nrk.no

Det er på tide med robotvennlig interiør

Kategorier: Forbruker & Kommentar

Tilpassing for at roboten ikke skal sette seg fast. Foto: Eirik Solheim / NRK

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Med noen enkle triks og ca 5000 kroner kan du gjøre stuen støvfri 365 dager i året – uten å løfte en finger. For så billig har en god robotstøvsuger blitt.

Av alle nye dingsene jeg har i huset er robotstøvsugeren den absolutt mest populære og nyttige. Den er så flittig og tålmodig at vi nesten får litt medlidenhet med den der den går og renser hvert hjørne av leiligheten hver dag.

Vi er vant til dingser som hjelper med husarbeid og det ville blitt store protester i heimen om noen foreslo at vi skulle kvitte oss med oppvaskmaskinen. Den er jo forsåvidt en robot den også. Men den står i ro på samme sted.

Støvsugeren beveger seg. Og det skaper også noen utfordringer. Men de har vi nå løst.

Hyggelig melding fra hardtarbeidende robot. Foto: Eirik Solheim / NRK

Det er først i løpet av de siste par årene at sensorene og datamaskinen ombord i robotstøvsugerne har blitt bra nok til at de gjør jobben skikkelig. De har blitt mye flinkere til å unngå hindringer og unngå å sette seg fast. Jeg koser meg hver gang jeg sitter på jobb og får den hyggelige meldingen fra vår venn: «Cleaning finished. Going back to the dock.»

Her må noe gjøres. Robotvennlig interiørdesign to the rescue. Foto: skjermbilde fra robot-app.

Kom og hjelp meg!

Men av og til skuffer den. Da får jeg høflige nødanrop der hjemmefra. «Vacuum might be blocked or stuck. Remove surrounding obstacles.»

Støvsugeren liker ikke stolene våre Foto: Eirik Solheim / NRK

Etter hvert har jeg identifisert stedene der den kjører seg fast og for eksempel begynt å flytte de vanskelige stolene den har trøbbel med ut av rommet eller bare sørget for å huske å sette opp sperrer der den ikke bør gå. Men det er jo langt fra optimalt. Poenget er jo at jeg skal slippe å gjøre masse jobb før jeg kan kjøre den og at den kommer til så mange steder som mulig.

Tilpasningene begynner

Da er det jo bare en ting å gjøre: nemlig få justert leiligheten slik at den blir så robotvennlig som mulig. Jeg kjenner igjen dette. Da poden begynte å krype og etter hvert reise seg opp. Det førte til en full runde med tilpassing. Barnesikring av skuffer og skap, sikring av stikkontakter og flytting av farlige gjenstander.

En liten spesiallaget dings for å stoppe støvsugeren. Foto: Eirik Solheim / NRK

Men nå er det roboten som får sitt. Stolene i stuen for eksempel. De har noen rør mellom stolbena som lager trøbbel. Støvsugeren klarer å klatre opp på dem fordi den er bygget for å fikse dørstokker. Men disse rørene er ikke en dørstokk og det hele ender med at støvsugeren blir stående og vippe. Så får jeg den irriterende jeg-har-satt-meg-fast-meldingen.

Problem løst. Støvsugeren går rundt. Foto: Eirik Solheim / NRK

Jeg finner ut at om jeg setter på en sperre på midten av rørene så vil støvsugeren velge å gå rundt. Noen minutter med 3D-design og et par utskrifter fra 3D-printeren senere og vips så setter ikke støvsugeren seg fast i stolene lenger.

Jeg har publisert 3D-modellen og den kan tilpasses forskjellige rør.

Jeg har også lagt merke til at det er en kommode i stuen som støvsugeren ikke kommer under. Det er jo ikke bra. Da samler det seg jo støv der. Fire klosser med riktig høyde og vips kommer den under.

Støvsugeren må komme seg under. Foto: Eirik Solheim / NRK

Og slik fortsetter det. Klesstativet får seg noen forhøyede klosser å stå på. Den andre hyllen som var for lav får justert opp de justerbare bena til maks slik at det går an å komme under.

Nye knotter på klesstativet slik at støvsugeren ikke setter seg fast. Foto: Eirik Solheim / NRK

Hva så med min neste bolig?

