nrk.no

Nå kan EU-borgere reise med Netflix, men nordmenn må vente

Kategorier: Media,Samfunn & Streaming

EU-borgere kan fra 1. april reise med sine digitale abonnement. Foto: Quotecatalog CC BY 2.0

Fra april får alle EU-borgere mulighet til å reise med sine digitale abonnement fritt i hele EU. Det er en del av EUs arbeid med å oppdatere lover for opphavsrett.

Flere har sikkert opplevd at strømmetjenester har vidt forskjellig tilbud i de ulike europeiske landene. En EU-forordning om dataportabilitet over landegrensene gjør det fra 1.april mulig som EU-borger å reise til EU-land uten at det skal påvirke tilgangen på innhold i strømmetjenester som Netflix og HBO.

Det betyr at en svenske kan reise til Spania og ha tilgang til alt innhold på Spotify og Netflix som personen ville hatt i Sverige. Det samme gjelder nedlastning og leiing av filmer gjennom for eksempel iTunes.

I EU arbeides det for å få til et felles digitalt marked, men så langt har rettighetsproblemer gjort det vanskelig å forby all form for geoblokking mellom medlemsland, noe flere i EU ønsket.

Det var IT-avisen som gjorde oss oppmerksom på forordningen som først og fremst påvirker betalte abonnentstjenester.

Når kommer denne regelendringen nordmenn til gode?

– EUs portabilitetsforordning er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen. Det er ventet at dette vil skje i løpet av våren. Kulturdepartementet planlegger til høsten å sende ut et høringsnotat med forslag til hvordan forordningen kan gjennomføres i norsk rett. Det vil deretter bli utarbeidet en lovproposisjon med sikte på at Stortinget våren 2019 kan vedta nødvendige lovendringer, sier kulturminister Trine Skei Grande via en kommunikasjonsrådgiver.

Hvordan fungerer det?

I en pressemelding skriver EU-kommisjonen at nettjenestene vil verifisere abonnentens oppholdsland ved å sjekke betalingsdetaljer, om det eksisterer en avtale med en internettleverandør, eller ved å sjekke IP-adressene som normalt brukes.

Men, hva med dem som ikke krever betaling eller har abonnentsordninger?
Disse vil ikke bli inkludert i det nye regelverket. Det betyr at blant annet NRK og Youtube selv kan velge om de vil følge disse reglene.

Vi spør derfor juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, om dette er noe NRK jobber med:
– Regelverket gjelder ikke for allmennkringkastere som NRK fordi vi ikke har samme tilgangskontroll som identifiserer brukerne av innholdet vårt. NRK ønsker imidlertid at vårt innhold skal være tilgjengelig for nordmenn i utlandet og vi arbeider for å få til dette, sier Nyhus, og legger til:
– Forretningsmodellene for opphavsretten setter imidlertid foreløpig begrensninger for hva vi kan tilby utenfor Norges grenser.

13 kommentarer

 1. Haakon Colseth

  Hei.

  Misvisende å si at nordmenn ikke kan reise til utlandet og bruke Netflix. Har dem Netflix i det landet du reiser til så har jo alltid Netflix funket i det landet.

  Jeg har ihvertfall brukt Netflix i utlandet flere ganger og det er noen år siden.

  Dette gjelder jo bare NORSK innhold, men dere får det jo til å høres ut som tjenesten ikke fungerer i det heletatt.

  Man har jo også mulighet til å lagre innhold offline på Netflix ihvertfall på iOS for eks.

  Haakon

  Svar på denne kommentaren

  • Egil Gustavsen (svar til Haakon Colseth)

   Det er helt riktig at for eksempel ditt norske abonnement hos Netflix fungerer i utlandet, så så sant du reiser til et land der Netflix har en tjeneste. Det er imidlertid ikke riktig at det bare er det norske innholdet som forsvinner. Du får i prinsippet det tilbudet som tilbys i det aktuelle landet. Jeg har for eksempel sett en sesong av Suits (amerikansk serie) i Spania med mitt norske Netflix-abonnement flere måneder før den var tilgjengelig i Norge, samtidig som tilbudet av spanske serier og filmer var overveldende. 😊 Det at du kan se innhold offline, hjelper dessverre heller ikke. Jeg registrerte at en dansk film jeg hadde lastet ned hjemme, ikke lot seg spille av i Spania fordi den ikke var en del av tilbudet der. Denne siste begrensningen lar seg riktignok enkelt omgås ved å koble enheten fra nettet, men det illustrerer poenget med artikkelen: At innholdet i tjenesten heretter skal følge deg og ikke det lokale tilbudet.

  • Roald Ivar Thunberg (svar til Haakon Colseth)

   Ikke helt rett det du sier. Jeg er i Canada akkurat nå og flere av de seriene jeg følger på Netflix er rett å slett ikke her. Men her er filmer som ikke er på norske Netflix enda

 2. Daniel Olai Danielsen

  Du skriver at vi vil få «muligheten». Betyr det at det er valgfritt slik at jeg også kan velge å benytte meg av det tyske utvalget når jeg er i Tyskland? Eller er man da permanent låst til innholdet som er tilgjengelig i landet man abonnerer i?

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Daniel Olai Danielsen)

   Jeg oppfatter det slik at man blir låst til det landet man er abonnement i.

   Oppholder man seg lenge i et annet land vil det da være mulig å registrere seg i det nye landet.

 3. Oppdaget dette da jeg var på ferie i Spania i sommer.

  Det var ikke bare bare å forklare 4-åringen at han ikke kunne se på Albert Åberg fordi at vi at rettighetsinnehaverene ikke hadde kommet til enighet.

  Forøvrig en morsomt å tenke på hvordan forhandlingene mellom Netflix og produsentene foregår.. «Greit, dere kan få vise sesong 3 av the Americans, men Albert Åberg utenfor skandinavia, nei der går grensen! Det finner vi oss ikke i»

  Svar på denne kommentaren

 4. Jørgen Larsen

  En blindveg. Kjøp deg heller en ruter som kan fungere som VPN server. ( Nesten alle rutere en bruker idag som wifi fordeler hjemme har denne muligheten ) Det tar deg ca 30 sekunder å sette opp. Og du har tilgang som om du sitter i Norge. Ikke bare i EU, men over hele verden. Og ikke minst. Du surfer trygt fra et hvilket som helst land i verden.

  Svar på denne kommentaren

 5. Joachim Schrader

  Jeg forstår at rettighetshaverne ønsker å få betalt så mye som mulig for produktet sitt, men om de ikke får solgt det til noen så blir det jo ikke sett? Kino er et begrenset marked, DVD er utdødd og det eneste som står igjen er strømming. Tenk hvilket arkiv NRk kunne ha blitt! Hva er poenget med å sperre tilgangen til eldre episoder av eks Beat for Beat? Ingen får jo sett det, eller planlegger rettighetshaverne å selge dem på DVD? Jeg skjønner ikke tankegangen… Er det ikke bedre å få litt betalt enn ingenting? Underholdning er ferskvare og interessen for det de lager forsvinner fort, så et håp om bedre betalt senere er jo bare ønsketenkning…

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvem er Trine Skei Grande?

Når kommer dette antageligvis til Norge?

Hva skjer 1. april?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.