nrk.no

«Ny» Android-app til NRK TV – kan vi få kake nå?

Kategorier: Apps,NRK-stoff,NRKTV & TV

ny app på telefon og brownie
Ny Android-app for NRK TV. Foto: Kjartan Michalsen

En splitter ny NRK TV-app for Android rulles nå ut. Lengre ned får du oversikt over hva oppdateringen innebærer og noen tanker om hva som egentlig er en «ny» app.

For litt siden skrev jeg om den helt nye iOS-appen vår til NRK TV. Og det er alltid gøy å lansere noe nytt. Det ble kake og mange ledere som ville si noen velvalgte ord.

Det er også lett å si at den er helt ny. Den ble tross alt skrevet fra bunnen av i et nytt programmeringsspråk.

På Android derimot, har fornyingsprosessen skjedd gradvis. Vi har byttet ut modul for modul, og slått på nye funksjoner når det har passet oss.

For på Android har vi hatt litt flaks. Men først og fremst har vi hatt mange dyktige utviklere som har jobbet med appen for NRK TV gjennom årene.

Her er det god kode, oppdelt i passelig store fragmenter. Det gjør hele appen enklere å fornye og forbedre, og det er noe som først nå virkelig kom til sin rett.

Men det blir ikke kake av sånt, dessverre.

For når er en app ny?

Når vi ser det fra brukernes perspektiv, blir det litt annerledes. De ser ikke koden bak, de starter bare appen og plutselig en dag er den ulik det den var forrige gang.

For ingen brukere (som ikke jobber i NRK) har noen gang ønsket seg en overgang fra programmeringsspråket Objective-C til Swift.

Brukerne våre vil se på TV, og bare de færreste bryr seg om alle detaljene vi møysommelig legger til og forbedrer.

Tid for kake?

Ny forside og ny menystruktur, gjør at appen nok nå oppleves som «ny» på Android.

Forsiden er helt ny og har fått seksjoner nedover. Dermed er det enklere å finne noe å se, ved at du kan hoppe mentalt over seksjoner som ikke er av interesse.

Samtidig har vi også tatt bort sidemenyen og laget en ny meny nærmere tommelen i bunn.

Vi ruller ut appen gradvis, og det betyr at 50% av brukerne har fått den nye appen så langt.

Appen har også fått samme struktur som på de andre plattformene slik at det er lett å bevege seg mellom i NRK TV-universet.

Gammel forside til venstre, ny forside til høyre

Kategorier og søk har også fått en overhaling og ligger nå under utforsk.

Gammel kategorinavigasjon til venstre, ny kategorivisning til høyre

TV-guiden er flyttet fra sidemenyen til under Direkte.

Gammel TV-guide til venstre, ny TV-guide til høyre

Søk og serievisning er slik du alt kjenner det, og er noe av det som er fornyet de siste månedene.

Gammelt søk til venstre, nytt søk til høyre

Vi ruller gradvis ut. Om du ikke alt har fått oppdateringen, er den rett rundt hjørnet.

Har du lyst til å få siste nytt før alle andre? Bli betabruker for NRK TV (Android)

Veien videre

Ikke alle detaljene er på plass, og vi utvikler hele tiden appen. Våre Android TV-brukere kommer til å få flere store oppdateringer fremover, men også mobil / nettbrett jobber vi videre med.

Vi vil gjerne høre fra dere, så legg gjerne igjen ris, ros og ønsker i kommentarfeltet.

37 kommentarer

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Frode Dragseth)

   Hei!

   Vi jobber med å få på plass innlogging for nyere Samsung TVer (Tizen), og håper dette er på plass til sommeren. Samtidig kommer det også oppdateringer for LG (WebOS). Vi jobber også med tilsvarende for Android TV, men jeg kan dessverre ikke gi noen tidsramme.

   I første omgang er det dessverre ikke fler-bruker,men det er også noe vi har på tegnebrettet til senere.

   Kjartan /NRK TV

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Jan Hansen)

   Hei!
   Android-appen har mulighet for å velge videokvalitet for avspilling. Automatisk gir deg den beste tilgjengelige på det nettverket du er, men om du ønsker å spare data-trafikk, kan du sette en annen kvalitet.

