nrk.no

Instagram-sjefene slutter. Hva nå?

Kategorier: Apps,Det sosiale nettet & Forbruker

Instagrams grunnlegger Kevin Systrom (t.v.) og Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg (t.h.) Foto: Facebook

Analyse: Kevin og Mike skapte Instagram-suksessen, men etter åtte år er det slutt. Hva skjer med appen nå?

Kommer Instagram til å bli kjedeligere? Vil appen bli mer lik Facebook eller bare bombardert med reklame?

Denne uka kunngjorde Instagrams daglige leder Kevin Systrom og teknologi-sjef Mike Krieger at de gir seg i selskapet. De har tilsynelatende fått nok av innblanding fra Facebook.

Selv om Instagram ble kjøpt opp av Facebook i 2012 har selskapet blitt drevet relativt selvstendig av grunnleggerne Systrom og Krieger. Instagram har hele tiden hatt egne kontorer og ansatte, selv om de er heleid av Facebook.

mike krieger photo
Kevin Systrom (t.h.) og Mike Krieger (t.v.) i Instagrams lokaler i 2011 Foto: Scott Beale/Laughing Squid

Ifølge Avery Hartmans i Business Insider har Facebook-sjef Mark Zuckerberg og Systrom vært svært uenige om den videre strategien for Instagram, og det er dette som skal ha ført til at Instagrams grunnleggere nå har sagt opp jobbene sine.

De fleste analysene som har kommet denne uka konkluderer med at årsaken til sjefs-exiten er Facebooks ønske om å tjene mer penger på Instagram.

I sosiale medier-sammenheng betyr dette som oftest at vi som bruker tjenestene får servert mer reklame.

Facebook vil tjene mer penger

Selv om Instagram er eid av Facebook, har de altså i mange år vært relativt isolert fra resten av selskapet. De har blant annet hatt egne lokaler og egne sjefer.

Når grunnleggerne gir seg i selskapet, er det et sannsynlig tegn på at Instagram kommer til å bli litt kjedeligere for oss brukere. Systrom og Krieger skal nemlig ut av selskapet for å «utforske nysgjerrigheten og kreativiteten igjen», ifølge mandagens svært kortfattede pressemelding.

Samtidig kunngjorde Facebook at de vil øke andelen reklame i appene de eier. Både Facebook og Messengers «stories» vil få reklame, noe Instagram allerede har hatt i et års tid.

instagram app photo

Instagram er den nye motoren i Facebooks maskineri

Selv om Facebook har hatt et tungt år i kjølvannet av blant annet Cambridge Analytica-saken og det amerikanske presidentvalget, har Instagram vært skjermet for det meste av denne negative oppmerksomheten.

– Snarere har Instagram konsekvent vært en kilde til oppløftende nyheter for Facebook, skriver journalist Kurt Wagner i Recode.

Teknologijournalisten Kara Swisher jobber samme sted, og sier i sin ferske podcast Pivot at Mark Zuckerberg på grunn av Facebooks mange utfordringer har søkt større kontroll over Instagram, da appen har tatt over rollen som «motor» i Facebooks maskineri fra Facebooks hoved-app.

– Jeg tror Kevin og Mike ble presset hardt av en mengde forandringer internt i Facebook, som de må ha følt at ødela produktet deres, sier Swisher, før hun fortsetter:

– Jeg tror ikke dette var en situasjon hvor de tenkte «nei, nå stikker vi». Fra mitt perspektiv ser det ut som om de ikke ville forlate selskapet, men ble tvunget til det.

Hun mener pressemeldingen hvor Systrom skriver at han og Krieger skal «utforske nysgjerrigheten og kreativiteten vår igjen», kan leses som at de ikke fikk muligheten til å gjøre dette hos Facebook.

Swisher mener det springende punktet har vært mengden reklame som skal vises på Instagram. Her har Facebook ønsket mer.

Akkurat dette har også vært kilden til den åpne konflikten med WhatsApp-grunnlegger Brian Acton, som først solgte appen sin til Facebook, men senere sluttet etter press om blant annet å øke andelen målrettet reklame i appen.

kara swisher nrkbeta photo
Kara Swisher under SXSW Foto: Ståle Grut nrkbeta

Dette ligger i kortene

Når Zuckerberg og hans lojale ansatte nå har full kontroll ved roret er det ikke usannsynlig at Instagram med tiden vil bli likere Facebook.

Måten funksjoner som stories har dukket opp i alle Facebook-eide apper er sannsynligvis bare starten på det som kan bli en tettere tilknytning mellom de ulike appene. Kanskje vil vi se flere endringer, eksempelvis ved at man får varsler fra Instagram i Facebook-appen og motsatt.

Vi vil sannsynligvis se flere ulike måter å øke bruker-aktiviteten på, likt som Facebook aktivt promoterer eksempelvis bursdagshilsninger.

Skillet som forsvant

At man fjernet tydelige skiller mellom Instagram og Facebook mener Swisher var noe som sannsynligvis irriterte Systrom og Krieger. Hun forteller:

En kilde til vekst for både Facebook og Instagram var at noen delte bilder fram og tilbake mellom de ulike plattformene. Når du delte noe fra Instagram på Facebook pleide det å stå «dette innlegget kommer fra Instagram» sammen med en lenke til det opprinnelige bildet, noe som ga masse klikk tilbake til Instagram. Men det var på Instagram du opprinnelig skapte bildet.

Men så fjernet Facebook den funksjonen, og det så ut som du brukte Facebook. Det synes jeg var veldig villedende, noe jeg tror Systrom og Krieger også synes. De er mer på lag med forbrukerne enn de er med markedsførerne, slik jeg kjenner dem.

Kara Swisher i podcasten Pivot | Recode

Kanskje er tiden for Instagram slik vi kjenner tjenesten forbi, og appen vil begynne å ligne mer på Facebook.

Det som kan regnes som sikkert etter sjefs-exiten, er nok at vi forbrukere må belage oss på å se mer reklame hos Instagram framover.

Hva bryr du deg mest om? At det kan komme flere annonser på Instagram eller at appen kan bli mer lik Facebooks hoved-app?

5 kommentarer

  • Joakim Mortensen (svar til Lexidh Solstad)

   Bruker man nettlesertillegg som AdBlock og uBlock Origin, slipper man å være plaget av all denne reklamen. Risikoen for at datamaskinen blir infisert av malware blir dermed også redusert som en bonus. Joda, disse nettstedene blir finansiert hovedsakelig av reklame – men så langt ser ikke andelen brukere som velger bort reklamen ut til å være noen trussel for deres økonomi.

  • Ja, det har vært det lenge på IG. Jeg har ikke FB lengre, men på IG startet de med reklame hver 8-9 innlegg, så en stund med 7, 6, og nå for hvert 5, noen ganger hver 4. Det nærmer seg alvorlig min grense for å være på IG nå. Teller på knappene. Det er allerede ALT for mye der.

 1. malvin øvrelid

  Helt enig, vanvittig mye reklame på sosiale medier nå.
  Har i tur og orden «måttet» slette Facebook, messenger og nå slettet jeg Instagram. Alt p.g.a reklamemengden. Det svir litt til å begynne med, men jeg har fått frigjort mye tid til annet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.