nrk.no

Pass på hytta med den gamle mobilen din

Kategorier: Gadgets & Teknologi og forbruker

Litt tape og vipps kan jeg sjekke at alt står bra til på hytta. Foto/montasje: Kjartan Michalsen / NRK Bakgrunnsbilde: Rawpixel på pexels.com

Hva gjør du når hytta står tom halve året?

Familien fikk hytte utenfor Fredrikstad i høst, og jeg fikk en ny lekeplass for små og store prosjekter. Problemet er at hytta, som ligger 750 meter fra havet, er en typisk sommerhytte fra 60-tallet med ganske flatt tak.

Det betyr lite bruk vinterstid, og samtidig et behov for å enkelt kunne holde et øye med hytta.

Istedenfor å kjøre innom kun for å sjekke at alt står bra til, valgte jeg å ta i bruk noen av de gamle mobilene jeg har hamstret gjennom årenes løp.

Det er heldigvis utrolig enkelt og billig å gjøre, og du er bare et kontantkort unna muligheten til å holde øye med hytta fra sofaen om du har en gammel mobil liggende.

There´s an app for that

For min del har jeg to gamle Android-telefoner, og det finnes flere ulike apper som kan funke til formålet.

To alternativer jeg så på for Android er IP Webcam og Alfred Home Security Camera.

IP Webcam har mulighet for å sette opp automatisk sending på epost og skylagringstjenesten Dropbox, og begge har mulighet for video. Det betyr at du kan for eksempel kan få daglig epost med bilde fra hytta.

Alfred Home Security Camera gjør telefonen til et mer tradisjonelt overvåkningskamera, hvor du kan logge deg på og se direktevideo fra kameraet.

Har du en gammel iPhone du vil bruke, finnes for eksempel også Alfred Home Security Camera. Gratisversjonen kommer med annonser og færre muligheter en den betalte premium-versjonen.

Android Lost

For meg falt til slutt valget mitt på Android Lost. Dette er en app som lar deg fjernstyre flere av funksjonene på telefonen, inkludert å ta bilde med kamera både foran og bak. Det er lett å sette opp, virker også på veldig gamle telefoner, gratis, og styres fra nettsiden.

For de gamle telefonene jeg hadde hentet frem, var dette den mest robuste løsningen. Appen bruker nesten ikke strøm eller maskinkraft, og kobler seg opp igjen når 4G-dekningen varierer. Og aller viktigst, den bruker ikke noe datatrafikk når den ikke er aktivert. Dermed holder et kontantkort lenge, om jeg bare tar et bilde i ny og ne.

Slik festet jeg kameraet i et av stuevinduene:

Blå maskeringstape tåler UV-lys og ga enkel montering på vinduet. Foto: Kjartan Michalsen / NRK

Dette gjorde jeg

1. Satte opp mobilen i nærheten av strøm


Som flere kommenterer under saken: Det kan være forbundet brannfare med lithium-batterier og ladere. NRKbeta tar intet ansvar for skader som kan oppstå ved feilaktig bruk. For eksempel kan det være lurt å ta ut batteriet, og benytte original lader om det skal stå strøm på lenge.

Den ene mobilen, en HTC One X med delvis defekt bakgrunnslys på skjermen, ble montert med blå maskeringstape rett på et stuevindu. Det gjorde jeg for å få linsen så tett som mulig på glasset for å minimere refleksjon.

Det andre kameraet satt jeg ved kjøleskapet slik at også innsiden ble holdt under oppsyn i mitt fravær. Den er festet slik at det er lett å rydde den bort når vi er på besøk. Jeg vil tross alt ikke overvåke oss!

2. Installerte Android Lost.

Jeg lastet ned fra Google Play, og installerte på telefonene på hytta. Så åpnet jeg appen og godkjente koblingen mot min Gmail, og godtok at appen fikk administrasjons- og kamerarettigheter.

