nrk.no

Dette er de fire viktigste egenskapene med 5G

Kategori: Mobil

Spesielt mobiltelefoner har blitt vanskeligere å reparere. Foto: Eirik Solheim / NRK

5G er på vei. Og 2019 blir året der vi kommer til å få høre mye om denne nye teknologien. Mobiltelefonen har blitt viktigere og viktigere for oss, så en oppgradering av selve nettverket den bruker er verd å følge med på.

5G hva?

5G er enkelt og greit neste generasjons mobilnett. Det har gått omtrent 10 år mellom hver generasjon av nett tidligere. Fra det gamle NMT som også blir kalt 1G og som kom på 80-tallet, til GSM (2G) på 90-tallet og 3G på 2000-tallet. Rundt 2010 fikk vi 4G og nå snart ti år etter det igjen begynner 5G å ta form.

Hver generasjon består av en rekke teknologier satt i system. Alt fra hvilke frekvenser man benytter til måten enhetene snakker sammen.

Her er de viktigste fordelene vi kommer til å få med 5G.

Hastighet

5G bruker flere forskjellige frekvenser. Noen av dem gjør det mulig å få hastigheter som til og med er høyere enn det du har i bredbåndet ditt hjemme. For deg som forbruker vil det bety muligheter for vesentlig bedre medieavspilling.

Høyere oppløsning, bedre farger og mulighet for VR-opplevelser med enda høyere innlevelse.

Det vil også bety mulighet for å sende mer data til mange mennesker på samme sted. Der dagens mobilnett får problemer når mange er samlet på en konsert eller et sportsarrangement vil det bli mulig å sende video og lyd til store folkemengder.

Men for at vi skal kunne få glede av hastighetsfordelen mån dagens mobilabonnement endres. Selv det du ser på som et romslig abonnement med for eksempel 20 GB data i måneden vil fort bli spist opp. Og det blir viktig at leverandørene også har gode nok linjer inn til basestasjonene. Det hjelper ikke at du har høy hastighet gjennom luften dersom det ikke kommer nok data frem til senderen du kommuniserer med.

Dekning

Bruken av flere frekvenser gjør at 5G kan få litt av det beste fra begge verdener. De laveste frekvensene vil kunne gi vesentlig bedre dekning når du befinner deg inne i store bygningsmasser eller ute i fjerntliggende strøk.

Det vil gå på bekostning av hastigheten, men i stedet for å ende med å være helt uten dekning vil du fortsette å ha kontakt, men med begrensede muligheter for video og datakrevende operasjoner. Det hele vil foregå ganske sømløst. Fra full hastighet når du er nær basestasjonen og gradvis til lavere hastighet etter hvert som du beveger deg lenger unna.

Batteri

5G-systemet er bygget slik at små enheter som ikke krever mye data kan kommunisere på en måte som krever svært lite strøm. Man kan lage sensorer som går på batteri og som varer flere måneder selv om de må snakke med mobilnettet.

Blomsterpinnen som står hjemme i potten og rapporterer om fuktighet, næring og lysforhold fungerer hjemme fordi den bruker strømsparende bluetooth. Med 5G vil slike dingser kunne lages for å stå hvor som helst der det er 5G-dekning. Foto: Eirik Solheim / NRK

For deg som forbruker betyr det muligheten til små billige enheter som du kan bruke for å overvåke alt fra sykkel til hund, katt, hytte, hage, bil og båt.

Deler av den teknologien vil også kunne brukes i mobiltelefoner slik at de bruker mindre strøm når de ikke har behov for store datamengder.

Nesten ingen forsinkelse

For 4G tar det en stund fra du sender ut en beskjed til den når mottaker. Ikke en lang stund, men nok til at systemet ikke kan brukes til viktige styringsdata for biler, droner eller roboter.

Med 5G tar de sikte på å få denne forsinkelsen så langt ned at man kan begynne å fjernstyre enheter som krever så og si umiddelbar respons.

Det kan blant annet bety økt sikkerhet for selvkjørende biler og droner som kan respondere umiddelbart på meldinger fra lange avstander. Innen medisin vil kombinasjonen av høy videooppløsning og lav forsinkelse åpne for sikrere fjerndiagnostisering og til og med operasjoner utført av kirurger som styrer maskiner via 5G.

Når får vi 5G da?

Den såkalte IoT-delen av nettet er allerede bygd ut for enkelte leverandører. IoT står of Internet of Things, og er en fellesbetegnelse på mulighetene du får når du på en enkel måte kan bygge inn nett i små og billige enheter. I Norge har Telenor et slikt nett oppe allerede. Inntil videre er det industripartnere og enkelte entusiaster som har begynt å bruke det.

