nrk.no

NRK på en høyttaler nær deg?

Kategorier: Kommentar,NRK-stoff & Radio

Fra venstre: Apple HomePod, Google Home, Amazon Alexa. Foto: NRK

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Noen høyttalere er likere enn andre og noen er tilogmed smarte. Sonos og andre nettilkobla multiromhøyttalere har for lengst inntatt norske hjem, og nå er smarthøyttalerne rett rundt hjørnet. Googles digitale assistent forstår nå norsk og NRK eksperimenterer med en «app» på denne plattformen.

De siste årene har smarthøyttalere og digitale assistenter blitt «hypa» som teknologien som vil endre måten vi konsumerer innhold. Jeg ser at folk er spente i kommentarfeltene, og mange lurer på når den første smarthøyttaleren offisielt kommer til Norge og vil støtte norsk språk. Vil den forstå dialekter? Vil de overvåke oss? Vil den være nyttig og isåfall til hva?

Vi som har jobba med teknologiutvikling i noen år kjenner det på kroppen, kjenner igjen lukta av sagmugg. Og vi har blitt lurt opp i stry før. Jeg ble for eksempel sitert i riksdekkende medier på at: «Det er NÅ ebøkene tar over!» og «det er nå det blir gøy!». Det var i år 2000.

På årets iterasjon av teknologifestivalen SXSW gikk noen foredragsholdere så langt som å spå smarttelefonens død til fordel for smarthøyttalere, talestyringen og kunstig intelligens. Jeg tror jeg venter litt med å kaste smarttelefonen min.

Audiomarkedet er i endring

Den store trenden akkurat nå innen lyd er at flere vil bestemme når og hva de skal høre på. Flere tjenester tilbyr strømming av valgbar lyd og det lekes med sjangre og formater for alt fra nyheter til radiodrama. Lenge var det forbundet med podkast, som har tatt lyttertid fra tradisjonell radio og musikkstrømming.

Ser man på amerikanske undersøkelser, ser det ut til at smarthøyttalere også spiser andeler av radio, TV, og tid på datamaskinen. I et annet hjørne av kultursektoren går lydbøkene i strupen på papirboka. Er lydkonsum også i ferd med å spise seg inn på skjermtida vår også?

Det er denne endringen i medievaner vi må forholde oss til.

I USA, som ligger noen år foran Norge, har 21 prosent av amerikanske hjem en smarthøyttaler, ifølge NPR/Edison Research. På den klassiske adopsjonskurven for ny teknologi har smarthøyttalere i USA beveget seg fra å treffe «early adopters» til «early majority» på ett år. Til sammenlikning tok det 3,5 år for smarttelefonen å gjøre det samme på slutten av 2000-tallet.

Hva er en smarthøyttaler?
Smarthøyttalerne er talestyrte høyttalere som benytter seg av kunstig intelligens til å gjenkjenne hva vi sier, finne ut av vi vil ha, og svare oss. Det er et stort sprik i hvor teknisk modne de er, men alle assistentene på markedet nå har klare begrensninger. Det er de digitale assistentene som er hjernen i høyttalerne, og de blir snart å finne i andre dingser som smarttelefoner og biler. Apples digitale assistent Siri snakker allerede norsk i deres mobiltelefoner.

Smarthøyttalere brukes i hovedsak til to formål: praktiske ting som vekking, hus-styring og kjøkkentimer og til å konsumere innhold som musikk, radio, nyheter, podkast, og værmeldinger.

 

Selv om det ennå ikke har kommet en norsktalende smarthøyttaler, oppgir 120 000 nordmenn at de har skaffet seg en, ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Så skal det sies: At det finnes smarthøyttalere i mange hjem, betyr ikke nødvendigvis at de på sikt er nyttige eller at de brukes til å høre på lydinnhold. Selv om vi fra amerikanske undersøkelser ser at de brukes endel til klassiske radiolytting, så er det ikke sikkert vi vil se det samme mønsteret i Norge.

Slik fungerer vår nye app

I første omgang lanseres Google Assistant kun for smarttelefoner, men vil etter hvert komme til Googles smarthøyttalere. Har du en Android-telefon dukker assistenten opp av seg selv, men på iPhone må du laste ned Google Assistant i AppStore. Det kan være smart å søke på «google-assistenten» for å få opp appen.

NB: Vi vet noen har problemer med å få assistenten på norsk. Det skal hjelpe å bytte systemspråket på mobilen til norsk, men vi forstår det slik at det skal på sikt fungere også med engelsk systemspråk.

Når du har startet assistenten sier du «Snakke med NRK» for å komme inn i vårt «univers». Du kan da be NRK om radiokanaler, podkaster og nyheter eller en av våre spillelister.