Utvikleren har også selv laget en god video på hvordan sette opp appen:

3. Logg inn!

Etter å ha logget inn, velger jeg Controls->Mobile i menyen og scroller ned til «rear camera» / «front camera».

Klikk, og etter en liten stund dukker bildet opp (hvis alt er i orden):

Profitt! Fra et tog i Sverige kan jeg glede meg til helg og solnedgangen mellom trærne. (Scotch-tape på linsa mot naboens eiendom i øvre del av bildet.) Foto Kjartan Michalsen / NRK

Mobil på glass

For viderekomne finnes det også en fiffig løsning inspirert av solcelledrevne hagelamper. Påskeplanen er å sette opp IP Webcam til å sende en epost automatisk hver dag fra en mobil jeg har satt utendørs.

Sylta mobil på glass, drevet av solceller.

MacGyver-metoden med limpistol og gaffatape er enkel: Mobilen ligger i et stort syltetøyglass, og en tynn micro USB-kabel fra ladekontakten på solcellepanelet går under lokket. Litt lim fra limpistolen gjør det det hele tett, før panelet så blir tapet på plass.

Har du en mobil med chipset fra MTK, som mange billige kinesiske mobiler har, har den en kjekk funksjon som heter «Schedule power on off». Sammen med et solcellepanel med USB-lader, betyr det at jeg kan få batteriet i mobilen til å vare ukesvis.

Telefonen skrur seg selv på og av automatisk. Dermed sparer den masse strøm.

Hver dag i lønsjpausen, kan jeg sjekke ståa. Etter dette slår telefonen seg av igjen, og solcellepanelet fyller opp batteriet.

Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

Sjekk om loven er på din side

Selv om kameraet står på din private eiendom betyr det ikke nødvendigvis at du har lov å filme. Dette sier Datatilsynet:

En privatperson kan lovlig overvåke eget hus og hage. Kameraet kan imidlertid ikke samtidig fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom.Kameraovervåking – hva er lov? | Datatilsynet

Om hytta de står tett på andre kan det derfor lønne seg å vinkle det skrått ned mot bakken eller legge teip delvis over linsa.

Har du tips til andre ting som kan gi nytt liv til gamle telefoner? Del gjerne i kommentarfeltet under.

47 kommentarer

  • Magnus (svar til Ingeborg)

   Brannsikkerheten er ikke ivaretatt i det hele tatt. Spesielt ikke hvis du har en billig kinatelefon i laderen teipa til vinduet i sola.

  • Peter Cruickshanks (svar til Ingeborg)

   Begrenset hvor farlig det er. Ja, det finnes dårlige ladere som kan bli varme, eller kan overlastes. Selv da er det liten sjanse for brannutvikling så fremt du ikke har tullet bomull og avispapir rundt den. Brannfaren som ligger i en velprodusert ladder ~10w er så og si ikke-eksisterende.

  • Stig Kristiansen (svar til Ingeborg)

   @Peter Cruickshanks

   Problemet når det gjelder brannfare er ikke laderen men batteriet.

   Selv om laderen ikke har særskilt stor effekt så kan all effekten i batteriet omsettes i varme på kort tid når noe går galt og disse batteriene er designet for å lagre mye energi.

   På jobben driver vi med utvikling av programvare for telefoner og det er ikke uvanlig at vi har hatt telefoner koblet til laderen over lengre tid.

   Vi har hatt flere tilfeller av anerkjente merker som har hatt problemer med gassdannelse og buling av telefonen når de har vært koblet til laderen over lengre tid. Dette gjelder også om laderen er svak.

   Når slike batterier skades fysisk på noen som helst måte er det stor risiko for at de tar fyr spontant og da brenner de HEFTIG. Det er mye energi lagret i ett slikt batteri som kan omdannes til varme på kort tid.

   Logikken (styringen) for lading er forøvrig plassert i telefonen og ikke i laderen. Det er derfor irrelevant om laderen er sterk eller svak. Hvis telefonen ikke tåler konstant lading vil dette medføre brannfare uansett type lader du kobler til.

