nrk.no

Slik ble den avlagte kontormaskinen en spillmaskin for Fortnite

Kategorier: Spill & Tips & Tricks

Fortnite på en gammel men oppgradert Dell. Foto: Eirik Solheim / NRK

Noe måtte gjøres. Den gamle laptopen som 13-åringen overtok fra pappa for en del år siden duger ikke lenger. «Alle de andre spiller Fortnite, men min maskin er for dårlig».

Gode råd er dyre?

Problemet er bare at en ny og kraftig spillmaskin fort koster fra 8000,- og oppover. For en 13-åring som nettopp brukte mesteparten av oppsparte bursdagspenger på å kjøpe Nintendo Switch ser det mørkt ut. Han klarte å skrape sammen 2000,- ved salg av noen gamle leker og siste rest fra sparegrisen. Det er jo ikke nok. Og det er lenge til både jul og neste bursdag. Men det finnes råd.

Mulig løsning

På vei hjem fra jobb samme dag går jeg forbi et lagerrom med noen avlagte stasjonære datamaskiner. De er seks-syv år gamle, avskrevet og skal bare sendes til gjenvinning. Og for ikke så veldig lenge siden så jeg en video om en som hadde gjort en kontormaskin om til en spillmaskin. Da slår det meg at en av dem kanskje kan bygges om uten at det koster alt for mye.

Det viste seg at dette var en meget god idé.

«Yess, nå kan jeg også spille Fortnite med de andre!»

(om du aldri har hørt om Fortnite; her forklarer jeg spillet for Nitimens lyttere)

For ca 2000 kr endte vi med en ganske kraftig spillmaskin. Avhengig av om jobben din tillater at du benytter eksisterende operativsystem på maskinen, om du kan klare deg med Linux eller om du må kjøpe en ny lisens av Windows, må du eventuelt legge på ca 1000,- for operativsystem.

Og 13-åringen er altså superfornøyd. Maskinen drar både Fortnite og andre spill som den gamle laptopen ikke på noen måte klarte å kjøre jevnt.

Slik gjør du det

Den første delen her kan virke vanskelig, men den er langt fra umulig. Ta en runde på egen arbeidsplass og se om du kan få tak i en avlagt kontormaskin. Den vi fikk tak i er en gammel Dell med i5-prosessor. Om ikke egen arbeidsplass har slikt kan du høre med venner, naboer og eventuelt bare stikke innom bedrifter i nabolaget. Om dette ikke gir treff så vil et enkelt søk etter «i5» på ditt foretrukne bruktmarked på nett kunne gi deg muligheter. Da må du ut med noen kroner mer, men vårt søk i dag avslørte maskiner som er kraftige nok helt ned til noen hundrelapper.

Finfin gammel stasjonær

Det du leter etter er ikke en laptop, men en stasjonær maskin som minimum har den nevnte «i5»-prosessoren, helst 8 gb med ram og en harddisk på minst 256 gb. I tillegg til maskin trenger du mus, tastatur og skjerm. Mus og tastatur følger som oftest med når du skaffer deg en gammel kontormaskin. Og en helt OK flatskjerm er det enda lettere å få tak i enn en gammel datamaskin. Sjekk igjen jobb, nabobedrifter, loppemarked og bruktmarked.

Dette er en datamaskin

Er du helt nybegynner her så er altså en stasjonær datamaskin den store firkantede boksen som mange feilaktig kaller for en «harddisk». Å kalle hele denne boksen en harddisk er feil, fordi harddisken bare er en av mange deler inni denne firkanten som altså er en hel datamaskin.

Dette er ikke en harddisk. Det er en datamaskin. Foto: Eirik Solheim/NRK

Denne skal gå fra å være en kjedelig kontormaskin til å bli en helt grei spillmaskin. Det er her du må ut med disse to tusenlappene. Det du skal gjøre er nemlig å skaffe det kraftigste skjermkortet denne kontormaskinen kan klare å drive.

