nrk.no

Jeg la vennene mine under kniven

Kategori: Samfunn

En kollega, som helst ikke vil nevnes ved navn, etter en runde gjennom bilderedigeringsappen Meitu. Foto: Privat


Veien til det perfekte bildet er brolagt med uskyldige verktøy. Og digital skalpell.

Vi vet alle at bilder retusjeres, spesielt bilder som brukes til reklame og markedsføring.

På Snapchat, Instagram og Facebook har vi lært at det er lov å legge på filtre, men de færreste av oss setter seg ned med en bilderedigeringsapp for å justere hver eneste detalj.

Det valgte jeg å gjøre.

Jeg har alltid latt meg fascinere av videospill som The Sims, hvor hver eneste kroppsdel kan fikses på. Hårfarge, nese, øyne, hakeparti, og ører er bare knappetrykk unna perfeksjon eller det latterlige.

Under tittelen «Photoshop har gått for langt» har 47 millioner millioner sett en bikinimodell bli forvandlet til å bli et pizzastykke med peperoni.

I den 100 sekunder lange videoen eser modellen ut, bilde for bilde, til dramatisk pianomusikk. Hudfargen mister etter hvert glansen og erstattes av en gulfettet farge. Borte er den glatte huden, og bikinien har blitt peperonistykker.

Etter at jeg så videoen for fem år siden har en knugende tvil alltid heftet med meg. Hvor mye av det jeg ser på internett er falsk?

For New York Magazine oppsummerte Max Read svaret: «Ganske mye, faktisk».

En betydelig del av nettrafikken, målemetoder, og brukerprofilene er «fake». De fleste laget for å tjene en slant på de gapende sprekkene i ulike internettløsninger.

Men også vi har blitt falskere – bildene vi legger ut er mer polerte enn tidligere. Tiden hvor det eneste man etterlot seg var en brevbunke og et familieportrett hvor alle var sure er over.

Det mest uskyldige av de små redigeringene vi gjør er å justere eksponering, kontrast, og legge på en mørkere kant i bildet.

I dette tilfellet speilvendte og beskar jeg et bilde. Disse små detaljene får Henriette (avbildet) til å stå tydeligere frem:

Et bilde av min venninne Henriette med og uten finish. Foto: Privat
Noen nyere mobilmodeller kommer nå også med såkalte skjønnhetsfiltre som glatter ut hud, gjør tennene hvitere, og toner ned kviser.

Med kirugisk presisjon

Bilderedigeringsappen FaceTune ble lansert i 2013 av et israelsk firma. På kort tid fikk den mye oppmerksomhet, og har i dag etablert seg til å bli en av de mest populære på verdensbasis. Angivelig skal Khloé Kardashian sverge til appen, ifølge People. For iOS var appen flere ganger blant de ti mest nedlastede i 2018.

Den nyere og oppgraderte betalversjonen, FaceTune 2, er langt kraftigere. Med kirugisk presisjon kan jeg endre hver minste del av ansiktet, sannsynligvis på en måte du ikke ville lagt merke til om jeg ikke nevnte det.

Det samme gjelder for appen Meitu, en kinesisk redigeringsapp som har blitt et offer for egen suksess. Etter at flere mobilselskap og sosiale medier har tatt inn flere av funksjonene den tilbød har appens popularitet dalt noe.

– I Kina er det rett og slett en større forventing om at bilder er den beste utgaven av deg selv, og det er en større aksept for at man kan pynte på det, sier Kina-forsker Hans Jørgen Gåsemyr, som jobber ved Universitetet i Bergen og Nupi.

Her kan du se et kirurgisk inngrep på Ingeborg, tidligere sjef for NRKbeta og nå redaktør for leserutvikling i Dagens Næringsliv, med den kinesiske Meitu-appen:

Foto: Privat

Disse appene gjør det også mulig å fikse og forsterke sminken etter bildet er tatt. For Hanna, som allerede har et godt bilde, er det ikke vanskelig å legge på rødere lepper, tydeligere kontur, og en nyanse mer markerte øyenbryn.

Foto: Privat
Ville du visst at det sminken ble lagt på i ettertid om du så noe lignende i sosiale medier?

Om vi skal ta det lengre ved å gjøre alle justeringene tydeligere kan vi bruke Torgeir i IKT-Norge:

Skyggesiden

Samtidig som problematikken rundt bilderetusjering og skjønnhetspress blir diskutert, fortsetter verktøyene som tillater det å bli mer tilgjengelige og kraftigere.

På få år har såkalte AR-filtre i Facebook Messenger og Snapchat blitt noe de fleste bruker. Enkle bilder og videoer får fornyet gnist av filtre som gjør oss søtere, gir oss kostymer, eller legger på artige lydeffekter.

Skjønnhetsfiltrene til Snapchat og Facebook er ikke nevneverdig forskjellige fra de mer presise spakene Meitu og FaceTune 2 serverer. De skjuler bare hvor kraftige de er under påskudd av å være uskyldige og til moro.

Men det virker som det har en alvorlig skyggeside: Amerikanske forskere beskriver en trend hvor stadig flere oppsøker plastisk kirugi for å etterlikne sin digitale perfeksjon. Da TV 2 spurte om dette forekom i november oppga sjefen ved Fornebuklinikken at:

– En håndfull gruppe pasienter har kommet til oss med photoshoppede bilder, eller bilder med diverse appfiltre som har endret utseendet på en måte de selv synes er optimalt, og ønsker at vi utfører de inngrepene slik at de blir seende slik ut.

Muligheten den digitale redigeringen gir lar oss forsterke problematiske skjønnhetsidealer: Asiatere blir vestligere og norske jenter får større rumpe og tynnere midjer.

Jeg, på vei til å bli den beste versjonen av meg selv:

Mitt eget ubehag over å leke The Sims med ekte mennesker får meg til å tro at de fleste vil leve i uvitenhet, og helst ikke tenke over finmekanikken i AR-filtrene eller om vi har venner som fikser på nesen før de publiserer på Instagram.

Derfor velger jeg å legge ut den mest uskyldige formen av meg selv:

Mer om bildemanipulering

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

5 kommentarer

  1. Leser jeg saken feil, eller har dere gjengitt College Humor-videoen (merk: humor) som om den er en seriøs video? Den var en satirisk respons på en debatt om photoshopping av modeller.

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Eivind)

      Hei!

      Joda, den har et glimt i øyet. Poenget var å vise forandringen + nevne min reaksjon.

      Håper ellers saken står seg godt for deg!

  2. Var alle feriebildene du så på sosiale medier i sommer ekte?

    […] og smil har lenge vært en het potet blant alt fra influensere til motebransjen som sådan, og vi har sågar også skrevet om apper som svært enkelt gjør deg litt […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.