nrk.no

Mine tre beste tips for å leve med smarthøyttaler

Kategorier: Forbruker,Kommentar & Lyd

Amazon Echo på kjøkkenhylla hjemme. Foto Kjartan B. Michalsen/NRK CC BY 4.0 SA

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Hey Google, yo Alexa!

Smarthøyttalere: Hva er det med teknologi hvor vi putter smart først i navnet? Må du være over gjennomsnittet smart for å få de første variantene til å virke?

Sånn opplevde jeg mine første møter med både smarttelefon og smart-TV. Og sånn har jeg hatt det med smarthøyttalere et par år nå. Heldigvis begynner de å gjøre seg mer fortjent til smart-delen, og jeg har plukket opp noen tips og råd på veien.

Hjemme har jeg smarthøyttalere av varianten Amazon Echo og Google Home, noe som har gitt meg mye moro, men ikke uten å få et par grå hår og en smule frustrasjon.

Selv om smarthøyttalerne er rett rundt hjørnet, har det ikke «offisielt» blitt lansert i Norge. Det første store skrittet mot lansering her, var at Google Assistant nylig kom på norsk for smarttelefoner. Men til høyttaleren hjemme må jeg fremdeles snakke engelsk. Heldigvis finnes det triks for å faktisk få spilt av NRK Alltid Nyheter.

Les også: Dette gjør NRK på smarthøyttalere

Her er tre tips som har gjort min hverdag bedre:

1. Snarveier og rutiner
(Eller hvordan jeg endelig klarte å høre NRK Alltid Nyheter)

Google har også på engelsk mulighet for å lage snarveier. Her kan man skrive en lengre kommando, inkludert norske titler, og gi den en kort kommando som alias. Du kan også slå flere kommandoer sammen, slik at flere ting skjer i rekkefølge.

Dermed gir «NRK News» hos meg «play NRK Alltid nyheter from TuneIn», en kanal som er nesten helt umulig å spørre etter uten snarveien.

Det samme gjelder også Alexa. Med «Routines» kan man enkelt både legge inn titler på norsk, og få flere ting til å skje etter hverandre.

Her finner du rutiner:

 • Google Assistant: Google app -> ekstrameny (tre streker nederst til høyre) -> Settings -> Settings (under Google Assistant) -> Routines (under services)
 • Alexa: Alexa app-> Settings (tannhjul) -> Routines (under Alexa account)

NB: Det kan hende du ikke får opp «rutiner» for Google Assistant om du har satt den til å snakke norsk.

Screen shot routines
Rutiner på Google Assistant / Alexa gjør det mulig å be om norske radiokanaler og å styre smarthjem fra ulike produsenter sammen. Kjartan B. Michalsen/ NRK CC BY 4.0 SA

2. Lyd i flere rom

Hjemme har jeg L-formet stue/kjøkkenløsning. På kjøkkenet står en høyttaler med Chomecast audio, i bokhylla står Google Home, og til høyttalerne i stua har jeg koblet til en Chromecast audio. I tillegg har vi en Google Home Mini på badet.

I Goolges Home-app på telefonen (den du brukte for å sette opp smarthøyttaleren første gang), kan du velge at flere høyttalere til sammen danner en gruppe.

Da kan du be om en sang på Spotify eller radiokanal, og få samme lyd i alle rom. Selv bruker dette på min Google Home på kjøkkenet, og den er satt opp til å spille automatisk på «All Speakers». Akkurat den samme funksjonaliteten finner du på Amazon Alexa, om du har flere Echo-enheter.

Her finner du multirom / lydgrupper:

 • Google Assistant: Google Home app -> Devices (iconet øverst til høyre / i sidemenyen) -> Meny -> Create Group.
 • Alexa: Alexa app-> Settings (tannhjul) ->Audio Groups -> Multi-Room Music.

Du kan velge en gruppe som standard for avspilling, eller du kan si «Okay Google, play NRK P3 on all speakers» (hvor all speakers er gruppen).

