nrk.no

Vi vil hjelpe deg å finne den neste gode serien

Kategorier: NRKTV & Webutvikling

TV med rulletekst og spørsmålet "Hva nå?"
Hva skal vi gi deg når du er ferdig med å se en serie? Foto: Jens Kreuter (jenskreuter.de)

Mange kjenner seg nok igjen i det å scrolle opp og ned i en strømmetjeneste uten å finne noe nytt å se.

Selv blant dem som ikke lenger ser lineær TV er det mange som forteller at de innimellom ikke ønsker å ta valg. De vil bare sette på TV-en slik de gjorde før i tiden. Å finne en ny serie er for mange et vanskelig valg.

Jeg jobber som konseptutvikler på strømmetjenesten NRK TV, og en av tingene vi jobber med er å skape systemer som kan hjelpe med dette.

Når vi gjør intervjuer med vanlige brukere forteller mange at de har én «tyngre» og noen «lettere» serier de følger med på. Den tyngre krever fokus, og det er sjelden man har tid eller ork til å se mer enn en episode av gangen. Typiske eksempel er Game of Thrones eller Broen.

Til avveksling fra denne tyngre serien har de gjerne flere de ser innimellom og ellers. Eksempel på en slik serie kan være Side om side eller The Big Bang Theory.

De tyngre seriene ser de gjerne over flere sesonger og de får et godt og nært forhold til karakterene og historien.

Men plutselig er de over. Det er da det er vanskeligst å finne noe nytt.

Hvordan skal vi hjelpe dere videre?

Kan ikke vi da hjelpe dere å finne noe nytt?

Det korte svaret er at vi ikke er helt sikre på akkurat hvordan det bør se ut.

Vi vet andre strømmetjenester har hatt denne funksjonaliteten en god stund. Det testes stadig ut nye måter å presentere noe nytt mens rulleteksten går, men vi opplever ikke at noen har fasiten på hvordan det bør gjøres.

I dag starter vi neste episode automatisk for deg på de fleste av våre plattformer. Dette er en funksjonalitet mange setter pris på, det gjør at man kan sitte rolig i sofaen uten å måtte finne frem til neste episode.

I tilfellene der det ikke finnes en neste episode får du derimot svart skjerm når du kommer til slutten av rulleteksten.

Det er her vi ønsker å gi deg en ny anbefaling.

Noen av tingene vi forsøker å finne ut av er hva vi skal gi deg som anbefaling, hvor mange anbefalinger vi skal gi, og hvordan det skal se ut.

Da er det to ting vi må ha i bakhodet.

 • Folk har ulike ønsker vi må tilrettelegge for
 • Folk sitter tilbakelent i sofaen sin og vil ha en stressfri opplevelse
Så, hva skal vi se? Foto: NRK

Ta vare på sofaopplevelsen

Tallene våre viser at NRK TV mest brukes på den store skjermen folk har i stua.

Vi vet at mange bruker strømmetjenester som avkobling, for å slappe av med god underholdning og forsvinne inn i gode historier.

Brukere har også ulike ønsker og behov som vi må tilrettelegge for: Noen ønsker å lene seg tilbake og se rulleteksten i sin helhet eller høre ferdig kjenningsmelodien til serien, andre ønsker hjelp til å finne noe nytt med en gang.

Vi har med andre ord en liten utfordring med å finne den beste måten å presentere nye anbefalinger for deg, slik at de av dere som ønsker seg forslag får de med seg, samtidig som de ikke er i veien for de som ikke er interessert.

Autoplay – plagsomt eller behagelig?

Såkalt autoplay brukes mer og mer i strømmetjenester. Det kan for eksempel være at neste episode spilles automatisk når den første er ferdig.

Et annet eksempel på autoplay er en trailer som avspilles automatisk når man skal ta et valg om å se en ny serie. De fleste synes det er forstyrrende og masete dersom videoer plutselig starter med høy lyd uten at man forventer det.

Men autoplay kan også spare deg for noen klikk og trigge nysgjerrigheten din for nye serier.

Flere forteller at de i begynnelsen hadde en dårlig opplevelse av at neste episode i serien startet automatisk på slutten av forrige, mens de nå synes dette er en behagelig funksjon som gjør at de slipper å lete frem fjernkontrollen hver gang.

Autoplay brukt riktig kan hjelpe deg å ta valg og gjøre opplevelsen mer behagelig og tilbakelent. Vi kan også fortelle deg mye mer om en ny serie ved å vise deg deler av en trailer enn vi kan gjøre med kun bilde og tekst. Dette er noe vi ønsker å eksperimentere med fremover.

Hvilke type anbefalinger ønsker du? Og hvordan kan vi gjøre det på en måte som tar vare på sofakosen?

