nrk.no

Reagerer på at TikTok-kjendiser oppfordrer barn til sende penger

Kategori: Det sosiale nettet

TikTok-er Ingrid Bergtun (@ingridbergtunsyr) ble overrasket da hun la merke til at TikTok-kjendiser ba om penger under direktesendinger. Hun har selv 41.400 følgere på plattformen. Illustrasjon: Martin Gundersen/NRKbeta/skjermbilde/privat


Den kinesisk-eide appen TikTok har på få år blitt svært populær blant barn i Norge, nå reagerer flere i miljøet selv på hvordan appen og noen av skaperne tjener penger.

I et fersk debattinnlegg hos Aftenposten tar Ingrid Bergtun (28) til orde for mer bevisstgjøring om hva som skjer på TikTok:

– På TikTok kan man ha livesendinger hvor man filmer seg selv og svarer på meldinger fra fansen. Det var da jeg så på livesendingen til en av de andre norske tiktokerne, at jeg reagerte. TikTok-brukeren ba følgerne om «panda» og «konsert» i bytte mot at hen la til følgeren på Snapchat eller sa følgerens brukernavn høyt i livesendingen.

Til venstre ser man prislisten for de virtuelle myntene som brukes til gaver. Illustrasjon: Martin Gundersen

Disse ulike ikonene går for virtuelle mynter som kan kjøpes i appen. Det gjør at en «panda» koster 50 øre og en «konsert» rundt 55 kroner. Den dyreste gaven kalt «drama queen» går for rundt 550 kroner.

Norske TikTok-ere oppgir til NRKbeta at TikTok selv får 50 eller 60 prosent av pengegavene, men selskapet har på direkte spørsmål ikke svart hvor stor andel det er snakk om.

Det reiser en rekke spørsmål om hvem som gir penger på plattformen, spesielt siden appen er kjent for å være svært populær blant norske barn:

Undersøkelse fra Kantar som viser hvor populært TikTok er blant unge. Blant dem som er 10-11 år har Snapchat 34%, TikTok 32%, Instagram 12% og Facebook 10%. Feilmargin er 5-8 prosentpoeng.
Figur: Martin Gundersen / NRK

– De fleste av kommentarene er barn og unge som tagger vennene sine, men også noen som skriver at de ikke får lov til å gi gifts, ikke har råd til det eller sender gråteemoji fordi de ikke kan være med, skriver Bergtun i innlegget.

I en Instagram-historie bruker Bergtun også eksempler fra en av direktesendingene til Carina Olsson (20) som går under brukernavnet ingentingfancy på TikTok. Hun har 76.100 følgere og har fått totalt 2,8 millioner «hjerter» på plattformen.

– Gått over stokk og stein

TikTok-eren Ida Celine Nordhaug (22) reagerer på måten Bergtun tar opp problemstillingen med å peke ut Olsson. Ifølge henne er problemet utbredt i Norge med flere store kontoer som oppfordrer brukerne om å gi pengegaver.

Ida Celine (@Idacmusic) har 70.600 følgere på TikTok og har fått 2,9 millioner «hjerter» av sine følgere. Foto: Privat

– Jeg synes det har gått over stokk og stein. Jeg synes det blir feil å oppfordre barn til å sende ekte penger, sier hun, men forsvarer Olsson:

– Hun tråkket feil og gjorde en feil, men hun starter også hver livesending med å si «husk å spør om tillatelse for å sende en gave».

Legger seg flat

Til NRKbeta forteller Olsson at hun tar selvkritikk, men føler seg urettferdig uthengt.

– Jeg legger meg flat for måten jeg har gjort det på og jeg har slettet en videoen fordi jeg selv mener det ikke var greit. Jeg vil være et godt forbilde, sier Olsson.

– Det er en kultur, ikke bare i Norge, men hele verden hvor folk har livestreams for panda og konserter. Det er noe jeg har vært en del av.

Hva synes du selv om at det er mulig for barn å sende deg penger på TikTok?

– Helt ærlig vil jeg si at jeg har tatt den i bruk. Jeg har vært kritisk til funksjonen, men så har jeg kanskje blitt litt for revet med, sier Olsson, som mener det bør komme tydeligere regler for direktesendinger på TikTok.

Hun tar til orde for at det burde være en aldersgrense for å kunne sende gaver, eller at muligheten fjernes helt. Nå skal hun bli flinkere til å «ikke starte slike konkurranser eller nevne funksjonen».

Trenger mer bevisstgjøring

Ingrid Bergtun forsvarer at hun brukte Olssen som eksempel på Instagram for å få oppmerksomheten om trenden og for å vise hvor alvorlig det er.

– Målet mitt med debattinnlegget var å rette oppmerksomhet til noe jeg opplever at har gått under radaren, sier hun.

TikTok-eren Kristoffer K. Kaalsaas (31) tar også til orde for økt bevisstgjøring hos foreldre og at det drøftes i miljøet:

– Jeg skulle gjerne likt å vist om foreldrene vet om dette. Synes de det er greit? Er dette øremerkede midler til spilling og sosiale medier, eller stjeler barna penger fra foreldrene for å få anerkjennelse?

Kristoffer K. Kaalsaas. Foto: Privat

Han har over 100.000 følgere på appen og arrangerer selv direktesendinger:

– Unge bruker det å gi gaver til å få oppmerksomhet og få flere følgere til seg selv. For eksempel fikk jeg en hjertefølt takk av en bruker på rundt 12-13 år fordi jeg nevnte navnet til personen og viste profilen i min sending. Det gjorde at brukeren fikk langt flere følgere. Det er spesielt viktig siden man må ha 1000 følgere for å selv kunne ha livesendinger, sier Kaalsaas, som understreker at han aldri har bedt brukere om å sende penger.

