nrk.no

13 mobilråd for alle vær- og føreforhold

Kategorier: Mobil,Teknologi og forbruker & Tips & Tricks

Dette enkle trikset kan spare deg for tusenvis av kroner. Foto: Eirik Solheim / NRK

Ferier kan være høytid for å miste, ødelegge eller få frastjålet mobiltelefonen. Påsken kan by på både kulde, fysiske påkjenninger og fuktighet. Og selv om du ikke har valgt fjellet som destinasjon kan det være greit med noen råd. Her er litt for både fjell, fjord, innland og utland.

Klima

Telefonen trives best i det samme klimaet som deg. Altså et sted mellom 20 og 30 grader og ikke for fuktig. Er du på fjellet i kulden er det bra å ha telefonen i en lomme inn mot kroppen. Skal du anstrenge deg skikkelig kan det da være greit å ha telefonen i en tett liten plastpose i innerlommen. Saltvann, eller svette som det også kalles, er ikke bra for telefonen. Og i ytterlommen blir den for kald.

Enkelte telefoner bærer veldig preg av at de er designet i varme California. Et par minusgrader og de sier takk for seg helt til de kommer inn i varmen igjen.

Husk også at du kan legge telefonen i en lomme sammen med en håndvarmer. Av den typen som er en liten pose du bryter forseglingen på eller kakker på så holder den seg varm noen timer. Pass likevel på at det ikke blir for varmt.

Og har telefonen først blitt skikkelig kald kan det være lurt å ha den i en tett pose når du tar den inn for å varme den opp. Temperaturforskjellen gjør at det vil samle seg kondens på og i telefonen. Har du den i en tett pose vil kondensen samle seg utenpå posen i stedet.

Her er noen generelle råd om teknologi og kulde: Ikke la kulda knekke dingsen

Backup

Det er nå du skal sjekke at backupløsningene dine fungerer. Skulle telefonen din bryte fullstendig sammen eller forsvinne vil det lette situasjonen om du har skikkelig backup. Både Apple og Google har brukbare innebygde løsninger for å kjøre backup kontinuerlig til nett. Da kan du, om telefonen skulle dø eller forsvinne, enkelt få ting til å gjenoppstå i en ny telefon, og komme deg videre som om nesten ingenting skulle ha skjedd.

I tillegg har både Dropbox, Jotta og diverse andre apper muligheten til å hjelpe deg med å sørge for sikkerhetskopi av bildene dine.

Dropbox er en av flere tjenester som kan hjelpe deg med å alltid ha en kopi av bildene dine på nett.

Husk også at du kan koble telefonen til en datamaskin hjemme og lagre en backup lokalt selv før du drar.

Passord

Om du mister telefonen er det greit at du har kontroll på passordene dine. Først sørger du for at det er et brukbart passord på telefonen. «1234» og «1111» er ikke bra pinkoder. Om telefonen blir stjålet har du ikke lyst til at skurkene skal stikke av med identiteten din også. Ikke gjør det lett for dem å komme seg inn på telefonen.

Ta også en runde på de viktigste tjenestene du bruker. Lag en liste over passordene dine på papir. Og ha den på et trygt sted hjemme. Har du totrinnsautentisering på noen av tjenestene dine kan det være greit å sjekke at du har såkalte nødkoder på papir. Totrinnsautentisering medfører ofte at en kode sendes til mobilen din. Det er litt kjedelig om du ikke har mobiltelefonen. Det er da du får bruk for disse kodene du har på papir hjemme.

Sporing av telefon

Både Apple og Android har funksjoner som gjør at du kan spore opp telefonen om den forsvinner.

Sporing av telefon hos Google.

Når du drar på ferie kan det være greit å sjekke at den funksjonen er slått på. Og at du klarer å logge deg inn fra andre dingser for å sjekke om du finner telefonen.