77 kommentarer

 1. Autoplay: Greit, så lenge det er lett å skru av. Youtube er fin inspirasjon her.

  Ellers er det jo veldig mange skatter i NRK-arkivet, spesielt gamle ting, som sikkert mange ville likt å sett men som er vanskelig å komme over. (eksempelvis den småvirale Ta Sjansen-greien her om dagen) Det hadde vært fint om arkivet fikk seg en skikkelig søkemotor etter hvert. Slik det er nå er det alt indeksert helt flatt, så et søk treffer sannsynligvis 40 lokale nyhetssendinger i tillegg til 1 dramaserie. Hadde vært fint å kunne avgrense på sjanger og år, om ikke annet. Jeg er IT-student, si ifra hvis dere trenger en indeksernede intern. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Holgernes (NRK) (svar til Ola Leier)

   Hei Ola! Tusen takk for tilbakemelding. Når det gjelder gamle skatter fra arkivet, ønsker du å se korte klipp eller hele programmer?

   Når det gjelder søk er dette noe vi er helt klar over at kan forbedres, men det er dessverre ikke noe vi jobber med akkurat nå. Vi noterer ned ønskene dine 🙂

  • Ola Leier (svar til Ola Leier)

   Må jeg velge mellom korte eller lange ting? Jeg vil ha lettere tilgang til alt, kort eller langt. Bl.a. ved å filtrere på årstall, som er lett å parse ut fra de dataene som allerede fins punchet inn.

  • Fredrik Graver (svar til David)

   Helt enig med David her; disse funksjonene er bare til irritasjon for enkelte av oss så det må være mulig å skru dem av i innstillingene — selv når man ikke er innlogget.

  • Susanne Holgernes (NRK) (svar til David)

   Hei David! Takk for tilbakemeldingen din. Vi er klar over at søket kan forbedres men jobber dessverre ikke med det akkurat nå.

  • Stein-Erik Mattsson (svar til David)

   Enig med deg. De anbefalingene jeg får på Youtube, virker totalt på viddene for meg.

 2. Jeg liker autoplay, men den nye funskjonen på Netflix som starter trailer automatisk om man venter et par sekunder før man blar videre synes jeg er fryktelig irriterende.

  Skip intro setter jeg også veldig pris på. Man blir fort lei av å se den samme introen om og om igjen.

  Jeg liker å få forslag, men ønsker at det er en enkel måte å merke forslaget. Med enkel måte mener jeg ett enkelt trykk som ikke tar deg vekk fra der du er. Så om forslaget var interessant, men ikke det man ønsker å se akkurat nå så er det enkelt å finne det ved en annen anledning.

  Svar på denne kommentaren

 3. Enig i editeringsønsket 😉

  Om dere skal begynne med algoritmer som skal gi forslag basert på historikk må det også være enkelt å lage og bytte profiler. Det må være mulig å flere profiler på en innlogging slik at man ikke behøver å logge inn på nytt om man skal bytte profil.

  Vi er en familie med voksne og barn som har veldig forskjellige ønsker om hva vi skal se. Om jeg må bla meg gjennom en haug med forslag basert på ungenes strømming av diverse ungdomsserier så tror jeg forslagsmulighetene blir skrudd av 😀

  Forøvrig bruker vi appen til smarTV og er veldig fornøyd med den.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til ingar)

   Hei Ingar. Takk for at du deler dine meninger og behov med oss. Skip intro vet vi at mange synes er nyttig så den funksjonaliteten kommer etterhvert.

   Ønsket om å merke forslaget til senere er notert.

   Vi er heller ikke sikre på om det er best å la algoritmer styre forslagene på rulleteksten, dette er noe vi kommer til å eksperimentere med. Isåfall skal vi huske på dette med at familier bruker samme innlogging.

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Jon)

   Hei Jon. Vi jobber ikke med en Xbox app akkurat nå. Vi følger med på hvilke plattformer som er mest utbredt og brukt, og blir dessverre nødt til å prioritere disse i første omgang.

  • Hans (svar til Jon)

   Når er første gang over? Synes den har vart svært lenge, men enkelte lisensbetalere er vist verdt mindre enn andre.

 4. Autoplay er flott, for de som bruker det. Selv er jeg er så og si aldri klar for å se videre med en gang. Så en måte å slå av autoplay på er viktig for meg.

  Jeg likte referansen til P3-serien Blank i artikkelbildet 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Bjørnar)

   Hei Bjørnar. Takk for tilbakemeldingen din. Kunne du tenke deg å få forslag til noe å se neste gang, selv om du ikke er klar til å se videre med en gang? For eksempel noe relatert eller lignende til det du nettopp så?

 5. Thomas Wirum

  More like this er best, men krever gode algoritmer med mye trening. Ekspertbaserte varianter er mindre spennende.
  Dersom man ser en gruppe filer er det beste å hoppe over introen i neste om mulig. Litt som Netflix mao. De har tenkt mye på dette. Kopier de litt 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Thomas Wirum)

   Hei Thomas. Å kunne hoppe over intro er noe vi jobber med å få på plass.

   Kunne du tenke deg å få «More like this»-forslag under rulleteksten?

 6. Ser mange har nevnt autoplay, men tenker det er gunstig og også ta opp selve avspillingen når man går inn på en episode eller serie. Når jeg skulle starte å se blank gikk søkte jeg på Blank på nettsiden og trykket play. Det var først når jeg kom halvveis gjennom episoden at jeg skjønte at dette ikke var første episode, og så ser jeg at det er episode 6 som spilles. Således kan det være gunstig å endre til at når i alle fall nye seere går inn på en serie, at førsteepisoden starter når man trykker play, ikke den som er sluppet sist.
  Gjorde forøvrig samme feil med monster og hele serien blei spoilet da det startet med et sammendrag fra tidligere episoder, noe jeg tenkte bare var intro de første minuttene.

