nrk.no

Gjør dette hjemme: Lysende blomsterkrans

Kategorier: Gadgets,Moro & Tips & Tricks

Blomsterkrans med glød. Foto: Martin Gundersen

Sensommeren nærmer seg med stormskritt, og nå som mange er i full gang med å planlegge neste runde med festivalantrekk ønsket jeg å dele en veldig enkel og kul hårpynt som garantert vil skille seg ut i mengden.

Det hele startet da jeg laget en lignende krans før jeg skulle på en festival i Amsterdam i fjor sommer. Det er ingen hemmelighet at jeg elsker lysdioder og pene ting, så jeg satte i gang med å kombinere blomsterkrans og lys.

Mitt første forsøk gikk ut på å kombinere en ferdigkrans med en enkel ferdiglaget lyslenke drevet av to AA-batterier, men det ble fort mye problemer med den store batteripakka – hvor skulle den festes for å ikke rive kransen av hodet når jeg danset til raske rytmer?

Etter litt søking på nett fant jeg ut at et såkalt CR2032-batteri og lysdioder passet perfekt sammen, og ikke minst er enkelt å bruke for folk uten særlig med elektronikkunnskaper. Jeg skal nå vise deg hvordan du enkelt kan lage din egen på et par timer! Ingen forkunnskaper trengs, og loddingen er gjort så banal som overhodet mulig.

Dette trenger du:

Illustrasjon: Mia Aasbakken

Her har jeg lagt ved en detaljert liste over delene du trenger, og som jeg har brukt i prosjektet.

Alle disse delene er enkle å få tak i enten i en nettbutikk eller på din nærmeste butikk som selger hjemmeelektronikk. Blomsterkranser selges i de fleste klesbutikker, men om du er ekstra sprek kan du lage den selv også!

Om du nå tenker at det er en stor terskel å ta i bruk en loddebolt vil jeg berolige deg: Du kan oppsøke et teknisk verksted, også kalt makerspace, som finnes i flere norske byer. På et teknisk verksted kan du låne utstyr og få hjelp og veiledning til prosjektet ditt.

Planlegging

Det første vi må gjøre er å finne ut hvor mange lysdioder og hvor lange ledninger vi trenger. Legg frem kransen din, mål opp hvor mye ledning som trengs for å dekke hele kransen og plassér lysdiodene der du ønsker dem. Tenk også på hvor du vil ha batteriet, det kan være finest å ha så langt bak og ute av syne som mulig.

Siden jeg har valgt meg en halv krans synes jeg seks lysdioder er passe:

Foto: Mia Aasbakken

Når du har funnet antall lysdioder og lengde på ledningene må ledningene markeres der lysdiodene skal loddes på. Jeg klippet to ledningstumper i lik lengde, la lysdiodene utover og brukte en sprittusj for å markere.

Foto: Mia Aasbakken

Legg merke til fargen på ledningene jeg har valgt: Rød skal festes til positiv del av batteriet og svart til negativ del. Lysdiodene må også festes riktig til ledningene slik at strømmen flyter riktig vei gjennom dem.

Illustrasjonfoto: Mia Aasbakken.

Bruk tapetkniven til å kutte små «vinduer» i isolasjonen til kablene der du har merket at lysdiodene skal plasseres. Beina til lysdiodene skal puttes inn i disse og loddes på plass. Ta først kabelen som skal føre positiv strøm (den røde) og begynn å lodde på lysdiodene.

Finn det lange beinet på dioden og klipp det ganske kort, slik at dioden ikke stikker altfor langt ut fra kabelen. Dioden har merker på beina der du bør kutte. Putt dioden i den røde kabelen og lodd den på.

Loddingen er den vanskeligste delen av prosjektet, og her kommer et par erfaringer som jeg gjorde meg:
1. Man trenger minst tre hender når man lodder … Det er det jo ikke alle som har, så her gjelder det å bli litt kreativ og bruke det man finner rundt seg! Proffe elektronikkfolk har gjerne en rigg for å holde ledninger og komponenter som de skal lodde på plass. Jeg brukte et kjøkkenglass, teip og en klesklype:

Det kan også være smart å bruke et gryteunderlag om du er glad i bordet. Foto: Mia Aasbakken

2. Putt litt loddetinn på beinet til lysdioden før du lodder den på ledningen, da blir det enklere å få loddet den på.

3. Ikke hold loddebolten borti for lenge av gangen, et par sekunder er nok.

4. Pøs gjerne på med loddetinn, slik at dioden sitter godt fast. Det viktigste er at strømmen flyter gjennom hele riggen, ikke hvordan det ser ut under blomstene!

5. Med jevne mellomrom bør du tørke av overflødig tinn på loddebolten. Det kan du gjøre med en fuktig svamp (følger gjerne med en loddebolt).

