nrk.no

Nå spør Instagram mobbere: «Sikker på at du vil skrive det?»

Kategorier: Det sosiale nettet & Plattformer

SIKKER? Instagram vil nå identifisere enkelte kommentarer og be brukeren om å tenke seg om. Illustrasjon: NRKbeta/Instagram

Ny advarsel til de som skriver kjipe kommentarer.

Instagrams toppsjef Adam Moseri skrev mandag i en bloggpost at en ny funksjon vil bruke maskinlæring til å varsle brukeren om en kommentar de er i ferd med å å dele, kan bli oppfattet som støtende.

– Denne interaksjonen gir folk sjansen til å tenke og gjøre om på kommentaren, og slik hindre at mottakeren blir varslet om skadelige kommentarer, ifølge Mosseri.

Tidlige tester av funksjonen skal ha vist at enkelte har omgjort kommentarer og delt mindre kjipt innhold, skriver Mosseri videre.

Instagram har lenge hatt problemer med trakassering

Magasinet The Atlantic intervjuet en rekke Instagram-brukere, nåværende og tidligere ansatte i fjor. Journalist Taylor Lorenz beskrev da store problemer med trakassering, og et selskap som gjør og har gjort lite i møtet med problemet.

De siste årene har stort sett alle store sosiale nettverk vært i søkelyset når det kommer til hets, trusler og trakassering som finner sted på plattformene deres.

Allerede i 2015 erkjente Twitters tidligere toppsjef Dick Costolo at selskapet slet med å håndtere trakassering, og utfordringene har vedvart.

Tittelen på Instagram-sjefens nevnte blogginnlegg er «vår forpliktelse til å lede kampen mot nettmobbing» og det kan tyde på at dette har fått høyere prioritet hos selskapet.

Tar flere grep

I tillegg til varselet, varsler Instagram at de vil åpne for en slags «skyggeblokkering» kalt «Instagram Restrict».

Mosseri beskriver at mange unge Instagram-brukere nøler med å blokkere, avfølge eller rapportere mobbere i frykt for at situasjonen skal eskalere. Det skal den nye funksjonen bøte på.

Tre skjermbilder fra Instagram-appen står på rekke. I det første bildet er en dialogboks i fokus, med et bilde og kommentarfelt i bakgrunnen. Valgene er "rapporter kommentar" og "begrens [brukernavn]". Neste skjermbilde dukker en ny dialogboks opp, hvor det står "har du problemer med denne brukeren, og det vises alt som skjerm om man begrenser en bruker, som at du blir beskyttet mot uønsket interaksjon, at kun brukeren vil se sine egne kommentarer og at de ikke vil se om du er påkoblet eller sende deg meldinger. Det siste bildet viser at brukeren er blokkert, og at man kan velge å slette kommentaren eller å fjerne begrensningen igjen.
BEGRENSE: Slik presenterer Instagram den nye funksjonen «Restrict» Illustrasjon: Instagram

Med «Instagram Restrict» vil en blokkert brukers kommentarer kun være synlige for den som har lagt ut bildet og den som skrev kommentaren. En lignende funksjon har lenge eksistert på Facebook, hvor blokkerte kommentarene framstår synlig for den som har kommentert, men usynlig for andre brukere.

I tillegg vil brukere kunne skjule for spesifikke brukere om de er påkoblet akkurat nå eller om de har sett beskjeder som den blokkerte brukeren har sendt dem.

Flukten fra kommentarfeltet

Her i Norge har mange medier lagt ned kommentarfeltet sitt av ulike grunner, sist ut var Nettavisen som i januar stengte kommentarfeltet sitt med umiddelbar virkning.

Facebook har etter hvert introdusert flere nye funksjoner i sine kommentarfelt, og det kan nå virke som at også Instagram vil se mer av dette.

Som Mosseri skriver, er tanken bak advarselen å få folk til å tenke seg om før de skriver noe ondsinnet på Instagram. NRKbetas eksperiment med en egen kommentarfelt-quiz har tatt utgangspunkt i samme tanke: å tenke seg om før man deler noe på nettet.

Instagram har ikke offentliggjort flere detaljer om hvilke ord eller uttrykk som vil gjøre at advarselen dukker opp, men vi spør likevel:

Hva tenker du om Instagrams nye kommentar-varsling?