Det slår meg at om vi skulle flyttet til ny leilighet nå ville mange interiørvalg bli tatt basert på at robotstøvsugeren må klare å komme til. Det kan kanskje høres sært ut, men vi er allerede såpass gale at vi ikke liker kjøkkenredskaper som ikke tåler oppvaskmaskin. Å drive med litt tilpassing til støvsugeren er vel omtrent det samme.

Der dagens interiørarkitekter lærer om design for seniorer, funksjonshemmede og småbarn bør de kanskje også innføre noen vekttall i interiørdesign for roboter? Det blir nok en kombinasjon. Robotene blir bedre og klarer mer, men med tilpassing av interiøret i tillegg vil vi kunne få bedre hjelp av maskiner som ikke trenger å være så avanserte.

57 kommentarer

 1. Er vi blitt så late? Robot gressklipper og nu robot støvsugere. Skal vi bare sitte og late oss? Ingen som vet at det er lett å hacke seg inn på disse? Det blir alt for mye dingser i huset som ikke er trygt. Jeg kan uten problemer komme meg inn på disse dingsene og leke meg.
  Så nei takk til slikt her

  Svar på denne kommentaren

  • Et enkelt svar: JA! De fleste av oss har vel blitt skikkelige latinger, beklager at det må skrives slik. Ikke rart at det er så mange rundt oss som blir «store»….

  • Har hatt robotstøvsuger i 5 år jeg og den gjør det bedre rent en med vanlig støvsuger er fornøyd med den, men har måtte bytte batterier 1 gang kr 350 hos batteri spesialisten! Så batteriene holder ganske lenge. Men man må huske å støvsuge med vanlig støvsuger eller vaske oppe på lister osv der kommer den ikke til 🙂

  • Ja jeg er kjempelat. Hvorfor skal jeg støvsuge når en robot kan gjøre jobben?

   Uansett, det siste jeg er redd for at noen skal hacke hjemme er støvsugeren, det er best med en slik uten wifi for de som har det laster opp data til produsenten.

  • Vetle Volden-Freberg (svar til Jon s)

   Man trenger da vel ikke være lat selv om man ikke verdsetter tiden man bruker på å støvsuge? Det er da vel flust av andre aktiviteter man kan fryde seg med som er både godt for kropp og sjel og langt i fra like kjedelig som å støvsuge?

  • Andreas (svar til Jon s)

   Da regner jeg med at du også maler huset selv, fikser bilen selv, klipper håret hjemme og aldri betaler noen for å gjøre noe som helst. Vasker opp for hånd og vasker klær i nærmeste bekk gjør du vel også? Handler vel bare om å robotisere bort de oppgavene man ikke liker, sånn at man kan bruke mer ting på de oppgavene man liker. Vi har både robotklipper og -støvsuger, og tiden vi sparer på det bruker vi eksempelvis på å sykle til/fra jobb i stedet for å kjøre. Handler ikke om latskap, men om å gjøre det man trives med på den tilmålte tiden man har.

  • Jeg har samme, kjøpte den på lightinabox. tror det hele landet på ca 3000.

   google: original xiaomi mi robot vakuum 1ste generasjon lds støtfanger slam 1800pa suge 5200mah batteri

  • Torstein Kivle Pettersen (svar til Gaute)

   Kjøp den på Gearbeast. Genial støvsugeren. Beste kjøp jeg noen gang har gjort. Den koster ikke mye heller.

  • Disse koster nå samme i norske nettbutikker som kinesiske. 5års reklamasjonsfrist kan fort være gull verdt vs 2års garanti i Kina

  • Kenneth Hov (svar til Gaute)

   Ser også at xiaomi modellen med vaskemopp finnes på netonnet.no til ca 4200,- Det er billigere enn den selges på gearbest.com.

  • Det tenkte jeg også før jeg kjøpte meg en slik for 6 år siden. Faktum er det at støv virvles opp når du beveger deg, og i veldig stor grad hjelper faktisk det å ha støvsuger som støvsuger to-tre ganger i uken på gulvet merkbart på støvet andre steder. Teorien min er at det er fordi ellers ville støvet blitt virvlet opp ved at man går på gulvet, helt til det legger seg steder man aldri tråkker.