Denne enheten kan ta imot og sende data via IOT-delen av 5G-standarden. Den bruker svært lite strøm og kan kobles til for eksempel sensorer for å rapportere om alt fra temperatur til forurensning. Foto: Eirik Solheim / NRK

I sommer kommer Telenor til å begynne å bygge ut 5G i Trondheim og Telia fikk opp sine første testsendere mot slutten av året i fjor.

Men for å kunne utnytte nettet trenger du også ny telefon. Og vi må nok fremdeles vente en stund før vi får telefoner som støtter 5G i butikkene i Norge. Så for mer utbredt bruk av 5G snakker vi nok siste halvdel av 2020.

Oppdatering:
Jeg ser at en del etterlyser en artikkel om potensielle utfordringer ved 5G. Denne artikkelen tar for seg de tekniske aspektene ved nytt mobilnett og hvilke muligheter det gir for industri og forbrukere.

Spørsmålene rundt mobilavhengighet, økt bruk, sikkerhet, mulighetene for overvåkning og naturvern rundt videre utbygging av sendenett er viktige. Og helt sikkert tema som vi kommer til å se videre på og ta opp etter hvert som nett bygges ut og vi ser mer hvordan det kan brukes og hvilken regulering vi får rundt de nye mulighetene.

Når det gjelder stråling og grenseverdier er det mye informasjon hos NKOM. Folkehelseinstituttet har utgitt en egen rapport om svake høyfrekvente magnetiske felt. Og Folkeopplysningen her hos NRK har et program som omhandler temaet.

63 kommentarer

  • Emil Viem (svar til Elias Boysen)

   For dette har du tydeligvis greie på da eller? Ser av facebook at du tror på MKultra, snakker om magi og benekter klimaendring. Tror du ikke er den beste kilden på hvordan dette vil påvirke «bioelektrisitet».

 1. Demian Vitanza

  Urovekkende at denne saken vises av NRK uten å vise til problemene med 5G. Virker som reklame… Hva med balansert dekning i journalistikken – gjelder ikke det for teknologi?

  Svar på denne kommentaren

 2. Daniel Olai Danielsen

  Har normalt ca. 200Mbps på 4G i dag og opplever ikke medieavspilling som et problem. De største ukomprimerte UHD-filmene på Plex-serveren ligger på rundt 110Mbps. Ser ikke helt hvordan høyere hastighet vil gi meg «vesentlig bedre medieavspilling» før 8K blir aktuelt?

  Men ellers ser jeg absolutt frem til å ta mulighetene i bruk!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Daniel Olai Danielsen)

   Du har rett i at dagens 4G med god dekning spiller media med høy kvalitet. Men man vil altså kunne dekke flere i samme område, åpne for 8K, HDR og medie/spillopplevelser som også krever den raske responstiden i 5G-nettet.

 3. Jonas Wiberg

  Det er bevist at høye frekvenser koker insekter fra innsiden på samme måte som mikrobølgeovnen gjør, insekter har nemlig ikke svettekjertler så de dør av overoppheting.

  Sharon Goldberg snakker litt om mulig helseeffekter med 5G: youtube.com/watch?v=1Qt5B39LB7c

  For ikke å snakke om at teknologien skal utvikles av Kina… For alle som ikke er paranoide gærninger som meg så er det dårlig nytt. en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System

  Svar på denne kommentaren

  • Frekvensene som resonnerer sterkest med vann, rundt 2,4 GHz, og som brukes i mikrobølgeovner, er allere i bruk til 4G. Du behøver ikke vente til 5G for å bli kokt.

  • Nicholai (svar til Jonas Wiberg)

   Min naturfaglæreren min er bekymret for at verdens økosystem kan bli ødelagt pga at insekt arter dør. Mygg, gresshopper osv. Hadde vert betre å utvikle frekvens som dreper dei «slemme» sneglene. 6g kan bli så sterkt at mennesker kan dø. Sjølv om innsekter er irriterende er dei nødvendige

  • Trude Dybendahl, tidligere verdensmester på ski (svar til Johanna)

   Når skal du, Solheim, dekke de negative sidene av 5G? Som er formidable! Det har du faktisk plikt til. Fordi du har spalteplass her og er en sterk offentlig stemme. Med det følger plikt til å sette deg inn i flere sider av samme sak. Ellers blir det som å snakke som at prostituerte leverer det mange menn synes er god sex. Derved høres prostitusjon greit ut, lissom. Hallo. Litt ensidig og korttenkt, vel? Like ensidig dekker du fakta om 5G i denne saken! Jeg venter spent på neste faktabaserte 5G sak fra deg :-).
   Tør du snakke om elefanten i rommet; alle stråleskadene og det negative med 5G? Krever jo litt tid å sette seg inn i det, men det er verdt det. Fordi det handler om god helse eller ikke, insektsdød og muligheten for total-overvåkning bla via selvkjørende fartøy. For å nevne et lite utvalg konsekvenser. Mange gode linker til både legetidsskkrift og andre linker i denne tråden. Så materialet skulle være lett tilgjengelig for deg. Heier på deg :-)!

