

I tillegg planlegger vi å legge til en funksjon for å fortsette å høre der du slapp på mobilen. En annen funksjon vi leker med, er å gi deg muligheten til å legge opp en kø eller spilleliste over programmer og episoder. Det kan særlig være nyttig for lengre bilturer når du vil slippe å måtte lete fram noe nytt mens du kjører.

Visuelle smarthøyttaler-nyheter hele døgnet

Det er snart et år siden NRK Nyheter ble tilgjengelig på smarthøyttalere fra Google. Vi startet med nyhetene som går hver time på radio og brukte NRKbetas publikum for å få tilbakemeldinger og innsikt om hvilke formater dere ønsket. (Les om testene her og her.)

Først så vi behovet for en morgenoppdatering på hverdagene og endte opp på formatet vi kaller «Skjedd i natt / Skjer i dag». Det er den oppdateringen du får når du spør om nyheter fra NRK Nyheter mellom klokken ~06:40 og ~09:00, mandag til fredag.

I vinter ønsket nyhetene å teste lydnyheter som oppdateres når det skjer noe. På radio sendes nyhetene en gang i timen og de leses inn på direkten. Men på smarthøyttaleren ønsker man å alltid få siste nytt uansett når man spør.

Løsning ble å ta opp lyden til hver nyhetssak individuelt, og at journalisten legger disse i en liste som automatisk blir satt sammen til en nyhetsoppdatering. Nyhetene på smarthøyttalere produseres nå på denne måten ukedager mellom kl. 09:00 og 17:00.

I helgen er det fortsatt nyhetene fra radio, men på hverdagene ser nå nyhetsdøgnet på smarthøyttaleren slik ut:

I forbindelse med at Google lanserte smarthøyttalere med skjerm rett før sommeren ønsket vi også å gjøre radionyhetene mer visuelle. Vi har en hypotese om at vi kanskje må tenke annerledes på format enn TV-nyheter da størrelsen på smartskjermen er mye mindre enn TV-en og at man i større grad er «på farten» eller driver med noe annet samtidig.

Skjedd i natt / skjer i dag lages av nyhetsmorgen i deres nye visuelle radiostudio og vi viser da denne videoen på smartskjermen:

I videoversjonen av de alltid oppdaterte nyhetene mellom 09:00 og 17:00 bildelegges hver nyhetssak med et stillbilde fra nyhetssaken:

Til radionyhetene resten av døgnet har vi ikke godt videoinnhold. Der legger vi på en «video» av et stillbilde for de brukere som har en smartskjerm:

Vi hører gjerne fra dere om hvordan dere bruker CarPlay og hva dere ønsker på sikt – også etter at dere har testet mulighetene i den nye versjonen av appen (versjon 6.4. for ordens skyld).

35 kommentarer

 1. Som bruker er det jeg ønsker meg i NRK-appen for Carplay en kjapp mulighet for å velge episoder fra programmer jeg følger.

  Eventuelt mulighet for å sette opp en spilleliste med programmer, og følge den.

  Direktespilling er ikke like interessant – sammenfallet mellom biler som er moderne nok til å ha Carplay men ikke har DAB er vel ganske lite.

  Svar på denne kommentaren

  • HMcO (svar til TE)

   Enig – det å få muligheten til å velge episoder er kanskje den viktigste funksjonen som kan legges til. Podcast funker, men der er musikken kuttet ut (formodentlig av rettighetsmessige årsaker), så det å kunne heller velge «forrige ukes episode» av et program gjennom app’en ville vært bedre – og evt legge andre episoder i spillekø. Nå må det fikles med mobilen for å spille det av på vanlig måte i stedet, så det å få det opp i Carplay hadde vært knall!

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til TE)

   Takk for nyttige innspill! Det stemmer godt med våre hypoteser om hva som bør være neste feature ut.

