nrk.no

Hør advarselen fra Kinas sosiale kreditt-system

Kategori: Samfunn

Togpassasjerer advares om at upassende oppførsel kan få konsekvenser. Foto: James O’Malley / Psythor

«Personer uten billett, som oppfører seg upassende, eller røyker på offentlig sted vil straffes og bli oppført i det sosiale kreditt-systemet», lyder en høyttalermelding på et høyhastighetstog i Kina.

Vi har lest mye om det nye systemet Kina har innført for å rangere innbyggerne etter hvor gode borgere de er. Dårlig «sosial kreditt» kan straffes med reiseforbud, tregt nett og utestengelse fra skoler og hoteller.

– Kina skaper et digitalt diktatur for å kontrollere sine nær 1,4 millliarder innbyggere. Kredittsystemet vil gi privilegier til noen, og straffe andre, skrev Australske ABC News’ Kina-korrespondent Matthew Carney i en anbefalt reportasje fra september i år.

Flere kinesiske IT-selskaper har også laget sine egne varianter av det nasjonale kreditt-systemet, hvor Alibabas «Sesame Credit» er den mest kjente.

Beskjed på hurtigtog

Frilansjournalisten James O’Malley er tidligere redaktør for den britiske delen av nettstedet Gizmodo.

Da han tok hurtigtog mellom Beijing og Shanghai han la merke til en, for ham, spesiell høyttalermelding.

Videoen har også undertekst om du ikke kan se med lyd:

I meldingen advares passasjerer om at personer uten billett, upassende oppførsel, og røyking på offentlig sted kan føre til lavere score i det sosiale kreditt-systemet.

Vidoen avsluttes med en generell oppfordring:

– For å unngå negative oppføringer i kreditt-systemet, vennligst følg relevante reguleringer og hjelp til med å holde orden på toget og stasjonen.

Flere byer og regioner i Kina har allerede tatt i bruk elementer av kreditt-systemet. Etter planen skal systemet implementeres for alle de nær 1,4 milliarder innbyggerne i landet innen 2020.

8 kommentarer

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Larsgråternårhanbæsjer)

   Hei! Vi har vært i kontakt med journalisten som tok videoen. Han har på Twitter dokumentert andre opplevelser fra Kina, og vi har ingen grunn til å tro at han skulle legge ut fabrikerte videoer i sosiale medier.

   Falske videoer er noe vi er obs på, og man kan aldri se bort fra at det kan skje. Fint å se at dere er på.

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Viggo)

   Du får spørre @Psythor på Twitter (DM er åpen), har ikke spurt ham om det selv.

   Får du svar håper jeg du legger det ved her.

 1. Ikkeoverrasket

  Vanskelig å forstå at Kina gjør noe særlig annerledes enn alle vestlige land. De bare setter det i et større system. Blir du tatt i billettkontroll nok antall ganger i Norge kan du få problemer med visum til USA. Tollvesenet har et ratingsystem som gjør at de raskere kan plukke ut kjøretøy med ugler i mosen. Osv. osv. Vi gjør akkurat det samme, bare litt mer kamuflert. Men vi elsker å bruke tiden på å kritisere andre samfunn og kulturer vi ikke har forutsetning for å forstå og glemmer helt det vi driver med selv.

  Svar på denne kommentaren

 2. Oddbjørn Pedersen

  Kina er ikke noe god referanse for vesten, der er de i ferd med å gjennomføre full digital diktatur ovenfor folket. Skremmende utvikling,privatlivets fred krenkes på det groveste. jeg håper inderlig at vesten greier å stå imot trykket fra øst. Forsvaret sikkerhetstjeneste ønsker å få tillatelse til å lese all epost som sendes mellom landene, det må bar ikke skje. Digitalt diktatur gjøres oss til lydige roboter og aliens. De som styrer kan gjøre som de vil ved å bruke trusler om utestengelse fra samfunnet dersom en ikke følger deres regler.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.