   Kjartan / NRK TV

 1. Torgeir Antonsen

  Når kommer muligheten til å streame i 50 fps? Det er mange år siden maskinvaren på PC, mobil og nettbrettfronten ble kapabel til å spille av 50 fps i 720p og høyere, så det er vel ingen grunn til å holde igjen på 25 fps lenger?

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Torgeir Antonsen)

   Hei Torgeir!

   Vi ser på mulighetene for andre kvaliteter som feks 50fps. Jeg kan dessverre ikke gi noen tidsestimater når dette kan komme.

   Kjartan / NRK TV

  • Hvor stor andel av det som sendes på NRK er faktisk produsert med 50 helbilder i sekundet?

   Det begynner vel å bli vanlig på nye TV-serier, men du skal ikke mange år tilbake før det var helt ukjent. NRK har ikke samme press som kommersielle kanaler på seg til å hele tiden vise alt det siste og nyeste – mye som sendes (og som ligger i arkivene) er både fem og ti år gammelt, en del betydelig mer enn det også!

   Når det er sagt: Jeg er av dem som alltid var plaget av rykkete bevegelser på kino, med sine 24 bps (hvert bilde vist to ganger, så det blinket på 48 Hz, men bevegelser hadde 24 Hz oppløsning). Produksjoner født i TV-verdenen, med interlaced bilde, hadde 50 Hz oppløsning på bevegelser. Når båndbredden var gitt, og CRT-skjermer fortsatt dominerte, var interlace en genial teknikk: Den ga 25 helbilder i sekundet og samtidig en tidsoppløsning for bevegelser på 50 Hz.

   Hadde vi fortsatt med CRT-skjermer, eller om programvaren hadde simulert oppførselen til fosforet, vist forrige halvbilde i halv lysstyrke, kunne vi fortsatt med interlace og fått glatte bevegelser uten å øke båndbredde-kravene, selv med LCD- og OLED-skjermer. Men datafolk er ikke villige til å høre på det øret… Dessuten: Med moderne digital komprimerings-teknologi betyr dobling av billedfrekvensen langt fra dobling av bitraten (slik det var med analog teknologi), så vi kan tillate oss 50 ikke-interlacede helbilder per sekund.

   Det er også i dag fullstendig realistisk å interpolere de mellomliggende linjene i en gammel 25 Hz interlaced video til å generere en 50 Hz ikke-interlaced. Har NRK utstyr for å gjøre det? Du kan naturligvis gjøre det også for 24 Hz «ikke-interlaced» (litt meningsløst å kalle det det når det er snakk om sølvfilm…), men resultatet blir ikke fullt så godt, siden du ikke har informasjon fra nabolinjene til å korrigere interpoleringen etter.

   Om ikke NRK pr. i dag har utstyr/programvare for høykvalitets konvertering av interlaced 25 Hz og 24 Hz kinofilm, håper jeg de anskaffer det før de går over til 50 Hz som standard videoformat. Men det ser vi fram til!

 2. Hans-Olav Kalleberg

  Gjelder dette bare NRK appen eller er NRK super appen også dekket? Jeg har en 3åring som stadig er frustrert over at tilfeldige episoder eller serier kun viser 10 sekunder før bilde og lyd fryser som om den skal buffre, men ingenting skjer videre.

  Har håpet at det skulle komme noen oppdateringer som fikset dette etterhvert 😊

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Hans-Olav Kalleberg)

   Hei! Super-appen har et egen utviklingsteam. Vi deler noen kjernekomponenter som feks avspiller, men har også endel ulikheter. Jeg skal videreformidle dette til utviklerne. Legg gjerne igjen en kommentar om hvilke dings dette gjelder.

   Kjartan / NRK TV

 3. Simon Møllebakken

  Er det fikset problemet der du vil starte en sending i live-seksjonen fra starten, så må du koble ifra Chromecasten, trykke på sendingen for så å koble seg opp igjen.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Simon Møllebakken)

   Hei!
   Dessverre er det noe rusk med vår Chromecast, men det er på serversiden og ikke i appen. Vi jobber med en bedre chromecast opplevelse som vil hjelpe både på iOS og Android.

