nrk.no

2018 kan bli året appmarkedet snus på hodet

Kategorier: Apps,Internett & Webutvikling

Det virker! Kollega Ingvild får tilbudet om å laste ned Twitter Lite

Såkalte Progressive Web Apps er i ferd med å bli allemannseie. Plutselig trenger du ikke lenger en app for å betale eller ha videosamtaler på mobilen. Hva kan dette bety for deg og meg?

Vi har jobbet lenge nok i bransjen til å huske tida hvor nettsider ble stemplet som håpløst gammeldagse og alle ville ha en app. Slik er det ikke lenger. Ser man på amerikanske tall fra ComScore, laster over halvparten ikke ned en eneste app i måneden. Vi har gjerne en håndfull apper vi bruker hver dag. De fant vi for noen år siden.

I 2018 kan imidlertid hele appmarkedet snus på hodet, takket være såkalte Progressive Web Apps, gjerne forkortet til PWA.

Plutselig kan vi gjøre mye mer med mobilen uten å laste ned apper: betale, ha videosamtaler, overføre filer og bruke dem offline. PWA innebærer også at apputvikling vil bli billigere og tilgjengelig for mange flere. Selv for mindre selskaper blir det innen rekkevidde å tilby app-lignende tjenester.

Hva er egentlig en Progressive Web App?

PWA er definitivt buzzord nummer én for webutvikling i 2018. På blogger og konferanser for utviklere dukker det opp ustanselig…

Vi kan også se at Google-søk etter «PWA» jevnt og stødig øker:

Flere store aktører har allerede lansert PWAer: Twitter, Spotify og Google Maps er noen av dem. Så hva er PWA, og hvordan skiller det seg fra apper slik vi har pleid å kjenne dem eller nettsider?

Kjapp begrepsrydding

Nettsider bygges i dag ved hjelp av webteknologiene HTML, CSS og Javascript, og du kan besøke dem i nettleseren din. Nettsider kan gjerne ligne på apper i utseende.

Native apper er bygget med programmeringsspråket til plattformen de virker på, telefonen din f.eks. De lastes typisk ned fra en app-butikk, som App Store eller Google Play. Apper har tradisjonelt hatt dypere tilgang til smarttelefonens funksjonalitet, slik som kamera, varsler, lagrede filer osv.

Progressive Web Apps forsøker å kombinere det beste fra to verdener: De er nettsider som skal kunne det samme som apper.

Nettsider og nettlesere som kan mye, mye mer

Webteknologien ligger fortsatt i bunn, men de siste årene har det det blitt mulig for nettleserne å gjøre ting som før kun var mulig med en native app. Det er det «progressive» viser til: man får stadig flere muligheter som kan legges på toppen av det nettsider allerede kan.

En sentral forkortelse: API

Mulighetene kommer på grunn av nye såkalte APIer. API står for Application Programming Interface. Det er enkelt sagt systemer som gjør at utviklere kan skape digitale tjenester som utnytter del-komponenter som bor andre steder. Et API har definerte regler for hvordan ditt eget program skal snakke sammen med det andre programmet, og hva som kommer tilbake når ditt program ber om noe.

Et eksempel er værdata fra yr.no. Når pent.no skal vise sin sammenstilling av varsel fra yr.no og Storm, sender pent-nettsiden en forespørsel til yrs API om å få varselet for et spesifikt sted i formatet APIet skal ha. I retur kommer de nødvendige dataene klare for å vises frem. For eksempel ser API-dataene for Blindern slik ut akkurat nå.

Du kan betale

En vanlig grunn til å laste ned en app, er at den gjør det enkelt å betale. Selv bruker jeg ofte Ruter-appen for å kjøpe billett til T-banen. Men alt jeg behøver appen for, er å kunne trykke på én knapp så pengene skal trekkes fra kortet mitt. Nå er dette også mulig på nett, ved hjelp av det såkalte Payment Request APIet. Det blir hakket enklere å være turist, når du ikke trenger å laste ned en ny app.

Du kan overføre filer

En annen ting som hittil har vært forbeholdt appene, er enkel tilgang og overføring av filer. Også det kan du nå gjøre i smarttelefonens nettleser. ShareDrop minner litt om Apples AirDrop, og lar deg enkelt sende en fil til noen. I dag kan nettleseren opprette kobling direkte mellom to brukere, og så overføres filene direkte, takket være såkalte RTCDataChannels.

Når filene ikke lenger tar rundturen via en server, blir det billigere og enklere å utvikle slike tjenester. I tillegg er filoverføringen kryptert, så dataene dine er sikrere.

Du kan ha videosamtaler

Skype, Facebook Messenger og FaceTime er alle native apper for å kunne gjøre videosamtaler, men videosamtaler trenger ikke skje i native apper lenger.

Allerede i 2013 var det norske selskapet appear.in (der Dag-Inge jobba før) blant de fremste eksemplene på bruken av det såkalte WebRTC-APIet, som gjør det mulig å ha videosamtaler i nettleseren, som er sikrere enn de du har i Skype – uten å installere noe.

Det har tatt smertefull lang tid før man har fått luka ut alle de tekniske problemene, men nå støtter endelig alle moderne nettlesere teknologien.

Du kan installere dem

Vips, så var Twitter Lite installert

Å laste ned nye apper krever innsats. Med PWAer er det enklere. Har du en oppdatert Android-telefon, kan du prøve med lite.twitter.com eller maps.google.com. (Støtten for PWAer på Apple-dingser har endel begrensninger så langt).

Andre gang du åpner nettsiden, får du tilbud om å installere PWAen. Når du åpner den, oppfører den seg som en vanlig app og vises i fullskjerm. Dette er ytterligere en grunn til at endel aktører nok vil foretrekke den enklere PWA-veien, i stedet for å lage native apper.