  Ellers er autoplay svært greit, kunne vært hensiktsmessig og også legge inn en «neste episode» knapp på playeren så man ikke må sitte å vente ut rulleteksten på å se videre litt raskere.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Anders)

   Hei Anders. Takk for tilbakemeldingen din. Problemet du nevner med at siste episode ligger øverst løses nå med nye seriesider som snart lanseres på web. De er allerede tilgjengelige for betabrukere. Du kan lese mer om de nye seriesidene og hvordan du kan teste de ut her: nrkbeta.no/2018/04/08/fra-reprisekanal-til-fullverdig-strommetjeneste-hjelp-oss-a-gjore-overgangen-g…

   «Neste episode»-knapp finnes på noen av plattformene våre, men ikke alle. Ønsket er notert!

 7. Jeg liker autoplay når jeg er inne i en serie, samt «skip intro».

  Når jeg er ferdig med en serie, kan jeg gjerne få opp for eksempel tre forslag med serier/dokumentarer/filmer jeg kan like, basert på den serien jeg allerede ser. Altså ikke basert på all historikk, for den er jo blandet av «lett» og «tung» underholdning og kanskje ulike brukere.

  De tre forslagene kan godt være små ruter til høyre eller nede i skjermbildet. Jeg ville ikke likt at en trailer bare startet, men veldig fint om jeg lett kan trykke på en trailer (eller at det er en funksjon der folk kan ønske seg trailere avspilt direkte). Godt forslag over med å kunne «stjernemerke» en serie som ser spennende ut, men som jeg ikke vil se akkurat nå.

  For en som har vanskelig for å slå av en serie og dermed gjerne ser mye om gangen, så vet jeg at en ny spennende serie ikke bør starte automatisk og umiddelbart. En gang må fornuften slå inn, og om det ikke skjer før, så er slutten på en serie et naturlig punkt å ta litt pause. Før en ny starter.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Odrun)

   Hei Odrun. Takk for en god beskrivelse av hva du ønsker og ser for deg. Dette er veldig nyttig for oss og ønskene dine er notert.

 8. Med tanke på korleis youtube har ein enorm samling av sånne «best of karakternamn/serie» og «best karskternamn/serie moments» osb, kunne det våre ein ide å spele vidare på? Iallefall for sånne lettare seriar.

  Sei at ein ser ferdig ein lettare serie og so kan ein få nokre klipp frå andre seriar, gjerne berre 1-2 min til ei heil scene med noko artigt så ein får sett humoren det blir lagt opp til. Så kan ha ulike sånne scener frå diverse liknande seriar, og evt moglegheit til å få nokre meir klipp eller sette på serien.

  Sei at ein har sett ferdig Erlend Osnes sitt show, så kan ein få nokre klipp frå latter live, eller andre stand up show, eller kva einn anna algoritmen anbefaler. Så får ein moglegheit til å sette på den serien/showet/filmen eller kan fortsette med klipp frå andre ting. Berre så lenge ein ikkje føler seg bunden til det.

  Hadde og gjerne sett de berre hadde ein sånn enkel tilgang til sånne klipp. Greit npr ein skal finne noko å sjå, og i tillegg må det da vere ein etterspurnad etter å sjå igjen favoritt scener frå seriar filmar. Igjen berre sjå kor mykje dei best moments youtubeklippa blir sett. Så kan ein og for eksempel markere av klipp som er spoilers og så avmarkere dei npr ein har sett dei i serien.

  Håpar noko der var brukbart.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Anders)

   Hei Anders. Vi har vært inne på det med å vise korte promoer til lignende serier, men dette med «Best of» er jo et litt annet format. Spennende! Synes du «Best of»-klipp er best å se for serier du allerede har sett eller er det også interessant med nye serier?Takk for at du deler dine tanker og ideer med oss.

  • Anders (svar til Anders)

   Litt både og. På ei side så har eg jo gode minner frå visse seriar. Eg kan finne på å gå tilbake til ulike scener der kun for å sjå dei igjen. For eksempel game of thrones sitt red wedding, Mountain mot Viper for å nemne noko. Viss du søker «Skam William» på youtube så får du opp «Skam – William & Noora [Best Scene]» som er sett over 270 tusen ganger og «WILLIAM IS BACK (4×08)»
   som er sett over 1 million ganger. Søker du Nytt på nytt får deg klippet av Ingerid Stenvold som snakkar om trompetar, og det er sett over ein halv million ganger. Så det virker jo absolutt å vere eit marked der for å sjå igjen klipp i ettertid. Virkar eigentleg som det er litt feil det at ein ser eit show og så er ein ferdig. Derimot er det ofte at folk går tilbake til favorittklipp.