6. Husk å lufte godt mens du lodder! Lukta av smeltet loddetinn er ikke veldig behagelig og du bør ikke trekke den rett ned i lungene.

Når du har fått loddet det ene beinet til lysdioden fast til ledningen, bør det se cirka slik ut:

Her er det lange beinet klippet av og loddet på den røde ledningen. Foto: Mia Aasbakken

Dermed er det bare å fortsette å lodde på resten av de lange beina på den røde ledningen. Etterpå gjør du samme operasjon på den svarte ledningen med de korte beina.

Nå er det på tide å lodde på batteriholderen til ledningene. Batteriholderen har to pinner som går ut av den, hvor den ene er i kontakt med den negative delen av batteriet (den lille flappen i bunn av holderen) og den andre er i kontakt med den positive delen på oversiden av holderen.

Illustrasjonsfoto: Mia Aasbakken

Lodd den svarte ledningen til den negative delen av batteriholderen, den røde ledningen til den positive.

Og så kommer den mest spennende delen av prosjektet: Lyser det? Putt batteriet på plass og test det ut!

Det lyser! Foto: Mia Aasbakken

Om det nå ikke skulle lyse bør du dobbeltsjekke om du loddet feil på batteriholderen.

Nå gjenstår bare sjarmøretappen: Fest lysledningen til blomsterkransen.

Hvordan man gjør det er opp til deg selv, men jeg dro noen blomster mellom lysdiodene, samt festet deler av ledningen litt ekstra med litt tynn ståltråd.

Slik ble min krans:

Foto: Mia Aasbakken

Og slik ser du ut i mørket:

Foto: Martin Gundersen

Helt til slutt kan jeg avsløre at denne kransen lyser i gode 24 timer i strekk, men den bør beskyttes fra regnet. Om du tror det kommer til å regne litt, vil jeg anbefale å pakke batteripakka inn i plast før du drar ut.

Lykke til med prosjektet, og still spørsmål i kommentarfeltet om det er noe du lurer på!

Send oss gjerne et bilde av din flotte krans på Facebook, Twitter, eller Instagram.

Les også tidligere innlegg i sommerserien:
Espen har sikret garasjeporten hjemme med infrarød sensor
Thomas Nikolai har gjort at kjøkkenlampa blinker om det tikker inn viktige hendelsesnyheter
Øyvind gjorde sitt knøttlille ekstrarom om til et fungerende hjemmestudio

Når du først har lest alt dette, hva med å begi deg ut på:
Slik bygger du ditt eget quadkopter
Gjør dette hjemme: sett sammen din egen elsykkel
Slik får du flotte bilder av småfuglene på brettet

8 kommentarer

 1. Roy Sigurd Karlsbakk

  Flott gjennomgang!

  Ville bare kommentere om det med tre hende – hvis du fortinner både lysdiodelederen og kabelen først, og så bare lodder dem sammen uten mer loddetinn, så funker det som regel fint. Da holder det med bare to hender 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Mia Aasbakken (NRK) (svar til Camilla)

   Hei! Nei, det visste jeg ikke 🙂 Det er jo et fint alternativ for de som ikke liker å bruke loddebolt!

 2. Forslag til alternativ hårpryd (mest for for jenter med slett hår):

  Kjøp en passende mengde lysfiber beregnet til å lage slike bordlamper som var populære for tjue år siden: En «fontene» av fiber, med lyskilde i sokkelen, opp gjennom fibrene slik at lyset kommer ut i topp-enden.

  Lag et par små bunter av slike fibre, med en LED strålende inn der de er buntet sammen. Ikke gjør bunten større enn at den kan skjules bak hvert øre, og fibrene sprer seg opp i håret derfra. Klipp fibrene i forskjellig lengde slik at når du fletter fibrene inn i håret, er topp-endene fordelt fra panneluggen til nakken. Hele hårpryden din blir oversådd av bittesmå glitrende lyspunkter. Lysdiodene bak hvert øre må ha en diskret ledning ned til et batteri i en lomme i blusen (f.eks. der du pleier å ha mobilen, med ledning opp til øreproppene :-)).

  Vil du ha det skikkelig fancy kan du bruke trefagede LED slik at du kan programmere de lysende punktene til å skifte i ulike farger. Antagelig vil kontrolleren for å styre dette være større og tyngre enn batteripakken, så du må ha den også i en lomme.

  Selvsagt kan du prøve dette selv om du ikke har slett hår. Når fibrene ikke ligger langsetter hårstrående kan de være lettere å se som fibre. For noen hårtyper kan du også få floker mellom fiber og hår, og det er neppe behagelig å rydde opp i 🙁

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.