  • Torunn Riise-Larsen (svar til Johanna)

   Hvem er du «keal», du er så udelt positiv, jobber du i bransjen? Hvorfor er du anonym? Hva har du å skjule? Kommer du til å tjene på 5G?

  • Jeg er generelt svært skeptisks til enda mer mobilbruk, og har f.eks. referert til «Det digitale dopet» som finnes i NRK TVs arkiv. Se den!

   Som tekonolog vurderer jeg også teknologiske sider, og der er jeg ekstremt kritisk til overselging av mulighetene med 5G når det gjelder kapasitet. 5G-romantikere kommer til å få seg en skikkelig nedtur hvis bruken av 5G-nettet til videostriming og TV-titting tar seg opp. Det er ingen muligheter for at behovet kan dekkes. (Vi kan innbille oss det så lenge 95% av trafikken går over et WiFi-nett istedetfor over 5G-nettet, men da lurer vi oss selv.)

   Så jeg er kritisk til 5G ut fra et sosialt (eller om du vil: sosiologisk) perspektiv, og ut fra et teknisk kapasitets-perspektiv (og her kommer også en del økonomiske sider inn).

   Men det forplikter meg ikke til å være kritisk til 5G på noe slags kvasi-medisinsk grunnlag. Når noen blir dårlige bare fordi de ser en basestasjon (som kanksje ikke er satt i drift enda – det har vært slike tilfeller), da rister jeg på hodet.

   Sorry, å være kritisk til 5G betyr slett ikke at man gir sin tilslutning til all slags fjas. Folkets Strålevern er den typen stoff vi trekker fram til gapskratt i festlig lag – ikke minst Sissel Halmøys framtreden i Folkeopplysningen.

   Hvis du ikke kan vurdere mine ytringer som ytringer, men må ha en identifisert person å angripe for dem, kan jeg gjerne stille opp i din «Mystic Dreamer» alternativ-sjappe til sommeren en gang … men seriøst: Jeg tror ikke det vil tilføre debatten rundt 5G særlig mye verdifullt!

  • Torunn Riise-Larsen (svar til Johanna)

   Keal, jeg står frem med fullt navn, og det har du tydeligvis brukt til å google meg. Men tørr ikke selv å vise hvem du er! Lavmål!

  • Min jobb som programutvikler er totalt irrelevant for strålingspanikken. Din jobb som innehaver av ei alternativ-sjappe er definitivt relevant.

  • Torunn Riise-Larsen (svar til Johanna)

   Til Keal, ingen vet hvem du er, eller hva du jobber med. I motsetning til meg, som ikke er redd for å stå frem med navn. Din nedsettende måte å beskrive min butikk på, viser igjen hvilken lavmål du viser.

  • Thor Hammer (svar til Johanna)

   Skjønner at dere «litt alternative» har dugnad her, debatten ble litt anderledes enn vi er vant til på denne relativt teknologivennlige plassen. Takker for underholdningen. Men Trude: Gratulerer med VM-gullet, litt på etterskudd. Men legg det i skuffen nå, det øker ikke akkurat troverdigheten å ta det frem på denne måten. En utdanning i medisin eller fysikk, derimot…

 4. Hva med sikkerhet? Har inntrykk av at den ikke er på topp i 4G (men kan ikke noe om det). Håper det er tenkt på med 5G, og i såfall er det et viktigere punkt for meg enn både hastighet og batteritid.

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Strøm (svar til johanna)

   Hei Johanna
   Det er sikkert lurt å lese seg litt opp på elektromagnetisk stråling. Du kan starte på Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation

   Dersom man begynner å snakke om storskala utbygging av frekvensomeråder i petaherz eller exaherz ville jeg delt din bekymring. intill den tid kan du ta det hele med knusende ro

  • Vi har faktisk lovregulering av en del stråling i området 4-700 THz. Det avhenger at strålingsmønsteret, men visse mønstre er så skadelig, særlig for barn og unge, at det medfører fengselsstraff å utsette dem for det.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Anne Hovde)

   Det kommer nok helt sikkert til å dukke opp utfordringer og problemer også etter hvert som nettet bygges ut. Og vi kommer til å ta opp det også.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Einar)

   Det er et godt spørsmål. Både når det gjelder datamengde og bruk i små billige dingser må abonnementene oppdateres for det nye nettet.