Beskyttelse

Ekstra deksel og beskyttelsesglass fungerer faktisk. Når du er på farten er det større sjanse for at telefonen får seg en trøkk. Da kan det spare deg for mye om du investerer i litt ekstra beskyttelse rundt den.

Beskyttelsesglasset fikk hard medfart, men telefonen er like hel. Det virket faktisk. Foto: Eirik Solheim / NRK

Om ikke annet så ta med deg noen litt solide ziplock-poser. Selv en tynn plastpose beskytter mot en del. Spesielt mot sand og vann. To greier som telefoner misliker sterkt.

Ekstra telefon

Om telefonen din forsvinner er det dessverre slik at noe av det du trenger for å rydde opp er nettopp en telefon. Spark liv i en av dine gamle telefoner og ta den med. Har du et tvillingsimkort setter du det i og sjekker at den virker. Men selv om du ikke har ekstra SIM kan det være greit å ha med en ekstra telefon.

Se om det er liv i en av dine gamle telefoner. Foto: Eirik Solheim / NRK

Om hovedtelefonen din rett og slett bryter sammen kan du ta SIM-kortet over i den andre. Om hovedtelefonen din forsvinner kan du om ikke annet prøve å få kjøpt deg et lokalt SIM-kort slik at du kommer deg opp og gå med en telefon som du kan hjelpe deg med når du rydder opp i elendigheten.

Lading og strøm

Sjekk strømforholdene dit du skal. Krav om merkelig støpsel fordi du skal langt av sted? Dårlig med strøm-uttak fordi du skal på en hytte? Ikke strøm, eller bare solceller? Finn ut på forhånd hva du trenger for å lade.

Et britisk og mange norske. En strømforgrening gjør at du ikke trenger så mange adaptere når du reiser. Foto: Eirik Solheim / NRK

Til både hotell og hytter kan det være greit å ha med en ekstra strømforgrening. Det er upraktisk med for få uttak om dere vil lade flere dingser samtidig. Skal du til et sted med andre kontakter enn i Norge kan du klare deg med færre adaptere om du har med en norsk forgrening.

Abonnement

Sjekk hva du har av data på abonnementet ditt. Det ryker fort med en del når man reiser. Finn ut om ditt abonnement har datatilgang også i utlandet. Det kan også være greit å sjekke på forhånd om du kan kjøpe ekstra datapakker og hvordan det eventuelt gjøres.

Bruk

Ikke bruk telefonen hele tiden. Du er på ferie! Dette er en ypperlig anledning til å se litt rundt deg. Men telefonen er også et nyttig redskap for å gjøre en reise bedre. Sjekk vær, finn restauranter, ta bilder, følg kart og få svar på spørsmål du har om stedet du er. Og pass litt ekstra på telefonen. Ikke la den ligge fremme på cafébordet i storbyen.

En ikke ukjent måte å stjele telefoner på er å spotte en på et cafébord og så bare løpe forbi mens man napper telefonen. Eller å legge en avis på bordet ditt, og så ta med seg både avisen og telefonen.

Reisedokumenter

Du har sikkert både billett og adresse til hotellet i telefonen. Der kan det også være greit å ha en backup. Du skal aldri undervurdere batterikapasiteten på et stykke papir. Skal du til et land der taxiprisen avhenger litt av hvor mye penger sjåføren tror du har så er det ikke nødvendigvis slik at du får lavest pris om det første du gjør er å vippe opp din titusenkroners mobiltelefon. Så der kan det være like greit å ha adressen på et papir.

Kart

Last gjerne ned kart over området du skal i før du legger ut på tur. Apper som for eksempel Navida lar deg laste ned topografiske kart over Norge slik at det er tilgjengelig også om du mister mobildekningen. GPS-delen av telefonen kan fungerer finfint og plassere deg på kartet selv om du er utenfor dekningsområdet til mobilleverandøren din så lenge kartet ligger lokalt i telefonen.

