nrk.no

Store lokale forskjeller – Nytt værkart viser hvordan det varierer

Kategori: NRK-stoff

Her ser du et utsnitt av værkartet for området rundt Stavanger. Legg merke til at det er store forskjeller mellom Kjerag og Bratteli. Værkartet vil nå hjelpe med å vise lokale forskjeller. Skjermbilde: Yr

Ikke alle er klar over at det kan være store variasjoner i været på selv et lite område. Yr har nå lansert et nytt værkart på alle plattformer som bedre viser den lokale værsituasjonen.

For Yr har det alltid vært viktig å gi folk et værvarsel som er så lokalt som mulig, helst knyttet til et punkt på et sted. De fleste har stilt inn værvarselet til der de bor. Det er tross alt det de fleste trenger i hverdagen. Men når man skal bevege deg i et litt større område kan det være greit å få et overblikk.

Vi har observert folk som sjekker været i dalen før de skal opp på fjellet, og andre som sjekker værvarselet i en kystby før de skal ut på sjøen.

Det har ført til mange tilbakemeldinger fra folk som har blitt overrasket, og nå ønsker vi å gjøre det lettere å planlegge tur og reiser. Spesielt for dem som ikke bor i lokalmiljøet kan værkartet være til hjelp med å forstå noen av de lokale særforholdene.

Det overordnede målet med værkartet er derfor å vise variasjoner i et område og å øke forståelsen for lokale forskjeller.

Hva finner du i kartet?

Kartet viser vær, temperatur og vind i et område med utgangspunkt i det stedet du har valgt. Du kan selv se hvordan været utvikler seg i løpet av døgnet ved å bla i ulike tidsintervaller nederst til venstre.

Legg merke til tidsvelgeren nederst til venstre. Utsnittet er fra Steigen i Nordland. Skjermbilde: Yr

Stedene som vises i kartet plukkes ut automatisk. Stedene er vektet basert på antall innbyggere, om det er by, tettsted, fjell, flyplass, fyr, turisthytte, oljeinstallasjon, banke i sjø osv.

Vi varierer altså skriften for å skille ut forskjellige stedstyper: Navnet for punktet du har søkt på vises med litt større skriftstørrelse, byer vises litt annerledes enn småsteder, og fjell vises med blokkbokstaver.

Yr har også et nedbørkart som viser deg et større område nitti minutter frem og tilbake i tid.

Du kan veksle mellom det lokale værkartet og nedbørkartet ved å klikke på henholdsvis værikonet og paraplyen:

Du kan også lese mer om nedbørkartet som Yr lanserte i september 2018. Det dekker foreløpig hele Norge, men bygges stadig ut med flere steder i Norden.

Hva mer?

Det nye værkartet er en førsteversjon. Vi vil at folk skal få erfaring med det og kunne gi oss tilbakemeldinger på det som fungerer og ikke. Samtidig vil vi jobbe videre med å forbedre det.

I neste runde, som blir om et års tid, vurderer vi blant annet å lage en tekstlig oppsummering av informasjonen. Det er også mulig at vi lager en samleside for vi stedene hvor det er varmest, kaldest, våtest og mest vind.

Kartet er nå tilgjengelig i appene og på Yrs nye nettsider (under utvikling). Kartet er ikke tilgjengelig på dagens desktopsider.

Jeg ser frem til å høre hva dere mener i kommentarfeltet!

45 kommentarer

  • Michal (svar til Michal)

   Det var nok nettleseren som har detektert lokasjon som «Tavern» (som er i Trondheim) – men det virker uansett merkelig, at denne skal overskrive by-navnet. Spesielt når jeg zoome ut, da ser jeg navn bare på 4 plasser i Norge: Oslo, Bergen, Bodø og Tavern…
   Uansett litt merkelig valg av plasser, ved neste zoom-nivå forsvinner Bergen og Oslo og man får Kongsberg isteden.

  • Tommy Skararteppen (svar til Michal)

   Hei Michal.
   Takk for tilbakemeldingen! Stedet du har valgt, enten det er ved lokasjonsdeteksjon i nettleseren eller om du aktivt har søkt opp et sted, vil alltid være uthevet på kartet. Siden Tavern ligger så tett på Trondheim, er det ikke plass til å vise Trondheim på grunn av kollisjonsdeteksjon som gjøres i kartet.