   Hadde kanskje våre noko for nrk super og. Skille ut sangar frå filmar og seriar i eigne klipp kunne kanskje våre noke? Også klipp frå eldre program for folk som vil mimre om «gamle dagar» kan vere ein god ide. Tingen er vel det at de som leverer seriane, har ikkje noko problem med rettigheitane og kan vete kva som er spoiler territorium og markere for det på ein bra måte/låse vekk klipp til brukaren har sett det i serien, og sånn sett er de i ein mykje betre stilling enn kva youtube vil vere der.

   På den andre sida så har oppdagar eg ein del seriar via klipp på youtube. Ser eit klipp av noko og føler dette vil eg sjå meir av. Ta for eksempel dikkast nrk humor kanal på youtube som har liggande enkelte klipp frå underholdningsavdelingen, med link til programmet. Sånn eg begynte å sjå på det. For problemet når ein skal finne noko er at ein ikkje veit eksakt kva ein leitar etter, og om serie x er akkurat det ein vil ha. Ofte eg oppdager ein komiker via klipp av ulike rutiner eller sketsjer, for å så sjekke ut kva personen har av materiale online etterpå. Her hadde det våre fantastisk med berre ein knapp for å gå direkte til serien/showet det klippet kjem frå.

   Nicolay Ramm, Robert Stoltenberg og Bård Tufte Johansen er jo eksempel som ein kunne brukt best of klipp for å gje folk ein introduksjon til dei for å så sende dei vidare til dei ulike seriane dei er i. Hadde kunne fått noke best of klipp av Ramm der ein får sjå ein bra sketsj og så hatt ein «yes, give me more» knapp som tar meg til serien klippet stammar frå, og så ein «æh, ellers takk» knapp kor ein kunne gått vidare til noko anna. Ganske kort og grei intro til fyren og eg finn fort ut typen humor du får frå han, og kan fort bedømme om det er verdt å bruke tid på. Tanken er nok litt å gje ein usminka krok å bli fanga av.

   Kan sikkert og vere ein grei måte for foreldre om dei skal finne ein film å sjå ein laurdagskveld med ungane. Finn fort ut om filmen har noko bra humor for deg (dei vaksne) som flyg over hovudet på 5 åringen, eller om du kjem til å kjede deg gjennom heile filmen om om du kan få eit 2 min klipp på forhånd som viser greit kva av desse som er tilfelle.

   Usikker på kor bra dette vil funke med tyngre seriar, men kan vel funke om det blir gjort riktig. Dokumentarar kan ein gjerne då ta utgangspunkt det ein har sett, og då gje brukaren klipp frå liknane dokumentarar om samme tema. Der ein kan få eit klipp litt inn i temaet, kor ein slepp introen som sett opp filmen. Men igjen sida de veit kva klipp som er spoilers og i kva grad, så må det nå vere mogleg å gjere fornuftige valg av kva å vise før ein ser noko.

 9. Enig med tidligere kommentarer om muligheten til å hoppe over introen.
  Anbefalinger basert på hva en har sett før og hva en har lagt i favoritter. Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg en bedre inndeling på kategorier. F. eks. Jeg liker å se dokumentarer om/fra krigen og kunne godt tenke meg en egen underkategori med det som tema. Det samme kunne vært gjort på flere kategorier; drama fra USA, engelsk komedie/humor, svensk krim o.l
  Men ikke anbefalinger som youtube, de er ofte på jordet og repeterende

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Torleif)

   Hei Torleif. Takk for at du tok deg tid til å svare. Ønskene dine er notert. Når det gjelder oppdeling i underkategorier er dette noe vi jobber med.

 10. Etter endt serie/sesong er det lett å glemme tiden det tar å prosessere at det er slutt. Er man mentalt klar for autplay til ny serie? Kan man heller bidra til å hjelpe seeren i å prosessere kontektskiftet? Pauser man hos Amazon får man opp fakta og info om personer og hendelser relevant for der man pauset. Kunne man gjort noe lignende etter endt sesong? Linke til mer informasjon om temaet, personene, skuespillerne, etc? Jeg antar NRK ikke er begrenset til å kun vise til eget innhold, så det kan jo være noe fra Wikipedia, Youtube, etc man også kan dra inn?
  Eller for de som bare vil koble av, kunne man i stedet for svart skjerm vist en «skjermbeskytter» lik de på AppleTV? Feks etter Bortebane, kunne man vist bilder fra fotball, Ulsteinvik, link til Hødd eller ryktebørsen om neste sesong?
  En siste kategori av alternativt innhold er å koble inn spill. Feks spørrekonkurranse med spørsmål relevant for serien.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Torgrim)

   Hei Torgrim. Jeg tror heller ikke det er mange som er mentalt klare for autoplay av første episode i en helt ny serie de aldri hørt om. Takk for at du deler dine ideer og ønsker med oss.

 11. Jeg liker autoplay og skip intro. Kunne man «stjerne» det man så, og dermed bygge opp en slags base med ting man liker? Noe jeg IKKE liker, er at NRK NettTV ofte er i usynk, tale og bilde. Dette vedvarer ofte til tross for at jeg laster opp siden på nytt, pauser, eller starter fra et annet sted i programmet.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Anita)

   Hei Anita. Takk for tilbakemeldingen. Så synd å høre at du opplever at bilde og lyd ikke er i sync. På hvilken plattform opplever du dette?

