nrk.no

Har du lagt merke til Oslos sorte hull på Google Maps?

Kategorier: Moro & Teknobabbel

Skjermbilde: Google Maps

Årsaken er ikke så dramatisk som en kanskje skulle tro.

Da kvartalene rundt Norges Bank gikk i svart på Google Maps begynte det å tikke inn spørsmål til oss i NRKbeta-redaksjonen.

Noen hundre meter unna Aker Brygge er det nemlig et stort svart hull i Google Maps sine satellittbilder. Området dekker flere kvartaler, blant annet Norges Bank.

Det fins allerede en lang rekke eksempler på at sattelittbilder gjøres uskarpe for å hindre nysgjerrige øyne. Samtidig opplever vi sjelden feil av denne typen hos Google Maps.

Siden banken fyller et helt kvartal og huser mange penger, begynte vi å lure på om dette kunne være et ekstremt sikkerhetstiltak fra bankens side.

Før i tiden: Retusjering og benekting

I likhet med resten av Norge er det også ferieavvikling i Norges Bank, og vi blir anmodet om å kontakte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som holder oppsyn med digital sikring av denne typen.

På sine nettsider beskriver NSM at den tidligere strategien for å hindre nysgjerrige øyne å observere sårbare og hemmelige anlegg fra lufta var «å retusjere kart og flyfoto, samtidig som man benektet anleggenes eksistens«. På grunn av økt tilgjengelighet av satellittbilder og droner er dette nå blitt umulig.

Det vakte oppsikt da NSM offentliggjorde et kart med alle stedene det var ulovlig å fly droner i Norge. En rekke militære installasjoner, samt kvartalet som huser Norges Bank, står på listen.

NSMs kart over forbudsområder for sensorbruk fra luften, med Norges Bank markert i rødt. Skjermbilde: NSM

På telefon forteller Roar Thon, fagdirektør sikkerhetskultur i NSM, at dette ikke er et tiltak fra deres side – og uansett ikke ville blitt gjort på denne måten.

Detaljert modell

Når vi tester andre apper, er Google Maps brukt på mobil alene om å vise det sorte hullet – uavhengig av operativsystem, app eller nettleser.

Google Maps sin nære slektning, Google Earth, viser til og med en relativt detaljrik 3D-modell av Norges Bank og bygningene rundt. Det oser ikke hemmelighold og sikkerhet av dette.

Skråstillt kartutsnitt over Norges Bank og området rundt, blant annet en park. En relativt detaljert modell, som ikke ser veldig pen ut, vises.
Norges Bank slik den vises i Google Earth. Skjermbilde: Google Earth

Utvikler-jakt

Det er også ferietid i Google, men vi får til slutt tak i Mark Jansen, Googles kommunikasjonssjef i Nord-Europa. Jansen mistenker en teknisk feil, men må dobbeltsjekke med Googles utviklere.

Mens vi venter på svar leter vi videre, og når man zoomer inn på kanten av det sorte bildet ser vi at bildene rundt er forvrengt, uten at vi blir noe klokere på årsaken av den grunn.

Forvrengt bilde fra Google Maps. Skjermbilde: Google Maps

Svaret fra Jansen avslører at dette ikke er et sikringstiltak for å skjule sentralbanken:

– Det svarte området er resultatet av en teknisk bug, og teamet jobber med en fiks. Du ser nok en oppdatering snart.

Sommermysteriet er dermed løst, men i skrivende stund ikke fikset.

8 kommentarer

 1. Etter en del frem og tilbake fikk jeg google til å «blure» hele bildet av bilen min på street view. Min private parkeringsplass er synlig fra veien og jeg argumenterte med at hele byen vet hvem som eier den bilen, så av hensyn til privatlivet vil jeg ikke at den skal vises.

  Egentlig bryr jeg meg ikke så mye, men det ser skikkelig kult og mystisk ut.

  Svar på denne kommentaren

  • keal (svar til Tina)

   Hvis «hele byen» vet hvem som eier den bilen, da skjønner jeg ikke hvilken ekstra beskyttelse av privatlivet ditt du får ved å tåkelegge at din bil står på din private parkeringsplass.

