nrk.no

Mobilen får stadig flere kamera. Men visste du at ikke alle kameraene tar bilder?

Kategorier: Analyse & VR

Mobiler med flere kamera fra Apple, Samsung, LG, og Huawei. Foto: Produsentene

Dette gir mobilen dybdesyn – og nye muligheter innen 3D som NRKbeta har utforsket.

Du har kanskje registrert at enkelte nye mobiltelefoner i toppsjiktet nå kommer med to kameraer på baksiden. Oftest er det et «vanlig kamera» og et zoom-kamera. Med to kameraer, akkurat som våre to øyne, får telefonen dybdesyn.

Men det stopper ikke ved to. Tirsdag i forrige meldte Wall Street Journal at Samsungs nye flaggskip S10 sannsynligvis vil ha seks kameraer ombord.

Tirsdag denne uken kom nyheten om at LG har søkt patent på en mobil med hele 16(!) kameraer. Mobilen skal kunne ta 3D-video og få muligheten til å erstatte personer eller objekter i et bilde.

Slik fungerer det

Men ingen av disse to mobilene er foreløpig på markedet. Vi ser derfor nærmere på Samsungs ferske A9, som har hele fire kameraer på baksiden. De fungerer slik:

Samsung A9 har fire kamera på baksiden Illustrasjon: Produsenten/NRKbeta

Det spesielle på A9 er at det nederste kameraets oppgave er å lagre dybdedata av det som tas bildet av.

På den måten blir det nærmest en sensor, mer enn et kamera.

I tillegg til å ta et vanlig bilde, vil telefoner med minst to kamera kunne lage et «dybdekart» som viser hvor nært eller fjernt ulike objekter ligger i bildet. At Samsung har dedikert et eget kamera til denne funksjonen vitner om at funksjonen er ansett som viktig:

Foto med tilhørende dybdekart fra en iphone. Mørkere gråfarge indikerer hvor nært kameraet er objektet. Illustrasjon: Ståle Grut/NRKbeta

Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

Populær teknologi

Mange store teknologiselskap jobber nå med ulike former for dybdedata og mobilkameraer. Vi har lenge vært fascinert av Googles «project Tango» som bruker kameraet og en rekke sensorer for å gi mobiler muligheten til å kartlegge omgivelsene sine og lage 3D modeller av dem:

Project Tango lager en modell av kontorlandskapet når du går tur med mobilen gjennom det Kilde: Google

Da Google startet med dette i 2014 var det sjelden kost å se dybde-funksjoner på mobiltelefoner, men dette ser nå ut til å bli mer utbredt i takt med at mobiler får flere «øyne».

Flere kameraer, gjerne kombinert med kunstig intelligens, åpner for en rekke nye funksjoner. En åpenbar konsekvens er at vi kan ta langt bedre bilder, men også at mobilen blir bedre i stand til å forstå hva den tar bilde av.

Et resultat av VR-bølgen

Sammen med flere andre store teknologiselskaper har Facebook lenge hatt dårlig skjult ambisjon om å «eie» virtuell virkelighet. De har brukt mye tid og ressurser på å utvikle ulike opplevelser og produkter for VR.

Rent praktisk har de kjøpt opp og utviklet selskap som utvikler produkter hvor man kan «tre inn i» eller interagere med gjennom diverse tredimensjonale modeller og opplevelser, eksempelvis gjennom VR-briller.

Funksjoner utviklet av og for Facebooks VR-selskap Oculus har nå begynt å lekke over til Facebooks bredere plattform.

oculus rift photo
Foto: Leo Laporte/Flickr

Facebook har hatt støtte for innlegg med 3D-modeller i rundt ni måneder, uten at det virker som det har slått veldig an. Det kreves gjerne en del forkunnskap og spesialprogramvare for å lage slike modeller, selv om det er i ferd med å bli enklere.

Det vil nok ta en stund før vi har muligheten til å lage en perfekt 3D-modell av en julegave vi nettopp har fått ved hjelp av mobilen, som Facebook nok håper vi vil dele med venner og bekjente på Facebook.

3D-bilder

I påvente av at det blir lekende lett å lage slike perfekte 3D-modeller har Facebook nylig tatt en snarvei. I oktober lanserte de støtte for såkalte «3D-bilder».

Slik ser et 3D bilde ut på Facebook, ifølge en promovideo Foto: Facebook

Om du tar et portrett-bilde med nyere mobiltelefon som har flere kamera, har du fra før muligheten til å gjøre bakgrunnen uskarp, akkurat som på et dyrere og mer avansert systemkamera.

Dette fordi mobilen lagrer dybde-data om hvor ulike objekter befinner seg i bildet. Facebook bruker nå disse dybde-dataene for å tilføre bevegelse i bildet, som vist over.