  • Peter Cruickshanks (svar til Ingeborg)

   Tenkte jeg skulle gå inn på at brannfaren sitter i batteriet ja, men ville hovedsaklig understreke at laddere som oftest er lite brannfarlige i seg selv.

   Når det er sagt så er litiumbatterier stort sett i brannsikre poser og har en hel del andre sikringer mtp overcharging og for å hindre ukontrollert varmeutvikling ved eksponering til oksygen. De vil både ekspandere, avgi varm damp og utvikle varme når de feiler, men det er by design for å hindre nettopp eksplosjoner eller ild.. Uten en katastrofal feil dvs. at de e.g blir stukket hull på skjer det sjeldent stort mer. Men ja, helt trygt er det selvsagt ikke. Ville ikke hengt en i vinduet med soleksponering selv 😛

  • Hva sier brannstatistikken om hvor mange branner i Norge som er forårsaket av mobil-ladere eller -batterier? – her i forstand: som har forårsaket signifikant skade på noe annet enn laderen / mobilen / batteriet.

   Et grovt «fingeren-opp-i-været»-anslag sier at vi nå har en historie på 50-80 millioner mobil-år (dvs. slik at én mobil som er i bruk ett år er et mobil-år).

   Hvor mange millioner mobil-år er det mellom hver boligbrann forårsaket? Hva er gjennomsnittlig skadebeløp per million mobil-år?

   Selv om vi inkluderer de tilfeller der bare mobilutstyr og lader ble skadet/ødelagt: Hvor mange slike mindre branntilløp viser statistikken at vi har per million mobil-år?

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Ingeborg)

   Akkurat for Sony Ericsson Sk17i som jeg bruker står dette i manualen: The battery will start to discharge a little after it is fully charged and then charges again after a
   certain time when the phone charger is connected. This is to extend battery life and may result in the charge status showing a level below 100 percent.

   Og etter det jeg kan lese, ingen advarsler om at akkurat denne ikke kan stå konstant i laderen. (Denne leste jeg manualen på før den gikk på hytta, siden jeg hadde eska liggende)

   Min HTC One X har tilsvarende, men akkurat hos meg har den har ikke batteri i seg. (det var utslitt i sin tid)

   MEN,som flere har kommentert, så er det ikke gitt at alle mobiler er egnet til å stå konstant i laderen, eller at laderen er egnet til å stå konstant i. Så jeg oppdaterte saken så dette skulle bli tydelig.

   Tusen takk for at dere er ivrig på å kommentere, og at dere fortsetter å lese sakene våre! God påske!

  • Martin K (svar til Ingeborg)

   Jeg har gjort noe lignende. Men det man bør gjøre er og sette mobilladeren i en SMS styrt powerswitch ala YOYOPower. Da slår laderen inn når batteriet når en nedre grense. F.eks 20%, med 1 times lading. Hadde ikke turt og la laderen stå i permanent.

 1. Selv bruker jeg en kontakt med «ring hytta varm»-funksjon. Den har et kontantkort som sender en melding til mobilen min når strømmen blir satt på, eller skrudd av. Jeg setter den i en kontakt under sofaen som er strømløs, og så setter jeg opp en stor lapp ved sikringsskapet om å huske å vippe opp sikringen. Når kjeltringen gjør som jeg minner om så får jeg en melding om at strømmen er skrudd på. Rimelig innbruddsalarm. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Full fyr)

   Kanskje vi burde det, men det blir vel fort å skyte seg selv i foten. Om man har to mobilen kan det ene i hvert fall sende et bilde av at den andre har satt fyr på hytta. Om ikke annet.

  • Hurra for Martin!! Strålende og kreativt svar, til en full(?) fyr som fullstendig feiloppfattet budskapet i en ellers interessant artikkel.

  • NRK har undersøkt dette før. Det var bare et kjent tilfelle av at det hadde oppstått brann ved lading.

   Husk at det er små spenninger.