   Hadde det vært et bilde der bilen var parkert ved noe slags tvilsomt etablissement (i noens øyne, da kunne jeg forstått det bedre. Men alle som gikk forbi da du sto der kunne jo uansett se hva slags sted du besøkte. Og det var jo ikke en slik situasjon, heller.

  • Tina (svar til Tina)

   Keal, jeg skriver jo at det var mer for morro skyld og som en test. Men jeg syntes det er bra at Google tar sånne forespørsler på alvor. Det er tross alt kun opp til meg hva jeg vil vise frem og ikke vise frem. Om du eller Google ikke skjønner hvorfor spiller jo egentlig ingen rolle. Kanskje jeg har veeeeldig god grunn til å gjemme meg vet du.

   Dessuten, når myndighetene kan hevde at bygninger alle kan se ikke eksisterer, kan vel jeg hevde at bilen min ikke eksisterer også. 🙂

 2. Noen ganger rister jeg forundret på hodet over hva myndigheter og mennesker tror det har noen hensikt å skjule. I den historiske «Loran-C-saken» ble forskerne dømt for å ha publisert informasjon som var sikkerhetsstemplet i Norge – men som var fritt tilgjengelig i USA (der de hadde hentet det)! Det kokte ned til at en del av straffen var for å ha samlet og ordnet informasjonen – som om en russisk spion (det var det som var aktuelt den gang) ikke ville klart å samle og ordne samme informasjon.

  Når informasjonen likevel er fritt tilgjengelig gjennom andre kilder virker det bare komisk å blinke ut én kilde og forsøke å skjule det der. At privatfolk ikke nødvendigvis har nok kunnskap til å kunne skille mellom «lissom-beskyttelse» og reell beskyttelse er forståelig. Men altfor ofte virker det som at heller ikke myndighetene skjønner forskjellen.

  Eller kanskje de skjønner forskjellen, men ønsker ikke å avsløre for befolkningen hvor store sikkerhetshullene er. (Forøvrig helt tilsvarende det inntrykket som blir forsøkt skapt av hvor god beskyttelsen av ditt privatliv er, når du overlater opplysninger til myndigheter og offentlige institusjoner.)

  Noen tror fortsatt at «1984» er en fantasi, eller en fjern utopi/dystopi. Det er en full realitet, både med hensyn på offentlig informasjon (som hvor Norges Bank er plassert!) og personlige data. Enhver mistanke om at Norges Bank er svartsladdet som noen form for «beskyttelse» fortjener bare rå latter til svar.

  Svar på denne kommentaren

  • Lillehamring (svar til keal)

   I utgangspunktet skal det være topp hemmelig hvor Norges Sikkerhetssenter befinner seg. Men søker man på Google om emner og selv på Wikipedia står det veldig utførlig og med diverse brukte navn på senteret og selvsagt med adresse og det hele. Dette senteret er dagens regjerings stolthet som skal hindte og motarbeide samt stanse flest mulige av sabotasjer; terror, cyberamgtep mot og i Norge. Media får kun være i lokalene når dataskjermene på veggene er satt kryptiske. Forsvaret har sitt kjempe cyber senter under bakken på Jørstadmoen på Lillehammer. At det er der er ikke hemmelig men den er så uhyre godt beskyttet av de over tusen sikkwrhets klarerte som får lov til jobbe der.

  • Gus (svar til keal)

   Lillehamring, ser du ikke selv selvmotsigelse i det du skriver. Selvfølgelig er det ingen i NSM eller andre steder som tror disse anleggene er hemmelige.

   Kanskje du egentlig mener at de _burde_ være hemmelige. I så fall kan du jo fundere på om det kanskje er anlegg du ikke vet om også? Litt irriterende, ikke sant? At de kanskje faktisk klarer å hemmelighold det aller viktigste, men at de av naturlige årsaker ikke kan fortelle om det.

  • keal (svar til Svein)

   Det høres nesten ut som at du er skuffet over at de ikke får det til.

   Jeg hører til dem som er utrolig imponert over hva de får til. Det skyldes kanskje at jeg er datamann av yrke, og har drevet endel med digital fotobehandling. Så jeg vet hvor ikke-trivielt det er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.