  • john (svar til Einar)

   Det kan samles på en faktura for alle dine tele-dingser – det er ikke sikkert man trenger fysiske simkort når 5G allment tilgjengelig.

 5. En trillion dollar industri «gnir seg i hendene» uten en eneste uavhengig vitenskapelig rapport som sier de teknologiene som vil operere i 5g er garantert trygge for den levende biologien.
  5g er ett gigantisk menneskelig eksperiment som vil kunne få fatale konsekvenser for fruktbarhet, DNA, innsekter, trær, dyr og hele økosystemet! Se: 240 vitenskapsmenn/kvinner fra 40 land som har signert «The 5g appeal».
  http://www.5gappeal.eu
  Erna Solberg m.fler som er opptatt av at folk skal føde fler barn burde se og høre Dr. Devra Davis, Epidemiolog og forstå bedre hvorfor fødselstallene synker.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg etterlyser også at NRK dekker all den informasjon som er tilgjengelig om de svært skadelige virkningene av 5G-strålingen, som er noe helt annet enn det vi hittil har opplevd med alt opp til 4G. Men hvem vil hindre Telenor ++ «å henge med i teknologi-konkurransen»?
  Hvorfor etterspør jeg dette? Ikke for at noen her skal drite ut oss som ønsker ALL informasjon fram. TENK OM det er overveldende sannhet i det helseskdelige? Tenk om det er en overveldende sammenheng mellom insektsdød og stråling? Det er som tobakksindustrien som visste om helseskadene, men kjørte på «lykke-kampanjer» for tobakk. Og folket vil bedras… Inntil røykehelsa etter mange år var beviselig. Røykeloven. Nå nevnens alle fordelen som er med konserter, dekning på påskefjellet, selvkjørende biler ++. Men vi som har satt oss inn i alle bieffekter av stråling vil ha helse og livsmangfold, både for oss selv og kommende generasjoner. Da må vi faktisk sette en stopper for det som ødelegger celler, helsa, liv. I tillegg: tenkt på hvo rmange kameraer som finnes på EN bil for at den skal kunne selvkjøre? MANGE. Se for deg 100 biler. Den som sitter med programvaren kan total-overvåke samfunnet. Se alt de vil, hvor de vil, når de vil. For alt lagres et sted, selv om vanlige folk ikke vil tro det, eller får vite det. Ikke sant NSA (amerikanske myndigheter, også Europa-overvåkning)Facebook og Google!?
  Bare naive tror at dette ikke skjer.
  Uten 5G kan ikke denne totalovervåkningen skje! Nettopp derfor er kreftene som VIL ha 5G fullskala etablert sinnsykt sterke. De lager rosenrøde historier som får vanlige folk til å godta 5G. Til og med VILLE ha det.
  Vil folk virkelig fortsatt bedras…?

  Svar på denne kommentaren

  • keal (svar til Trude)

   Da GSM kom, måtte Folkets Strålevern etter hvert gi seg på at frekvensene ikke var skadelige, så de gikk over til å påstå at det var modulasjonen av signalene som gjorde dem skadelige. Det er noen år siden jeg har hørt den påstanden nå.

   Hva mener du med «de svært skadelige virkningene av 5G-strålingen, som er noe helt annet enn det vi hittil har opplevd med alt opp til 4G»? Har du tatt opp igjen de gamle ideene med modulasjonsmetode, eller snakker du kun om nye frekvenser? 5G vil jo overta mange frekvenser som i dag brukes til 3G, og etter hvert 4G – er det OK med 5G på disse frekvensene, eller er 5G skadelig på de frekvenser 3G og 4G ikke var det?

 7. Finn Arne Villa

  Til Eirik Solheim og media generelt.