  • Små-solceller av det slaget du fester på toppen av ryggsekk-lokket for å holde mobilen ladet på fjellturen er neppe noen stor brannrisiko.

   Men «fullstørrelse» paneler som kan levere over 300 W pr panel, er noe helt annet som du skal være autorisert for å koble opp. Amatører uten peiling kan svært lett ende opp med løsninger som er langt fra brannsikre.

   Så som man sier på nynorsk: Noen får flere kilometer pr liter enn andre.

 2. kristoffer helle

  Android Lost forteller deg ikke når noen bryter seg inn på hytta. du får vite om det hvis du logger inn og sjekker i det samme øyeblikket.
  Ulempen med android lost, er at du gir ifra deg google kontoen, når de stjeler mobilen som står limt til ruta.
  Ville nok satset på wyze cam eller noe. 20 dollar. Ikke noe litium batteri som tar fyr når solsteika står på stuevinduet.

  Svar på denne kommentaren

 3. I Norge kan man filme hvem som helst, så lenge vedkommende ikke vet at de blir filmet. Problemet oppstår kun når vedkommende er klar over at det blir filmet. Dette har kommet frem i saker for retten de siste månedene. Noen sier dette er en gråsone, men den har blitt prøvd i retten og er gjeldende.

  Svar på denne kommentaren

  • Her tror jeg du blander sammen litt. Du kan se hva andre foretar seg, så sant du ikke begår noen forbrytelse som f.eks. innbrudd eller skadeverk for å kunne se det du ser. Noe helt annet er å filme det, for å kunne vise til andre ved behov/ønske.

   Selv om du ser det, uten filming, kan du ikke ukritisk formidle til andre alt du har sett. Om du også filmer det, er det en sterk antydning om (om enn ikke bevis for) at du har til intensjon å formidle informasjon til andre, og du stiller relativt svakt.

   I den saken som nylig var oppe i Høyesterett var en person blitt observert mens han så noe som skjedde. Ingenting antydet at noen som helst andre ville kjent til hans synsinntrykk om han ikke var blitt observert – et åpenbart eksempel på en «forbrytelse uten offer».

   Høyesterett slo fast at det alene å passivt se noe som uansett foregår foran øynene dine ikke i seg selv kvalifiserer til straffeforfølgelse. Det må noe annet til enn at du bare ser noe som skjer.

   Vi kan ikke derav trekke slutningen at «man kan filme hvemsomhelst», når hele hensikten åpenbart er å bruke dette for å videreformidle til andre.

 4. Stig Kristiansen

  OBS OBS OBS!!!

  Dette kan medføre ekstrem brannfare og forkorting av forsikring hvis dette ikke gjøres riktig.

  Skal man koble en telefon til lader konstant må det være en telefon hvor man kan ta ut eller koble fra batteriet.

  Selv anerkjente merker har hatt problemer med gassdannelse, buling eller spontan antennelse hvis telefonen er konstant tilkoblet laderen 24/7.

  Hverken batteriet eller lade-styringen i vanlige telefoner er nødvendigvis designet for slik bruk.

  Disse batteriene lagrer store mengder energi som kan omgjøres til varme på kort tid når noe går galt. Når de tar fyr så brenner de HEFTIG og med høy varme.

  Jeg har førstehåndskjennskap til problemet via jobben min.

  Svar på denne kommentaren

 5. Det finnes allerede løsninger på markedet som dekker dette behovet på en utmerket måte. Mitt forslag er ett system med flere uavhengige system med felles kommunikasjon via antenne og satellitt. Man må begynne med grunnleggende strømforsyning og reservestrøm i tilfelle strømbrudd, dette kan være batteri (UPS) for kortere perioder og nød diesel for lengre perioder. Ett kablet brannvarslings anlegg og tyveri sikring, video overvåking med opptak. NB husk gass alarm om du har gass komfyr eller lignende.
  Anbefaler også alarm ved strømbrudd og automatisk tilbakekobling til normal drift.