– Åpne armer

I Forbrukertilsynet oppgir Tonje Hovde Skjelbostad at de skal følge opp problemstillingen.

Tilsynet er nå i en kartleggingsfase, men erfaringsmessig ser de at direkte kjøpsoppfordringer kan være problematisk.

– Vi kan ikke ta kontakt med alle som prøver noe nytt på et sosialt medium, men våre armer er åpne. Det er bare å ta kontakt, sier Skjelbostad, til unge påvirkere som vil ha veiledning.

I et tilsvar skriver TikTok at:
– TikTok er opptatt av å skape et hyggelig og positivt miljø for alle brukere. Vi har en rekke retningslinjer, blant annet våre brukervilkår og retningslinjer for brukere, for å sikre at brukere og skapere oppfører seg respektfullt på plattformen.

– Vi oppmuntrer brukere til å rapportere inn uønsket oppførsel i appens rapporteringsfunksjon eller å sende oss en epost på [email protected]. Vi vil fortsette å styrke våre retningslinjer og produkter for å sikre at brukerne tas godt vare på.

Har du gitt gaver på TikTok eller kjenner miljøet godt? Nå journalisten på 47756515 (telefon/Signal) eller martin.gundersen[at]nrk.no

Interessert i hvem som har flest følgere på TikTok?
Se topplisten til NRKbeta!

14 kommentarer

  1. Dette gjelder ikke bare tik tok. Sjekk feks Thaletot på YouTube. Der hun har egne sendinger som handler om donasjoner i form av pengegaver som hun får fra seere. Kvalmt! Thaletot er en veldig populær «youtuber» blant de yngste, hun spiller fortnite, kommenterer og legger ut. Om en betaler kan en få spille med henne, og ekstra cred får en om du donerer henne penger som hun kan vifte med.

    Svar på denne kommentaren

    • annonym (svar til Elise)

      Det er også vanlig blant gaming streamere å ha «siste giver» og gi shout outs når noen donerer penger. Dette gjelder både FIFA og Fortnite streamere.

    • Thaletot er bare 15 år, i følge youtube er det 18-års aldersgrense på denne typen donasjoner, men det er det nok ingen som følger med på.

    • Emma Hagren (svar til Elise)

      Okei, jeg vet at Thale (som også er en god venn av meg). Har fått donasjoner på sine live sendinger, men det er helt opp til den som gir penger! Hun har ALDRI bedt om å få penger, men siden det er såpass mange som har gitt henne det så pleier hun da å ha en liten bonus for det! DT finnes så utrolig mange bedre eksempler på dette enn Thale! Og jeg tenker at man ble starte med dette i hjemmet og ta en prat med foreldrene om hva man bruker penger på og ikke;)

  2. Frode Fredriksen

    Det er rett og slett tragisk at utbyttere rett og slett utnytter de unges naivitet på denne måten.

    Det taler også sterkt for en streng lovgivning om hva som kan tillates av apper. Noe som igjen vil måtte medføre en regulering av internett langt over våre politikers fatteevne.

    Svar på denne kommentaren

    • Denne problemstillingen er dessverre sinnsvakt underkommunisert. Foreldre må da ikke gi barna tilgang til et helt Internett (som enhver app eller nettside i bunn og grunn er) uten fullt oppsyn og veiledning.

      Ta for pokker litt ansvar selv!

      Det blir som å slippe dem løs alene på hovedgata i Bangkok eller Rio (eller kanskje heller, i en Red Light-bakgate) med lommene struttende fulle av cash og kredittkort i bakhånd.

      (Ja, jeg har barn. Nei, han/hun/de har ikke TikTok eller tilsvarende. Ja, jeg får daglig høre hvor jævlig jeg er. Ja, den støyten tar jeg.)

  3. Ser at Ollsen etterlyser tydeligere regler for direktesendinger på TikTok. Da mener jeg at man har missforstått helt. Ollsen og andre TikTokere bør først og fremst forholde seg til norsk lov.

    Det er ikke lov å drive markedsføring rettet mot barn. Når man ber om å få gaver som koster penger, og samtidig sier «husk å spør om tillatelse for å sende en gave», da vet man veldig godt at man retter seg mot barn.

    Jeg mener at det ikke er greit å be barn sende deg penger, og jeg mener at dette burde være opplagt.

    Samtidig er jeg enig med at foreldre har et ansvar. Vi bør ikke la 10-åringer ha mulighet til å kjøpe ting på nett uten noen form for kontroll.

    Svar på denne kommentaren

  4. Foreldre blir mer og mer bevisstløse etter som nye vokser til. Dette går i arv og blir bare verre og verre.
    Forskning viser at IQ-nivået har passert middagshøyden. Konklusjonen ga seg selv uten forskning.

    Svar på denne kommentaren

    • ScandiNavy (svar til Gunnar)

      Link til nevnt forskning?
      Venter egentlig ikke et oppriktig svar. Men tenker mer på mer naive/yngre som muligens svelger dette drittpreiket ditt.
      På 15 år – 1993 til 2008 – har den gjennomsnittlige IQ falt fra 112 til 108, og viser tegn til å flate ut.
      Og det er før vi engang merker oss at det finnes INGEN standardisert eller globalt enighet om hvordan vi måler IQ. Eller om IQ strengt tatt er målbar; gitt at vår hjerne enda er et mysterium sammenlignbart med vår viten om hva som skjer på dypet i våre syv hav.

      Du serverer tåkeprat, for å oppsummere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.