 2. Her er det lett å glemme at en robotstøvsuger trenger tømming og renhold. Børster og div skal rengjøres for at den skal fungere optimalt. Jobben med det blir omtrent det samme som å støvsuge selv. Hår og annen drit vikler seg lett rundt børstene. Men det er jo kult med sånne greier da

  Svar på denne kommentaren

  • Ja den må tømmes og sporadisk rengjøres, men det er ikke like mye jobb som å støvsuge 100kvm hver dag. Robotstøvsugeren støvsuger dessuten mye bedre enn vi noen gang klarer å gjøre, da den tar hver kvadrat cm i området den støvsuger. Ble sjokkert over hvor mye støv det var i den første gangen vi kjørte den, som var dagen etter en storrengjøring. Hadde trodd at robotstøvsugeren skulle bli et avansert feiebrett, men den har tatt over 99% av støvsugingen. Det blir dessuten mindre støv i hyller osv når gulvet er så og si støvfritt. Xiaomi støvsuger som artikkelen viser er helt klart den beste. Mye bedre enn irobot sin 960 modell som kostet 4-5000 mer, som jeg testet før denne.

 3. Finnes det noen som er optimalisert for oss med dyr? Særs mye hår til tider (særlig etter at to lodotter har lekesloss), og greit om de ikke kjører dulter borti vannskåler, for ikke å glemme at de kan unngå eventuelle hårballer som har blitt hosta opp. Har hørt særs fæle historier fra folk som har hatt hund med uhell på gulvet, som roboten har kosa seg med å dra utover absolutt hele leiligheten…

  Svar på denne kommentaren

  • God vandrehistorie den med hundebæsj og robotstøvsuger 🙂 Skjer det noen gang at du kommer hjem og det er hundebæsj på gulvet? Uansett så er det bare å kjøre den mens du er hjemme, eller når du går tur med hunden. Har ikke testet dyrehår i huset, men regner med at det bare medfører litt mer rengjøring av kosten. Støvsugeren er såpass billig at det er verdt å prøve, særlig siden dere med hund får dratt inn masse sand og slikt inn.

  • Magnus Guntvedt Brevik (svar til Lexidh Solstad)

   Vi har finsk lapohund som røyter masse ull og lange dekkhår et par ganger i året. Vi har den samme støvsugeren som i artikkelen ( evt nyere modell, Xiaomi roborock min S50, og den tar alt dette veldig lett. Livet er helt forandret!. Vannskåla vår står oppå et liten forhøyning, så det er ikke noe problem. Evt er det greit å bare rydde vekk litt ting fra gulvet

  • Neato Botavac D7. Koster litt mer, men helt rå på hundehår. D7`en er halvmåneformet og med sidebørste, kommer derfor godt inn i kroker. Går hver dag hjemme hos oss og vi er meget godt fornøyd.

  • Michael Katz (svar til Lexidh Solstad)

   Det finnes også en type kjæledyr som heter katter. De er veldig vanlige. Disse går man normalt ikke tur med. I blant hoster katter opp hårballer, som man helst ikke bør bruke støvsugeren på.

 4. Ja, folk er blitt late og «store»…………..
  Det er vel mye pga at hus og hagearbeid er «utrendy», man ksla jo helst vise seg fram på Treningssenter med siste mote i klær……….Dagliglivets bevegelser er også trim.Det viktigste er å ikke sitte stille. Nå er det mobil og roboter, før gikk folk, jobba fysisk og var slanke…………..
  Ikke lenge før fdmeepedemien slår til for fullt.

  Svar på denne kommentaren

 5. Vi hadde robotstøvsuger for en del år siden, men de små hjulene ble innsurret i hår som det var en møkkajobb å fjerne. Har dette problemet blitt bedre de siste årene? Er det på tide for oss å prøve robotstøvsuger igjen?

  Svar på denne kommentaren

 6. Pusset opp i fjor, gjorde da alt robotvenlig med en delvis skjult ladeplass. Har også kjøpt møbler mtp dette. Noe av det aller beste med å ha robotarm suger er du tvinges til å ha det ryddig.
  Har samme støvsuger, det finnes hacks for disse som gjør at den husker layouten og du kan sette opp dine egne soner. Da kan man be den støvsuge under spisebordet og på kjøkkenet via din digitale assistent (stemmestyring) etter middagen, få den til å sjekke kalenderen og støvsuge rundt godstolen etter hver gang favottlaget har spilt kamp. Eller til å ta sin daglige runde i hele leiligheten (uten å kjøre inn på lekerommet hvor det alltid ligger noe på gulvet) for så å lade batteriet og etter det kjøre til søppelbøtta og vente på å bli tømt før den kjører «hjem» og parkerer. Så glemmer man ikke å tømme den. Etc etc.