   Mvh
   Tommy – NRK/Yr

 1. Ken Paulsen

  Har hatt denne en stund som beta, utrolig bra og dere som utvikler dette gjør det veldig bra og lett forståelig 😁
  Ønsker fortsatt å gå inn UV index, Den lar vente på seg🤔
  Men veldig godt verktøy som dere presenterer.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Ken Paulsen)

   Hei Ken. Takk for hyggelig kommentar😊
   Vi har hatt UV-index på blokka en stund, og akkurat nå jobber med å få på plass UV-data knyttet til hvert enkelt punkt. Når det er klart vil du kunne se UV-informasjonen i forlengelsen av værvarselet på stedet ditt.

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Ulf Skipsfjord)

   Hei Ulf og Olav.

   Observasjoner for de siste 24-timene ble nylig lansert på de nye nettsidene til Yr. De ligger nederst som små kort på siden som viser værvarsel for stedet ditt. Her kan du velge mellom temperatur, nedbør og vind, gitt at stasjonen måler alle tre parameterne.

   Om kort tid vil «Været som var», som vi har døpt om til «Værhistorikk», bli lansert. I første omgang får du se temperatur, nedbør og vind de siste 13 månedene, enten i grafsform eller i en tabell.

  • Dag Stokke (svar til Ulf Skipsfjord)

   Enig. Været som var med observasjoner og normaltemperaturen et år tilbake i tid kan vel ikke fjernes i disse «klimatider».

 2. Kjetil Jørgensen

  Savner en fullgod erstatning for meteogrammet, som var veldig pedagogisk. Historikken der ga en god pekepinn på om varselet (både time for time og generelt) ville stemme eller ei, om temperatur var på vei opp/ned, om varslet nedbør var kommet eller det gjenstod noe osv. Sammen med nedbørradar som viser 2-3 timer tilbake kunne jeg avgjøre om jeg trengte regntøy, skulle legge ut på lang eller kort tur osv. Nytt nedbørskart er bra, men har for kort tidshorisont begge veier.

  Svar på denne kommentaren

 3. Arv K. Utaskjær

  Bra! Men noe som har irritert meg nå i årevis er hvor utrolig(!) treg animasjonen på kart på yr.no laster inn, og at det ikke går an å justere animasjonshastigheten.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Arv K. Utaskjær)

   Skjønner irritasjonen. Vi kommer ikke til å prioritere å fikse værkartene på dagens desktopsider til Yr. Vi vil heller jobbe med å utvikle innhold og funksjonalitet til Yrs nye nettsider framover, deriblant kart. Det er ikke sikkert de nye kartene blir helt som de gamle, men målet er at de skal gi nødvendig og nyttig informasjon og at de tingene du irriterer deg over nå er ute av verden.

  • Rico Schett (svar til Arv K. Utaskjær)

   Hadde man kuttet lederlønna til «SV? Eriksen» med 2.2 millioner kr i året, haddde de kunnet oppgradere en god del på Yr sidene 😉

 4. Meget spennende dette!

  Men når det gjelder eksemplet øverst så stusser jeg over Stavanger 5 grader og haugalandet 8 pluss? Det hørtes meget lite sannsynlig ut i den lyse årstiden i alle fall. Om vinteren kanskje, men ikke om våren.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Brynjulv Øystese)

   Hei Brynjulf. Vi tenker på å få laget en tekstlig oppsummering av det du ser i kartet og ha det med som en del av presentasjonen. Denne utviklingen ligger lengre fram i tid.

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Andreas)

   Ja, om du ser et område på kartet som du ikke er så kjent med, så kan høyde-informasjon være til hjelp. Som du gjerne kjenner til er høyde en sentral del av metainformasjonen knyttet til hvert sted på Yr. Vi har en ide om å gjøre stedene i kartet klikkbare i en senere versjon. Vi tar med oss tanken om å gjøre høyde-informasjon synlig når vi begynner å jobbe med det. Takk for tilbakemeldingen.

 5. Takk for enda bedre app!

  Gleder meg til å ta i bruk ny funksjonalitet!

  Har dere vurdert å legge inn info om allergi og spedning av pollen etc?

  Kan det være aktuelt å vise tall for luftforurensing / svevestøv / NOX også en gang i fremtiden?

