nrk.no

Derfor sluttet vi å be brukerne om å ta med paraply

Kategorier: Apps,Design,Mobil,NRK & Utvikling

JOVIAL: Ideen om å gi folk beskjed når de trengte paraply slo ikke an hos alle. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX / Skjermdump

Da vi ville si noe om været for dagen, var det tonen folk reagerte på.

Yr-appens millioner av brukere vil kun ha svar på én ting: Hvordan blir været i dag?

I den nye appen svarte vi med tabeller og grafer, i tillegg til en kort setning som oppsummerer dagens vær. Ikke nødvendigvis slik meteorologen ville skrevet det, men heller slik du selv ville sagt det.

Vi ønsket at setningen skulle være muntlig, uformell og jovial. Derfor la vi til et hint om å ta med paraply og å huske regntøy.

Internt kaller vi det «autotekst». Været for flere tidsperioder slås automatisk sammen til en setning, basert på en haug med regler laget av en utvikler på teamet. Meteorologisk institutt har bidratt med nyttige råd.

SLIK FUNGERER DET: Koder blir til setning i Yr-appen. Illustrasjon: Ingrid Støver Jensen / Yr

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men Facebook er en av dem som bruker automatiske tekster om dagens vær. På sosiale medier er det kanskje ikke overraskende at tonen er utelukkende jovial og positiv.

Derfor var vi nysgjerrige på hva som ville skje når Yr som seriøs værtjeneste la seg på denne tonen?

Kort fortalt brant vi oss på å være for joviale.

Folk vil bestemme selv

Høsten 2017 var 13.000 brukere med på å teste Yrs beta-app. Det tok ikke lang tid før reaksjonene på kles- og paraplyhintet kom.

En gjenganger blant tilbakemeldingene var at det var unødvendig, og at folk selv kunne bedømme om de trengte paraply eller ikke.

Meningene i Yr-teamet var også blandede. Der noen mente det var viktig å beholde paraply-hintet for å tydeliggjøre den muntlige og vennlige tonen i tekstene, mente andre det var teit å si til folk hva de skulle ha på seg.

Siden oppfatningen av vær er veldig subjektiv vil det alltid være mer relevant med paraply-hint for de som bor på Østlandet, enn for de som bor langs kysten og på steder med mye vind og vær. Der vil det oppleves som både repeterende og unødvendig.

TRAFF IKKE BLINK: Her er noen av tilbakemeldingene vi fikk. SKJERMDUMP

Trøbbel verden rundt

En av de aller største utfordringene med autotekstene er at de ikke er justert geografisk. Skal man ta hensyn til ti millioner lokasjoner over hele verden blir det fort veldig komplekst.

Derfor dukket paraply-hint opp i fjellområder, polare strøk og i jungelen. Galdhøpiggen eller Grønland: Var det meldt regn, så fikk du beskjed om å ta med deg paraply.

Bergenserne fikk beskjed om å ta med paraply- eller regnjakke hver gang det regnet. Det var ikke optimalt. Til info så faller det i Bergen cirka 2250 millimeter nedbør i året. Det er over to meter! Bare i fjor regnet, sluddet eller snødde det i 277 av 365 dager. Er det noen vet å ta med paraply, er det vel bergenserne?

«Husk regntøy» stod det når vindstyrken var såpass at det ikke var forsvarlig å bruke paraply. Men det hadde i startfasen ingen maksgrense på vinden.

Under orkanen Irma i Florida fikk folk i Key West beskjed om å ta på seg regntøy hvis de skulle ut.

UHELDIG: Ideen om å gi folk beskjed når de trengte paraply og regntøy slo ikke alltid like bra an. FOTO: AP Photo/David Goldman, skjermdump (innfelt),

Et hint om å holde seg trygg (innendørs) hadde fungert bedre.

Heldigvis var det bare betatesterne som kunne se det og vindstyrken på regntøy-hintet ble raskt satt ned, før det ble fjernet helt.

Autotekst 2.0

Uten tilbakemeldinger fra brukerne hadde vi ikke kunnet forstå hva som fungerer og ikke fungerer. Vi setter derfor enormt stor pris på tilbakemeldingene vi har fått.

