nrk.no

Nå får du bedre direktesendinger i NRK TV

Kategori: NRKTV

Foto: Kristian Aarseth

Stadig flere velger å følge med på de store sportsbegivenhetene og direktesendinger i strømmetjenesten NRK TV. Derfor har vi gjort en rekke små og store forbedringer slik at det blir lettere for deg å holde oversikt i mylderet av sprinter, hopprenn, og stafetter.

Under store sportsbegivenheter er det gjerne flere idretter som går parallelt, og de overlapper gjerne litt også.

Det ser vi spesielt under ski-VM som løper over store deler av februar.

Vi har derfor jobbet med måter å rydde opp i sendekabalen slik at seere på strømmetjenesten NRK TV lettere kan velge ut en løype av foretrukne eventer.

Få bedre oversikt når det skjer noe stort

Å lage direktesendinger er noe NRK kan og er gode på, men så langt har vi ikke vært like flinke å vise det i NRK TV.

For å gi deg oversikt under store sportsstevner som sjakk-VM og ski-VM har vi laget oversiktlige etasjer som gir en pekepinne på når noe starter, hva som går direkte nå og hva som er ferdig:

Foto: Kristian Aarseth

Vi kan snakke om en slags «ferskvare indeks» – viktigheten av sendingen som avtar både før og etter det faktisk skjer.

Du kan altså forvente å se mer av disse ikonene fremover:

Det er særlig viktig når et sendetidspunkt blir forskjøvet, noe som oftere skjer med værutsatte og store stevner. Med disse merkelappene håper vi du slipper å oppsøke flere steder for å finne ut akkurat når noe skal på.

Slik ser en etasje ut på mobil:

Sniklansert, men nå letter vi på sløret

NRK TV startet i sin barndom som en reprisetjeneste for å se det du ikke rakk på lineærkanalene. Det kan du leser mer om her, men i korte trekk handler det om å gjøre NRK TV til en selvstendig tjeneste.

Overgangen skyldes at flere bruker mobil, datamaskin, og smart-tv til å se innhold når de selv vil, og det har derfor vært viktig for oss å få direktesendingene inn som en del av NRK TV.

Oppmerksomme øyne la kanskje merke til at vi har testet dette siden november i fjor med visning av sjakk og vintersport.

Som konseptutvikler i NRK TV har jeg vært med på teste ut forskjellige måter å gjøre direktesendinger bedre, og dere har hjulpet oss ved å fortelle oss hva som fungerer og ikke.

Hold deg oppdatert

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

Bare i startgropa

Vi er fortsatt i startfasen av dette prosjektet og mye gjenstår, men arbeidet med direkte fortsetter hos oss i NRK TV.

Vi har i første omgang fokusert på noen utvalgte plattformer som vi har god kontroll på. Dette er i første omgang iOS, Android, Apple TV, Samsung Tizen (etter 2015), LG smart-TV (etter 2016) og web (tv.nrk.no), men etter hvert vil det komme på flere plattformer.

Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet om hva dere tenker og ønsker!

30 kommentarer

  • Tanja Thuesen (svar til Ola)

   Hei Ola, for direktesendinger både de som sendes på vanlig TV-kanal og strømmes i NRK TV kommer vi ikke til å eksperimentere med å gå opp til 4K før det er mulig å produsere fra felten. Selvom kameraene kanskje har mulighet for å ta opp i 4K, er der flere andre TV-avviklingsverktøy som ikke kan håndtere de høyere datamengder som 4K fører med seg. 4K fører også betydelig høyere distribusjonskostnader med seg for NRK. Hvis spørsmålet går mere generelt på OnDemand innhold, så er vi interesserte i HDR og skal begynne å eksperimentere i kommende tid.

  • keal (svar til Ola)

   Så lenge du ser videoen på mobilskjermen har du ihvertfall ikke bruk for 4K! Selv om enkelte ekstrem-mobiler har skjermer med ekstrem-oppløsning, klarer ikke øyet å skille mellom dem.

   Fra analog-tiden var tommelfingerregelen at oppløsningen til et normal-øye var 1/1500 av betraktningsavstanden. Da snakket man om linjepar eller punkter mot en bakgrunn, og du må ha en hvit pixel(rad) for å skille mellom to svarte pixel(rader), så pixlene i et digitalt system må være 1/3000 av betraktningsavstanden for å matche øyets oppløsning.

   Ser du på skjermen på 30 cm avstand, må da pixel-størrelsen være max 1/10 mm. Er langsiden på mobilen din 12 cm, får du plass til 1200 pixel. 4K gir deg over det tredobbelte (både i høyde og bredde – tidobbelt totalt) antall pixel som øyet ditt klarer å opfatte.

   Dessuten: Det er på 30 cm avstand. Stort sett holder du mobilen lengre fra øyet, og da ser du mindre detaljer.

   Det er også slik at jamnt fargede flater ikke har noen nytte av høyere oppløsning, og store deler av et bilde er rimelig jamnt fargede flater. Det er bare i skarpe overganger mellom dem oppløsningen betyr noe særlig.