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Thomas R)

   Hei Thomas. Takk for tilbakemelding. Det er ja til begge de tingene du spør om; pollen jobber vi med nå i sommerhalvåret, og luftkvalitet vil vi se på til vinteren. I første omgang tenker vi å gi informasjonen, ikke på et kart, men som informasjon knyttet direkte til det stedet du henter fram værvarsel for. 


 6. Bruker kun laptop og får dermed desktopversjonen inntil videre, så vidt jeg har skjønt.

  På engelsk finnes det et uttrykk som sier «don’t fix it if it ain’t broken», og jeg kunne ikke se noen grunn til å fikse på ting her. Alt funker jo utmerket som det er.
  Dessuten liker jeg overhodet ikke at jeg i den nye versjonen må gi Yr tillatelse til å bruke den fysiske lokaliteten hvor jeg befinner meg, for å kunne få et værvarsel. Uten at det er -inntil videre i alle fall- mulig å bare skrive inn stedet jeg ønsker å ha et værvarsel for. Jeg synes heller ikke at de nye sidene virker mer oversiktlige enn de gamle.

  Vurderer i så måte å se heller på værmeldinga på Storm eller enda bedre, på windy.com der jeg får alle tenkelige og utenkelige værdata for hele verden i oversiktlige kart som det kan zoomes inn og ut på ned til minste detalj. Time for time i 10 dager fram i tid, og med en treffprosent som erfaringsmessig er minst like bra som Yr sin.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Karl O.)

   Hei Karl. Takk for tilbakemeldingene. Glad for å høre at idesktopversjonen fungerer bra for deg. Hvis du vil må du gjerne teste værkartet og de nye nettsidene på laptopen. Nye Yr kan fint brukes uten at du gir Yr tillatelse til å bruke din fysiske lokalitet. Bruk søkefeltet i toppen og søk opp det stedet du ønsker å se værvarsel for. Da unngår du å gi Yr tillatelse til å lokalisere deg.

 7. Helt enig med det en del skriver her.
  Har klaget tidligere på at dere strupet dataen ned til to timers historikk, og nå taper vi ENDA en halvtime. Skjønner ikke hvorfor dere ikke kan ha lengre historikk. Om dere er redd for at det tar for lang tid å laste ned så bør dere revurdere implementasjonen. Og det vil uansett ikke være verre enn at man har standard 90+/- også kan trykke en knapp for historikk eller lignende. Håper virkelig dere snur i denne saken.

  Svar på denne kommentaren

 8. Hei, er det alle Netatmostasjonene som bidrar til dette? Norge er jo teppebombet med værstasjoner snart. Kan dere oppdatere oss på hvilke data som hentes ut og når på døgnet? Nedbørsmålinger på stasjonene til de som har investert i de, blir de tatt hensyn til etc?

  Svar på denne kommentaren

  • Jørn Kristiansen (svar til Roy)

   Takk for tilbakemelding og gode spørsmål. Ja, temperatur fra Netatmo brukes til å oppdatere varslene hver time. Dvs det kommer et nytt, oppdatert varsel på Yr hver time. Dette gjeldet for Norden. Det har gitt økt kvalitet og detaljeringsgrad. Meteorologisk institutt er ledende i å utnytte denne informasjonen. Vi jobber også med nedbør og starter straks testing.

 9. Øyvind Heitmann

  Hei ! Eg skulle ønska at widgeten til appen var «dynamisk», dvs at den skifta stad automatisk når eg flyttar meg. Slik det fungerer no, er det meir eller mindre tilfeldig om den får med seg at eg har flytta på meg. Og nei, det er ikkje her feilen ligg. Det gjeld både nettbrett og mobil.

  Svar på denne kommentaren

 10. Steinar Kjærnsrød

  Meget nyttig, har savnet noe slikt lenge, og har tidligere brukt APIene for å lage noe tilsvarende selv. Regner med at dette tilflyter webversjonen etter hvert også?

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Steinar Kjærnsrød)

   Hei Steinar. Så bra at kartet oppleves nyttig, og gøy å høre at du har testet ut ditt eget værkart😊
   Det nye værkartet finnes i appen og på de nye nettsidene (webversjon) som folk har blitt kjent med som «mobilnettsidene». Jeg regner derfor met at du med «webversjon» mener dagens desktopsider, og da er svaret på spørsmålet ditt både ja og nei. ´Nei´ med tanke på at det nye kartet koples på dagens desktopsider, og ´ja´ i betydningen av de nye nettsidene fint kan brukes på desktop.
   Vi jobber med å bygge ut mobilversjonen med mer innhold og funksjonalitet, slik at den på sikt blir en fullgod erstatning for dagens desktop. Da har vi én webversjon som fungerer uavhengig av plattform/skjermstørrelse. Dette ligger ennå litt fram i tid.