  • (Svar til et av svarene på innlegget mitt – får ikke svart direkte på det)

   Podcaster er ikke veldig interessant for meg. Årsaken er så enkel som at jeg foretrekker å ha podcastene samlet et sted, så derfor abonnerer jeg på de NRK-podcastene jeg hører på i en annen app sammen med ikke-NRK-podcaster.

  • Kan likevel godt få støtten for Android Auto på plass snart. Både for radio og tv appear.

   Wireless Android Auto er lansert, så det vil øke bruken betraktelig.

 2. Baste Engesæth

  Det skulle være kjekt å høre på NRK Radio igjen, men etter det ble besluttet å legge ned FM nettet, har vi ikke hørt radio verken i bilen eller hjemme.
  Det er synd at trofaste radiolyttere ble utestengt, ungdommer hører ikke radio på DAB, de bruker 4G eller Wifi. Forstår ikke helt meningen med DAB nå som 4G har bedre dekning en DAB net…..

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Baste Engesæth)

   Kan jeg få lov til å håpe på at det er CarPlay-støtte fra NRK Radio-appen som får dere tilbake til alt det gode innholdet vi publiserer?

  • Erling Ervik (svar til Baste Engesæth)

   Vi kommer ikke til å høre på Nrk før dere er tilbake på FM igjen.
   Vi har ingen DAB radio, og kommer aldri til å kjøpe en heller.
   Før stod alltid radioene på Nrk P3.

  • Erling Ervik:

   Da kan du legge ned våpnene med det samme. NRK vil verken re-etablere FM-nettet eller bygge opp igjen langbølge-senderen på Kløfta.

   Du har stadig et rikt NRK-tilbud tilgjengelig som du kan benytte, både lyd-podcasts og et rikholdig video-arkiv.

   Så lenge du ikke klamrer deg fast til en foreldet analog kringkastings-teknologi, er det mye å hente.

  • Tanja Skjoldborg Lindboe (NRK) (svar til christian)

   Hei og takk for at du sier i fra. Alle våre distriktssendinger kan sees også live bortsett fra om du bruker SmartTV. Om du søker på «distriktsnyheter» i NRK TV kan du enkelt finne ditt distrikt og også se sendingen direkte på siden, f.eks. denne tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-moere-og-romsdal. Dersom du logger inn kan du også favorittmerke din distriktssending, slik at det blir enklere å finne tilbake.

   Vi vil etterhvert også kunne tilby separate NRK 1 versjoner med de forskjellige distriktssendingene, men akkurat nå har vi dessverre ikke teknisk kapasitet til at dette er rett rundt hjørnet.

 3. Hei! Kjekt med NRK i bilen! Ønsker at radioen skal fortsette der jeg var sist. Når eg ønsker P1 Rogaland er det mange trykk/sveip/let/sveip/trykk som tar konsentrasjon bort fra trafikken. Hadde jo P1 Rogaland da eg parkerte i går.
  Kan appen huske hvor jeg var sist og fortsette der?
  mvh
  Eiven

  Svar på denne kommentaren

 4. Sjur Andre Dalland

  Lytterne kommer nok ikke tilbake til NRK før FM er tilbake.
  Jeg kan forstå at det må føles stusselig for en kringkaster og sende programmer ut i tomme luften uten lyttere. Men hverken carplay eller andre «..play» kan bøte på dét.
  Gjør som HELE resten av verden og la folk få FM-radioen tilbake. Da kommer nok også lytterne.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg sluttet å høre på Radio Lux da FM tok over for AM. Hvis AM kommer tilbake, vil jeg nok skru søkeren over på Radio Lux igjen.

   Fra spøk til revolver: Ifølge Norsk Lokalradiforbund har du på FM et par hundre radiokanaler å velge mellom. Liksom du har har flere hundre plateutgivelser på vinyl hvert år – helt fint hvis musikken som utgis på vinyl er innen din musikksmak. Liker du kompakt-kassetter, så kommer det fortsatt ny musikk på det formatet også. I USA regner jeg med at du stadig får kjøpt musikk på 8-spors-kassetter til bilspilleren din.