   Kjartan / NRK TV

 4. Lars Vemund Solerød

  Hei, syns appen viser frem en del unødvendig informasjon.

  På en tidligere versjon (for Ipad?) var det mulighet for å «vis kun tilgjengelige episoder». Det hjalp veldig. Særlig på barne-programmer der gjerne 5 av 50 episoder er tilgjengelige for avspilling.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg bor utenfor Norges grenser og skulle gjerne hatt NRK app på Samsung (Tizen) TV. Men NRK sin app distribueres sannsynligvis kun til brukere registrert i Norge. Dette er veldig dumt da alle oss som bor utenfor Norge kan se nyheter etc. fra NRK, men ikke på TV’en.

  Hva med å tillate global distribusjon av appen deres? Det er jo uansett geolokasjon mht til avspilling av innhold, så vi får ikke spilt av innhold dere ikke har rettigheter til å spille av utenfor Norges grenser. Men det gjør det enklere for oss å kunne se nyheter etc.

  Svar på denne kommentaren

 6. Den nye appen er så uoversiktlig og vanskelig å finne frem til eldre programer. Det vises kun de mest aktuelle og mest sette programene. I menyen utforsk er det så begrensett programer i de forskjellige kategoriene enn det var tidligere. Hele konseptet med å bla sidelengs er helt på trynet! Blir jo vil gjetning om hva som venter rundt neste hjørnet. Det er jo ikke oversiktlig over hodet. Hvorfor forandre på noe som fungerer til det ti ganger værre? Det er jo helt umulig å finne frem til noe som helst hvis man ikke husker nøyaktig hva programet heter og kan søke det opp. Generelt veldig uoversiktlig og veldig begrenset og kontrolerende hva brukerne skal få se på eller ikke. Jeg sletta rett og slett hele NRK appen! Enda jeg er glad i nrk programer, men når det ikke går ann å finne frem til ønskede programer som ikke er de mest sette denne uka eller de mest spennende og aktuelle nye, er det heller ingen vits å ha den. Håper på en mer oversiktlig og organisert forbedring med flere valgmuligheter! Blir for dumt å skulle bla i hytt og gevær helt hjerne død i blinde for å finne frem til noe som helst. Er jo regne lotto trekninga!

  Svar på denne kommentaren

  • Morten (svar til Ola)

   Enig med dette. Man kan jo ikke titte seg frem til ting å se på. Må vite hva noe heter å søke
   Kan vi ikke få listet opp ALT som finnes i hver kategori i det minste. Så kan vi iallfall bla nedover og oppdage nye ting.

 7. Hei!
  Kjøpte nylig ny TV (Sony XE9305) som er levert med Android TV. Om ikkje samme app, så er han vel i alle fall i slekt med den som er omtala i denne artikkelen. Dessverre så oppdaga eg at teksting ikkje fungerer i NRK-appen. Knappen er der med to trykk nedover, men fungerer ikkje. Løysinga så langt har vore å bruka Opera og gå inn på Nett-TV der. Er dette eit kjent problem?

  Svar på denne kommentaren

 8. Stein Kristiansen

  Etter den siste oppdateringen (3.8.014)av NRK app for Samsung Tizen som kom nå 4. juni, har den blitt helt umulig å bruke. I de fleste tilfeller starter ikke appen. Ved å fjerne appen og installere den på nytt, får man kanskje appen til å starte 1 eller 2 ganger, så må den avinstalleres igjen.
  Håper dette fikses snart.

  Svar på denne kommentaren

 9. Hvorfor kan vi ikke få opp ALT av programmer som finnes i kategoriene? Nå er det bare noen få programmer som vises. Man må vite hva ting heter og søke på annet. Hvorfor skal vi ikke kunne lete oppdage og inspireres?

  Svar på denne kommentaren

 10. Det er fortsatt umulig å bruke nrk på samsung tv – skjer det noe snart? Avinstallering reist hjelper ikke… Kan dere lage en tråd/artikkel/sted for feilmeldinger? Smarttvartikkelen deres er fra 2015 og dere leser vel ikke der…???