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Rune Myklebust)

   Vi har i dag ikke data om tidevann på Yr. Vi vet at info om tidevann er nyttig langs kysten og dette er noe vi tenker hadde vært fint å supplere tjenesten med, knyttet til hvert enkelt sted. Foreløpig er vi på jakt etter gode datakilder.

 11. Roy Sigurd Karlsbakk

  Flott av yr (nrk og met.no) her! Vil det være mulig å få inn litt mer detaljerte varsler om skogbrannfare også, eller er datasettene her for dårlige? Det hadde vært greit å vite hvor sånn omtrent man kan grille. Man veit jo som regel når man kommer fram, men oslomarka er jo stor…

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Roy Sigurd Karlsbakk)

   Hei. Vi har så langt ingen visning av farevarsler i kartet. Men vi har gode data for skogbrannfare på Yr, og varsler allerede om skogbrannfare på hvert enkelt sted i tilknytning til værvarslet for stedet.
   Vi tar med oss innspillet til når vi skal jobbe videre med kartet. Løsningen nå for å sjekke om det er greit å grille i Oslomarka blir å søke opp det eller de stedene som er aktuelle. Hvis det er utstedt fare for skogbrann, så ser du varseltrekanten for skogbrann om det er aktuelt. Moderat fare gir gul trekant, stor fare oransje.

 12. Yr brukes daglig. Værmelding vil alltid være omtrentlig. Man må derfor ikke forvente at lokale datagenererte prediksjoner vil være noe bedre. Det Yr ofte bommer på lokalt, er vindstyrke. Også dette er å anse som omtrentlig. Vi kan ikke forvente synskhet, heller. ☺️

  Svar på denne kommentaren

 13. Et ønske når det gjelder lokale variasjoner og reise:

  Det hadde vært kjekt om jeg kunne sagt at jeg skal reise med [transportmiddel] fra [A] til [B], og deretter se hvordan været vil være langs den reiseveien. Både nedbør neste 90 min, og værmelding for lengre reisestrekninger. Gjerne også med mulighet for å se om jeg kan unngå en regnbyge ved å vente f.eks. et kvarter før jeg går.

  Sikkert litt jobb å implementere men hadde vært kult 🙂

  Svar på denne kommentaren

 14. Sygni J. Røsbø

  Hei! Har forståelse for at folk som ikke har forståelse for lokale værforskjeller kan ha nytte av kartfunksjonen, så den kan nok sikkert virke etter hensikten. Derimot savner jeg muligheten til å velge tekstvarsel på mobil. Fullversjonen er for meg vanskelig å lese på mobil, og dere hadde jo den der før. Dessuten er telefonen er oftere lettere for hånden enn data.

  Og: hvor finner jeg soloppgang/-nedgang på mobilen? Var ikke den også på mobilappen før?

  Svar på denne kommentaren

  • Ingrid Støver Jensen (NRK) (svar til Vivian)

   Hei Vivian. Vi har en kjent, pågående feil i som gjør at mørketiden har satt inn på alle steder som har midnattsol på nye nettsider og i appen 😱
   Kan love at vi jobber med å få ordnet opp i det. ☀️

 15. Knut Opheimsbakken

  Hei,
  savner de gamle trykk kartene som viser lavtrykk og høytrykk over Skandinavia. Det er mulig for oss (bønder) som er avhengig av lange tørrværsperioder å kombinere lokale værkunnskaper med vitenskap fra dere.
  DMI i Danmark hadde et slikt kart både for hele verden, og Skandinavia fram til nylig, men borte nå..
  hilsen Knut

  Svar på denne kommentaren

 16. Willy Skjæveland

  Savner kart over europa, særlig Norge, Sverige og Danmark – med temperatur og vær historikk og prognoser. Finnes det ikke lengre? Er avhengig av det når man er på bobiltur. Kjører etter været og har brukt mye yr tidligere. Hvis dette nå er borte må jeg finne en annen tjeneste. Trenger å «se hele bildet» – særlig når været er ustabilt så hjelper dette på planleggingen.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.