   Noen vil alltid holde i live antikk teknologi. Det er artig å gå rundt på museer og se hva folk brukte i gamle dager! Hvis det dertil fortsatt virker, er det enda mer artig. Men vi får nok ikke tilbake verken 78-plater, telefoner med dreieskive, Loran-C eller tidssignalet på NRK radio. Nye teknologier tar over, om vi vil eller ikke.

   Nærradioene gjør kanskje rett i å avvise DAB: Ikke bare er hele «kringkastings»-konseptet i ferd med å bli pensjonert – radiosjefene i lokalradioene er det også! Om fem til ti år står ni av ti lokalradioer uten noen «drivende kraft». Det er trolig riktig å la lokalradiosjefene dø ut sammen med den teknologien deres liv og levet var knyttet til. Når kringkasting dør, dør lokalradioene, sammen med kringkastingssjefene.

   Striming, podcast og denslags har vært digital fra den ble unnfanget. NRK var tidlig ute med både striming og podcast. De tviholdt ikke på analog og lineær teknologi, isolerte seg ikke i en analog verden der de kunne lengte tilbake til da langbølgesenderen på Kløfta enda var i drift…

   NRK har fått mye anerkjennelse for flere av sine digitale, ikke-lineære, produksjoner, både podcaster og annet. Å forsøke å gi inntrykk av at NRK i dag kun tilbyr lineære DAB- og DVB-sendinger viser et begrenset innsyn i hva NRK driver med. Selv setter jeg pris på DAB-tilbudet (hvor det fortsatt finnes noen svært verdifulle programposter!), men jeg er like flittig bruker av deres podcast-tjenester og video-arkivet.

   Jeg plukker også opp ikke-lineære tilbud fra internasjonale tilbydere. Pr i dag har jeg til gode å finne verdifulle tilbud – etter min smak – fra de krefter som kjemper for å beholde/reetablere gammel analog kringkastings-teknologi (les: lokalradio-miljøene). Uansett virker det litt selvmotsigende at et pro-analogteknikk-miljø skal inspirere meg til å plukke opp et 100% digigalt striming/podcast-tilbud!

   Noen få lokalradio-stasjoner kan nok overleve på lengre sikt – men det er de som gjennom sin digitale satsing, dvs. DAB, klarer å markedsføre sitt digitale, ikke-lineære tilbud – podcasts og tilliggende herligheter.

   Lokalradioer som krampaktig holder på at lineær analog FM-kringkasting er Det Eneste Rette vil overleve til radiosjefen går av med pensjon, og så vil lokalradioen legges ned.

  • Jon Anders Evjen (svar til Sjur Andre Dalland)

   Ser at keal har sendt deg et utfyllende svar
   « Så lenge du ikke klamrer deg fast til en foreldet analog kringkastings-teknologi, er det mye å hente.«

   Vår venn her har jo mye på hjertet, Selvfølgelig
   artig at det snakkes om foreldet teknologi når
   DAB er valgt som fremtidens radio i Norge…..😂
   Tydelig vis noen som mener at DAB er cutting
   edge teknologi til tross for at det er det stikk
   motsatte😜

   Nå er jo også kongeriket det eneste land i hele
   verden som har valgt å slukke FM nettet…..
   Det sier jo litt🤔
   Her er det noen som er forut for sin tid 😂,
   eller det stikk motsatte🤔

 5. NRK har kun EN mulighet til å hente tilbake lyttere! Start opp FM senderne igjen, eller kjøp noe brukte tilbake, dersom dere har kvittet dere med de gamle. Jeg sluttet å lytte til NRK den dagen dere stengte FM båndet. Jeg har ikke smart telefon og akter heller ikke å skaffe meg det, så det dere jabber om her er uinteressant! Nå skal jeg lytte mer på Radio Metro og CD eller MP3 spilleren i bilen 🙂 God bedring!

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har stadig til gode å høre noen begrunne at de ikke hører på NRK med at de ikke har noen DAB-radio. Du kan få en DAB-radio for et par hundrelapper, og folk som overhodet hører på radio har skafet seg det for lenge siden.

