nrk.no

Vil du snakke med NRK?

Kategorier: Lyd & NRK-stoff

Du kan nå få NRK Nyheter på Google Home. Foto: Martin Gundersen CC BY 4.0

NRK har laget en «app» for smarthøyttaleren Google Home, som akkurat ble lansert i Norge på norsk, men det er ikke så enkelt å selv finne ut av alt den kan gjøre. Vi har derfor laget en introduksjon til hva du kan forvente av å snakke med oss.

Det som kan være greit å vite er at smarthøyttalerne har en digital assistent man snakker med, og en mobilapp hvor man kan endre innstillinger og større endringer.

For å høre hva vi har i vår «action», som en app heter i Google Home-universet, kan du si «OK Google, snakk med NRK». Da vil Silje Nordnes fra P3morgen første gang fortelle deg hva vi kan by på, og det er dette som forteller Google Home at du ønsker å være inne i vårt univers.

I appen har vi lagt inn NRKs radiokanaler, podkaster og en rekke ulike nyhetssendinger.

Når du er i NRKs app kan du for eksempel be om å spille en radiokanal ved å si «spill NRK P1 Trønderlag» eller «NRK P13».

Du kan også be om en av våre mange podkaster ved å si navnet til den du ønsker å høre på; Ekko, Radioresepsjonen, Elefanten og Mandag hele året er noen av mine personlige favoritter.

Dersom du ikke er «inne i» NRK-apen, kan du si:

 • OK Google, spør NRK om å spille P3
 • … spør NRK om å spille Elefanten
 • … spør NRK om å spille Dagsnytt 18

Du kan også spørre om «hjelp», da vil Silje prøve å bistå deg.

Hva er en smarthøyttaler?
Smarthøyttalerne er talestyrte høyttalere som benytter seg av kunstig intelligens til å gjenkjenne hva vi sier, finne ut av vi vil ha, og svare oss. Det er et stort sprik i hvor teknisk modne de er, men alle assistentene på markedet nå har klare begrensninger. Det er de digitale assistentene som er hjernen i høyttalerne, og de blir snart å finne i andre dingser som smarttelefoner og biler. Apples digitale assistent Siri snakker allerede norsk i deres mobiltelefoner.Smarthøyttalere brukes i hovedsak til to formål: praktiske ting som vekking, hus-styring og kjøkkentimer og til å konsumere innhold som musikk, radio, nyheter, podkast, og værmeldinger.

 

Få siste nytt

Både Google Home og Amazon Alexa gir deg mulighet til å høre våre korte nyhetsoppdateringer som oppdateres minst en gang i timen gjennom hele døgnet.

NRK Nyheter har jobbet spesielt med sine morgenoppdateringer for at du skal kunne starte dagen med et bilde av hva som har skjedd mens du sov og hvilke nyhetssaker som vil prege dagen. I tillegg kan du få nyheter fra NRK P3nyheter gjennom dagen. Og snart kommer det nyheter fra NRK Sàpmi.

Du setter opp de nyhetssendingene du vil ha i nyhetsinnstillingene på mobilen i appene som hører til henholdsvis Alexa og Google Home.

På Google Home velger du de nyhetene du ønsker under Innstillinger og Nyheter i Google Home-appen på mobilen din:

Google Home: 1. Trykk på profilikonet nederst i høyre hjørne → 2. Trykk på flere innstillinger (helt i bunn) → 3. Trykk på tjenester → 4. Nyheter → Legg til nyhetskilde → NRK Nyheter, eller annen foretrukken nyhetskilde. Her vist med iOS, men fremgangsmpten er lik for Android. Illustrasjon: Martin Gundersen

Du får nyhetene ved å si: «Ok Google, gi meg nyhetene».

Nyheter på Alexa

På Alexa, som foreløpig kun snakker engelsk, finner du «NRK News in Norwegian» som en ferdighet som kan legges til din høyttaler. Legger du til ferdigheten får du mulighet til å legge opp en eller flere av våre nyhetssendinger i din egne nyhetsstrøm, såkalt News Flash Briefing.

Endringer av rekkefølgen på nyheter gjør du i appen: Settings — > Flash Briefing — > Scroll ned til for eksempel «NRK Finnmark».

Du får nyhetene ved å si: «Alexa, give me the news» eller «Alexa, flash briefing».

Hør lokale nyheter når det passer deg

Mens kaffen trakter og brødskiva går ned på høykant kan du nå bli oppdatert på de lokale nyhetene.

NRKs distriktskontorer eksperimenterer med egne morgenoppsummeringer på etpar minutter. Vi ønsker at du som lytter kan få en rask oversikt over de viktigste lokale nyhetene, samtidig som du gjør deg klar for dagen. Og vi gir deg såklart lokale nyheter gjennom dagen.