12 kommentarer

 1. Frykter at mange arge kommentatorer vil reagere med et «Ja, så F*** – det er akuurat det jeg vil skrive».

  Jeg vil tro at det aller meste av fornærmelser og mobbing er ganske bevisst valgt; det er ikke «uforvarende». Jeg tror advarselen først og fremst vil få de som mobber uforvarende til å endre formuleringen – men dem er det ikke mange av. De som mener å skrive det de skriver blir bare ytterligere provosert til å understreke «poenget» sitt.

  Jeg skulle ønske jeg tar feil, men er pessimist.

  Svar på denne kommentaren

  • 2nav (svar til keal)

   Keal, jeg håper og tror du tar feil.
   Jeg tror det er sannsynlig at en liten terskel fremfor ingen er nok for en del tankeløse kommentarer. Det er jo slik at bak en «anonym» skjerm har færre det filteret som burde stoppe eller moderere slike kommentarer.
   En del av disse kommentarene hadde hørtes anderledes ut om man snakket ansikt til ansikt, da modererer man seg normalt.
   Men selvsagt, bat shit crazy, modererer seg nok aldri😉

  • Anne Authen (svar til keal)

   No hate har laget et tilsvarende filter som er installert på flere norske bloggplattformer. Etter halvannen måned viser resultatene våre at 1 av 3 meldinger som inneholder hatefulle ord og uttrykk blir moderert før de blir delt eller at de ikke blir delt i det hele tatt. Så det fungerer å gi folk muligheten til å tenke seg om.

   Jeg tror det er mange som ikke tenker seg om når de skriver noe stygt, særlig blant yngre. Jeg er optimist og synes det er utrolig bra det Instagram har gjort. Håper de andre plattformene følger etter!

 2. Fri flyt av ideer og meninger er et fundament for et samfunn som reflekterer dets innbyggeres interesser, og at innbyggerne selv utforsker hva de faktisk ønsker. Ytringsfriheten skal derfor opprettholdes. Alltid. Å sensurere kommentarer, slette kanaler (som google gjør om de mener den går i mot deres venstre orienterte syn) kan være en trussel mot ytringsfriheten med mindre vi våkner opp, tar ansvar og sørger for å ivareta vår frihet til å mene det vi vil og gi uttrykk for det. Ved å kontrollere informasjon kan den potensielt manipuleres slik at google definerer en intetanende persons grunnlag for meninger slike at de overensstemmer med det google vil du skal mene.
  Om noen sier det er noe du ikke kan si, si det høyere. Vi definerer utviklingen vår. La ytringsfriheten blomstre. Lær å bli tolerant. Du definerer hvordan du oppfatter et utsagn, og om du blir fornærmet. La oss sørge for å alltid være åpne og tolerante og la ideer og meninger flyte fritt.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til August)

   I dette tilfellet er det snakk om en funksjon som oppfordrer folk til ikke å skrive for eksempel «du er så stygg og dum», men ikke fjerner muligheten til å gjøre det.

  • Knut Yrvin (svar til August)

   Ytringsfriheten er verken truet eller begrenset ved tilbudet om å tenke seg om, hvis man vil poste en stygg kommentar på Instagram.

   Den nye funksjonen ber folk tenke seg om, før de sender noen stygge ord.

   Ytringsfriheten er noe mye større enn å publisere ubegrunnet dritt om andre enkeltpersoner.

   Hensikten med ytringsfriheten er å kunne søke etter sannhet, sikre personlig frihet, og en forutsetning for demokrati. Det er ikke en rett til å framføre ubegrunnet anklage eller bakvaskelser av andre. Det er faktisk grenser hvor mye dritt man kan si til en person. Går det over en grense bryter man loven.

   Det er ingen begrensing av ytringsfriheten å stenges ute av sosiale medier eller andre nett-tjenester. Derimot er det ugreit at sosiale medier til de grader har vært åpne for å spre usannheter, dritt og bakvaskelser uten å stoppe det. Se bare hvordan terrororganisasjoner her brukt sosiale medier til rekruttering av medløpere, videresending av bestialske drap osv. Dette er langt utenfor ytringsfriheten og ren undergraving av demokratiet og alles rett til frihet.