  Svar på denne kommentaren

  • Dette er jo «spot on» for gjenbruks-ideen!
   Satellittene er jo der allerede, så å ta de i bruk for dette formål medfører jo ingen kostnader. En sattelitt-antenne får du sikkert skramlet sammen av noe gammelt skrapjern.
   Hvis du ikke selv har en avdanket dieselgenerator ute i garasjen, har sikkert naboen det.
   I dag er VHS helt ute til underholdningsbruk, men den gamle videomaskinen kan komme til heder og ære igjen for å ta opp bildet fra overvåkingskameraene.

   Det er knapt grenser for hva man kan få til med litt gjenbruk!

 6. Som du etterspø – flere bruksområder for avdanket telefon eller nettbrett med intranett i heimen: Dedikert fjernkontroll, stasjonær musikkspiller, felles kalender, innkjøpsliste på kjøleskapsdør, dyre/hundeovervåking, partykamera på rundgang, filmstrømmemaskin for til-overs-skjerm, intercom til barna, fotoframviser, og … send noen ord på et brev i posten!

  Svar på denne kommentaren

  • Ikke la det gå for langt 🙂

   Jeg har selv vært gjennom en del år da jeg ikke kastet noe som helst; alt skulle gjenbrukes til det ytterste. Så lenge utstyret er «rimelig» nytt går det kanskje greit, men for utstyr i museums-klasse kan det kostet utrolig mange timers fikling å få det til å fungere som det skal, og det kan koste mye mer enn du forventer å få det samkjørt med annet, moderne utstyr, f.eks. i overgangsledninger eller adaptere.

   Jeg har etterhvert blitt ganske nøktern: Selv om jeg bevarer noe gammelt utstyr for å kunne vise fram til ungsauene, gjør jeg ingen forsøk på å holde det operativt. Det aller meste blir sendt til resirkulering når det koster for mye plunder/penger å holde det i drift.

   Det gjelder ikke bare datautstyr. Mørkerommet mitt (for sølvfoto) er rigget ned. De gamle møblene som sto i årevis på loftet er hugget opp. Gamle aluminiumsgryter er resirkulert. Man kan ikke ta vare på alt!

 7. Kjell Mathiesen

  Jeg forstår ikke bekymringen rundt det å ha telefonen koblet til laderen hele tiden. Det er da bare å sette et koblingsur mellom kontakten og laderen, sette den til å slippe strøm gjennom et par timer i døgnet så har man vel stort sett eliminert faren for brann. Koster fra kr 40 og oppover.

  Svar på denne kommentaren

  • Enig..ikke noe problem. Eller som jeg, har du allerede et «Ring hytta varm» system (Yoyopower), så sett bare strømadapteren i en switch. Når jeg skal ta et bilde, setter jeg på spenning, tar bilde og slår av etterpå.

 8. Kan folk lese artikkel før dem komenter??

  Dem oppfordrer jo til å ta ut batteri av tlfen… Folk e altså helt… Ja.
  Tar man ut det æ bruker original/kvalitetsladder så det ikke æ noe brannmoment.. Værre med den ene varmeovner som støver ned for å holde frostet borte…

  Svar på denne kommentaren

  • keal (svar til Dagh)

   Det er vel få mobiler som har innebygget termometer (og spesielt ikke for vanntemperaturen i sjøen). Hvis du skal til med et termometer som kan avleses digitalt må du snart inn med en PC (hvis du ikke er så eletro-nerd at du hacker sammen en liten mikrokontroller). Så må du få overført det til mobilen på fornuftig vis. Og så var det dette med 750 meter kabel ned til termometeret som ligger og vaker i vika der du bader…

   Nei, skal du utvikle konseptet videre er det nok bedre å bruke en gammel PC og plugge inn en GSM-USB-pinne istedetfor å lage kobling til den gamle mobilen. Da kan f.eks. temperaturer og alarmer rapporteres som SMS-meldinger. Men det blir et helt annet prosjekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.