(Noen tekniske detaljer: Tilbudet dukker opp hvis nettsiden bruker HTTPS, har et Web App Manifest og en Service Worker, som anses for minstekravene for å være en PWA).

Du kan bruke innhold offline og med dårlig dekning

Hvis nettavisa du leser, er en PWA, kan du lese den på toget, selv gjennom tunneler og sviktende dekning. Du må ikke vente på at noe laster, alt skjer umiddelbart fordi PWAen har lastet ned den nyeste versjonen i bakgrunnen og oppdatert. Dette gjøres ved hjelp av det såkalte Service Worker APIet.

Du kan få varsler

Neste gang du skal på musikkfestival, kunne programmet vært en PWA i stedet for en native app. For nå kan også nettsider sende varsler, ved hjelp av det såkalte Push APIet. Ulempen med dette er at mange nettsteder misbruker muligheten for å sende varsler, så dette er nok 2018s mest irriterende webtrend.

Du kan bruke dem både på mobilen og datamaskinen

I 2013 var det store buzzordet responsive web design. Det betyr at man lager den samme nettsiden for mobil, nettbrett og store skjermer, og så tilpasser nettsiden automatisk visningen sin. NRK.no er et eksempel på en responsiv nettside.

Når responsive nettsider kombineres med PWAer, kan man lage apper som fungerer på alle dingser, så lenge de har en moderne nettleser. Fra i sommer kommer Google Chrome for desktop til å støtte PWAer bedre.

…og du kan lenke til dem!

PWAer handler også om å ta vare på det som faktisk er styrkene ved nettsider. Jeg er sikkert ikke den eneste blant NRKbeta-leserne som har telefonsamtaler av typen «Ja først så klikker du på tannhjulikonet, og så scroller du litt ned, og så klikker du på det som heter keyboard, og så…».

Hadde det vært en PWA, kunne du lenket rett til det stedet i appen de skal til, akkurat som du kan med en nettside. Flyten mellom appen og andre nettsider blir også mye enklere.

Hvem tjener på utviklingen?

Det har etterhvert blitt bred støtte for PWAer, som vi ser på dette bildet fra PWA Dev Summit i fjor:

Det er gode nyheter for Google og søk

Google har vært en viktig pådriver for PWA, og har støttet mange av teknologiene i flere år allerede. Fordelen for Google, er at når noe er en PWA, i stedet for en app, kan Google finne innholdet og liste det opp i sine søkeresultater. Jo mer som kommer ut på det åpne nettet, jo mer relevant blir også Googles søketreff.

Det er en utfordrer til Apples App Store

App Store er en svært viktig inntektsstrøm for Apple. De tar 15% av prisen når en app selges gjennom App Store, og i fjerde kvartal 2017 tjente de mer på salget fra App Store enn fra iPads.

Dette bidrar nok til det at Apple ikke har vært blant pådriverne. Imidlertid pleier Apple etterhvert å følge etter Google, og støtte opp om webstandardene. Fra og med iOS11.3 kan også iPhones og iPads nyte godt av PWAer (i noe begrenset form).

Det er en mulighet for Microsoft Store og Mozilla Firefox

Nylig begynte Microsoft å inkludere PWAer i sin Store på Windows 10. Det gjør at de uten særlig arbeidsinnsats kan tilby sine brukere langt flere apper. Dermed kan Microsoft i større grad holde tritt med Apple og Google på app-utvalg, som igjen gjør det mer fristende å ha appen sin i Microsoft Store i det hele tatt.

Mozilla prøvde å lage sitt eget Firefox-baserte operativsystem til telefoner, men måtte til slutt gi opp. Takket være PWAer kan Mozilla konkurrere mot de store aktørene på eksempelvis brukervennlighet og personvern, men tilby de samme appene som du allerede er vant med.

Apputvikling blir billigere og tilgjengelig for flere

Googles Android, Microsofts Windows og Apples iOS bruker alle forskjellige programmeringsspråk. Da trenger du utviklere som er spesialisert i det språket, du må lage ulike apper for ulike plattformer, og du må få appen godkjent i hver av app-butikkene før den kommer ut.

It could open up software development like nothing before it, and chances are, it will.
Mozilla | Progressive Web Apps are here. What’s the big deal?

Webteknologiene fungerer på alle plattformene. Derfor er det flere utviklere som behersker dem, og du trenger bare bygge én app. Case-studiene som er ute så langt tyder på at mange oppnår minst like gode resultater med PWAer som med native apper. Store selskaper kan (og bør sikkert) fortsatt ta seg råd til å lage native apper, men langt flere enn før kan nå ha råd til å tilby applignende tjenester.

Nå kan PWAer bli allemannseie

PWA er fortsatt ferskt, og mye gjenstår. For eksempel mangler det standardiserte APIer for blåtann-dingser eller NFC, som gjør at det er en stund til PWAen for eksempel kan styre et trådløst headset.

Så selv om Apples App Store nok kan regne med gode inntekter i mange år til, er det ingen tvil om at 2018 blir et viktig år for PWAer.

4 kommentarer

  1. Er det bare jeg som husker da Steve Jobs lanserte dette som løsningen, før utviklerne og forbrukere maste så mye at Apple til slutt ga opp og lanserte App Store?

    Det har kanskje skjedd litt siden den gang, men interessant om det plutselig har skjedd en helomvending her!

    Svar på denne kommentaren

    • Ida Aalen (svar til Wilhelm)

      Du har helt rett! Forskjellen siden den gang er at utviklerne nå har langt flere muligheter enn før gjennom weben enn de hadde den gangen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.