Her kan du for eksempel si: «Spill P3», «Hør Purk eller skurk» eller «Spill gode historier».

Google Home blir den første smarthøyttaleren som vil forstå og snakke norsk. Dermed er det først nå at vi har kunnet utforske mediet litt mer selv.

Allerede i fjor mai lanserte vi en «ferdighet» for smarthøyttaleren til Amazon kalt Alexa. Brukerne er mer lojale enn til mange andre plattformer, og de ber om nyhetene i snitt 1,2 ganger om dagen.

Les mer om NRK Nyheter på Amazon Alexa
Les mer om P3nyheter på Amazon Alexa

Slik jobber vi

NRK skal være tilstede der det norske publikum konsumerer innhold og forventer å finne innholdet vårt. Vi gjør såklart en kost-nytte-vurdering av hvilke og i hvilken grad vi skal forholde oss til stadig nye plattformer som dukker opp i folks hverdag. På helt nye plattformer uten en eksisterende norsk lytterskare trenger vi likevel å eksperimentere og teste tidlig for å forstå om og hvordan dette kan komme til å bli viktig for dere som liker godt lydinnhold. Det er et slikt eksperiment dere nå kan teste på Google Assistant, vi er spente på hva dere synes.

Den store endringen med å lage tjenester og innhold for smarthøyttalere, er at du som bruker den må finne fram helt uten å ha noe visuelt å støtte deg til. Ingen skjerm, ingen menyer, ingen overskrifter å scanne. Vi vet jo egentlig ingenting om hvordan dere vil finne på å spørre om innholdet vårt. Hvilke ord bruker dere? Og hvordan forventer dere at NRK svarer? Vi må lære oss å ha en dialog.

Vi tror at den beste måten å finne ut av det på, er å lage et enkelt produkt i en tidlig fase og sammen med dere utforske hva som funker og hva som ikke funker.

Og fordi vi har vært lurt opp i stry før, så vet vi at det er lurt å teste ut nye greier uten å brenne så altfor mye krutt. Både fordi vi ikke vet om dette er det nye 3D-TV eller om det er den nye smarttelefon. Men også fordi vi er en offentlig eid allmennkringkaster, skal vi ikke søle bort pengene deres på noe vi ikke vet om kommer til å gi verdi for publikum i Norge.

Når det er sagt skal vi ikke underslå at vi gleder oss til å finne ut av dette sammen med dere!

Hva mangler og hva ønsker dere?

Vi vet at denne første versjonen av en smarthøyttaler-app er ganske begrensa i omfang og innhold. Etter hvert vil vi få ut alt radioinnhold vi har rettigheter til å publisere, ikke bare direktekanaler og podkaster.

Vi jobber også med et bredere tilbud av «on demand»-nyheter. I tillegg er vi spent på hva slags funksjonalitet dere vil trenge for bedre å finne fram, oppdage innhold og interagere med innholdet vårt på sikt.

41 kommentarer

 1. Hvordan er det med å skille nyheter man er interessert i og ikke ? Nå er ikke jeg noen koniparasjons-buff, men om jeg skulle få kribling i kroppen av lyst til å høre på «alternative nyheter», hvor behjelpelig er Alexa da?

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til ketil barstein)

   Det er opptil nyhetsleverandørene selv å lage «ferdigheter» til Amazon Alexa.

   Det er altså ingen begrensning (jeg kjenner til) som hindrer noen å lage en ferdighet som tar nyhetene.

 2. hjempe flott – men vi har så mye høy teknologi nå at vi har ikke tid for vårsel eller andre. Alt for mange bare sitter å se på et bitte liten skjerm dagen rundt. ja et fint jobb men kansje et vi trenge ikke.

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Knut)

   Det kan være en god idé til en artikkel 🙂Påstanden her står for min regning: det innlysende eksempelet er at jeg trodde at ebøkene skulle ta store markedsandeler på tidlig 2000-tall. Tok noe lenger tid, gitt.

 3. Finnes det mulighet i fremtiden at NRK gjør som f.eks. BBC og CNN og lager korte «nyhetsoppdaterings-podcaster» som man kan velge direkte i Google home som en del av f.eks morgenrutinen?

  Og kommer NRK å fungere med engelsk assistent?

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Ove Brandt)

   Hei Ove,
   lokale nyheter fra våre distriktsredaksjoner kommer også når nyhetsformatene lanseres på Google-assistenten. På Alexa tilbyr vi allerede distriktsnyheter som News Flash Briefing.