  Jeg synes det er rart at ingen i det politiske landskap, tenker en tanke om innføringen av 5G, og dets påvirkning på miljøet.
  Ser ingenting i media ihvertfall.
  5G benytter mikrobølger, i et frekvens områder som er biologisk skadelig både for mennesker og alle levende individer, inkl. fauna og insekter og fugler.
  Grenseverdiene for stråling, som Norge forholder seg til kommer fra ICNIRP, et lite 2 manns kontor i Tyskland.(Utad ser det ut som en organisasjon)
  Disse grenseverdiene for stråling, er kun utarbeidet, og satt for å hindre «termisk oppvarming av menneskelig vev, men sier ingenting om annen påvirkning og biologiske skadevirkninger, på menneskeceller og alt annet biologisk liv på jorda.
  I ICNIRP’s retningslinjer, overlater ICNIRP til hver enkelt nasjon og gjøre nødvendige undersøkelser ang. grenseverdier for andre virkninger.
  Ingen slike selvstendige undersøkelser er gjort i Norge.
  Statens strålevern (DSA) skal være den som passer på at det er forsvarlige grenseverdier for all stråling, og en skulle tro at disse er til å stole på ang.dette.
  Men slik er det altså ikke.
  DSA henviser også til ICNIRP, når det er snakk om grenseverdier.
  De skyver ansvaret fra seg, og over på ICNIRP.
  DSA har selv sagt at de ikke har kompetanse på biologiske og medisinske virkninger av stråling.
  Men likevel sier de at det er trygge grenseverdier, og forholder seg til, og henviser til ICNIRP.
  Det er skremmende at de går god for å bruke disse retningslinjene som kun gjelder oppvarming av vev, og sier ingenting om andre skadevirkninger, og dermed friskmelder innføringen av 5G, tatt i betraktning at de ikke har kompetanse på dette.
  DSA svikter befolkningen med sin ufortjente tillit, og skyver innføringen av 5G fremover, som trygt.

  Det har vært meget alvorlige advarsler ang. innføring av 5G (mikrobølge frekvenser) , i verdens største legetidsskrift: The Lancet»,
  Der flere hundre leger og forskere, sier at dette vil få katastrofale følger for biologisk liv, og ødeleggelse av økosystemer på jorda.

  Hvorfor får dette da fortsette uten at noen i det politiske land, tar dette opp, og får belyst dette.?
  Er det for upopulært….?
  Er alle blendet av ioT….og flotte bruksområder ?
  F. eks, «Smarte» sykehus og «smarte» ambulanser,
  til hvilken pris, bidra med store skadevirkninger på hele miljøet, samtidig som de gir helbred.
  Er det: målet helliger middelet.?
  Hva skal vi med alt dette «smarte» når skapelsen av alt det «smarte» vil ødelegge miljøet vi er avhengige av..?
  Tror alle at dette ikke gjelder dem….?
  Forsvinner dette med fornektelse….?

  Noen avfeier dette som «konspirasjons teorier»
  og alle kan godt få lov å mene at jeg er «snål og godtroende» det bekymrer meg ikke..
  MEN:
  Er flere hundre leger og forskere fra et titalls land uvitende.
  Hvor stor er sannsynligheten for det ????

  Mvh
  Finn Arne Villa

  Svar på denne kommentaren

 8. Og med all den teknologien så går vi sakte men sikkert mot steinalderen.

  Hvor alle våre nødvendige ting blir gjort automatisk. Mens vi koser oss i skogen på hytta, uten dass og el og internett.

  Svar på denne kommentaren

 9. Frode Fredriksen

  Ser ingenting i artikkelen som belyser problematikken rundt teknologiavhengighet eller personvern.

  Utbyggingen av 5G-nettet vil gå på bekostning av utbygging av fibernettet. Fibernettet kan rutes om ved brudd på kabler. Faller en node ut er mobilnettet borte.

  Sikkerhetsmessig er det allment kjent at det statlige selskapet Telenor, som har løpt fullstendig løpsk, i en krisesituasjon ikke engang klarer å holde nødnettet i funksjon. Likeledes vil det bli med det kommersielle mobilnettet.

  Samarbeidet med det kinesiske selskapet Huawei er også en «risikosport» med tanke på statlig sikkerhet og personvern. Dette selskapet er underlagt et regime ingen engang burde drive handel med. Det kinesiske regimet, grunnet vestlige lands «sponsing», er blitt en stormakt fylt til randen av menneskerettighetsbrudd og industrispionasje.

  Det hadde vært en fordel om nrkbeta hadde vært litt mer opplysende i stedet for slik de fremstår nå. Promoterende for all ny teknologi.

  Svar på denne kommentaren

  • 5G kan umulig gå på bekostning av fibernett!

   Det kan virke som at en del brukere tror at en mobilforbindelse går gjennom lufta helt fra sender til mottaker. Det er slett ikke tilfelle: Den går til nærmeste basestasjon, noen få hundre meter, og i fiber derfra og hele veien til mottakerens basestasjon, der den gjør hopp nummer to gjennom lufta – kanskje et par hundre meter til. Alt annet er fiber.

   Når 5G tar i bruk høyere frekvenser, rekker ikke radiosignalene like langt, og basestasjonene må stå tettere, så det må legges fiber til flere steder. Dessuten vil trafikkmengden øke så mye at det må legges fiber med høy kapasitet.