  Svar på denne kommentaren

 7. Vår Mirobot bor under sofaen. Vi kjører den manuelt mens vi er hjemme da vi ofte har kabler og div. liggende, som ikke er helt optimalt.

  Men vi starter den via Alexa – «Alexa, start Alfred». Så kommer den durende ut fra under sofaen.

  Hatt den halvannet år eller så. Veldig fornøyd.

  Svar på denne kommentaren

 8. Tja, noen er kanskje late, men noen har såpass mye å gjøre med jobb, barn, husdyr (som røyter) og fritidsaktiviteter at det er greit å sette bort litt husarbeid til en robot. Denne er på ønskelista mi, i alle fall!

  Svar på denne kommentaren

 9. Ute som er inne

  Hva slags dårlig overskirft er dette nå??? En støvfri stue får en ikke kun med en støvsuger. Har ikke sett en robot som klater opp hyllene vi har i stue!!! Dessuten, å forlikne en støvsuger med en oppvaskmaskin eller vaskemaskin er jo helt gal. En stue kan en suge med vanlig støvsugeren i ca. 5 minuter. Men det klarer en ikke med oppvask fra en hel maskin. Det er jo helt ok, og kvitte seg med husarbeid når det lønner seg. Men, dere må være så snill å tenke litt om hvor mange tid det trengs å gjøre forskjellige arbeid selv og, spesiellt angående en støvsugerrobot, hva slags informasjoner kan et fremmed ond menneske få av denne robot. Har dere tenkt om, at en støvsugerrobot kan kun arbeide når den har et kameraet som den kan se hvor den skal kjøre? Akkuat det er en sikkerhetshull for hakkere. Noen ond menneske kan finne ut, om noen er i huset eller ikke. Hvem vil ha noe slikt????? Desverre er folk i mellomtiden så lat at de selv er for late for å tenke om de problemer som en slik robot kan bringe med seg. Desverre er ikke kun ungdom slik, nei, også mennesker som man skulle kunne tenke om, at de er reflektert og erfaren. Nei, det fins i mellomtiden masse hjerneampoterte folk som ikke klarer å tenke like som de har lært det for flere år siden.

  Masse hilser fra Tyskland

  Svar på denne kommentaren

 10. «Triksene» som gir deg støvfri stue 365 dager i året? Eller «egoismen» som gir deg støvfri stue 365 dager i året?

  For roboten skal vel forutsetningsvis støvsuge 365 dager i året? Og 8 timer per dag eller noe slikt i en 70 kvm leilighet?

  En støvfri leilighet på slike premisser oppleves for min del som egoisme, i alle fall når man som jeg bor i en moderne boligblokk med det jeg kan anta er gjennomsnittlig norsk lydisolasjon.

  For noe som vel ikke omhandles i artikkelen, er det fundamentale faktum at ditt gulv i en boligblokk samtidig er naboens tak. I ditt gulv vil du ikke høre ting som «bråk», men i leiligheten under kan jeg forsikre om at lyder forsterkes. Der man med tradisjonell støvsuger kanskje støvsuget leiligheten på 20 minutter et par ganger i uka (noe som også var «støy» i taket for naboen under), så kjører man nå 8-timers seanser med mellomlading sju dager i uka 52 uker i året. En langvarig lidelse for naboen, altså.

  For støyen er svært ubehagelig: Det er ikke en konstant during, men som om det i leiligheten over med ujevne, men frekvente mellomrom blir kastet sprettende baller i gulvet samt at det av og til «klaskes» i vei med noen kostende monstre og det av og til uler høylytt på spesifikke plasser i taket. Man skvetter til og kan ikke konsentrere seg. Time etter time etter time og dag etter dag etter dag …

  Selv om du kjører støvsugingen i din arbeidstid (eller når du selv er fraværende), så husk at det ikke er sikkert at naboen har samme arbeidstid som deg. Kanskje trenger han å få sove etter nattevakt akkurat da.

  Robotstøvsugere er nok her for å bli. Men det er for meg drøyt teknoegoistisk å kjøre programmet sju dager i uka der man før klarte seg bra med en eller to vanlige (og korte) støvsugersesjoner i uka — så lenge teknologien produserer støy for naboen.