Slik er innsiden

Du må åpne maskinen du nettopp skaffet deg. Dette gjør du ved å ta av den ene sideveggen. For vår Dell var det så enkelt som å dra i et slags dørhåndtak. For andre maskiner må du skru ut en skrue eller to bakpå for å kunne løsne den ene sideveggen.

Vi har fått av sideveggen. Foto: Eirik Solheim / NRK

Er du veldig usikker kan du alliere deg med en venn, nabo eller kollega som kanskje har tittet inn i en datamaskin før.

Innsiden av en stasjonær datamaskin.

Du trenger egentlig ikke vite så mye om all innmaten. Det du vil legge merke til er at der hvor det er en ganske stor dings som jeg merket med «skjermkort» er det sansynligvis tomt i maskinen du har skaffet. Det er dette skjermkortet som gjør at vår maskin nå er en spillmaskin og ikke en kontormaskin. Det er her du skal i butikken og kjøpe deg en ny og moderne dings som skal inn i denne litt eldre og ikke så moderne datamaskinen.

Det kraftigste den klarer

Og her må du gjøre det riktig. Vi kjøpte et kort med en spesifikasjon som enkelt kan kalles 1050 Ti. Skjermkort finnes i veldig mange prisklasser og ytelser. Det som er viktig for oss er at vi får tak i et kort som er så kraftig som mulig, men ikke så kraftig at maskinen ikke klarer å drive det. Vår erfaring er da at et 1050 Ti kan duge. Hovedproblemet om vi skal velge noe enda kraftigere er at strømforsyningen i kontormaskinen melder pass. Skikkelig kraftige skjermkort krever mer strøm enn det kontormaskinen klarer å gi.

De store skjermkortene har egne innganger for å koble til ekstra kabler med ekstra strøm. Strømforsyningen på en kontormaskin har ikke disse ledningene liggende klare. Du vil rett og slett ikke få startet opp skjermkortet.

Mange muligheter

Vi endte med et Palit GeForce GTX 1050 Ti 4GB. Men her er det mange muligheter. Gjør litt undersøkelser. Ring butikken og spør. Sjekk anmeldelser. I en av butikkene vi lette fant vi MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GB og kunne lese i kommentarene at «det drives av hovedkortets egen strøm». Da burde vi være trygge. Det er også godt mulig at et rimeligere skjermkort også vil kunne drive Fortnite og andre nyere spill helt greit.

Kom gjerne med erfaringer og innspill i kommentarfeltet!

Når du har skaffet skjermkortet følger du bruksanvisningen som følger med. Det skal settes i en PCI Ekspress-port i maskinen. Ganske sikkert sånn ca der jeg har merket av skjermkortet i maskinen på bildet over.

Gamle maskiner samler støv. Det er bra å blåse det vekk. Da blir kjølingen i maskinen bedre.

Og når du først har åpnet maskinen så tar du en runde med litt støvfjerning. Ideelt sett en boks med luft som kan hjelpe deg å blåse støv ut av vifter, strømforsyning og selve maskinen. Det anbefales IKKE å tørke med støvklut inne i maskinen. Det skaper statisk elektrisitet og kan ødelegge deler. Blåsing og meget forsiktig støvsuging er å anbefale.

Internett

En gammel kontormaskin har sjelden trådløst nett. Jeg vil uansett anbefale å legge opp kablet nett. En sånn god gammeldags ethernetkabel hele veien fra internettboksen din og frem til maskinen. For dataspill er en stabil og god tilgang til nett meget viktig. Da er kabel alltid det beste.

Den stabile og fine nettverkskabelen

For nevnte 13-åring tok jeg frem en meget lang nettverkskabel, boremaskin og stiftemaskin for å feste ledningen til veggen. Det gikk raskere og enklere enn jeg hadde trodd å få strukket en kabel langs gulvlisten hele veien inn til den ny-gamle spillmaskinen.

Neida, det ser ikke så pent ut nå, men litt sparkel og litt maling så blir dette også bra.

Om det ikke er mulig for deg å legge opp kabel til maskinen må du kjøpe en USB-basert eller helst en PCI-basert nettverksmodul.