   Folk som har totalitære tanker de vil propagandere. Folk som vil dele dritt. De må prøve å etablere egne nettsteder for slikt. Med fare for å bli lagt ned. Eller operere i land som tillater denne form for lovløshet.

  • Terje Hauger (svar til August)

   «Vårt svar er mer åpenhet og mer demokrati»

   Jeg ser at NRK Beta og de fleste her i kommentarfeltet er rykende uenig med tidligere statsminister Stoltenbergs tale etter Utøya-massakren. Retten til å føle seg krenket står sterkere enn ønsket om demokrati. Sosiale medier utestenger og sensurerer i dag «feil» meninger over en lav sko, men den som mangler demokratisk sinnelag ser selvsagt ingen grunn til å protestere.

 3. Det er vel ganske åpenbart for de fleste som fortsatt ytrer et forsvar for ytringsfriheten ( som faktisk nå har begynt å koste anseelse) at dette er bare nok en funksjon som svært effektivt kan brukes feil. De som «tror» vi fortsatt har ytringsfrihet eller oppfatter enhver endring som positiv for flertallet de glemmer en svært viktig historisk ting. Tidligere modige personer som sto opp imot myndigheter, allmennheten, opposisjon, enkeltpersoner, aksepterte oppfatninger og andre krefter osv, mange av de er sjeler som blir hyllet i dag og har satt spor etter seg, gitt moralske oppvåkninger som vi nyter godt av i dag. Fordi de sto imot presset, og ikke minst, de fikk snakke fritt ! (i vestlige samfunn) tidligere kunne ikke kontroversielle uttalelser eller meninger stoppes/knebles av at mottaker eller den som velger å motta slik, som krenkende, bare ved selv å oppfatte det slik. I dag kan mottaker definere ditt utsagn, og ramme deg med lov.Og dette bruker eierne bak sosiale medier igjen og igjen, det har vi klare hendelser på. Min egen sak, jeg har en fotoside på face, betalte for en promoteringstjeneste, som ikke fungerte, fikk aldri svar, kritiserte facebook på min egen side, i ettertid viser det seg, den kommentaren har vært «skygge»sensurert fra dag 1. Ingen andre har noen gang sett den.Denne siden har nærmest ikke fungert siden, den har de nærmest gjort usynlig på nettet. Så har jeg laget Insta-konto, samme navn, samme ide, foto/bilder. Hver gang jeg kommer til ca 50 likes, det stopper der, hver gang. Etter noen år så ser jeg et klart mønster. Og hver gang jeg oppnår nye følgere, halvparten blir borte noen dager senere. Og det kun i perioden etter nye følgere, aldri ellers. Mitt poeng, disse nye funksjonene som virker bra og fornuftig, fordi trakassering og mobbing er noe dritt, de brukes også mot oss, som ikke har gjort noe galt. Og tenk etter, hvor mange nye slike funksjoner som har kommet, har vi oversikt ? Hvor fri er informasjonsflyten ? F eks så har facebook en ny funksjon på kommentarfelt/offentlige sider, «vi har skjult kommentarer som ikke er relevant». Hvem avgjør hva som er relevant og hvilke normer ligger til grunn ? De som tror full ytringsfrihet er bevart samtidig med sensur satt utifra moralske «normer» eller standarder, de skjønner absolutt ingenting!

  Svar på denne kommentaren

 4. Ole Henrik Botvar

  Jeg tenker at så lenge Instagram og de andre sosiale mediene fungerer som de gjør, vil folk fortsette å publisere støtende kommentarer til hverandre. Disse mediene har en tendens til å gjøre folk utilfredse, og da får man en trang til å dele denne utilfredsheten på en eller annen måte.

  Svar på denne kommentaren

 5. Syns det er viktig å ta noen grep mot dårlig oppførsel på nett . Det burde være graderinger i denne ytrings friheten . Personlige angrep burde være straffbare , slik som rasisme paragrafen , ellers må vi også ikke ta slike meldinger av denne typen så veldig inn over seg . Men det er ikke lett å tåle store mengder av slikt dritt .

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva heter Instagrams toppsjef?

Hvilket norsk medie stengte kommentarfeltet sitt i januar?

Hvilken funksjon lanserer instagram?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.