   I den grad det er et problem, ligger det i at folk ikke hører på radio idetheletatt! Lytterne nedprioriterer reportasjer, analyser, debatter, temaprogrammer… For de aller fleste er radioen kun en strøm av musikk etter deres smak, og ingenting annet.

   Musikken får vi i dag fra striming-tjenester der vi kan sette opp vår personlige profil. Så sant det finnes et distribusjonsnett som kan gi hver enkelt innbygger sin personlig tilpassede musikkstrøm er det intet behov for noe felles, kringkastet strøm – verken over FM eller DAB.

   DAB ga muligheten for å tilby «halv-tilpassede» striming-lignende kanaler som er «gode nok» for mange av oss – selv synes jeg at P2, Jazz, Nyheter og tildels Klassisk gir meg nok til at jeg ikke krever min egen kanal (i så fall har jeg 1500+ LP/CD-er liggende på harddisken!)

   Å reetablere et analogt FM-nett i dag er på samme nivå som å reetablere et AM-nett, slik at folk kan hente fram den gamle Kuréren og søke opp langbølge-sendingene fra Kløfa. Sorry, det har null verdi i dagens samfunn.

 6. Litt rart å si at Carplay er mer utbredt enn Android Auto da biler stort sett har begge deler når de først har denne muligheten. Er ikke kjent med Carplay, men android auto er også en app man kan bruke uavhengig om bilen har støtte for dette eller ikke, så skulle tro at det var stor nok etterspørsel. Skal jeg nå høre på nrk nettradio, så må jeg koble fra telefonen og spille via bluetooth

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Marius)

   Du har rett, det er NRK Radio-appen som har mindre utbredelse og bruk enn iOS-appen. Vi har noen andre ting vi vil ha ferdig på Android-appen først, men så står Android Auto høyt på lista.

 7. Supert med NRK Radio-appen i CarPlay! Noe av det beste med den er at den stanser streamingen når telefonen ringer eller dekningen er dårlig. I tillegg til at du kan spole tilbake på tidslinjen om det er noe du har gått glipp av. NRK Radio er generelt brukervennlig og oversiktlig.

  Svar på denne kommentaren

 8. Morten Rønseth

  Dette er en ikke-nyhet. TuneIn fungerer aldeles utmerket allerede.
  Gi oss FM tilbake – det hadde vært noe å feire. Og, nei, FM er ikke en utdatert teknologi, tvert om. DAB derimot var utdatert allerede før det ble lansert. Ber alle DAB-lobbyister og villedede politikere om å huske fjellvettregel #8 – «Vend i tide, det er ingen skam å snu».

  Svar på denne kommentaren

  • Skulle gjerne sett teknisk velfunderte argumenter for at FM ikke er utdatert men at DAB er det.

   Å vise til utbredelse på det tidspunkt det nye alternativet kommer inn har ingen verdi – da ville vi aldri fått noen fornying, ikke på noe felt. Personlig synsing om at «lyden er så mye bedre» holder heller ikke, når samtlige tekniske parametere (og 99% av alle lytterne) sier det motsatte.

   Men kom gjerne med solide faglige argumenter for påstanden din. Med referanser til dokumentasjon.

  • Det er vel slik at folk lytter til innhold, ikke til teknologi. Folk flest gir katten i hva slags modulasjonsteknikk som benyttes. Om du skifter teknologi, blir de ikke mer interessert i innholdet.

 9. Fint med carplay app, bruker den en del og har ikke dab.

  Ville vært fint med favoritter (direkte).
  Standard kanal som automatisk starter. (For vanedyr)
  Valg av kvalitet på strømmen. (global på alle kanaler – lav, middels, høy)
  Mulighet for å legge kanaler direkte på hjemskjermen.

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Aksel)

   Flott, tusen takk! Det stemmer godt med vår hypotese og plan.
   Lydkvaliteten kan du stille i appene allerede, det ligger bak innstillingshjulet som du finner via profil-inngangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.