I dag sitter vi igjen med setninger uten paraply-hint som formidler dagens vær på en enkel og tydelig måte. Vi justerer hele tiden på autotekstene og jobber stadig med å forbedre setningene.

Neste steg blir å ta med temperatur slik at vi kan si noe om været er kaldere eller varmere enn gårsdagen. Også ønsker vi å si noe om været for flere dager fremover. Kom gjerne med innspill til hva vi kan gjøre for å forbedre setningene!

Til slutt: Mange kontakter NRKbeta med spørsmål om Yr, men det aller smarteste er å besøke hjelpesidene til Yr. Om noen har problemer med andre NRK-produkter er det anbefalt å ta kontakt med Publikumservice.

49 kommentarer

  • Johannes Giske (svar til Jan Erik Jørstad)

   Når man betatester er det vel kanskje akkurat sånne ting man ønsker seg svar på. Hva funker, hva funker ikke. Det handler jo om å få folk til å teste appen i virkeligheten og se hva de tenker om appen. Jeg syntes ikke det var så gærent å få vite om jeg skulle ta med paraply, men jeg bor jo i Oslo (og det gjør sikkert utviklerne også).

  • Jon Inge Teigland (svar til Jan Erik Jørstad)

   Jeg er enig med Johannes Giske her.
   Under betatesting er det faktisk viktig og riktig å kommentere storm i vannglass. For da skal man prøve å bli kvitt alle feil, store og små. Så det å kommentere på kommefeil eller feilstavinger av ord, er faktisk riktig å gjøre under en betatest.
   Samt selvsagt komme med vurderinger av paraplyanbefalinger.

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til Jan Erik Jørstad)

   Hei Jan Erik, Yr-teamet synes det er topp at folk sier ifra 🙂 Når vi tester så ønsker vi tilbakemeldinger og da er det fint å få beskjed hvis noe er feil, ting ikke fungerer så bra, eller andre småting som gjør noe med helhetsinntrykket. Hilsen Lisa

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til Jan Erik Jørstad)

   Hei Jan Erik, takk for at du leste og kommenterte artikkelen. Her hos NRK beta så skrives det ofte om (det tekniske) arbeidet som gjøres i NRK. Denne artikkelen er ment som et blogginnlegg om hvordan vi i Yr jobbet med produktet vårt, da vi gjerne vil dele noen av erfaringene våre, både store og små 🙂 Ha en fortsatt fin dag!

 1. Yr opererer også med begrepet «vindfullt» for å si at det blåser. På norsk har har «vindfull» vært brukt som et pent uttrykk for å fortelle at det er mye tarmgass i fordøyelsessystemet. Som beskrivelse av været blir «vindfullt i nærheten» en forstyrrende ordbruk, synes jeg.

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Inge Teigland (svar til Jo Blindheim)

   Det er nok en automatisk oversettelse av det engelske «windy».
   Jeg vil ikke si at begrepet er feil, men jeg er enig i at det ikke er vanlig å bruke om at det blåser. Derimot er jeg usikker på hvilket annet uttrykk de bør bruke. Har du et forslag, kan du sikkert komme med det.

  • Jo Blindheim (svar til Jo Blindheim)

   Hva pleier vi å si? Tja, at det er «mye vind i fjellet» for eksempel, eller «kraftige vindkast i området.» Jeg vil tro at Yr-brukere også vil like å ta i bruk den presise vind-terminologien som er etablert, Beauforts vindskala: snl.no/vind#-Vindskalaen

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til Jo Blindheim)

   Hei Jo! Begrepet «vindfullt» ble til i et forsøk på å si noe annet enn bare «vind». «Vindfullt» er liten til stiv kuling i appen, og «kraftig vind» er kuling eller storm. «Vindfullt» var også (som kommentaren under nevner) en direkte oversettele av det engelske begrepet «windy». Googler man «vindfullt» så kommer det opp en del artikler om vær, men det er likevel ikke et etablert uttrykk, enda! Det hadde vært gøy om det ble brukt litt oftere nå som vi har begynt å bruke det 🙂

  • Jo Blindheim (svar til Jo Blindheim)

   Jeg synes ikke «vindfullt» gir umiddelbar mening som værbeskrivelse, for hva skulle det motsatte være? Vindtomt? Det kunne vært gøy å bruke ordet «blest» i konkret betydning, synes jeg.