Favoritten akkurat nå er Fortnite. Men maskinen duger til mer enn det. Foto: Eirik Solheim / NRK

Så er det bare å fyre opp, installere ønskede spill og sette igang.

Flere oppgraderinger

Og om du er noenlunde fornøyd her og har blitt litt komfortabel med å skru på en datamaskin kan du sakte men sikkert oppgradere mer. Se om det er plass til mer RAM i maskinen og om du eventuelt kan redde ut noe fra en annen maskin som er på vei til resirkulering. Få opp hastigheten på innlasting ved å bytte til en såkalt SSD-disk, som mest sansynlig er raskere enn den gamle disken som står i. Og så er det dette med et godt spill-tastatur og spill-mus da… Bare å begynne å fylle ut ønskelisten.

Oppdatering:

Det er mye bra tips i kommentarfeltet her også nå. Og Yngve kommer med litt informasjon som er så viktig at jeg gjentar den her. Den er til dem som eventuelt vurderer å sette inn en ny og kraftigere strømforsyning i maskinen: «Et problem her om man bruker Dell-maskiner er at de ofte bruker proprietære 24-pin-innganger på hovedkortene sine, så om du bytter til standard ATX vil du fritere det ganske heftig.»

Som nevnt lenger oppe ønsker vi innspill. Del erfaringer og tips i kommentarfeltet. Så kan vi gjøre denne saken bedre.

36 kommentarer

 1. Godt tips for å finne gode brukbare datamaskiner er å stikke innom et universitet/høgskole og begynne å lete i kjellere og andre kriker og kroker etter datautstyr som skal gjenvinnes. Bare husk å spørre vaktmestere om det er greit å ta dem

  Svar på denne kommentaren

  • tommy nilsen (svar til Martin)

   Nå er det vel ikke slik at universiteter og høyskoler flest oppbevarer avlegs dataustyr i kjellere som er tilgjengelig for allmenheten.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Martin)

   Jeg får vel håpe at det ikke er tilfelle ja. Men at man kan ta kontakt med høyskoler og universitet for å eventuelt høre om de har noe avlegs datautstyr man kan få eller få kjøpe billig er kanskje ikke så dumt.

   Men håper jo også at de fleste slike institusjoner har avtaler for resirkulering og gjenbruk.

  • Knut (svar til Kat)

   En kjapp googling ser det ut til at Rhino trenger mye RAM. Kjenner ikke til hva som er nødvendig av rendering på 3D modeller, men ser ut til at det er ram og ikke CPU(prosessor) eller GPU(skjermkort) som er knipepunktet.

   Da må du sjekke at dataen har ledige slots til RAM brikker siden du mest sannsynlig må ha en del RAM. Du må nok ha to slots til minnebrikker og sjekk at hovedkortet fungerer sammen med de minnebrikkene du vil ha. Finn en maskin, finn modellen så kan sikkert de i sjappa hjelpe deg videre.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Kat)

   Bra og oppklarende svar. Akkurat V-ray har en mulighet for GPU-rendering. Men er usikker på om det er mye å vinne dersom det ikke er nok minne i bunn.

 2. Operativsystem blir fort dyrt, men en kan jo eventuelt gå på eBay…

  Et kjapt søk på eBay «Windows 10 licence key» gir mange resultater og lisensene kan virke opp til flere år. Prisen er litt avhengig av hvilken versjon du velger (Home, Pro osv…), men 40,- opp til 70,- kroner er ikke så stor forskjell.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingvald Johansen (svar til Martin)

   Programvarelisenser som selges på bruktsteder er ofte stjålne. De fungerer ei stund, men så sperrer Microsoft produktnøkkelen fordi produktet er stjålet fra lageret på ei dataforretning. Å selge stjålne Windows installasjonsmedier var iallefall populært på QXL for årevis siden og jeg kjøpte selv en stjålet volume license kopi av Windows XP Professional edition der. Du oppdager ikke svindelen før lenge etter at du har gitt god karakter heller så bare vær advart. Sjekk iallefall at produktnøkkelen er genuin før du gir god karakter. Vet ikke hvordan du gjør det.