  Enn så lenge i alle fall. Kanskje kan nettopp «robotvennlig interiør» være en løsning for å redusere eller fjerne støyeksport til naboer under?

  Svar på denne kommentaren

 11. Vi flyttet inn i nytt hus for akkurat et år siden. Å vi designet huset rundt robot støvsuger. Vi har ingen lister på gulv eller dørterskel, slik at den kan gå inn på alle rom. Inkludert badet, og vaskerom. Det fungere helt supert. Vi valgte også vekk tepper slik at roboten ikke skal ha noen hindrer. Alle møbler er høye slik at roboten kan gå under.

  Svar på denne kommentaren

 12. Kjøpte meg en robotstøvsuger for drøyt en måned siden og må si jeg er helt frelst til tross for å være en skeptiker. Kommer hjem fra jobb til et støvfritt hjem hver eneste dag. Er nok den beste investeringen jeg har gjort på en stund. Betalte 4600,- for min Xiaomi s50 hos cleanroom.no, men ser at man nå får den samme til rundt 4300,- på samme nettstedet. Anbefales på det sterkeste til alle som er lei av å støvsuge!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Tom)

   De fleste alarmer har en egen innstilling som man bruker om man har hund eller katt. Det samme kan brukes for robotstøvsuger slik at den ikke utløser alarmen.

 13. Hans Petter Fosseng

  Har nylig anskaffet samme støvsuger som omtalt i artikkelen, og er i det store og hele godt fornøyd med den. Men, jeg er overrasket over hvor lite «intelligent» den faktisk er. I verdens rikeste land i 2018 burde det jo vært enkelt å lære opp støvsugeren til å huske layouten i ulike rom og ulike etasjer, men den glemmer dessverre alt den har lært om et område av huset når jeg f.eks. flytter den fra 1. til 2. etasje. Burde jo være en smal sak å få den til å huske layouten i ulike deler av huset eller leiligheten, men det er tydeligvis ikke noe som går an (ennå?). Derfor starter jeg den stort sett manuelt, i stedet for at den kunne tatt ulike soner av huset på forhåndsinnstilte tidspunkter.

  Svar på denne kommentaren

 14. Huset mitt trenger en hjerne, og nå tror jeg kanskje jeg har funnet den

  […] eksempel kan du koble til en robotstøvsuger som holder gulvet støvfritt 365 dager i året (og jobber når du er på jobb), smarthøyttalere, eller […]

  Svar på denne kommentaren

 15. Hei,

  Jeg tenkte å bestille noen slike plastvegger som du har designet. Jeg er helt ny på dette og aner ikke hvilket av de 7 materialene som dukker opp som alternativer som egner seg best. Kan du gi meg et godt tips?

  Svar på denne kommentaren

 16. Xiaomi RoboRock S50 « Martin Koksrud Bekkelund

  […] dermed tanken om å skaffe oss en robotstøvsuger vokst på meg, og da Eirik Solheim innsiktsfult skrev om egne erfaringer, ble ideen vurdert seriøst. Jeg rådførte meg også med min gode kollega Nicolay, som har to […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Øyvind Solheim

  Hei!
  Jeg vurderer å anskaffe en robotstøvsuger, og har noen spørsmål i den forbindelse:
  1) Jeg har tepper på en del av gulvene i leiligheten min. – Er det til noe hinder for en slik støvsuger?

  2) Hvis den også kan støvsuge gulvtepper – gjør den det grundig og med et ypperlig resultat?

  3) Hvordan er kvaliteten på Xiaomi Roborock S50, generelt sett?, og, er dette den nyeste modellen per august 2019?

  4) Med en tradisjonell støvsuger (jeg har en Miele S3) støvsuger jeg min leilighet vanligvis 1 gang per uke.
  Hvis jeg i stedet tar i bruk en Xiaomi Roborock S50 – så kanskje jeg kommer til å støvsuge noe oftere. – Hva med «slitedeler» – må jeg evt regne med å måtte skifte ut slike deler oftere enn de som er i en tradisjonell støvsuger? Kostbare deler? Er dette noe man enkelt kan gjøre selv?

  5) De 4 dørtersklene i leiligheten min har en høyde på ca. 4cm. – Vil det kunne bli et problem for en slik støvsuger?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.