Vi ble ikke spesielt imponert da vi testet portrett-funksjonen på i 2016, men dette er altså effekten som oppnås ved å mer presist kunne skille på et nærliggende objekt og bakgrunnen:

Et bilde av kollega Kristin med og uten portrettmodus aktivert. Foto: Henrik Lied/NRKbeta
Dette utnytter nå Facebook til å «blåse liv» i bildene som tas. Ved å bruke dybdekartet over bilder som lages av nye mobiltelefoner, kan de skille ut bakgrunnen og forgrunnen eller andre objekter i et bilde.

Kombinert med bevegelses-sensoren i telefonen til de som ser bildet, vil du kunne få bevegelse i bildet bare ved å vri og vende på telefonen din. Den som har en Apple TV, vil kanskje kjenne igjen effekten på enkelte ikoner.

Den grunnleggende teknologien er altså nå på plass, og med tanke på hvor utbredt dybdesyn begynner å bli på mobiltelefoner er veien vidåpen for ulike 3D-bilder og video i framtiden.

Mer enn portretter

Etter at funksjonen ble tilgjengelig hos Facebook har NRKbeta eksperimentert med mulighetene som ligger i bilder og dybdekart.

Vi har fått hjelp av den irske entusiasten Marc Keegan, og brukt photoshop for å blåse liv i plakaten til den nye serien «Jorden rundt på seks steg» som inneholder bilder, tekst og grafikk.

Du kan lese vår guide til 3D-bilder om du også vil prøve dette:

NRKs første 3D-bilde på Facebook.

5 kommentarer

 1. Vi trenger ikke flere kamera og funksjoner før grunnleggende ting blir fikset som at ansikter ligner seg selv, og ikke minst at verden blir kvitt loddrettbilder ved at det tas vannrettbilder når telefonen blir holdt på vanlig måte. Skal det være så vanskelig.

  Svar på denne kommentaren

  • Skal det tas «vannrettbilder» når telefonen holdes loddret og «loddrettbilder» når telefonen holdes vannrett? For «vanlig måte» å holde telefonen på er jo loddrett.

   At «ansikter ligner seg selv»: Ja, billedvinkelen er langt større (dvs. kortere brennvidde) på de fleste mobilkameraer enn for det tradisjonelle 85mm portrett-objektivet vi hadde i småbilled-kamera-alderen. Men det er faktisk ganske praktisk å kunne ta bilder uten å ta fire steg tilbake fra gruppa du sitter i, bare fordi du skal ta et bilde. I sølv-SLR-alderen elsket jeg min 28mm fordi den lot meg få ta bilder uten å forlate gruppa – spesielt i lek med unger.

   Vi har i mange år sett en trend mot større billedvinkel, kortere brennvidde. I gamle dager var regelen å sitte på en avstand fra skjermen 5-7 ganger billedhøyden: 6×9-cm bildene (kontaktkopier av 120-film!) i bestemors fotoalbum studerte du på 30-35 cm avstand, og da ble perspektivet rimelig riktig.

   I dag, med 60-80-tommers skjermer sitter du like gjerne på avstand halvannen gang skjermhøyden. Da blir perspektivet riktig med 1/4 så lang brennvidde. Og portrettene får tilnærmet riktige proporsjoner – de «ligner».

   Vidvinkel-forvrengingen opplever du hovedsaklig når du ser bildet på en 4-tommers mobil, på 40 cm avstand. DA ser det forvrengt ut. Ta en utskrift i A3-størrelse og betrakt den på 30 cm avstand, og det blir «riktig». Dagens unge handterer vidvinkel-forvrengingen på mobilen sin som noe selsvagt; det er bare vi gamlinger som forventer at bilder skal være «riktige» når de betraktes på avstand 5-7 ganger billedhøyden!

   Jeg skulle gjerne sett at mobilene hadde kameraer med lengre brennvidde, men tradisjonelt har det ikke vært mulig å få plass til det innenfor mobilens tykkelse. Det skjer ting – jfr. zoomen opp til 3000mm på det Nikon-kameraet omtalt på NRKbeta forrige uke: Denslags linsekonstruksjoner kommer nok med tid og stunder inn i mobilene også!

   Enn så lenge er vi henvist til å bruke de vidvinkel-kameraene vi har, og ta et ørlite utsnitt av bildet – en smal billedvinkel – og forstørre opp. Innen det lille billedfeltet har du ikke den vidvinkel-forvrengingen som gjør ansikter ukjennelige. Oppløsningen har jo blitt så god at om du forstørrer opp den delen av bilde som svarer til det du ville fått med 85mm portrett-tele blir ikke bildet altfor kornet. Og ansiktene ligner ganske mye mer enn på disse selfie-stang-bildene fotografert på en halv meters avstand eller mindre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.