nrk.no

Hæ?!? Hvordan har de filmet dette? Svever kamera?

Kategorier: Foto,Gadgets & Video


Det tilhører sjeldenhetene at vi i 2019 kan vise fram en video til folk rundt oss, og ingen skjønner bæret av hvordan vi har fått det til. Det er alltid resultatet når vi viser fram en “over capture”-video.

For noen år siden var den hotteste trenden på kamerafronten 360-kameraer, hvor man kunne filme i 360-grader, og deretter navigere seg rundt selv i denne videoen.

Det tok, av flere grunner, ikke av i massemarkedet.

Men som så ofte ellers i teknologiens vidunderlige verden, så fører de kommende generasjonene av en teknologi til noe som fungerer bedre. Biproduktet er rett og slett bedre, og gir mer mening, enn det opprinnelige produktet gjorde.

Sånn er det også med 360-kamera, og fenomenet “Over capture”.

En tredjepersons-opplevelse av sykling

Vi er etter hvert, spesielt gjennom dataspill, blitt godt vant med «tredjepersons-synsvinkelen», hvor man ser seg selv i tredje person mens man spiller.

Ved å montere et 360-kamera på en stang på en sykkelhjelm, ble vi i stand til å gjenskape denne synsvinkelen, også i den virkelige verden.

Det gyldne utsnitt

Kort fortalt er hemmeligheten bak “Over capture” at man filmer i 360-grader, altså i alle retninger fra kamera, for deretter å gjøre et utsnitt av dette som passer de skjermene vi omgir oss med.

Det kan være tradisjonell horisontal video i 16:9 format for TV-skjermen, eller vertikal-format i 9:16 for bruk i sosiale medier som TikTok, Snapchat eller Instagram Stories.

Så langt er det egentlig ingen ting som er kjemperevolusjonerende med “Over capture”-teknologien.

Den største overraskelsen for de fleste ligger i mulighetene man får når man filmer med en såkalt “selfie-stick” eller monterer kameraet på en arm ut fra for eksempel en hjelm, noe som er blitt svært vanlig i ulike ekstremsporter.

Å trylle vekk en selfiestang

Et bilde tatt med en selfiestang, er bare et ordinert bilde tatt med en stang.

Fjerner man på magisk vis stangen, og får et bilde eller en video som tilsynelatende er tatt fra løse luften, gjør det noe dramatisk med både fokuset i bildet, og ikke minst wow-effekten det har på folk.

Ved hjelp av sine to eller flere objektiv, klarer nemlig et moderne 360-kamera å fjerne stangen som holder kamera.

Dette er ikke mer hokus-pokus, enn at stangen havner i blindsonen mellom de to kameraene. Her gjør programvaren i ettertid en god jobb med å sy sammen bildene fra de ulike kameraene, slik at “sømmene” mellom bildene ikke er veldig synlig for det blotte øyet.

Et Insta360 One X kamera på en stang. Foto:  Marius Arnesen - NRKbeta 2019 (CC 4.0 BY SA)
Et Insta360 One X kamera på en stang. Foto: Marius Arnesen – NRKbeta 2019 (CC 4.0 BY SA)

Siden den delen av virkeligheten hvor stangen befinner seg ikke er med i bildet, framstår det som om kameraet flyr rundt av seg selv. De gir en av de største wow-effektene vi kan huske å ha sett i teknologiens verden på en stund.

Her kan man også virkelig leke seg med ulike perspektiver og måter å feste kameraet på, noe filmskaper Jon Simo gjør med dette tilsynelatende umulige skuddet. Klarer du å se hvordan han gjøre det?

Et drone-shot, uten drone

En 3 meter lang stang gir deg drone-effekt som ingen skjønner hvordan du fikk til. Foto: Marius Arnesen - NRKbeta 2019 (CC 4.0 BY SA)
En 3 meter lang stang gir deg drone-effekt som ingen skjønner hvordan du fikk til. Foto: Marius Arnesen – NRKbeta 2019 (CC 4.0 BY SA)

Dronesalget har de siste årene tatt fullstendig av i Norge, og i følge Teknisk Ukeblad, eide 400.000 nordmenn en eller flere droner i november 2018.

Og selv om droner er ekstremt gøy, har de også sine begrensinger. De er ikke minst ganske kostbare, og det er etter hvert et ganske strengt regelverk for hvor de kan flys, og hvor nære mennesker det både er lurt og lov å fly.

Her kommer imidlertid 360-kameraet til sin fulle rett. Som en slags “nær-drone”.

Ved å feste kameraet på en 3 meter lang stang, får du overraskende drone-aktige bilder, som garantert vil lure alle du kjenner om du ikke forteller dem hvordan dette er gjort.