   Så snart 5G-singnalene har nådd basestasjonen er problemer med brudd på kabel etc. det samme som for all fiber-basert trafikk. Men det er heller ikke slik at «Faller en node ut er mobilnettet borte» – spesielt i befolkede strøk er du praktisk talt alltid dekket av minst to basestasjoner. Det være ganske mye overlapp: Flytter du deg mot sør, må du være innenfor området til neste base i retning sørover i god tid før du forlater cellen du befinner deg i. Tilsvarende mot øst, vest og nord: Alle nabo-basene må ligge godt inn på sine nabo-celler, om du skal kunne flytte deg fritt uten å miste forbindelsen.

 10. Ingen opplysninger om de ev. farene ved 5G? Særlig mtp. hvordan stråling fra frekvensene vil påvirke både oss og flora og fauna generelt.

  Jeg leste en rapport om 5G hvor det kom frem at basestasjonene må stå så tett som hver hundrede meter for at det skal fungere optimalt. Jeg tror ikke folk blir sjuke av strømmålere og wifi, men med frekvensene hos 5G kan man jo begynne å lure.

  Det samme med de satelittene som skal sendes opp (har blitt sendt opp?) for å fikse internett i verdensrommet …

  Hva er korrekt? Har jeg en grunn til å frykte RF-stråling, eller tar alle legene og forskerne som publiserer resultater i anerkjente journaler feil?

  Jeg bare spør … I all hovedsak fordi jeg fra seriøse nyhetsmedier aldri leser noe som helst negativt med 5G, og det får meg til å stoppe opp og undres.

  Svar på denne kommentaren

  • Noe av årsaken til at basene må stå tett er at strålingen stoppes av den minste lille ting. De når ikke spesielt langt uansett. Da er det heller ikke noen grunn til å bruke særlig høy effekt: Strålene kommer ikke gjennom fjellknausen, eller den armerte murveggen, uansett.

   Mange baser betyr i praksis at signalnviået er mye lavere. Da jeg fikk min første mobil var Trondheim dekket av to basestasjoner, med enorm effekt, sammenlignet med dagens baser. Satt du midt mellom basen og det fjerneste den kunne nå, ble du utsatt for langt sterkere stråling enn i dag, der en base skal nå bare et par hundre meter ut.

   Det er forøvrig det samme med DAB, i forhold til FM: DAB er orientert mot et stort antall sendere med beskjeden effekt, som legger et jamt «strålings-teppe» på ganske lavt nivå, sammenlignet med gigantiske FM-sendere som dekker halve Trøndelag fra én mast

 11. Kanskje det er påtide og fortelle sannheten om denne 5 G teknoligen og hvilke påvirkning den har på mennesker og alt annet biologisk liv? Det hadde vært god journalitisk, du kunne nevnt til folket at er ikke gjort noe forsking som indikerer at denne teknolgien er trygg eller forvarlig å ta i bruk av mobilrasnjen. Hvordan kan man være sikker på neo som kke er forsket på? Er ikke det helt innlysende for deg Erik Solheim?

  Sist jeg sjeket skal pressen i dette landet fungere som den fjerde stasmakten som skal være uavhenig og kritisk til skadelige påvikinger på vårt samfunn. Hvorfor virker denne artikkelen som en raklame for noe du ikke er sikker på?

  collective-evolution.com/2019/02/19/5g-is-the-stupidest-idea-in-the-history-of-the-world-washington-…

  Svar på denne kommentaren

 12. Vi har jo Folkets Strålevern. Kan vi ikke styrke det nettstedet ved å samle alle motforestillingene, all frykten, all panikken der, og samle de mer tekniske aspektene på NRKbeta?

  Selv er jeg minst like bekymret for de sosiale aspektene. Jeg påstår riktignok ikke at «Det digitale dopet» (tv.nrk.no/program/KOID26009018 i NRK TVs arkiv) er et et nøytralt og objektivt granskende; det bør sees på som «gravejournalistikk» mer enn som forskning. Men det setter fingeren på sider som bekymrer meg adskillig mer en strålings- placebo og nocebo.

  (Om du først er inne i arkivet til NRK TV: «Folkeopplysningen» om mobilstråling, tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/2014/KMTE50007212/avspiller er også et ganske interessant program. Og det forteller litt om Folkets Strålevern.)

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg er bekymret over utviklingen her. Først og fremst frykter jeg at vi utvider kapasitet kun for kapasitetens skyld. Jeg kan fint strømme film via 4G-nett allerede, og jeg mistenker at man ikke blir mer lykkelig jo mer ting man har koblet opp mot Internett.

  Kanskje er jeg gammeldags, men jeg tror mobilbåndteknolgogien vi har i dag er tilstrekkelig, kanskje heller litt dårlig utnyttet. Hva er kostforskjellen mellom å oppgradere til 5G kontra å bedre 4G-dekningen over hele landet?