  • Helt enig med Jo! Lurt å bruke lettfatelig og vannlige utrykk. Som amerikanere ofte påpeker: Keep it simple, stupid! 🙂

  • ‘Vindig’ er vel hakket mer etablert. Høres litt dansk og konstruert ut, men bedre enn ‘vindfullt’ i hvert fall. Ellers er det flust av norske ord for ulik forekomst av vind, f.eks.: gufs, ofse, ruskevær, bør, luftig, trekk, blest, blåst, blaff, drag, pust, snære, aning, gråe, buran, føyk, drev, flage, iling, råse/rosse, græle, luftning, gule.
   Jeg tror Yr sine språkansvarlige har vært litt late her.

  • Helt enig, «vindfullt» er kunstig og jålete. Det må da være mulig å bruke det som er av språklige uttrykk uten å forsøke å innføre nye. En ting kunne vært å bruke uttrykk fra det området man melder været i, slik at Bergen får bergensuttrykk, Trondheim får sine, og Nord-Norge sine kraftuttrykk. Hadde vært festlig å se dette i praksis, alternativt at man kunne velge disse selv.

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til Ted Remmets)

   Hei Ted. Takk for innspill, vi tar det med oss videre 🙂 Man kan forøvrig velge hvilken side man skal starte appen på: Himmelvisning (forside med tekst), tabell eller graf. På de to sistnevnte er det ingen væroppsummering.

  • Takk for tips, Lisa! Jeg visste ikke før nå at det var mulig å velge hvilken side man ønsker å starte på. Akkurat det jeg vil ha 🙂

 2. Emma Karete Henriksen

  Jeg syntes det var koselig med slike meldinger, de fikk meg til å smile flere morgener. Synd det blir tatt bort! Støtter forslag om å la hver enkelt slå av og på funksjonen.

  Svar på denne kommentaren

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til Emma Karete Henriksen)

   Hei Emma! Vi fikk også flere positive tilbakemeldinger i «paraplyfasen». Mange mente det var koselig og nyttig med en slik melding. Og vi som laget den likte den jo også! Men så lenge vi ikke fikk justert hvor disse meldingene dukket opp, så ble det for komplisert. Vi har snakket om mulighetene til å ta tilbake meldingen på push-varsel, som vi jobber med i disse dager. Det er bare å følge med 🙂

  • Det første jeg så når jeg lastet ned appen vår at nå mangler jeg bare noen som kan fortelle meg hvilken jakke jeg skal ha på meg. Jeg vil gjerne ha autotekst!

 3. En presis melding om vær og føre, det gir folk mulighet til å bestemme antrekk selv, og om de vil ut i det hele tatt…

  Denslags autogenerert tekst kan i verste fall være mer til bry enn nytte, og tar vekk fokus fra informasjonen som formidles.

  En bedre variant kunne være å heller komme med eksempler på hvor sterk 10 sekundmeter vind er eller hvor mye volum det faktisk innebærer når det kommer 10-20 eller flere milimeter regn på kort tid.

  Svar på denne kommentaren

 4. Så synd med de negative tilbakemeldingene dere fikk da!

  Jeg likte at det var jovialt. Sånne småting i hverdagen som får en til å trekke på smilebåndet. Vil ha mer sånt!

  Håper dere gjeninnfører det også kan man velge mellom seriøs-modus og koselig-modus. Jeg ville alltid valgt koselig-modus 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til Hannah)

   Hei Hannah! Takk for kommentaren. Det var flere som syntes at paraply-hintet var morsomt og koselig, og vi som laget den likte den jo også! Men så lenge vi ikke fikk justert hvor disse meldingene dukket opp så ble det for komplisert. Vi har snakket om mulighetene til å ta tilbake meldingen på push-varsel, som vi jobber med i disse dager. Følg med! 🙂

 5. Som en som jobber i IT med delvis små tjenester som folk vanligvis ikke legger merke til at kommer, men som jeg vet det blir lagt mye tid å penger i å utvikle, skjønner jeg på hva som skjer her, men at folk synes denne artikkelen er «mye ståhei om ingenting» sier bare hvor utvitende de er om hva som blir lagt i ting bak kulissene og at kanskje artikkelen ikke er ment for å være første-side stoff.