  • Ingvald Johansen (svar til Martin)

   Hvis det er en brukt kopi så sjekk at Windows er aktivert før du gir god karakter.

  • Jeg tror faktisk windows 10 fremdeles er gratis hvis man laster ned «ease of access» versjonen fra microsoft. Denne vil automatisk ha ease of access-funksjonene slått på, men de kan man enkelt slå av etter/under installasjon. Mulig jeg tar feil

 3. Startet på samme prosjekt med min gamle laptop. Mer Ram og ny ssd var jo enkelt. Så kjøpte jeg ny brukt kraftig prosessor og satte i. Men så var det bedre grafikk da. EXP GDC beast ble den fiffigej løsningen. En liten dings til 200 kr som kobles til Laptopen via mini PCIe. Altså wi-fi kortet må fjernes. USB dongle må kjøpes for trådløs Internett. Grafikkort settes i EXP GDC på vanlig måte. Det kan være lurt med ekstern skjerm som kobles til fra grafikkkortet.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Daniel Redergård)

   Det er et godt tips. Som oftest finner du en såkalt OEM-nøkkel på maskinen. Så om du kan klare deg med for eksempel Windows 7 kan du jo bruke det.

  • Windows 10-oppgradering fungerer faktisk fortsatt, selv om tidsfristen egentlig gikk ut i fjor. Installer Windows 7 (som disse maskinene stort sett kommer med) med den medfølgende OEM-nøkkelen, dersom den kommer uten operativsystem. Koble den til nett og sjekk at den er aktivert. Last ned Windows 10 installasjon til en USB med Microsofts eget verktøy og bruk det til oppgradering.

   Det er også mulig å gjøre en clean install av windows 10 og få den aktivert, ved å kjøre et MS-verktøy og lage en såkalt GenuineTicket.xml-fil på den eksisterende versjonen, og bruke den etter en ren installasjon av Win10, men det er nok litt kronglete for hvermansen.

 4. Flott artikkel! Vil virkelig anbefale å oppgradere i disse tilfellene til å oppgradere til en billig SSD i samme slengen. Hjelper veldig ytelse generelt på maskinen.

  Kan også nevnes at en liten rengjøring av CPU-kjøler også er greit å få gjort.

  Svar på denne kommentaren

 5. Ikke glem at gamle kontormaskiner ofte har en svak strømforsyning. Strømforsyningen må ha uttak for strøm til skjermkort (eventuelt overgang) og den må kunne levere nok strøm.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Bender)

   Vi valgte som jeg skriver i saken et kort som ikke krever ekstra strøm. Nettopp av grunnen du nevner. Så ja: enten kort som klarer seg med strøm fra hovedkortet eller så må man bytte strømforsyningen også.

  • Yngve (svar til Bender)

   Et problem her om man bruker Dell-maskiner er at de ofte bruker proprietære 24-pin-innganger på hovedkortene sine, så om du bytter til standard ATX vil du fritere det ganske heftig. Hvilket kan være greit å vite om man har lyst til å bytte ut én av de delene på kontir-PC-en sin …

 6. Daniel Olai Danielsen

  Positivt tiltak både for sønn og lesere! Smart å gå for et skjermkort som ikke krever ekstra strømtilførsel, da det virkelig kan by på ekstra hodebry i gamle kontormaskiner.

  Hilsen mangeårig pcbygger og containerdykker

  Svar på denne kommentaren

 7. Windows går an å laste ned gratis frå Microsoft sine eigne sider. Ein «lite» versjon der eigentleg einaste forskjellen er at du får eit «vassmerke» nederst til høgre på skjermen din som seier «aktiver Windows her». Samt at du ikkje får tilgang til funksjoner der du kan «personalisere» pcen, skifte skrivebordsbakgrunn, tema osv.

