nrk.no

10 tips for å bli kvitt mobilavhengighet

Kategorier: Konferanser og messer & Tips & Tricks

Mobiler blir flittig brukt på SXSW. Foto: Ståle Grut/NRKbeta

(Austin/SXSW) På verdens største konferanse for kultur, medier og teknologi er det overraskende mye snakk om å koble av. Kanskje noen av disse tipsene kan hjelpe deg?

På South by Southwest (SXSW) møtes fortroppene innen kultur, medier og teknologi for å gjøre opp status og tenke om framtida. I år er det uvanlig nok reservasjonene mot teknologi som får gehør, og kanskje vil vise seg å bli en grunnleggende trend inn i framtiden. Nederst får du derfor noen håndfaste tips til hvordan du kan inngå å bruke mobilen hele tiden. Men først en oppdatering fra konferansen.

Der SXSW i fjor var preget av hvordan amerikanske medier ikke hadde forutsett Donald Trumps valgseier, var turen i år kommet til teknologibransjen og hvordan de påvirker brukerne sine.

Evan Williams er mannen bak nettsteder som Blogger, Twitter og sist Medium. Alle nettsteder som var med å gjøre publisering på nettet langt lettere for deg og meg.

Twitters daværende toppsjef Dick Costolo sa allerede i 2015 at «We suck at dealing with abuse».

Nå tre år senere stod Londons borgermester Sadiq Khan på konferansens største scene, og kunne bekrefte dette. Han leste opp en rekke meldinger med sjikane og drapstrusler han hadde mottatt via Twitter.

Hans tale, som i hovedsak handlet om hvordan store teknologiselskaper må ta mer ansvar om de vil unngå regulering fra myndighetene, fikk stående applaus.

Londons borgermester Sadiq Khan under SXSW Foto: Ståle Grut/NRKbeta

I en diskusjon på en langt mindre scene innrømte Twitter-grunnlegger Williams at det først var nå refleksjonene rundt teknologiens svake sider hadde begynt å komme.

Da vi bygde Twitter tenkte vi ikke på disse tingene. Den grunnleggende arkitekturen vi bygde hadde forutsetninger som ikke tok høyde for at folk kom til å oppføre seg dårlig. Det har vi begynt å skjønne nå.

Evan Williams under SXSW 2018

Youtubes toppsjef Susan Wojciki fortalte under festivalen at Youtube skal begynne å lenke til Wikipedia på videoer som omhandler «internett-konspirasjoner».

Buzzfeeds medieredaktør Craig Silverman mener det er en klassisk strategi blant de store plattformene. De legger redaktøransvaret over på frivillige eller lavtlønnede moderatorer. Wikipedia opplyste at de ikke hadde fått beskjed om tiltaket fra Youtube på forhånd.

Selv Facebook kobler av

Facebook, verdens største sosiale nettverk, er intet unntak. Mannen som skapte liker-knappen advarer nå mot både apper generelt og Facebook spesielt. Facebooks toppsjef Mark Zuckerberg skriver selv at tiden folk avser til Facebook i løpet av en dag skal oppleves som vel anvendt tid.

Facebooks utsendte trendanalytikere Tomá Beczak og Ann Mack gjorde fra scenen på SXSW et poeng ut av at de selv driver konstant med avkobling for å få mer tid til venner og familie.

Så, mens teknologitoppene bruker tiden på å stake ut en ny kurs, kan vi andre se hvilke grep som finnes for å bruke litt mindre tid med mobilen. Tidligere ingeniør i Google, Tristian Harris, er en av dem som ønsker denne forandringer velkommen. Han advarer om hvordan vi omgir oss med teknologi.

Gjennom selskapet Humane Tech gir Harris nå råd om hvordan alle kan ta kontrollen fra mobiltelefonen. I tråd med den tydelige «vi må tenke oss om»-trenden fra SXSW kan du her lese tips fra Harris og andre, som kan bidra til å minke tiden du bruker på telefonen i hverdagen:

1. Skru av alle varsler, utenom de fra mennesker

Jo færre varsler du har påskrudd, jo færre ganger blir du distrahert av mobilen. Ved å kun ha varsler på anrop eller meldinger fra folk du kjenner vil du i høyere grad ha kontroll over når du sjekker mobilen eller blir distrahert.