   Her kommer et annet aspekt inn: Så lenge en slik overgang beveger seg, flytter seg fra noen piksler til andre, glir hver av pikslene gradvis over fra en farge til en annen, og øynene våre «jamner ut» endringen: hvis du hadde en perfekt svart-hvit kant mellom to piksler, og i neste rute er den hvite pixelen 25% grå, i bilde 3 er den 50% og i bilde 4 75% grå, før den blir helt svart, vil vi oppleve det som en skarp kant som beveger seg én piksebredde på fire ruter, en kvart pixel av gangen, tilsynelatende som om skjermen har større oppløsning enn sant er. (Vi snakker ikke her om store firkanter, men pixler som nærmer seg øyets oppløsning.)

   Dette er ikke vanskelig å oppleve: Bruk en måtelig oppløsning (f.eks. klassisk 720-punkters DVD) video, og skjerm der du ser pikslene. Har skjermen «for stor» oppløsning, så skaler opp med en heltalls-faktor, f.eks. 2x, slik at 1 DVD-pixel blir 2×2 like skjerm-pixler (uten å aktivere noen resampling etc). Velg scener med litt bevegelse, og frys bildet. Du vil høyst sannsynligvis oppleve frys-bildet som langt mer kornet, langt mer synlige pixler, enn i det bevegelige bildet.

   Selv om dette er mye psykolog som er vanskelig å måle, kan det testes: Om du viser folk stillbilder i 4K, 2K 720… vil de ofte se forskjell i oppløsning (særlig fra 2K og nedover, på litt større skjerm enn en mobil). Men vis bevegelige scener, i samme fysiske billedstørrelse, men skalert opp med en heltallsfaktor, og ha publikum til å gjette om videoen reelt har har 1440*1152 oppløsning eller om det 720*576 som er skalert opp. Da vil prosenten bomskudd være dramatisk høyere.

   4K er meningsfylt bare på store skjermer, 50-60 tommer og derover, og viktig først og fremst på stillestående bilder der motivet har masse skarpe kanter.

   Det finnes jo enkelte som bruker mobilen som TV-apparat og viser fram bildet på storskjerm, men de aller fleste som ser TV på mobilen ser kun for seg selv.

 1. Hein Haraldson Berg

  Kan dere si noe om – eller videreformidle spørsmålet til rette vedkommende – hva de designmessige vurderingene og hensynene bak visningene på tv.nrk.no er?

  Rent konkret syns jeg det er snodig at det er satt av såpass mye plass til luft på hver side av videoen.

  For direkte-TV er det ikke så aller verst, selv om 20–25% av nettleserens bredde satt av til luft.

  For serier er tallet for hva som /ikke er video/ nærmere 50% i bredden, fordi det skal ligge en oversikt over episodene til venstre til enhver tid.

  Det virker som om dere tenker all or nothing – enten fullscreen eller ingenting (eller i alle fall en ganske kjip opplevelse), istedenfor å maksimere enhver flates potensial, slik YouTube, SVT Play og stort sett alle video-sider gjør.

  Dette er ikke direkte relevant til innholdet i artikkelen, men samtidig noe som sterkt påvirker opplevelsen.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Hein Haraldson Berg)

   Hei Hein, takk for tilbakemelding. Vi jobber kontinuerlig med å øke brukeropplevelsen både i navigasjon og under avspilling. Her har vi selv også sett på muligheten for å fylle bredden av nettleseren som et mellomsteg mellom navigasjon og fullskjerm. Vi tar med oss tilbakemeldingen din neste gang vi ser på forbedringen av denne siden.

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Erlend Kjær)

   Hei Erlend, så hyggelig du liker de nye direktesendingene. Vi jobber videre med direkteopplevelsen i NRK TV så her blir det mer å glede seg til fremover.

 2. Når kommer muligheten til å se distriktssendingene direkte i Nett-TV?
  Jeg synes det kunne vært greit om jeg kunne velge ett distrikt i innstillingene/profilen min og fått direktesendingene til det på Nett-TV 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Torleif S)

   Hei Torleif, vi jobber med å tilgjengeliggjøre distriktssendingene direkte i NRK-TV der du selv kan velge ditt distrikt. Dette er en del av et større prosjekt hos oss med mange avhengigheter, men vi håper å kunne tilby en forbedring her om ikke alt for lenge.