 12. Marit Kjeksrud Amundsen

  Jeg ser for meg at det kreves ganske mye metadata å legge inn per serie for formål sammenligne for å finne det mønsteret jeg er ute etter. Feks etter å ha sett the americans var jeg på jakt etter spiondrama med kald krig som tema og le bureau eller homeland hadde sikkert vært smart å foreslå, men etter the handmaidens tale trenger jeg noe helt annet for å bli lettere til sinns. Andre ganger vil jeg følge en skuespiller. Folk følger en serie av ulike grunner og å få forslag basert på tema, skuespiller eller et annet parameter er sikkert lurt.

  Jeg liker kun autoplay i en serie og ikke på tvers. Fordelen med å strømme vs lineær er at jeg selv aktivt velger hva jeg vil ha og da bli autoplay av nye forslag for redaksjonelt styrt. Så ja til redaksjonelle tilretteleggelser, men jeg vil ta valget selv.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Marit Kjeksrud Amundsen)

   Hei Marit. Takk for at du deler dine ønsker for nye serier med oss. Vi ser også at det kan være vanskelig å treffe med anbefalingene så her må vi nok bare prøve oss litt frem og se hva som fungerer best.

 13. Eg ønsker ikkje at det blir automatisk spillt noko eg ikkje har bedt om. Overtramp. Eg ønsker meg ein bedre søkefunksjon. Så eg kan søka etter fx action, fantasy etc. Evt og at etterkvart som eg skriv inn søkeordet, så kjem det forslag. At det automatisk kjem noko anna, minner om reklame. Og eg søker til nrk for å sleppe dette.
  Søkefunksjonen kunne vore bedre i heile nrk.no. Det er ikkje alltid eg husker presist kva overskriften til ein artikkel var. Bare noko liknande eller kva emnet var om. Kanskje dette er for mykje forlangt her.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Line Madsen)

   Hei Line. Takk for at du deler behovene dine med oss. Vi er klar over at søkefunksjonen kunne vært bedre men jobber dessverre ikke med søket akkurat nå. Vi tar med oss ønskene dine.

 14. Hei
  Jeg ønsker ikke automatisk neste episode, men at det kan være en mulighet man kan aktivere. At en episode eller film følges av «mer som dette» er en god idé. En presentasjon av to-tre eldre programmer på hovedsiden, hadde vært fint. Og sortering på gamle programmer utfra flere ting, tema/årstall/språk/skuespillere etc.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Anitra)

   Hei Anitra. Takk for tilbakemeldingen din. Er det stort sett eldre programmer du ønsker anbefalt? Og hva legger du i eldre? 🙂

 15. Jeg er en av de som liker å lene meg tilbake og «se» rulleteksten i sin helhet, prosessere og avslutte det jeg har sett (avhengig av type serie selvsagt). Episoden blir på en måte ikke komplett uten og jeg misliker at rulleteksten blir avbrutt av neste episode.

  Etter min mening er autoplay i utgangspunktet som kreft å regne, men jeg forstår at andre synes det er beleilig, så jeg ville hatt en instilling for om neste episode skal spilles av automatisk eller ikke. Jeg liker gjerne å ta et par minutters pause mellom episodene og foretrekker å starte neste episode manuelt.

  Angående anbefalinger så er disse typisk ikke spesielt treffende og jeg liker å få litt mer tilfeldige forslag i tillegg til tilpassede forslag slik at man kan oppdage severdigheter utenfor det vanlige.

  Muligens en bug, men jeg bruker hovedsaklig web-spilleren og den hopper ut av fullskjerm når neste episode starter.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Kristian)

   Hei Kristian. Takk for at du gir oss innspill og tilbakemeldinger. Ønskene dine om forslag til noe å se videre er notert. Vi har løst problemet med at web spilleren går ut av fullskjerm mellom episodene på de nye seriesidene våre som straks skal lanseres. Hvis du ikke vil vente kan du bli betabruker ved å huke av helt nederst på siden til en serie.

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Kari)

   Hei Kari. NRK har nok ikke så mye fanfiction å by på, men vi har inntrykk av at mange har det samme behovet som deg til å forbli i seriens univers selv om den egentlig er slutt 🙂

 16. Skip intro i kombinasjon med autoplay hadde vært helt fantastisk. Begge deler burde kunne skrus av og på og standard bør være at det er skrudd av.

  Er ikke begeistrert for automatisk avspilling av trailere. Det gir opplevelsen av å se på reklame. Selv om NRK ikke har samme motivasjon som mange andre har det blitt en ukultur rundt automatisk avspilling jeg ikke synes dere burde bidra til å etablere som en standard (autoplay av neste episode blir selvsagt noe annet).

  Kanskje dere kunne hatt en egen «kanal» med trailere for de som lurer på hva de skal se?

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Eivor)

   Hei Eivor. Takk for tilbakemeldingen din. Ville du oppsøkt denne kanalen selv for å se trailere? Hvor ville du i så fall ha funnet den? 🙂

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Patchie)

   Hei Patchie. Takk for innspill. Vi er også opptatt av at en eventuell autoplay av trailer ikke må oppleves påtrengende og irriterende, så å starte denuten lyd kan være en mulighet.