Foto

Vi tar mye bilder når vi reiser. Gå litt nærmere. Du kan stort sett alltid gå litt nærmere. Ta flere bilder. Fem nærbilder i stedet for eller i tillegg til oversiktsbildet. Er du i påskefjellet kan det være lurt å lære seg hvordan du justerer eksponeringen. Men knallhvit bakgrunn av snø kan automatikken i kamera bli lurt. Og du får mørke ansikter og mennesker mot den hvite snøen.

Med en rask manuell justering kan du fikse det.

Ikke la telefonen avgjøre liv eller død

Telefonen kan gi deg værvarsel, den kan vise hvor du er og den kan hjelpe deg til å kalle opp assistanse om ulykken skulle være ute. Men du kan ikke stole på den. Du vet ikke om du har dekning. Du vet ikke om batteriet varer. Skal du ut på langtur er det fremdeles fjellvettreglene som gjelder. Telefonen kan være et ypperlig tillegg til andre forberedelser, men den bør ikke være eneste utvei.

23 kommentarer

 1. Har hatt Samsung Note2, 3,4 og no Note 8.
  Samtlige har vore med meg på skiturer langt til fjells mangfoldige gonger. Og det utan å verte påvirka av kuldegrader. Mitt Canon 5D Mk III og mitt Lumix GX7 har heller ingen problemer i mange kuldegrader. Kjenner til mange eplebrukere som sliter med telefonen i Vestlandske temperaturer allereie om hausten….. Kan det ha noko med at så mange iPhone lever livet med knust glas?

  Svar på denne kommentaren

 2. Runar Andersen

  113-appen er vel også en grei anbefaling i disse tider. Slik at de ser akkurat hvor du er. Kan være greit om man kommer over ei ulykke e.l. Kan også spare verdifulle minutter for ambulanse etc.

  Svar på denne kommentaren

 3. Er lurt å ha en billig dumtelefon som tåler en del minusgrader i reserve, kombinert med tvilling-SIM i abonnementet.

  Disse har som regel et dårligere kamera enn hva du er vant med på dagens smarttelefoner, eller ikke noe kamera i det hele tatt, men skulle uhellet være ute, kan du likevel ringe etter hjelp hvis det er dekning.

  (Skal du ha bilder/video fra løypa, hvorfor ikke investere i et actionkamera som er mer egnet for dette? 😉

  Skru av smarttelefonen og lås den inn på en trygg plass på hytta (om hele familien skal ut på tur), skru på dumtelefonen, og oppbevar den i en innerlomme med glidelås. God tur!

  Svar på denne kommentaren

 4. Artikkelen viser en vanntett Sony Xperia. Den er et glitrende eksempel på en telefon som ikke har problemer med hverken kulde, fuktighet eller kondens. Mine har alltid ligget i lomma på skalljakka når jeg leker i snøen.

  Svar på denne kommentaren

 5. Ove Bengt Berg

  Jeg har hatt stor nytte av å sette i laderen inn i min iPhone 5s (jeg vil ikke ha større), med konstant strøm fra reservebatteriet kutter den ikke ut. Både telefonen og ekstrabatteriet beholder strømmen. Riktignok i en vott på ytterlomma, men uten strømkontakt med et batteri (lader), kutta den ut. Jeg mener det funker ned til minus 15 gr.

  Svar på denne kommentaren

 6. Fint med råd om hvordan slike ømfintlige dingser skal håndteres, men hva med noen saftige artikler om hvordan det er blitt slik at forbrukerne i dag aksepterer produkter som er så lite robuste og har så dårlige egenskaper som telefon at de ville blitt betraktet som rent søppel i mobilens barndom? Man må kunne forlange at NRK som er finansiert av forbrukerne skal opptre ganske annerledes enn presse og media forøvrig. Altså stille seg klart på forbrukernes side. Det er alt for lenge siden sist forbrukerne ble fortalt at dingser som ikke formidler tale skikkelig (lydkvalitet, radio-egenskaper) og/eller ikke er robuste nok til å tåle normalt bruk ikke fortjener betegnelsen «telefon».