Skjermskudd av google home-innstillinger
Speaker groups gjør det mulig å spille samme lyd på flere Google Home-enheter / Chromecast audio-enheter. Perfekt til disco i HELE leiligheten. Kjartan B. Michalsen/ NRK CC BY 4.0 SA

3. IFTTT og smarthjem

Hjemme har jeg smarthjem-dingser som Belkin WeMo, Philips HUE og TP-Link Kasa. Sammen med rutiner gjør tjenesten IFTTT (If this, then that) det enklere å få alle dingsene til å snakke sammen og gjøre nye spennende ting.

La meg komme med to eksempler:

 • «Set TV lights» dimmer HUE-pærer og lamper, og slår av lyset på akvariet som er koblet til med en bryter fra TP-link.
 • «Disco lights» gjør at HUE-lampen på rommet til min sønn starter en farge-loop fra IFTTT.

Med dette utgangspunktet kan man gjøre mye, og du du kan besøke nettsiden til IFTTT for å se alle mulighetene som finnes.

ifttt.com
Disco på barnerommet, eller dempet belysning til TV-kvelden?

Bonus: NRK Nyheter på norsk i «Flash News Briefing» på Alexa<- kutte ut hele denne?

Mitt siste tips begynte som et hack: Fordi jeg er så heldig å få jobbe i NRK og har en API-nøkkel til eksperimentering, kunne jeg trikse litt i programmeringsspråket PHP på kveldstid og få nyheter på norsk som en del av Alexa sin «Flash News Briefing». Heldigvis likte min gode sjef Marit det så godt, at vi fikk bruke noen arbeidstimer til å gjøre det produksjonsklart og tilgjengelig for alle.

For noen uker siden snek vi ut en oppdatering med alle distriktsnyhetene. Så nå kan du få både riksnyheter, P3nyheter og distriktsnyhetene på din Alexa-dings. Dette velger du selv enkelt under «settings» i Alexa-mobilappen. [URL]

Siste nytt fra NRK. Foto: Kjartan B. Michalsen

Rekruttering til brukertest

Bor / jobber du i Oslo og bruker smarthøyttaler, vil vi gjerne snakke med deg. I bytte mot cirka 45 minuntter på ettermiddag eller morgen, har vi fem gavekort vi gir bort.

Smartere smarthøyttalere i smarthjem

Da vi tok en svært uformell undersøkelse blant NRKbetas lesere, svarte 272 (tusen takk!). Her oppga 62 prosent at de brukte smarthøyttalerne til smarthjem, en typisk avansert form for bruk, og kanskje et tegn på at vi fremdeles er i «early adopter» her i Norge.

Mitt smarthjem er på langt nær så smart som det kan være. Da jeg snakket med NRKbetas redaktør Marius om at jeg skrev denne artikkelen, viste han straks frem sin smarthjemhub kalt Homey. Han har lovet meg en egen artikkel om dette, ganske snart.

Et rimeligere alternativ jeg vet flere bruker, er åpen kildekode alternativet Home Assistant (må ikke forveksles med Google Home) som for eksempel kan kjøre på en Raspberry Pi.

Å koble opp smarthøyttaler til en slik smarthub gjør at man kan styre lys, ovner, og mer med stemmen.

En enda bedre morgen, automatisk. Homey havnet raskt på min ønskeliste til jul. Skjermskudd: Marius Arnesen

I USA derimot, har bruken nå skutt fart og beveget seg seg fra early adopters til early majority i løpet av bare ett år.

Graf på dataskjerm. Viser at i januar 2018 var det 18% av markedet i USA.
Veksten fra Januar 2017 til Januar 2018 har vært utrolig rask i USA. Hele rapporten finnes her. Foto: Kjartan B. Michalsen/NRK CC BY 4.0 SA

Hva er dine triks?

Kom gjerne med tips og triks om hvordan du bruker din smarthøyttaler. Det er noe jeg, og sikkert mange andre, vil få glede av.

15 kommentarer

 1. Frode Fredriksen

  Er det overhodet ikke noen som tenker på hvor mye disse dippeduttene koster det globale miljø?