Vi er i en tidlig fase, derfor tester vi fortsatt ut innhold og format på morgenoppsummeringen, så gi oss gjerne tilbakemelding på hva du synes.

Utenom morgenen oppdateres nyhetene hver time fra klokken 10 til 13. Vi eksperimenterer også med mulige oppdateringer utover ettermiddagen, men det så langt ikke avgjort hva som vil skje her.

For å sette opp lokalnyheter på din Google-enhet går du til nyhetsinnstillinger i Google Home-appen, se fremgangsmåten beskrevet lengre oppe for full gjennomgang.

For Alexa har vi lokale nyheter via NRKs skill som heter «NRK News in Norwegian». Etter at du har lagt til denne kan du legge til lokale nyheter som følger med.

Det gjør du i appen via: Settings –> Flash Briefing –> Scroll ned til for eksempel «NRK Finnmark».

Du får nyhetene ved å si: «Alexa, give me the news» eller «Alexa, flash briefing».

Få innhold etter humøret

Vi har valgt ut tre spillelister, fordi det er lettere å forholde seg til tre valg enn flere når du kun får presentert valgmuligheter med lyd. Vi har sett på hva som motiverer til lytting. Å slappe av, bli underholdt eller høre en god historie sier mer om opplevelsen av innholdet og hva lytteren får igjen for å sette igang noe.

Du kan for eksempel si: «Ok Google, spør NRK om å slappe av». Da vil vi hente fram programmer som Radioresepsjonen, Ulrikkes Univers, Lørdagsrådet, Tazte priv eller The Kåss Furuseths.

Sier du en «En god historie», da spiller vi en god radiodokumentar fra Radiodok eller P3 Dokumentar, Purk eller skurk eller BBC-samarbeidet Death in Ice Valley for deg.

Sier du «Litt smartere», får du innhold fra Ekko, Kjente bøker på 4 minutter, Sånn er du eller Abels tårn.

Dette er innhold vi jevnlig oppdaterer, og vi håper du finner din nye favoritt her.

Ennå tidlig

Vi er bare i startgropa med å ta i bruk de unike mulighetene som ligger i en smarthøyttaler: mulighet for dialog, for et mer personlig innhold, mulighet for å kunne interagere med, hoppe i eller berike innhold og tjenester. Samtidig er det flere utløste utfordringer som holder tilbake smarthøyttalere.

For en grundigere gjennomgang har jeg skrevet om hva vi i NRK tenker om den balansegangen, men under følger noe av det viktigste å ha i bakhodet når vi snakker om smarte høyttalere.

Flere mediehus i og utenfor Norge, inkludert oss i NRK, eksperimenterer med stemmestyrte tjenester, og vi er spente på hvordan de vil mottas av dere.

Tas smarthøyttalere veldig godt imot av publikum vil det bety at NRK, og sikkert andre aktører, bruker mer ressurser på å lage mer stemmestyrt innhold og tjenester.

Mange vil nok bli skuffet av hvor «enkle» de digitale assistentene er, og at de er enda noen hakk sløvere på norsk enn engelsk. Det er noe Eirik i NRKbeta har påpekt i en kommentar tidligere denne måneden. Der spør han blant annet om de gjør nok nytte for seg.

Parallelt med NRKs arbeid med smarthøyttalere, foregår det også mye innen personalisering og innlogging på tvers av våre ulike apper. Det, sett i sammenheng med at Amazon og Google forbedrer sine assistenter, vil gjøre at lytteropplevelsen sannsynligvis bli mye bedre med tiden.

Vi er ennå helt i starten av arbeidet med å utvikle apper for smarthøyttalere, men det er utrolig kult å vise dem fram. Jeg ser fram til å lese hva dere synes i kommentarfeltet.

Saken er oppdatert med mer informasjon om P3nyheter og samiske nyheter.

45 kommentarer

 1. Kulte muligheter med smart-høyttalere. Er integrasjon av iOS appen mot Apple Smartløsninger noe dere arbeider med? Tenker for eksempel på mulighet for å starte en radiokanal fra «Snarvei» appen.

  Svar på denne kommentaren

  • Jørgen (svar til Jørgen)

   To Jørgen, én tanke; dette ønsker jeg meg også. Da kan jeg sette opp en shortcut for NRK Radio på iPhone, som spiller radiokanalen jeg vil høre og sender den via AirPlay til Apple HomePod.

   «Hei Siri, spill NRK P3 på stua.»

   Forhåpentligvis gjør Apple det snart enkelt for NRK og andre å publisere sine radiokanaler for direkte avspilling på lik linje med et (tynt) utvalg engelske og amerikanske kanaler…

  • Problemet er vel at Apple ikke har lansert HomePod i Norge ennå, den er jo offisielt ikke i salg her i landet.