 17. En utrolig nyttig funksjon som jeg ikke ser noen steder er muligheten til å blokkere filmer eller serier. Hvis man ikke vil se Blank av en eller annen grunn, bør dette kunne fjernes fra appen/nettstedet ved å X-es bort. I alle fall bør det være mulig å fjerne fra forslag o.l.

  Det kan gjerne være en plass man kan finne igjen blokkerte serier/filmer om man skulle skifte mening på et senere tidspunkt.

  Dette forslaget ville spart meg for mye unødvendig scrolling og vurdering. Jeg liker å gjøre meg ferdig med ting med en gang, og VET for eks med 100% sikkerhet at jeg aldri skal se et oppussings- eller hageprogram. Da kan jeg fjerne det for godt fra «min» app. Dette er noe jeg føler veldig sterkt for, og kombinert med en Watchlist/se senere hadde dette vært GULL 😀

  Svar på denne kommentaren

 18. Jeg kan love dere at jeg blir sur hvis jeg får se klipp ifra en serie som et forslag eller en anbefaling. Jeg hater (og frykter) spoilere over alt på jord.

  Jeg virkelig HATER Netflix sin nye funksjon hvor de tvinger deg til å se klipp mens du scroller. Det mest frustrerende er at det ikke finnes noen mulighet til å skru funksjonen av. Jeg har sluttet å se på Netflix (like mye som jeg gjorde før) utelukkende på grunn av den ene katastrofale endringen de innførte.

  Valgmulighet er et stort nøkkelord her. De som ikke ønsker en funksjon må kunne få skru den av. Det gjelder autoavbrudd av rulleteksten også. Det er en annen ting som irriterer da jeg elsker å finne ut hva skuespillerere heter.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Tom Erik)

   Hei Tom Erik. Takk for innspill og tilbakemelding. Ønskene dine er notert.

 19. Hva med forslag basert på tidsperiode? Hvis jeg ser en film/serie fra 1996 så kunne jeg gjerne fått forslag om mer fra 90-tallet.

  Kanskje kunne det vært en innstilling somewhere (en egen side) som heter «Få forslag basert på». Der kunne det vært flere avhukingsbokser med kategorier. Feks få forslag basert på seriens årstall, skuespillernavn, genre, produksjonsland, regissør etc.

  Svar på denne kommentaren

 20. NEI for FAEN. Ingen autoplay funksjon takk. Det er det nok av. Internett består jo kun av disse autoplayfunksjonene som er et helvete å forholde seg til. Hvorfor tror dere at publikum er så hjernedøde at dere må ta et valg for dem?

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til RL)

   Hei RL. Takk for tilbakemeldingen din. Vi tror på ingen måte at vi trenger å ta et valg for publikum. Det vi vet, er at mange synes det er vanskelig å finne en ny serie i et hav av valg. Det ønsker vi å hjelpe de med. Valget tar de selvfølgelig helt selv. Hvordan vi skal gjøre dette er vi ikke helt sikre på. Har du et godt forslag? 🙂

 21. Hei,

  Jeg har brukt NRK appen på min LG en stund og er stort sett fornøyd, men jeg har ett par forslag:

  1. Når man skal se på en serie begynner man som regel å se på den siste usette episoden (eller fortsette der man slapp). I dag foreslår NRK alltid at man skal starte å se den siste episoden i den siste sesongen.
  2. Når man har sett alle episodene i en serie trenger ikke lenger den serien å komme opp som det største og første forslaget. Jeg vil helst ha forslag på ting jeg ikke har sett, og en egen kategori med ting jeg er ferdig å se.
  3. Nyhetskategorien burde ha ett eget og mye mer egnet layout. Det er ett veldig uoversiktelig nyhetsbilde i NRK appen (syntes jeg).

  Takk for supert innhold!

  Morten

  Svar på denne kommentaren

 22. Jeg er av typen som ikke liker Autoplay (i de aller fleste tilfeller). Man rives ut av stemningen serieskaperne har bygd opp for deg gjennom episoden og som rulleteksten er en forlengelse av. Har imidlertid forståelse for at mange vil slippe å finne fram ny episode manuelt. Hva med å gjøre dette til et valg? For eksempel en boks man kan huke av?

  Svar på denne kommentaren

 23. Vet ikke om det er mulig, men noe jeg virkelig savner fra Netflix var muligheten til å gi karakterer til serier/filmer. I tillegg fikk man opp vurderingen serien/filmen hadde på IMDB.

  Dette ville jo kunne gi dere verdifull informasjon også. For eksempel kunne dere jo hatt en innstilling som var slik: Gi forslag kun basert på serier/filmer med vurdering over 7/10 stjerner. Dette fordi man jo ofte «ser ting ferdig», selv om man kanskje ikke var helt solgt.

  Hvis jeg da får tilpassede forslag kun basert på de beste seriene/filmene, så ville jo dette fungert mye bedre. Og hvis dette kunne kombineres med en mulighet til å fjerne forslag som likevel ikke er relevante (AI er jo ikke alltid like treffsikker), så ville dere hatt mye å jobbe ut i fra tror jeg.