  • På google home sin engelske versjon er det vanlig at man sier først «hi google»/»ok google» og så «talk to ……» for å gå inn på ulike ting. Så sannsynligvis blir vel det til «snakk med …..» på den norske.

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Henning)

   Det skal også funke å si «Ok Google, spør NRK om Siste nytt» eller Ok Google, spør NRK om å spille P3″.
   «Be om» blir innimellom tolka som «B om», men det bedrer seg nok etterhvert.

 4. Gjermund Jensvoll

  Savner muligheten til å snakke med NRK også når telefon/Google Assistant er på engelsk. Pr. nå ser det ikke ut til å være mulig.

  En annen ting, 99% av gangene jeg ber NRK sette på P13, får jeg P3. Prøver med forskjellige dialekter, men ender som regel å måtte si «P-én-tre». Er det bare meg eller sliter flere med det?

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Gjermund Jensvoll)

   Ja, vi opplever det samme idag, det har ikke vært et problem tidligere. Vi prøve å tweeke på foreslåtte formuleringer og tolkninger på vår side nå.

 5. Har i månedsvis brukt Google-høyttaleren til å spille av NRK P2 om morgenen ved å si «Play NRK P2 from Tunein». Har fungert glimrende inntil for et par uker siden. Nå spiller den bare P3 uansett hvor overtydelig jeg sier «PE TO» til den. Hvorfor? Andre som har opplevd det samme?

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Øystein)

   Hm, det var rart. Jeg sier fortsatt bare «Play NRK P2 on x speaker», så får jeg det servert fra TuneIn.

   Så fort selve Google Home’n forstår norsk, skal du kunne si «Spør NRK om å spille P2», så skal vi hjelpe deg 🙂

 6. Karl Ove Hufthammer

  Er veldig fornøgd med at «be NRK om å spela av nyheiter» fungerer. Kjapp og enkel måte å få med seg siste nytt.

  Synest forresten det var ganske forfriskande at assistentstemmen hadde ei dialekt frå «litt nordpå». Fint med litt variasjon frå den monotone østlandsstemmen til Google-assistenten. 🙂

  Men det som vert sagt av «NRK-assistenten» er ikkje heilt identisk med teksten som vert vist. Men slik vert det vel lett med førehandsinnlesen tale, som er vanskeleg å oppdatera (samanlikna med tekst)?

  Elles ser det ikkje ut til at «spel ein podkast» (eller «spill en podcast», som Google-assistenten gjer det om til), «podcast» eller liknande kommandoar fungerer. Eg får berre opp hjelpemeldinga når eg prøver det. Kva må eg seia for å høyra på podkastane?

  Svar på denne kommentaren

  • Marit Rossnes (NRK) (svar til Karl Ove Hufthammer)

   Hei Karl Ove,

   Så hyggelig at du finner tjenesten vår både nyttig og forfriskende 🙂
   Vi tester ut litt ulike innleste varianter akkurat nå, så da vil ikke tekst og den fine Hamarøy-talen alltid være ordrett like.
   Hvis du vil at vi skal foreslå en podkast, så kan du velge en av spillelistene våre. Da kan du velge mellom litt ulike «modus»; slapp av, litt smartere eller gode historier. God lytting!

 7. Veldig bra tjeneste!

  Jeg bruker Google assistant på en Google home (med norsk språk). Er det noen mulighet til å få NRK til å starte spilling av radiokanal/program og så returnere tilbake til vanlig Google home-modus? F.eks. ønsker jeg ofte å endre lydstyrken underveis i avspillingen, men det blir nå oppfattet som et søk etter et program. Jeg ønsker også å bruke Google home til å slå av og på lyset, mens jeg hører på innhold fra NRK.

  Neste på ønskelista er å få integrasjon mellom NRK TV og assistenten, slik at jeg f.eks. kan si «Spill Nytt på nytt på TV».

  Svar på denne kommentaren

  • Tanja Thuesen (NRK) (svar til Hans)

   Takk for innspill Hans. Vi har akkurat nå ikke aktiviteter på gang for å videocasting av NRK TV.

 8. Vil du snakke med NRK?

  […] en grundigere gjennomgang har jeg skrevet om hva vi i NRK tenker om den balansegangen, men under følger noe av det viktigste å ha i bakhodet når vi snakker om smarte […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Hei! Jeg har brukt nrks nyhetsoppdatering på google assistant på mobilen en periode, og har vært veldig fornøyd med det. I det siste har jeg lekt meg med google assistant sdk på min raspberry pi. Med selvvalgte kommandoer kan jeg nå strømme radio og spille av podcast. Det jeg imidlertid savner er NRKs nyhetsoppdateringer. Finnes disse som podcast eller som spilleliste(rss eller lignende)?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.