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Jørgen)

   Ja, det kommer vi til å støtte i den versjonen som kommer etter den som rulles ut neste uke.
   I første omgang vil vi støtte oppstart av direktekanaler, så tar vi det derfra.

 2. Har prøvd norsk tale på google home og gor meg er det litt tidlig å skifte fra engelsk da den ikke forstår alt jeg sier. I tillegg synes jeg mange av kommandoene bærer preg av å være oversatt gjennom google translate. Når det er sagt så lurer jeg på om man kan benytte seg av NRK sin action fra andre språk? F.eks «Ok, google. Talk to NRK»? (regner da selvfølgelig med at ikke NRK «appen» snakker engelsk men at man kan påkalle den fra andre språk)

  Svar på denne kommentaren

  • Brendan Johan Lee (svar til Erlend Aas)

   Du kan aktivere både norsk og engelsk samtidig så skjønner den deg på begge språk og svarer deg på det språket du selv brukte.

 3. Frode Fredriksen

  Smarttelefoner, smarthøyttalere og snart også smartbiler…

  Skjønner ikke at folk i disse opplysningstider kan gå på slike kjempesmeller som det egentlig er når teknologien i dag har sterkt begrenset levetid og dermed er et enormt forurensingsproblem…

  Det er ikke særlig smart med tanke på at når det neste store børskrakket kommer så er det kanskje dine egne barn eller barnebarn som sitter der over dampende syrebad for å gjenvinne noen mikrogram gull…

  Børskrakket er nemlig uunngåelig i en «markedsorientert» økonomi.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hei, har skrevet til dere før vedrørende Alexa og NRK News in Norwegian men har intet hørt.
  Amazon – Alexa har forskjellige markeder – eksempel USA, UK og Tyskland.
  Min erfaring er at dere har kun lagt denne ut på USA området. Fint om dere også kan få den lagt ut i andre områder. Grunnen er at det ofte er slik at noen «skills» for bruk i Europa ikke er tilgjengelig i USA området.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har brukt BBC sin og en til to andre for fotballnyheter. Trodde umiddelbart at det var hensikten her og, så la til NRK og NRK Rogaland men det ble litt i lengste laget.

   For å svare på spørsmålet ditt så bruker jeg det typisk om morgen og når jeg kommer hjem.

 5. Yngvar Johnsen

  Kult!

  Når jeg ber om å få avspilt enten kanaler direkte eller podcasts, er det en måte å få de til å spille av på en annen enhet en selve Google Homen? For eksempel «Hei Google, spør NRK om å spille P2 på Chromecast».
  Jeg har prøvd det, men får den bare til å spille av direkte på Google Home-høyttaleren.

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Yngvar Johnsen)

   Hei Yngvar,

   Jeg er litt usikker, tror Actions on Google (som vår app er) kun spilles av på smarthøyttalerne enn så lenge. Skal undersøke nærmere.

 6. Betyr dette at vi kan avvikle linjærradio fullstendig? Jeg har ikke hørt på radio siden FM forsvant men om radio i praksis blir en podcast kan det hende jeg kommer til å høre på noe. App og streaming er det enste jeg bruker om jeg skal ha tilgang til lyd. Også i bilen.

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Jo Øiongen)

   Hei Jo,

   Spennende spørsmål! Det vi ser fra de markedene smarthøyttalere har vært en stund, er at de brukes ganske mye til å lytte til lineærradio.

   Men det kan hende at dette blir en plattform hvor det blir like lett å lytte til podkast som til direkteradio – og det tror jeg kan komme begge sjangre til gode.

   Dersom du liker å strømme podkast og savner lineærradioen pittelitt, så anbefaler jeg også appen NRK Radio, den er god på begge deler.

 7. Først litt ros til Nrk som er frempå og den klart beste medieaktøren i Norge når det kommer til å tilby radio og tv på nett.

  Jeg har brukt Google Home på engelsk i over ett år og har i tillegg brukt den på norsk et par ukers tid (det lot seg gjøre å legge til norsk for noen uker siden…). Det blir en del tull når Home skal forstå to språk; eks den tror STOP SONOS er norsk og svarer at den ikke skjønner (kommandoen virker kun på engelsk…), mens sier man PAUSE SONOS på engelsk blir det tydelig nok for Home.

  Ift Nrk sin action blir det mye prating fra Nrk. På samme måte som Philips Hue unødvendig forteller at x lys er skrudd av (i det rommet man selv, lysene, og Home er i), trenger ikke Nrk å si noe når man ber den slutte å spille en podcast. Jeg skjønner at det fungerer om det blir stille…

  Jeg opplever ellers litt tull ift at Home befinner seg i Nrk sin action eller om den er klar til å ta imot nye beskjeder utenfor Nrk.