  Uff, jaja.

  Jeg tror nok ikke det er feil i å være jovial, men det er kanskje lurt med geografiske opplysninger lagt inn i dataen som generer værmeldingen. Jeg tror kanskje bergensere setter mer pris på at man kommenterer i stil av «nok en typisk dag her i bergen» hver gang det høljer ned, dersom det tilsvarer gjennsomsnittlig vær anngitt for sessongen og kun gi advarsler for sol og påpek spesielt farlige stormer.

  For spesielt høye vindstyrker burde dere kanskje oppfordre folk til å holde seg inne, tross at det ikke skjer ofte i Norge.

  Svar på denne kommentaren

 6. Den nye appen har et veldig pent grensesnitt. Dessverre finnes det et lite antall måter å effektivt formidle informasjon over tid. Den gamle appen tok konsekvensen av dette og hadde tabell som første vindu. Funksjon over utseende.

  Foreløpig er mennesker (meteorologer) bedre enn maskiner til å tolke værdata og formidle dette på en konsis måte. Det er nå kun mulig å finne et tekstvarsel på yr.no desktop-versjon under langtidsvarsel. Dette er farlig! De som ferdes i fjell og på hav setter livet på spill ved bruk av automatiske vindvarsel på yr. Eksempel her er automatisk vindvarsel på 10m/s, altså frisk bris. Meteorologen varsler da typisk, I TEKSTVARSEL(!), sterk kuling til liten storm (20-22m/s).

  Gi oss tilbake den gamle oversiktlige appen og tekstvarselet. Hvis jeg vil vite været akkurat nå, så ser jeg ut vinduet..

  Svar på denne kommentaren

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til kristian)

   Hei Kristian. Væroppsummeringen i appen er ikke ment å erstatte meteorologens tekstvarsel, men gi brukeren en oversikt basert på varselet i tabellen. Det er heller ikke alle som forstår hva «utsatte steder», eller « dreining til sørvestlig bris» betyr, og derfor valgte vi å bruke så et så naturlig språk som mulig i våre egne tekster!

   Meteorologens tekstvarsel vil forøvrig bli faset ut og erstattet av andre elementer som sier noe om været for et større område. Vi jobber for tiden med kart (som blir eget menyvalg i appen). Dette kommer i senere oppdateringer av appen, så det er bare å følge med 🙂

  • Johan Orerød (svar til kristian)

   Helt enig! Jeg er bonde og bruker yr mye. Jeg kjenner at for meg er det ikke viktig at yr er jovialt og at det fortsatt kan hete frisk bris. Jeg trenger en rask og korrekt oversikt over været fremover. Kanskje på tide med en proffversjon av yr?

  • kristian (svar til kristian)

   Meteorologens tekstvarsel vil forøvrig bli faset ut og erstattet av andre elementer som sier noe om været for et større område.
   ————————

   Hvorfor skal den korte oppsummeringen av alle faktorer som påvirker været (av en profesjonell avvikles), og hvem har i så fall tatt den beslutningen?

   Det er mange ganger raskere og mer presist, ikke minst med tanke på usikkerhet(!) å lese et tekstvarsel. Dere har ikke gode nok maskindata, spesielt underestimeringen av vind og lokale fenomener, til å fjerne mennesker fra varslene (enda).

   Det er greit nok å slenge sammen noen grafer, litt JSON og logikk for uttrykk, men.. det ser ikke ut til at ansatte i Yr har tatt innover seg at maskindataene ikke er gode nok. Det kan du ikke programmere deg bort fra.

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til Hans Petter Holen)

   Hei Hans Petter. Takk for kommentaren. Ja, den er absolutt inspirerende! Kanskje litt for underholdende, men helt klart en interessant måte å formidle været på 🙂 Det er ikke alltid det passer med denne tonen, men det kommer helt an på værtypen. Regner med at de ikke «tuller» like mye ved ekstremvær osv.

   I Yr-appen har vi valgt å tolke været for brukeren visuelt, ved å vise slik det blir seende ut på en himmel. På den måten blir det lettere å forstå hva som er mye regn eller kraftig vind for eksempel.