  Når det gjeld internett, viss du ikkje vil dra nettverkskabel gjennom heile huset kan du kjøpe ein sånn dings: komplett.no/product/903977/datautstyr/nettverk/homeplugpowerline/tp-link-tl-pa4010kit-av500-powerlin… (Powerline) som nytter straumnettet i huset ditt som nettverkskabel. Har veldig gode erfaringer med desse. Kjempebra artikkel forresten, kan ligge mykje gull rundtom!

  Svar på denne kommentaren

 8. Odin Johansen

  Litt «urelevant» til artikkelen, men jeg antar det er bare et spørsmål om tid før Fortnite plutselig dykker opp på Switch også. Muligens det blir kunngjort på E3.

  Svar på denne kommentaren

 9. Fin artikkel! Bra at eldre maskiner tas i bruk og ikke kastes; det er et godt miljøtiltak også, ikke bare penger spart.

  Å lage en pc fører nemlig til at det skapes farlig avfall, spesielt i utvinning av de spesielle råstoff som benyttes i kretskort, minne og prosessorer(CPU/GPU).

  Vil nevne at laptop’er som kjører Windows 7 eller nyere kan få nytt liv med mer ram og SSD-lagring. Det man bør se etter her er om CPU og skjermkort er av en viss kvalitet.

  Min erfaring er at de bærbare datamaskinene der man har tatt seg bryet med å lime på skrytemerkelapp om grafikk-kort fungerer utmerket til surfing, kontorbruk og kanskje også til å spille av film og video selv om de er 8-10 år gamle. Gitt SSD-lagring og oppgradert minne.

  Min 10 år gamle Acer Aspire 5920G med Intel Core 2 Duo CPU og NVidia GT 8600 grafikk kjører faktisk Windows 10, med ovennevnte oppgraderinger: 4GB minne og 120GB SSD. Den var dog en noe påkostet modell da den ble lansert.

  Linux er verdt å teste ut, via en boot-DVD eller USB. Sistnevnte fungerer bedre, men ikke alle gamle maskiner støtter USB-boot.

  Der er forresten mye info å hente om hvordan man får gamle maskiner til å fungere ved å kjøre et raskt søk på nett. Der finner man også hjelp til Linux.

  Svar på denne kommentaren

 10. Pass på å holde fast evnt vifter når en blåser de rene. Vifter som spinner er i all hovedsak det samme som en vindmølle og kan fort produsere nok strøm til å sprenge noen viktige kretser, og ødelegge maskinen.

  Svar på denne kommentaren

 11. Takk for fin artikkel og gode kommentarer 👍
  Sønnen min sleit med det samme problemet, så nå gikk vi i gang, fikk en kontor maskin med i7 prosessor, fikk 12 ram, kjøpte Windows 10 til 459,- kr på fordelaktig.no, kjøpte trådløs nettverkskort til 399,- og et skjermkort – ASUS Cerberus GeForce GTX 1050 Ti OC Edition 4GB.
  Fikk med litt om og men alt på plass og maskinen til å gå igjen, MEN så sliter jeg litt. Jeg mistenker at skjermkortet krever for mye strøm, da maskinen kapitulerer på de høyeste opplysningene i spillene. Skjermkortet har ikke egen strømforsyning. Er det bare å kjøpe ny strømforsyning og koble til ? Her kommer mine datakunnskaper for kort. Eksisterende strømforsyning er på 300 W og noe. Vil en ny forsyning på 500-600W grille hovedkortet, da strømmen til skjermkortet går via denne ? Takk for svar 👍

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Axel)

   Spec for det kortet sier: «Easy plug and play gaming with no extra power supply needed.»

   Så jeg mistenker at det er andre grunner til at dere ikke klarer å kjøre de høyeste oppløsningene.

   Hva er det som skjer? At spillet hakker på de aller høyeste oppløsningene?

 12. Ikke bruk 1000 på windows gå heller på livekort.no der jeg fikk min windows 10 pro har hadd den siden februar uten problemer eller vis du tåler active windows står i hjørnet hele tiden kan du bruke windows gratis

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.