2. Aktiver gråtoner

Illustrasjonsfoto: AP Photo/Lisa Wisløff

Ved å skru av den fargesprakende skjermen som innbyr til mye aktivitet, reduserer du definitivt mye av gleden ved å være på mobilen. Kanskje det gir et nytt syn på tilværelsen rundt? Du kan lese mer om hvordan det gikk da NRKbeta testet dette her.

3. Ha kun verktøy på mobilens hjem-skjerm

Ved å kun ha apper du bruker til spesielle gjøremål liggende framme, vil det minke sjansen for å bli distrahert av andre apper.

4. Bruk mobilens søke-funksjon til å starte apper


Da får du både tid til å tenke over om dette er noe du egentlig bør gjøre. Du unngår også å bli fristet av andre appen på veien.

5. Unngå lading på soverommet

alarm clock photo
Foto: wuestenigel/Flickr

Kjøp deg heller en tradisjonell vekkeklokke. Da slipper du å avslutte eller starte dagen med å fokusere på mobilen. Da blir også Brannvesenet glade, som advarer sterkt mot lading av telefonen om natten.

6. Vær beinhard: slett alle sosiale medier fra telefonen

Denne beskrives av Harris’ selskap som den absolutt vanskelige, men også mest effektive. Selv om du ikke har appene på mobilen, kan de fleste chat-tjenester som WhatsApp og Telegram brukes på datamaskiner.

Om du i tillegg avstår fra å surfe Instagram eller Facebook på mobilen, vil det høyst sannsynlig bli lettere å begrense bruken. Til nød kan du bruke mobilens nettleser, for å gjøre surfingen litt mindre strømlinjeformet enn den du får i appene.

7. Ring eller send lydmeldinger i stedet for å tekstmeldinger

Humane Technology viser til en studie publisert av American Psychological Association som sier at tekstmeldinger lettere misforstås enn lydmeldinger. Det er ofte raskere å lage og krever heller ikke like mye oppmerksomhet som å skrive en tekstmelding.

8. Bruk reaksjoner på meldinger i stedet for å skrive svar

De fleste chat-apper gir deg mulighet til å svare med en emoji.

Dette vil definitivt spare deg mye tid, høyst sannsynlig også mottakeren.

9. Reflekter over hvordan du tenker om sosiale medier

Selv om sosiale medier har åpnet mange nye muligheter, er det ikke bare du som har fått dem. Måten store selskap som Google og Facebook tjener penger er å samle mest mulig informasjon om deg som bruker tjenestene deres. Om du tenker at du er på jobb for disse selskapene hver gang du bruker tjenestene deres, minker kanskje motivasjonen noen hakk?

10. Bruk skjermbakgrunnen til å tenke deg om

Illustrasjon: Catherine Price

Du kan lage deg en skjermbakgrunn som foreslår at du skal plukke opp en bok i stedet? Den tanken har flere tenkt, og «digital distraksjon har skapt en egen selvhjelps-industri», skriver Emma Jacobs i Financial Times. Til den nyutgitte uken «How to Break Up With Your Phone», tilbyr forfatter Catherine Price tilleggsmateriale som skjermbakgrunner. Disse skal få deg til å tenke deg om hver gang du plukker opp mobilen.

Har du noen gode råd til hvordan man kan bruke mindre tid på mobilen?

19 kommentarer

 1. Hilde Charlotte Blomberg

  Jeg har satt smarttelefonen min på sparemodus. Da har jeg ikke nett-tilgang, og kan kun bruke telefonen til å ringe med og sende sms. I tillegg har jeg endret abonnementet mitt til et abonnement med minimalt med data. Aller helst vil jeg bytte til en såkalt dum mobil.