 7. Synes ideen om å si ifra om det er store temperaturendringer er god. Jeg får pushvarsel fra yr som jeg sjekker hver morgen. Noen dager ser været helt likt ut som dagen før, og er meldt ca det samme, men om det er 10 grader kaldere enn dagen før ville jeg kanskje valgt annen jakke / sko.

  Forøvrig bra at dere er grundige med betatestingen da! Kanskje en ekstra greie kunne være om man kunne få varsler om kjøreforhold? Hvis det er «gode» forhold for å få underkjølt regn, sludd osv? Så kan man gå inn i appen og velge om man vil ha med denne infoen i notifikasjonene.

  Svar på denne kommentaren

 8. Johan Orerød

  Jeg syntes til å begynne med at den nye start sida var hyggelig. Men kanskje ikke så informativ. Er bonde og storforbruker av yr. Fikk mange tilbakemeldinger fra andre som bruker yr ofte at de syntes at yr er blitt tyngre i bruk både for at appen går tregere og at man ikke ikke kommer inn været der en skal. Vet at det kan gjøres om i innstillinger. Men jeg synes at laber bris skal være det det er. Er tiden inne for en proff versjon av yr som ikke trenger og være så jovial? En app som er tiltenkt yrkes brukere?

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas R (svar til Fred)

   Har du prøvd å slette app’en og legge den til på nytt?

   Har du noen innstillinger på telefonen (utenom Yr) som knytter din lokasjon til Bergen?

 9. det er vel en ganske velkjent greie i UX-kretser at man skal ikke forsøke å gi slike inntrykk som slike setning vil gi.

  å gå så langt for å forsøke noe som åpenbart er feil, er sikkert morsomt for en utvikler, men absolutt ikke matnyttig. hva med å bruke en og annen ekspert i ny og ne?

  Svar på denne kommentaren

  • Lisa Wisløff (NRK) (svar til dfgertqqer)

   Hei! Takk for kommentaren 🙂 Vi synes ikke det er direkte feil å be brukerne ta med seg paraply når det er meldt regn. Det kan jo være nyttig med slike råd, spesielt hvis du sjekker appen kun for å få vite om du trenger å ta med deg paraply eller ikke. Når det gjelder det geografiske så var vi klar over at det kunne blir utfordringer, men syntes likevel det var viktig (og spennende) å teste det i praksis! Er ikke ofte det regner i høyfjellet uansett 🙂

   Det er ikke bare en utvikler som har sittet med dette, forøvrig. En interaksjonsdesigner i Yr hadde ideen, Met har bidratt med masse råd og tips, en utvikler har fysisk laget kodene, og jeg har justert på ordlyd og begreper. Det ble også gjort flere fysiske brukertester før beta-versjonen ble tilgjengelig, så her har det vært mange «eksperter» med i bildet 🙂

 10. Jeg synes det var koselige beskjeder dere hadde lagt inn, men det var kanskje litt mye med regntøy og paraply. Jeg bor på Sortland, og ser stort sett ingen paraplyer eller regntøy når det regner her, og bruker stort sett hverken av delene – man blir jo dessuten bare våt inn til skinnet, ikke noe særlig lengre. Kanskje litt mer praktiske tips kunne funket? «Husk å lukke vinduene, det kommer til å regne sidelengs i natt!», «Det er mye som tyder på at blir litt snømåking etter middag.». Eller setninger om at man har det kanskje ikke så ille likevel (evt. at det er flere som synes litt synd på en) «Stakkars de som må være ute nå.». Eller kanskje si noe om at en annen by eller tettsted ikke så langt unna har det enda værre? «Hvis du tror det er kaldt nå skulle du ha kjent hvordan de har det på Setermoen!», eller «Mens du koser deg i sola har de regn og vind i Narvik, hehe!».

  Svar på denne kommentaren

 11. Hei,
  Først og fremst vil jeg berømme dere for at dere jobber med å videreutvikle yr-applikasjonen.
  Dernest vil jeg si at det er synd at dere gir etter for de forretningsorienterte kreftene i testermiljøet, som åpenbart er mer opptatte av å selge flere paraplyer og regntøy til de glemske brukerne av tjenesten deres. For øvrig støtter jeg forslagene om å gjøre tipsene valgfrie.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva slutter Yr med?

Hvor mye regner det i Bergen i løpet av et år?

Hva er autotekst?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.