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Per)

   Du har helt rett i at publikum skal forvente mer av NRK enn av andre medier.

   Men er overrasket over at dagens telefoner skal være merkbart dårligere til å gjennomføre samtaler. Har ikke egentlig registrert noe slikt selv. Legger dog merke til at jeg uansett snakker betydelig mindre i telefonen enn for 10 år siden – opplever det gjerne som hendigere å bruke chat. Har du noen kilder til målinger / tester som sier noe om dette?

  • Ronny Bru (svar til Per)

   Det er ikkje PK å skrive negativt om iPhone. NRK bør lage artikler der dei tek for seg iPhone og kaller ein spade for ein spade.
   Mine Samsung Note4 og Note 8 er gode i allslags vær, fungerer som streaming radio da høgtaleren er brukbar om ein då ikkje er nær Bluetooth utstyr. Venner som har iPhone sliter med dårlig byggekvalitet, dårlig antenne, skjermer som sprekker og batterier som har dårlig lagringskapasitet da telefonen er laget for +20 grader celsius og på sikt så dør batteriene i iPhone tidligere enn i ein godt vedlikeholdt Samsung, Sony mfl.

  • Per (svar til Per)

   Anders: Finner sporadisk artikler og forum-innlegg som beskriver dårlige egenskaper til enkelte telefoner, men noen samlet test har jeg ikke sett. Strengt tatt eksisterer det knapt produkt-tester slik det gjorde for 20 år eller mer siden da vi enda hadde en tekno-presse som ikke bodde i lomma til produsentene. I dag skal man ha en god slump flaks for å finne objektiv kritikk av noe som helst blant all reklamen som er maskert som redaksjonelt materiale. Egen erfaring tilsier at både radio/antenne og talekvalitet i mange nyere telefoner er langt under pari. Min Galaxy S8 er f.eks langt dårligere enn min forrige (Galaxy S4 active). Den mister forbindelse med mobilnetter flere steder der den gamle fungerte fint, og jeg har aldri før blitt mast på om å snakke tydeligere enn med den siste telefonen noe som får meg til å sette spm ved kvalitet/plassering av mikrofon. Ingen av smarttelefonene jeg har hatt har kunnet tilby tale-kvalitet i nærheten av de mobiltelefonene jeg brukte for 15-20 år siden, med mindre jeg har utstyrt dem med eksternt hodesett og mikrofon.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Per)

   Skjønner; takk!

   Om vi finner en god og objektiv måte å teste dette på så kan vi se om vi kan sette opp en test – vi har store mengder telefoner fra ulike perioder i samlingen vår med testutstyr.

 7. Anders Birkenes

  Batteriets egenskaper i kulda virker å være relatert til alder. Den første vinteren med iPhone 6s skjønte jeg ikke hva folk snakket om når de klaget over dårlig batteri på iPhone. Den andre var noe helt annet, den døde aldri, men det var nære på når kapasiteten plutselig raste. Med ny iPhone 8 ble det noe helt annet. Hele dager utendørs er ikke noe problem lenger. Det blir spennende å se hvordan neste vinter blir.

  Svar på denne kommentaren

  • Nja. Kjøpte Samsung Note 4 ca. September 2014. Dotter mi overtok den i November 2017 då eg kjøpte Note 8-

   I 2017, om våren kjøpte eg eit nytt original batteri til Note 4 avdi telefonen var såpass bra og har Android 6.0.1 at ev tenkte at telefonen i seg sjølv ville holde tritt med dei fleste rimelige og mellomdyre telefoner eit år eller to til om ikkje meir.

   Note 4 har utskiftbart batteri.
   Det var ei overrasking då 2014 batteriet hadde enno bortimot like bra kapasitet som det flunkende nye batteriet har.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.