  En ting er å være nysjerrig på nye ting, men når det viser seg at ny teknologi starter branner, har sterkt begrenset levetid og fører til enorm lokal forurensing der vi sender 50-tusen tonn e-avfall hvert eneste år burde folk begynne å bruke de små grå litt.

  Alle vet at vi kunne fint ha klart oss uten, men likevel er folk så slaver av trender at alt blir forbruksvarer på lik linje med mat.

  Skjerpings, dere forurenser mer enn kloden klarer å svelge hver eneste gang dere kjøper et «nytt» produkt som noen «geniale» idioter bare vil tjene penger på. Så kommer versjon II til vinteren…

  Svar på denne kommentaren

  • Daniel Olai Danielsen (svar til Frode Fredriksen)

   Har du noen konkrete eksempler som viser til at Google Home er mer brannfarlig og har kortere levetid enn en annen nettradio jeg kunne ha kjøpt istedetfor?

  • Jeg syns vel at google home kan erstatte flere produkter og ikke nødvendigvis gir mer søppel. For eksempel har barna mine en google home på rommene sine, den brukes til både høytaler for musikk og vekkerklokke. Er komponentene i en slik smarthøytaler mer miljøskadelige enn i en høytaler + en vekkerklokke? Og en positiv effekt av at mer ting er koblet til internett og skytjenester er at ting ikke lenger blir like fort utdatert pga. lagringskapasitet.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Frode Fredriksen)

   Jeg er i utgangspunktet enig i at vi har godt av å tenke oss to ganger om på hva vi kjøper.

   En av tingene som er spennende med smarthøyttalere, er at selve oppgraderingen for å få nye funksjoner i mindre grad er noe som krever at man bytter hardware. Funksjonaliteten og smartheten ligger ikke i boksen, men i skyen. (På godt og vondt).

   Amazon Echo Dot er for eksempel en enkel måte å oppgradere et gammelt stereoanlegg, uten å kjøpe nye høyttalere. Med AUX ut, kan man bygge ut heller enn å erstatte helt. Dessverre har Google valgt å ikke ha lydutgang, men har heldigvis slått på muligheten for å koble de små enhetene til bluetooth-høyttalere. Og Chromecast audio er, som jeg har hjemme, en god måte å oppgradere lydanlegg med streaming.

 2. Felles handleliste. Barn og foreldre kan enkelt legge til ting som må handles inn. På handlelisten i dag:

  Melk
  Brød
  Smartklokke
  Tom Gates nr 5

  Jeg hadde lenge utfordringer med at Routines ikke dukket opp i menyen. Når jeg endret til Region US på iphonen dukket den plutselig opp.

  Svar på denne kommentaren

  • Vi bruker dem mye til helt vanlige ting. De er koblet opp mot chromecast og chromecast audio for avspilling på dem. Vi bruker dem som vekkerklokker og nedtelling, en av ungene skal øve på instrument minst 10 min hver dag og bruker da å si :»Hi google, 10 minute countdown». Vi bruker dem som intercom i huset, eneste negative er at man ikke kan velge enhet man vil kringkaste til. Så i stedet for å rope eller banke på dører, så sier vi nå: «Hi google, broadcast dinner time» Bruker mye ambient sounds eller sleep sounds om kvelden når vi skal legge oss. Og har koblet den opp mot ikea trådfri i et rom og har planer om å skaffe flere pærer til andre rom i huset.

   Jeg er spent på lansering i Norge og hvilke tjenester som blir tilgjengelig da. For det er vel det jeg syns begrenser den litt nå. Litt travelt å legge inn handleliste på engelsk, vanskelig å få spilt av norske artister og norske titler på spotify og det er en del tjenester som ikke er tilgjengelig i Norge. Håper også at flere av streamingtjenestene vil bruker i Norge blir tilgjengelig for stemmestyring via google home.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Markus)

   Hei Markus og Hilde!

   Tusen takk for at dere tar dere tid til å dele. Det høres ut som om dere gjør mye det samme som hjemme hos oss.