  Ellers håper jeg at Nrk TV snart blir mulig å styre på samme måte som Netflix.

  Stå på Nrk!

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Knut G.)

   Hei Knut,

   Takk, så hyggelig at du liker våre nettjenester! Og takk for innspill på hvordan du opplever å bruke vår action, det er nyttig for oss!

   Å formidle om man er innafor eller uttafor NRK-universet på Google Home er noe vi også klør oss litt i hodet over, her må vi fortsette å prøve oss fram.

 8. Hei! Har forsøkt å rapportere før at NRK News in Norwegian på Amazon Echo (U.S.) har mye høyere volum enn de andre nyhetsbulletinene, så når vi har hørt BBC News og NRK starter opp så må vi nærmest rope til Alexa om å skru ned lyden (om den var på nivå 6 så må vi ned til nivå 4 under NRK-bulletinen). Det er temmelig irriterende å måtte gjøre dette hver dag… Kan dere være så snille å fikse dette?

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Kjetil)

   Hei Kjetil,

   Ja, vi er klar over ujevne lydnivåer og undersøker hvordan vi kan få det mer konsistent.

 9. Eirik Stokstad Brødholt

  Hvis jeg kobler Google Home til NRK og ber om en podcast, svarer den ofte/iblant «jeg fant ikke akkurat det du sa, men jeg fant [akkurat det jeg spurte om]. Vil du høre det?». Testet på telefonen også for å se hva den registerte, og den oppfatter ordene helt riktig. Det gjelder f.eks. Verdens Rikeste Land og Andregenerasjonen, mens Krig og Fred gikk på første forsøk.

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Odd-Rikard Bredal)

   Sånn som «actionene» fungerer nå, så har du ikke til gang til «lydkontroller» ( styre volum etc) når du er inne i en action. Vi håper det kommer støtte for dette etterhvert, for vi ser jo at det er klønete.

 10. Thomas Svendsen

  Jeg har koblet Google Home mini til Chromecast, men når jeg kobler opp NRK-appen så faller lyden tilbake til Google Home mini. Hvordan får jeg lyd fra NRK-appen over på Chromecast?

  Svar på denne kommentaren

 11. Ønsker muligheten til å sette en alarm på Google Home som spiller en nrk kanal. Da kan jeg kaste dabradioen som ikke skurrer men er helt tyst når det er dårlige signal. Dårlig valg for en klokkeradio. Man våknet i alle fall av en skurrende fm radio! 😁

  Svar på denne kommentaren

 12. Hei,

  Takk til dere og de fantastiske tjenestene og brukeropplevelsene dere skaper. Vi setter veldig pris på det i vår familie og ser at NRK står seg godt i kampen mot Netflix og HBO hos oss. Men både barna og jeg savner veldig en integrasjon med Google som gjør at vi kan linke kontoen på Google Home med NRK og på den måten spille av innhold på chromecast basert på stemmekommando. Barna klarer allerede det i dag med Nexo knights fra Netflix og Paw Patrol fra Viaplay, men maser stadig på serier fra NRK super uten at Google Home skjønner normal det!

  Svar på denne kommentaren

 13. Sture Thorgaard

  Har anskaffet Google home. Installert NRK appen etter bruksanvisningen, Google sier den må ha mere opplysninger når jeg bruker de setningene som står i bruksanv. Hva gjør jeg feil?

  Svar på denne kommentaren

 14. Tor Martin Aspholm

  Hei,

  Takk for et fint tillegg til Google Home. :-)Kan dere lage slik at hvis jeg f. eks sier: «OK Google, sett alarm kl. 06:30 med NRK P3» Så settes en alarm hvor jeg våkner opp med P3?

  mvh
  Tor Martin

  Svar på denne kommentaren

 15. Syns «Snakk med NRK» appen på Google Home stort sett fungerer godt. Men jeg savner at ikke den forstår alminnelige kommandoer som f.eks «Volum opp» eller «Pause» . Da skal man gå ut av appen, si kommandoen og så gå inn i appen igjen. Og så forstår jeg ikke hvorfor den bare forstår å streame en kanal live eller spille en podcast. Den burde være i stand til å spille av en episode av et program i arkivet som ikke ligger som podcast. «Popquiz» er et godt eksempel.

  Svar på denne kommentaren

 16. Får dette ikke til å fungere. Uansett hva jeg prøver, om det er «Snakk med…» eller «Hør på…» så svarer den med at den trenger mer informasjon og at jeg kan gi det i Google Home-appen. Noen forslag?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.