 3. Hei!
  To spørsmål:
  1) Når eg i Android-appen klikkar på ei sending som er merka «Direkte nå» kjem eg så vidt eg skjønar inn i direktesendinga i sanntid. Som regel ynskjer i staden eg i staden å sjå på sendinga som er i gang frå starten. Mitt ynskje: Høve til å velje om eg vil sjå den aktuelle sendinga frå starten eller gå inn i sanntid.(Døme: Eg hadde gløymt å skifte kanal på lineær-TV til 500 m skøyter i går og sendinga var starta. Eg ville då sjå denne sendinga i NRK TV-appen og ville sjå frå starten, men ved å trykke på «Direkte nå»-biletet kom eg inn i sendinga direkte.)
  2) Går vidare på same problemstilling som i spørsmål 1: Når sendinga nyleg har starta på ein av TV-kanalane til NRK kan eg som eit alternativ til å bruke «sportsetasjen» gå inn i «Direkte» i appen og klikke på sendinga eg vil sjå i tidsskjemaet. Då skal sendinga byrje frå starten. Det hender likevel at eg vil «spole» litt i direktesendinga. Her har eg dei siste dagane fleire gonger opplevd at nåre eg brukar Chromecast, så vert klokkeslettet som står på tidslinja ikkje lenger klokkeslett for sendinga, men noverande klokkeslett og at eg ikkje kan spole framover i sendinga (sjølv om eg ser på ei sending som starta for t.d. to timar sidan.) Eg har v.2.9.3.(4782) og Android 9.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Jostein R)

   Hei Jostein, takk for tilbakemeldinger. Vårt fokus i første fase av prosjektet var å ta publikum raskest mulig til direktesendingen når det skjer. Vi jobber nå med neste fase av dette prosjektet og en rikere brukeropplevelse. Her vil det på sikt bli mulig å velge om du vil se sendingen fra start, enten du kommer inn midt i, eller etter en sending er ferdig.

   Om du i dag bruker de nye direkteinngangene i NRK TV tar vi deg i dag til direkte sendetidspunkt. Her havner du så langt sendingen har kommet, så det er ikke mulig å spole fremover ettersom arrangementet pågår nå. Før vi har et valg for å se fra start på plass, er det i dag mulig å spole tilbake via tidslinjen i avspilleren.

   Angående Chromecast så tar vi en nærmere titt og ser om noe er galt her.

 4. Altfor mange nyhetslesere på NRK har en stemme som dubber av på slutten setningen. Som man leser en fortellingen til et søvnig barn. Muligens en stil mange kopierer? Jeg har allerede klaget om en spesiell nyhetsleser – som også ødela hele den lange dokumentaren om Vietnam-krigen – uten at saken har blitt bedre.

  Svar på denne kommentaren

 5. Åsmund Ådnøy

  NRK TV-appen på min Samsung (2017) henger stadig vekk, den bare står og spinner. Jeg må plugge ut kontakten for å få bilde igjen, uten at det er noe ustabilt med nettforbindelsen. To ganger det siste halvåret har appen vist det som skjedde for tre timer siden når jeg vil se direkte. For å fikse dette må appen installeres på ny.

  Svar på denne kommentaren

 6. Hei!

  Takk for alt arbeidet dere legger inn i NRK TV-appen.

  Et lite ønske. Det hadde vært fint om man kunne ha forhåndssatt videokvalitet for mobilnett og Wifi hver for seg. Jeg ville da f.eks. satt automatisk kvalitet på Wifi, men laveste kvalitet på mobilnett.

  Svar på denne kommentaren

  • Ola Morseth-Nordbryhn (NRK) (svar til Ashley)

   Hei
   Teknisk sett burde vi kunne fått til dette, men vi kommer nok ikke til å prioritere det med det første.

   Hvis du vil endre videokvaliteten kan du finne dette valget i innstillinger-menyen. Denne finner du på fanen lengst til høyre (Din profil / logg inn) -> Tannhjulet i toppbaren.

   Ola, utvikler av TV-appen

 7. Jeg har kjøpt min Smart-TV i utlandet (Panasobic Viera), hvor NrK-appen ikke ligger inne. Når jeg lastet ned appen fra Google Play, står det at den allerede er innstallert. Men jeg finner den ikke

  Svar på denne kommentaren

 8. Morsomt å lese om at NRK er i startgropen eller at dette kun er første omgang. Vi vet alle at dere er langt nede i lomma på Apple og Google alle andre brukere er uviktige for NRK og kan kun forvente en tredje rangs brukeropplevelsen

  Svar på denne kommentaren

 9. Ragnar Berg

  Når vil vi kunne se «alt» direkte TV også når vi er i utlandet? Så lenge vi er pålogget bruker burde dere kunne kontrollere at det kun er lisensbetalere som er bruker. Frustrerende å måtte bruke ulike VPN tilbydere bare for å se på en tjeneste vi allerede har betalt for.

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg synes det er helt rått at en statseid kanal fra et lite land kan levere en tjeneste som er bedre enn hva flere av de største tilbyderne i verden får til! Hatten av osv. Sykt kult!

  Svar på denne kommentaren

  • Hans E. Koveland (svar til Arne S. Hauge)

   På alle nyere tv har du et program innstillinger. Så blar du frem til LYD
   der må du ekspertinnstillinger og justere lydforsinkelse. Du kan også der tilbakestill lyd. Kan være litt forskjeld fra tv og merke
   Men muligheten er der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.