  Svar på denne kommentaren

 11. Samsung (Tizen) appen fungerte på en veldig spennende periode med pålogging en kort periode. Jeg gledet meg over dette, og skrøt av dere til bekjente. Men den siste måneden har denne appen gått helt i surr. Jeg leser på nett om flere som har det samme problemet. Ingen oppdatering av appen, trekking ut av ledningen, eller noe annet får den til å fungere skikkelig igjen. Mvh,
  Anders

  Svar på denne kommentaren

 12. På min nye samsung 9 note tlelfon kommer det enten jeg vil det eller ikke, et grått TV-bilde i bakgrunnen med en tekst oppå om at «du bruker fullskjermmodus …». Det er nesten umulig å få denne teksten bort, og den dekker det meste av det gråe bildet i bakgrunnen. Hva er galt?

  Svar på denne kommentaren

 13. Katarina E Eidiasen

  Noen som har samme trøbbel oss?
  Samsung smart tv. Slår seg av og på når vi bruker NRK. Ingen andre enheter i husstanden gjør dette. Det er også trøbbel med i installasjoner fordi TV plutselig slår seg av. Netflix og viaplay ok.

  Svar på denne kommentaren

 14. Mai Kristin Hansen

  Har problemer med nrkappen på min Samsung Smarttv. Endelig kommer jeg inn på appen, og alt ser ok ut inntil jeg skal starte avspilling, da er det bare sort skjerm. Har hatt problemer med nrkappen i laaaang tid. Alle andre apper funker. Hva kan jeg gjøre??🤨

  Svar på denne kommentaren

 15. Hei. Jeg har også problemer med nrkappen på Samsung Smarttv. Kommer inn på appen, og alt ser ok ut inntil jeg skal starte avspilling, da er det bare sort skjerm. Har hatt problemer med nrkappen siden juli. Alle andre apper funker. Hva gjør jeg? Har dere en ny versjon?

  Svar på denne kommentaren

 16. Ida Helen Johansen

  Hei
  Det er veldig fint om dere som opplever feil med NRK TV gir oss beskjed på [email protected] slik at det raskest mulig blir plukket opp av rette folk.

  Når det gjelder Samsung har vi hadde voldsomme problemer med appen på hovedsaklig 2016 og 2017 TVer siden juni. Vi jobber på spreng sammen med underleverandøren vår men har dessverre ikke klart å finne løsningen enda. Skal sørge for at vi oppdaterer hyppigere inne på hjelp.nrk.no/tv/smart-tv/ slik at dere kan følge med der. Hilsen Ida Johansen på NRK TV

  Svar på denne kommentaren

 17. Hei. I 2018 hvor mange har investert på titusener i høyoppløselige tv’er, fibernett, surroundanlegg, lydplanker osv for å få surroundlyd/Atmos da vi mener at lyd er en vesentlig del av opplevelsen når vi ser på film/serier. Blir da veldig overrasket når det ser ut som at jeg kun får stereolyd gjennom i Chromecast Ultra enheten min? Er det noen innstillinger misser eller leverer ikke appen lyd i flere kanaler?? I såfall synes jeg det er veldig synd for de siste årene synes jeg NRK har blitt veldig bra på levering av kvalitets serier og film. Håper at det er jeg som ikke har fått med meg rett måte å sette opp appen på?

  Svar på denne kommentaren

 18. Feil på NRK APP iPhone og iPad.

  Hei, dersom man sender til Chromecast fra NRK app i IOS, fortsetter lyden å spille på enhet samtidig som program vises på TV. Dette har oppstått nylig.

  Svar på denne kommentaren

 19. Nå skriver vi juni 2019 og nrk sin nett tv app fungerer fremdeles ikke på samsung smart tv. Siste versjon (1240) er installert men ingenting funker, ja bortsett fra det samme som vises på lineært tv da. Det virker.
  Men nett tv som du kan se på mobilen og pc`n det funker ikke.
  Så f.eks. cup kampene NM fotball må ses på pc eller koble opp via kabel eller chromecast. Casting av nrk sine sendinger fra pc til tv virker ikke.
  Dette er veldig tungvint og irriterende og burde vært unngått når vi faktisk skriver 2019 og ikke 1919.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.