  Svar på denne kommentaren

  • Dette er en god ide. Jeg forsto faktisk dette med en gang og har ikke gått omveien om avhengighet! Har alltid hatt en dum, billig mobil, og har selvsagt blitt ertet for dette. Dessuten får jeg høre at jeg går baklengs inn i framtida o.l., men jeg vet hvem som får rett til syvende og sist. Det viktigste nå er å utsette tidspunktet hvor barn får mobil lengst mulig. Jeg vokste opp uten, og det gikk helt fint! Lykke til videre, hilsen Ingrid

  • Datt på glatta på vei til jobben i dag tidlig og drepte mobilen… Har egentlig veldig lyst til å kjøpe en dum mobil, problemet er at så mye i samfunnet forventer at man har mobil – betale med vipps – kjøpe billetter på apper, dyrere og vanskeligere ellers – ha biletter og boardingpass på mobil – for ikke å si hva jobben forventer. Samtidig, dette tenner trasset i meg og gjør meg enda mer lysten på å kjøpe dum mobil og erklære perioden med stressmobil som over

 2. Hallvard Hvidsten

  At lading på soverommet er farlig, hvor sannsynlig er egentlig det? I så mange år som vi har ladet duppeditter har jeg ikke hørt om noen hendelser ved lading. Ved bruk og i lomma hhar det derimot vært noen ulykker.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingjald Pilskog (svar til Hallvard Hvidsten)

   Fra et brannperspektiv er det helt klart økt risiko å lade om natten fordi det tar lengre tid å oppdage når noe er feil.

   Det er ikke stor sannsynlighet for at laderen går varm, og det er mindre sannsynlighet for at den begynner å brenne, men jo lengre laderen er i kontakten jo større er sannsynligheten og jo lenger tid fra laderen begynner å brenne til du oppdager det jo større sannsynlighet er det for at brannen utvikler seg. Så det er helt klart en større risiko å lade om natten enn om dagen når du er våken og til stede.

   For lading ved sengen så er det fra brannåerspektivet at man da lettere kan bli forgiftet av gassene som oppstår selv om det ikke utvikler seg til en riktig brann. Dermed har du større potensiale for å ta skade av en feil ved lading.

  • Atle Weibell (svar til Ingjald Pilskog)

   Takstmenn seier at dei fleire gonger i året ser at brannar har oppstått ved lading av mobil om natta. Det som aukar risikoen mest er kanskje å ha telefonen under puta. Då blir ei eventuell overoppheiting forsterka av mangel på kjøling. Korfor nokon vil plassera ein radiosendar så nær hovudet er eit anna spørsmål.

   Eg skrur elles av både WiFi og mobildata om natta. Eg treng ikkje det når eg søv, og så vert straumforbruket lågare.

 3. Morten Sickel

  Noe som hjelper meg er å putte mobilen i baklomma i stedet for i brystlommen på jakken der jeg har pleid å ha den. Spesielt når jeg sitter på buss eller bane er det da litt klønete å få fram mobilen og jeg rekker den ekstra «Nei men hva vil jeg nå da?» før refleksreaksjonen har fått fram mobilen.

  Svar på denne kommentaren

  • Morten Sickel (svar til Morten Sickel)

   Og når man gjør som foreslått i artikkelen og leser facebook og alt dets vesen i nettleser, så logger man ut når man har gjort ka gjerast skulle, fjerner et-trykks-login som facebook «tilbyr» og passer på at passordet ikke er lagret. – Igjen – tving på deg de ti sekundene ekstra som gjør at du rekker å tenke på hva du egentlig vil bruke tiden på.
   – funker for meg i hvert fall…

 4. Hjælp, jeg klarer ikke å se Le Byrå!

  […] Dette skjer: Jeg starter å se en episode. Så kommer et pling, jeg sjekker meldingen og forblir nede i telefonen. Men oftest er det ikke engang et pling (for jeg har da skrudd av varslinger og ringelyder og app-merker, jeg gjør som NRKbeta sier). […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.