   Selv bruker vi appen Our Groceries. Selv om det er en munnfull å si «Hey google, tell Our Groceries to add brown cheese to shopping list», så er det himla praktisk når jeg kommer på noe jeg må huske å kjøpe.

   Jeg har prøvd å bruke Meny sin action på norsk (på telefonen). jeg synes det er et veldig besnærende konsept. Bare legge til tingene du mangler, og bestille for henting. Enn så lenge litt klønete å legge til feks akkurat den leverpostei-typen min sønn liker, fordi fritekstsøket ikke helt er der enda. Men jeg tipper at når det sitter, så blir det en praktisk måte å handle på.

   Hva tror dere om bruken i fremtiden hos den eldre delen befolkningen? Blir dette en naturlig del for alle, eller må vi bli gamle først?

  • Det jeg tror kanskje er litt utfordrende for de som kanskje ikke tar dette like intuitivt som den yngre befolkningen er nok det at man må huske visse kommandoer for å få det til. Så et BBC-program der de lagde hjelpemidler til ulike mennesker med funksjonshemminger og der har de hacket disse smarthøytalerne til ulike bruk. Og til en eldre kvinne som hadde problemer med å få trykket på knapper fant de ut at de måtte gjøre om på den slik at den leste en meny og hun kunne velge alternativer fra den og så alternativer fra undermenyene. Fordi det ble for krevende for henne å huske hva alle kommandoene var. Det handler jo ofte om å si ord i rett rekkefølge og blir det feil er det nok lett å bli frustrert og ikke bruke den mer.

   Men jeg tenker også at de er/kan bli flotte hjelpemidler for mennesker med ulike funksjonshemminger. Det å kunne styre lys, varme, telefon, TV, musikk og søke opp Internett ved hjelp av stemmen vil jo kunne gi endel mennesker selvstendighet der de før gjerne har vært avhengig av andre.

 3. Jeg har stor nytte av å kombinere IFTTT og Stringify.
  Jeg har lagt inn flere IFTTT-rutiner, som for eksempel «OK Google, Goodnight» (mulig Goodnight er et låst ord for en Google-rutine som jeg har satt til å starte IFTTT-rutinen), som starter en Stringify-flow som gjør følgende:
  – Slår av TV/anlegg
  – Slår av stikkontakt for kaffetrakter
  – Slår av lys på stue og kjøkken
  – Slår av lys på gang i 1. etg etter 10 min
  – Slår av lys i trapp og gang oppe etter 30 minutter.

  Jeg har også en IFTTT-rutine «OK Google, goodbye» som starter en Stringify-flow som:
  – Slår av TV/anlegg
  – Slår av stikkontakt for kaffetrakter
  – Slår av lys i hele huset bortsett fra gangen
  – Slår av lys i gangen etter 15 min

  Jeg har en Sensibo Sky til varmepumpen, så viss jeg sier «OK Google, do something about the temperature» starter IFTTT en Stringify-flow som er satt opp slik at utetemperatur mellom enkelte intervaller starter forskjellige IFTTT-rutiner, og disse IFTTT-rutinene styrer innstillingene på varmepumpen slik jeg synes det blir best temperatur i huset.
  IFTTT kjører også denne regelmessig gjennom dagen for å justere, men da uten Google Assistant som trigger.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg har koblet Alexa opp mot Sensio smart hus.
  Så med kommando Trigg Day til IFTTT så slår noe lys seg på og varmen blir satt til komfort.Jeg har også komadoer for natt, borte og ferie, som setter huset i forskjellige moduser. Alexa styrer radio eller musikk til Sonos anlegget og kan spille på de forskjellige høytalerne i systemet. Jeg har også tilkoblet værstasjon fra Netatmo til slik at jeg kan spør om tempraturer ute og inne lokalt og Fitbit klokken kan jeg spør om data fra. Så jeg har sluttet å bruke lysbrytere og justering av varmen, alt skjer ved kommandoer til Alexa.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.