Klippet nedenfor viser filmskaper Brandon Li, som benytter seg av samme teknikk for å lage en lignende sekvens innendørs.


Det kanskje mest surrealistiske bildet i NRKbeta-redaksjonen på en stund endte vi opp med da vi satte 360-kameraet på en drone, og tok oss en liten flytur.

Makan til meta-video tror jeg man skal lete lenge etter.

Stabiliseringsmekka

En av de tingene man alltid er på jakt etter, er bedre stabilisering av video, og her har de nyere 360-kameraene noen mildt sagt imponerende egenskaper.

Vi har i det siste sett et ras av ulike mekaniske stabiliserings-dingser fra ulike produsenter, hvor målet er å stabilisere alt fra mobiltelefoner, til små innebyggede kamera.

Et 360-kamera har ingen mekanisk stabilisering i form av en gimbal, men bruker heller programvare til å stabilisere bildeutsnittet man ønsker å bruke.

I videoen nedenfor festet vi et 360-kamera fast på styret av en terrengsykkel og kom oss ut av kontoret for å leke oss litt i samme slengen.

Dukket opp for første gang i 2016

«Over capture» er ikke et helt nytt fenomen, og det dukker første gang opp referanser til teknikken allerede tilbake i 2016, da Gopro lanserte Gopro Omni, en ramme som kunne bruke flere tradisjonelle Gopro-kamera for å lage 360-innhold.

Siden den gang har teknikken blitt brukt oftere og oftere innen ekstremsport, men det er først med den siste generasjonen 360-kamera, hvor både videokvalitet, stitching og den medfølgende programvaren har blitt bedre, at bruken har skutt fart.

Et lass av muligheter

Moderne 360-kameraer gir deg et lass av morsomme, og tildels nyttige muligheter, 360-video, hvor man selv kan navigerere rundt i videoen, og selv bestemme utsnitt, er imidlertid ikke en av dem.

For de av dere som tenker på å anskaffe dere et 360-kamera og bruke det som et konvensjonelt kamera, og skyte “over capture”, kan denne videoen fra Youtube-bruker «How to make a video», være en fin innføring og inspirasjon til mulighetene som ligger her.

God “over-capture”-sommer da folkens.

15 kommentarer

  1. Stemmer det at NRK programmet Newton i stor grad baserer sendingene sine på denne teknikken for tiden?
    Med elevene mine (andre trinn barnseakolen) så vi en imponerende sekvens fra en klatrepark hvor flere av segmentene viste tilsvarende ‘svevende’ kameraføring.

    Svar på denne kommentaren

    • Hvis du har sett filmsekvensen fra en klatrepark som ble vist på tv2 nylig, så er den lagd på denne måten. (Jeg lagde 360-avspilleren til den)

    • Øystein N (svar til Øystein N)

      Takk for svar. Det funket som en kule, men det ble litt vanskelig å forklare syvåringene hvordan jeg trodde det ble filmet, så vi fokuserte på høydeskrekk, redsel og det å tøffe seg. Noen ganger det ville lønt seg å ha eldre elever 🙂

  2. Arild Dryasanne

    Ser jo det i praktisk bruk på audi biler, fx q8

    vil vel advare folk flest mot å bare handle inn greiene, det kan veldig fort bli noe du går lei av, og dermed mange tusen kroner waste of money

    dette er snakk om kreativ fotografering. du MÅ ha evnen til å SE de tøffe situasjonene og du MÅ ha evnen til å fornye blikket, være fresh hele tida.

    jeg har fotografert med still bilder i mange år, har prøvd video, kunne hatt lyst til drone/ 360 men innser at jeg slett ikke er kreativ nok.

    Svar på denne kommentaren

    • Marius Arnesen (NRK) (svar til John)

      Hei!

      Vi har brukt et Insta360 One X som kamera, og i praksis tre forskjellige stenger:

      – Den vanlige selfiesticken som Insta360 selger.

      – En 3 meter lang lydbom til opptakene i bilen og på verandaen.

      – En egenmekket strikk-binders-og-3D-print-variant for feste på hjelmen.

    • Thomas Kamrud Jahnsen (svar til John)

      Hvor lang stang brukes på hjelmen i sykkelvideoen? Tredjeperson vinkelen.

  3. Eirik Brendholen

    Hei, interessant! Men jeg mener da å ha sett «Delfin hopper opp av vannet med vanndråper og alt» og så filmes dette i 360 i timelapse fra langt før 2016. Er det en annen teknikk?

    mvh Eirik B

    Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Når dukket begrepet første gang opp?

Hvilket kamera brukes til å lage en

Hvordan fjernes selfiesticken fra et over-capture bilde?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.