  Og hvem er det vi lurer, raskere nett vil ikke resultere i økt produktivitet. Det er bare en måte å øke folkets forbruk av medier og teknologi, mens det gir lukrative kontrakter til entreprenørene. Jeg unner ingen å leve i en verden hvor vi bruker mobilene våre mer enn i dag.

  Svar på denne kommentaren

  • Det er (enda) ikke mange prosent av TV-titting som går over mobilnettet. Når (/hvis) bruken tar seg opp, vil vi ha gigantiske kapasitets-problemer. Da er det to ting som må gjøres: Først, tyne ut det maksimale av de frekvensbåndene vi har. 5G-modulasjon får flere bits gjennom et bånd av en viss bredde enn hva 4G-modulasjon gjør. Dette er et dramatisk oversolgt poeng – folk forventer seg vidundere, men det er ikke engang teoretisk mulig å få mer enn i aller beste fall det dobbelte ut av en kanal med en gitt bredde.

   Det andre er at vi må kutte ned på cellestørrelsen og sendereffekten, slik at det blir plass til mange flere knøttsmå celler, der du gjenbruker samme frekvens til en annen celle bare noen få hundre meter bortenfor. Dette har alledede i stor grad skjedd på 3G/4G, men når det i tillegg åpnes nye, høyere frekvenser for 5G får vi ikke bare flere frekvenser å ta av, men de ligger så høyt i spekteret at utbredelsen er «naturlig» svært dårlig. Cellene blir små, og celler på samme frekvens kan ligge mye tettere uten å forstyrre hverandre.

   Mer effektiv modulasjon og nye frekvensbånd krever at brukerne kjøper nye mobiler. Gjør vi ikke det, vil vi få enorme kapasitets-problemer om relativt få år.

   En annen side av saken er at mange brukere tror de benytter 4G-nettet fordi de bruker en 4G telefon, men i realiteten koble telefonen opp mot husets WiFi-nett og er ikke ute på mobilnettet i det hele tatt. Det vil nok bli enda mer av det med 5G. Sånt er naturligvis med på å avlaste kapasitetsproblemer i mobilnettene.

 14. Espen Monserud

  Det finnes nok vitenskapelig bevis for å være bekymret over stråling. Grenseverdier som WHO har satt hviler i stor grad på bransjeforskning fra 10-20 år siden, og er forsiktige med å påvise farer. De fleste forskningsrapporter viser derimot at stråling har en skadelig effekt på biologien. Selv under grensene som er satt av WHO. Skadene gjelder bl. a. skade på DNA og hemming av DNA-reparasjon som kan føre til kreft, og forstyrrelser av bioelektrisiteten i insekter, dyr og mennesker som i deler av kroppen er veldig delikat og ømfintlig, og som kan føre til nerveforstyrrelser. Dette skjer også i laverr frekvensområder enn i 4g spekteret, som f. Eks. med radiobølger. Jeg har snakket med Telenor og se sier at selvvom de forholder seg til WHOs grenseverdier prøver de å holde strålingen på gatenivå på 1%av dette for å være føre vare. Det er allikevel ikke sikkert å si at det er trygt å oppholde seg i umiddelbar nærhet av disse basestasjonene eller å gå med en mobil i lomma for den saks skyld.

  5G nettet har fått et svært dårlig rykte etter at tester med 5G-sendere har ført til massedød blandet fugler og kuer som har gått amokk. Selvom 5-nettet tar i bruk større frekvensområdet er de fleste av disse frekvensområdene allerede i bruk allerede. De høyeste frekvensene er på millimeterbåndet, og er bare ca ti ganger gøyere enn 4g. Til gjengjeld vil 5g ta i bruk og være aktivt i alle frekvenser i et mye større spekter enn 4g som nevnt i artikkelen. Fordelen med 5G er at det trenger mindre strøm per Byte, altså mindre stråling per data. Dersom databruken øker eksponentiellt hjelper det jo ikke. Jeg håper telekommunikasjonsbransjen utvikler tryggere og tryggere løsninger for planter og dyr, ikke bare mennesker, selv når det ikke er det som gir mest kortsiktig profitt.

  For forskning ang. stråling og biologi:
  http://www.bioinitiative.org

  Følgende er en presentasjon av linker som viser til 5g og strålingsrelaterte hendelser med dyr: youtu.be/q4-pPckmpOw teknologiskenyheter.no/Energi-elektro/tekno/kyr-liker-visst-ikke-5g-gjor-vi-det disclose.tv/297-birds-fall-from-the-sky-during-5g-experiment-351901 radiationdangers.com/5g/hundreds-of-birds-drop-dead-during-5g-experiment-in-the-hague-the-netherland… cbc.ca/news/canada/british-columbia/bird-kill-mystery-tsawwassen-1.4829960

  Svar på denne kommentaren

  • Det finnes vitenskapelige bevis og vitenskapelige bevis.