  For å ta et eksempel: Hvis jeg elsker Skam og gir den serien en 10/10 rating, så kan dere gjerne foreslå Blank for meg. Men hvis jeg allerede har sett Blank eller hvis jeg ikke ønsker å se Blank, så har jeg lyst til å kunne fjerne Blank som forslag for all fremtid.

  Hvis jeg IKKE liker Vikingane, og derfor rater den med 2/10, så ønsker jeg jo ikke å få forslag basert på Vikingane. Så da foreslår dere ikke andre programmer/filmer fordi jeg har sett den første sesongen av Vikingane =)

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Trond)

   Hei Trond. Takk for tilbakemeldingen din. Dette med å gi rating på serier er ikke no vi jobber med men det er en spennende tanke det hadde vært gøy å utforske.

  • Leif André (svar til Trond)

   En annen og mye enklere måte å gi oss gode forslag, er å liste opp filmer og serier sortert på synkende IMDb-rating (og gjerne vise den når musa holdes over programbildet). Jeg vil anta dere kan bruke/kjøpe (?) IMDbs API for å hente ut ratingen som flere strømmetjenester gjør (f.eks. Viaplay).

   En annen måte å gjøre det enklere å velge det neste man vil se, er å vise en liste over aktuelle programmer når et progam er slutt, og gi mer informasjon når man holder musa over et av programbildene, slik at man slipper å gå til en ny side for å få programbeskrivelsen.

   Både Netflix, Viaplay og TV 2 Sumo har jo dette implementert på ulike måter. Hos Netflix og Sumo har manmuligheten å klikke for å utvide en seksjon med mer info (uten å bytte til en ny side), mens Viaplay har en «i» man kan holde musa over for å få mer info (den synes jeg hadde fungert bedre om boksen hadde hatt mer tekst). Det er generelt en stor svakhet med sidene deres at man må gå til en ny side for å få serie-/filmbeskrivelsen. Den må være mulig å vise uten at man må klikke og gå til en ny side.

  • Leif André (svar til Trond)

   Og IMDB-rating sammen med kategorier og underkategorier ville vært en utmerket måte å finne interessant stoff:
   – Filmer –> Drama/Krim/Komedie –> Ulike sorteringsmuligheter som år, rating, osv.

   Det hadde også vært fint med anbefalinger fra Filmpolitiet. Deres smak stemmer ofte med min egen, og da kunne det vært fint
   å få lister med filmer og serier de liker. Hvorfor ikke bruke den kompetansen man har på huset til å gi anbefalinger?

  • Leif André (svar til Trond)

   Og IMDB-rating sammen med kategorier og underkategorier ville vært en utmerket måte å finne interessant stoff:
   – Filmer –> Drama/Krim/Komedie –> Ulike sorteringsmuligheter som år, rating, osv.

   Det hadde også vært fint med anbefalinger fra Filmpolitiet. Deres smak stemmer ofte med min egen, og da kunne det vært fint
   å få lister med filmer og serier de liker. Hvorfor ikke bruke den kompetansen man har på huset til å gi anbefalinger?

 24. Det jeg savner mest, er en funksjon dere tidligere har hatt: A–Å-visning. Den var gull verdt for en som elsker å jakte på skatter i arkivet. Jeg tok kontakt med kundeservice om dette og fikk beskjed om at den var fjernet fra appene, men var å finne på tv.nrk.no «inntil videre». Jeg håper på snarlig retur, og at dere ikke fjerner den fra nett også.

  Jeg synes det er fantastisk at dere har valgt å legge ut så mye fra arkivet, og det er synd at dere nå gjør det så vanskelig å finne frem til dette. Forsvinner A–Å fra nett også, blir det i praksis umulig; å basere seg på søkefunksjonen blir for tungvint når man ikke vet hva man leter etter.

  Arkivet er et konkurransefortrinn dere har fremfor de andre tjenestene – bruk det for det det er verdt!

  Svar på denne kommentaren

  • Martin (svar til Anders)

   Helt enig.

   Arkivet er det jeg setter mest pris på med tjenesten og rettferdiggjør lisensen, men etter at A-Å funksjonen er fjernet bruker jeg nesten ikke NRK lengre.

   Håper den kommer tilbake snarest og at dere også legger ut resten av Dagsrevyen arkivet, det er fantastisk å se tilbake på gamle nyhetssendinger fra 1990. Det setter dagens nyhetsbilde i perspektiv.

 25. Ja, jeg vil gjerne bare kunne sette på TV og se videre eller se på noe nytt. Dere har helt rett, vi vil bare sette oss ned og finne noe å se før maten blir kald.

  Så til spørsmålene;
  -«Hvordan skal vi hjelpe dere videre? (i tilfellene der det ikke finnes en neste episode)»
  -Etter endt siste episode bør man gå tilbake til hovedsiden for serien, det er der dere bør ha en horisontal skrollbar bildemeny med lignende serier/forslag. IKKE start en trailer. IKKE start en ny serie. I allefall ikke før brukeren har tatt ett aktivt valg(se mer nedenfor).

