nrk.no

Privatetterforsker: Fingeravtrykk er sikrere bevis enn DNA

Kategorier: NRK-stoff & Tips & Tricks

Nærbilde av fingertupper.
Unike mønster. Foto: Eirik Solheim / NRK

I første episode av NRKs nye serie «Den ultimate agent» skal deltakerne sikre fingeravtrykk og DNA. Jeg tenkte da at fingeravtrykk må være en litt vel gammeldags metode og at det burde være nok å sikre DNA. Men etter en prat med den erfarne etterforskeren Per Angel skjønte jeg at det er langt fra sannheten.

– Fingeravtrykk er fremdeles svært viktige spor i kriminalsaker. DNA som bevis er også viktig, men har en del utfordringer som vi ikke har i like stor grad med fingeravtrykk. Problemet er at vi plukker med oss DNA fra andre mennesker når vi beveger oss rundt og det er også enklere å bevisst ta med seg DNA og plante på et sted. Et hårstrå eller hudavfall på et sted kan være fraktet dit, mens et fingeravtrykk på et vindu eller en dør er vanskeligere å forfalske.

Privatetterforsker Angel har blant annet lang fartstid fra Kripos og er klar på at gode fingeravtrykk er spor han prioriterer.

Med litt bakepulver eller talkum kan du finne fingeravtrykk selv. Foto: Eirik Solheim / NRK

Hjelp av ny teknologi

Et fingeravtrykk er et avtrykk av de mønstrene man har på innsiden av fingrene. Disse er unike for alle mennesker, til og med hos eneggede tvillinger. Vi legger igjen slike avtrykk på nesten alt vi tar på og bruk av fingeravtrykk for å identifisere personer har altså blitt brukt siden slutten av attenhundretallet. Men har det skjedd en teknologisk utvikling her også?

– Avansert billedanalyse har gjort det mye enklere å sammenlikne og søke etter avtrykk i store databaser. Som oftest kommer datamaskinen opp med et knippe potensielle treff, så setter menneskelige eksperter seg ned for å avgjøre de siste detaljene.

Maskinbasert sammenlikning av fingeravtrykk. Her fra et gratis verktøy basert på Python

Per Angel forklarer at metoden kalles AFIS, som er en forkortelse for Automated Fingerprint Identification System. De baserer seg på avansert billedanalyse og det finnes til og med flere gratis systemer for dette basert på åpen kildekode. SourceAFIS er et javabasert system. Vi gjorde noen raske tester med et annet system basert på Python.

Den ungarske eksperten viser deltakerne hvordan de sikrer fingeravtrykk. Foto: NRK

I Den Ultimate Agent får lagene i oppdrag å samle gjenstander med fingeravtrykk og DNA fra en gjest på en cafe. De får erfart at det kan være vanskelig og at det er viktig å ikke forsøple bevismaterialet med egne fingeravtrykk eller DNA.

Hva er den beste måten å unngå forurensing av bevismateriale?

– Det viktigste er det vi kaller åstedsdisiplin. Gjør en helhetsvurdering før noen som helst beveger seg inn på åstedet. Trenger man for eksempel fotavtrykk må gulvet analyseres før man går inn for å lete etter andre spor. Så må man bruke verneutstyr. Hansker, munnbind og eventuelt full drakt. Når man plukker opp gjenstander som man skal ta fingeravtrykk av er det viktig å unngå å ta på området der avtrykkene skal sikres. Bruk gjerne hansker. Det er også bra å begynne med å ta bilder. Og også vurdere hvilke områder man skal bruke for å samle fingeravtrykk og hvilke man skal bruke for å samle DNA. På et glass vil det være naturlig å samle DNA fra kanten der man drikker og fingeravtrykk fra utsiden av glasset.

En av deltakerne i Den Ultimate Agent har sikret seg et glass med fingeravtrykk. For å unngå å få sine egne avtrykk på glasset holder han det fra insiden. Foto: NRK

Slik sikrer du fingeravtrykk

Som barn fikk jeg en gang et eget lite spionsett til jul. En del av det var utstyr for å kunne sikre fingeravtrykk. Men du kan faktisk gjøre dette med utstyr du allerede har hjemme selv.

Fint pulver får frem avtrykket. Foto: NRK

Prinsippet er at du strør et fint pulver på gjenstanden du vil finne avtrykk på og blåser eller børster forsiktig av slik at det overskytende forsvinner, men det som har festet seg i fingeravtrykket blir værende. Skal du finne avtrykk på en lys gjenstand bruker du et mørkt pulver og omvendt for mørke gjenstander. Etterforsker Per Angel foreslår pulver laget av fin lys aske for mørke gjenstander og knust kull eller svart aske for lyse gjenstander. Jo finere pulveret er jo bedre blir resultatet. Bruk en fjær eller veldig fin sminkebørste for å børste av overskytende pulver.

Bakepulver på mørk bakgrunn og kakao på lys bakgrunn. Foto: Eirik Solheim / NRK

For så å få med deg fingeravtrykket bruker du tape eller kontaktpapir. Legg det forsiktig på avtrykket og dra forsiktig av igjen slik at pulveret følger med.

Her har vi brukt en tape for å få med oss fingeravtrykket. Foto: Eirik Solheim / NRK

Per Angel har et godt råd om du vil ta vare på fingeravtrykkene som foto:

– Når du tar bilde av fingeravtrykket er det viktig å ha med en linjal i bildet. Både horisontalt og vertikalt. Da kan man gjenskape nøyaktige størrelser ved analyse senere.

Så da er det bare å samle inn gode avtrykk fra alle i familien. Så kan du også være agent og finne ut hvem det var som glemte å lukke dolokket eller om det faktisk var lillesøster som var inne og snek på rommet ditt når du ikke var hjemme.

6 kommentarer

 1. Hvis du går utenfor familien, kan du vel i prinsipp nærme deg grensen for hva du strengt tatt har lov til å samle av personopplysninger.

  Selvsagt: Hvis du på forhånd spør kamerater og venner om du får lov til å fingeravtrykket deres, da er det greit. Men samler du en stor katalog av fingeravtrykk fra ulike mennesker som du kanskje vet hvem er, kanskje ikke, men du prøver å få satt navn på alle, da er du på litt tynn is.

  Det er vel begrenset fare for at politiet kommer etter en fjortenåring som vil «leke detektiv». Men kommentarene på NRKbeta tyder på at leserne er over snittet bevisst personvern. Da bør vi være bevisst hva vi selv driver med også, ikke bare hva andre (det være seg myndigheter eller private institusjoner) samler av data om oss.

  Svar på denne kommentaren

  • Hilde Øfsti (svar til Per)

   Hvor kan man hendvende seg for å få tatt fingeravtrykk på en gjenstand?

 2. Ulf-Gaupe Revesen

  Dna er bare piss. Stoler ikke på det ett sekund. Og at myndighetene kan bruke det som «bevis» i en rettssak er bare helt vanvittig. Rein propaganda som folk bare tar som en selvfølge siden myndigheter sier det er sånn. Tragisk

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.