   For rundt femti år siden ble søtningsstoffet cyclamat forbudt i Norge. Kontrollerte vitenskaplelige forsøk hadde vist at mus som ble foret med cyclamat døde.

   Etter noen år gikk andre forskere gjennom disse forsøkene, og oppdaget at mengden søtstoff musene var blitt tvangsforet med ville tilsvare, for et menneeske, et konsum på atten tusen daglige cyclamat-søtede brusflasker. Bøyst sannsynligvis døde musene av utsulting fordi de ikke klarte å ta til seg annen næring etter det enorme megdene tvangsforing. Symptomene var også forenelig med utsulting.

   Og forbudet mot cyclamat ble opphevet.

   Jeg er 100% sikker på at det går an å koke en mus om du stenger den inne i et bur rett foran en 10 kW senderantenne i 2,4 GHz-området. Helt tilsvarende cyclamaten. Og helt tilsvarende kan vi trekke en konklusjon om at et strålingsnivå som er 70-80-90 dB lavere (eller mer) er livsfarlig for mennesker.

   Enhver som klarer å fange ei mus og har tilgang til en mikrobølgeovn kan repetere forsøket på kjøkkenbenkem. Så hvem kan da protestere mot at det er sant?

 15. Vidar H. Andersen

  Jeg gleder meg noe voldsomt til 5G er oppe og går. Klart man skal ta med de negative tingene, ta hensyn osv… For all del. Men vi vet at det blir mest fordeler med dette. Jeg skulle svært gjerne hatt 5G ifjor allerede. Jeg sier: Hurra for en trådløs verden!

  Svar på denne kommentaren

 16. Her kan dere høre fremste ekspert på mikrobølger. Han utfordrer ett hvert land til å bevise ham feil. Utrolig interessant men også skremmende, men verdt å få denne kunnskapen! Den andre videoen ble publisert 14.12.18. Så dette er up to date…!
  Dr. Barrie Trower is a former Royal Navy Microwave Weapons Expert and former cold-war captured spy debriefer for the UK Intelligence Services. Mr Trower is a conscionable whistle-blower who lectures around the world on hidden dangers from microwave weapons and every-day microwave technologies such as mobile-phones and Wi-Fi. Mr Trower has also repeatedly assisted the UK Police Federation in their struggle to protect police officers from Tetra/Air-Band radio-communications systems that are harmful to health.
  youtube.com/watch?v=z99_SzoXZdY&t=75s
  youtube.com/watch?v=DLVIbPtNrVo

  Svar på denne kommentaren

 17. Åsta Egelandsaa

  Hvorfor er det så lite kritiske reportasjer om 5g i massemedia? Forstår for eksempel ikke journalistene i NRK at dette er en viktig sak som angår mange mennesker, og som har flere sider som bør komme frem? Kan for eksempel dette merkelige behovet for at ting skal overvåkes og snakke sammen, innskrenke andre type friheter i livet? Eller er det «noen» som nekter journalistene å legge ut gode 5g-reportasjer? Hilsen lisensbetaler

  Svar på denne kommentaren

 18. IoT-entusiaster reklamerer gjerne med overvåkning av potteplanter, kaffetraktere og tilsvarende seriøse samfunnsområder for å beskrive våre BEHOV. Samtidig vedtar politikerne store naturødeleggelser for å støtte opp under disse behovene – gjerne kalt «det grønne skiftet».

  Når ble det egentlig så fryktelig umoderne å tenke moderasjon og motforestillinger?? Mitt hjerte gråter over gruvedrift og søppelhaugene vi genererer, med giftig elektronisk avfall.

  Svar på denne kommentaren

 19. Hei Eirik

  Fin artikkel. Men av det jeg har fått med meg om 5G hittil, så synes jeg det mangler noe om latency (forsinkelse/ventetid). En ting er båndbredde, den tror jeg mange opplever som god (nok) i dagens 4G-nett. Men den rekordlave latency-delen i 5G er det jeg oppfatter at blir den største revolusjonen. Eksempelvis hvis noe skal fjernstyres, så skjer det i nær sanntid i 5G der 4G for kritiske operasjoner har altfor lang forsinkelse. Kanskje du tar opp litt rundt dette i fremtidige artikler, hadde vært spennende.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva står IoT for?

Når fikk Telia opp sine første testsendere for 5G?

Hvilken generasjon var GSM?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.