  -«Hvilke type anbefalinger ønsker du?»
  -Når det gjelder anbefalinger via algoritmer, så syns jeg det kunne være nyttig å gi høy prioritet til serier og filmer lignende de som ligger blant valgte favoritter. Det nyeste er ikke alltid det beste, men strø noe nytt innimellom også. Her finnes nok av lesestoff om anbefalt-algoritmer på Google, så jeg skal ikke gå så mye mer inn på det. Historikk er også greit å ta hensyn til i en sånn algoritme, men først må flere profiler per innlogging på plass slik at foreldre ikke får barneserier anbefalt (Ja, det finnes barn som ikke bruker nrksuper). Her bør man også kunne ha en «ikke favoritt»-liste slik at man slipper å få anbefalt serier man absolutt ikke vil se. En whitelist/favoritt, og en blacklist/ikke-favoritt. Og når man først snakker om favoritter, jeg syns det er viktig å kunne velge en hel serie som favoritt, ikke bare en spesifikk episode.

  -«Autoplay – plagsomt eller behagelig?»
  -Autoplay kan være bra på serier, men da er det viktig å ha god nok nedtellingstid til at man faktisk rekker å ta opp fjernkontrollen for å avbryte. 5 sekunder er altfor lite, 20 sekunder er passelig. Og som andre har nevnt, viktig å kunne velge å skru det av. Ett annet forslag som jeg ikke har sett noen annen plass, som dere kanskje kan være de første til å prøve ut, er å kunne skru av/på autoplay PER SERIE. Her kunne jeg tenkt meg å ha på autoplay på dramaserier, mens underholdningsserier som f.eks. nytt på nytt har jeg ingen behov for autoplay. Når det gjelder dokumentar-/vitenskapserier så kan jeg være interessert i ett eller flere tema, og velger kanskje å bare se 2 eller 3 av 15 episoder. Å kunne skru av autoplay, eller noe mer avansert/eksperimentelt som f.eks. å markere hvilke serier man vil se, og la kun dem gå på autoplay. Men nå er vi nesten over på youtubes velkjente playlist, som heller ikke er så dumt å ha. Noen dager har jeg tid til å lete etter innhold, andre dager vil jeg bare se på TV. En playlist ville gjort livet de dagene jeg bare vil se på TV litt enklere. Neste trinn kan da også være å kunne dele playlist med venner, eller linke til dem på facebook osv. En annen ting som taler for å kunne skru av autoplay enkelt er hvis jeg skal ta meg en lur, og bare setter på noe som jeg kan se på til jeg sovner, så er det VELDIG nyttig å slippe at TV surrer og går i bakgrunnen og man våkner opp 2-3 episoder for langt inni serien.

  -«Og hvordan kan vi gjøre det på en måte som tar vare på sofakosen? (en stressfri opplevelse)»
  -Jeg syns ikke forslag til noe lignende man kan se bør være i rulleteksten, det hører hjemme nederst, eller på en sidemeny, på hovedsiden til serien man nettopp så på. At man derfra kan velge noe lignende er veldig fint. Jeg syns også forøvrig at rulleteksten ikke skal puttes i ett ørlitevindu, det er bedre å ha autoplay-valgene som overlay. Nå i disse GDPR-dager har det fått meg til å tenke på viktigheten av å tenke opt-in, ikke opt-out. Spør om man vil ha autoplay, og la folk ta ett manuelt valg ja/nei før det blir aktivert. Spør om man vil ha trailer på slutten av serien eller filmen, la folk ta ett aktivt valg før det skjer noe automatisk. La også folk gå tilbake på sine valg, ha det i innstillinger slik at de kan skru det av igjen.

  Og så littegranne ris;
  -Jeg kan legge til ting i favoritter i nettleseren på min nrktv-konto, men når jeg kommer til Appen på OS Tizen så finner jeg ikke igjen favoritter. Lenke til Favoritter og lenker til sist sett serier(med mulighet for å velge hvilke episode i serien man vil se) er ett minimum man kan forvente av en strømmetjeneste.

  Svar på denne kommentaren

  • Susanne Kvernmo Holgernes (NRK) (svar til Inge)

   Hei Inge. Takk for tilbakemelding og innspill. Vi har allerede anbefalinger til flere nye ting å se på hovedsiden til serien på de fleste plattformer. Men vi tror vi kan bruke slutten av rulleteksten til å vise frem en serie på en annen måte som forhåpentligvis kan gjøre det lettere å velge. Vi kommer ikke til å starte en nye serie uten at du har valgt det selv.

   Hvilken app versjon har du på Tizen? Favoritter skal dukke opp når du er logget inn på appen.

 26. Silje Margrethe

  Hei! Dette blir kanskje litt på siden, men jeg kom nå på denne saken akkurat nå.

  Siden jeg er litt for vant til å «binge» serier, ble jeg nesten satt litt ut her en dag jeg oppdaget at det har kommet en ny sesong av en serie jeg har fulgt med via NRK før. Det vil si, første episode av en ny sesong var kommet ut. Det er helt greit det, altså.

  Det jeg kom på at jeg ønsket meg i dette tilfellet, var en «minn meg på»-knapp. Selv om innboksen renner over, kunne det likevel vært kjekt med en mail når det kommer en ny episode av de seriene jeg helst følger, eller at det kommer opp som en notifikasjon når jeg går inn på NRK. 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.