nrk.no

Roligere nyheter

Kategorier: Journalistikk,Media & Samfunn

En rolig dag i Oxford, foto Anders Hofseth CC-BY 2016

Synes du det er stressende og vanskelig å holde tritt med nyhetene? Da er kanskje det ukentlige nyhetsbrevet Hiatus Briefing noe for deg.

Hiatus betyr – røft oversatt – avbrekk. Hiatus Briefing er et reativt kort ukentlig nyhetsbrev som kort og rolig oppsummerer det viktigste som er skjedd siden sist fredag.

Lavinformasjonsdiett

Mannen bak, Rob Howard, er tilhenger av noe han kaller en «low-information diet», forteller han på nyhetsbrevets nettside.

Han mener det gir bedre fokus i hverdagen, mindre angst, og mer tid og energi til det som betyr noe.

Samtidig sier han det er viktig å vite hva som skjer for å kunne være en god samfunnsborger.

Men det er noe med hvordan media fungerer – både sosiale medier og massemedier – som er laget for å suge deg inn så du kan klikke deg videre.

Baksiden av dette systemet, er at det er vanskelig å få med seg viktige ting som er skjedd hvis du skulle være borte fra syklusen noen dager, fordi ting er fordampet og begravd i mellomtiden.

Dermed har Howard prøvd å skape noe som balanserer mellom å gi deg oversikt over det viktigste som skjer hver uke, men fortalt på en enkel, rolig og oversiktlig måte, slik at du kan gå gjennom det som er skjedd, og deretter gå videre i livet.

a slower, calmer, neurologically appropriate balance that keeps you informed without hijacking your brain.Rob Howard om Hiatus på egen nettside

Howard sier han ikke bryr seg om klikk, og lover i en punktliste:

  • No external links to news sites or social media
  • No likes, comments or social sharing
  • No clickbait or over-the-top headlines
  • No distractions

Personlig er jeg litt mer inni nyhetssyklus-hamsterhjulet enn at jeg kan klare meg med bare hans briefinger (og de er jo dessuten USA-basert, med det utvalget som følger av det).

Likevel har jeg abonnert på nyhetsbrevet hans det siste halvåret eller så, og må si jeg er blitt ganske glad i det.

Jeg er begeistret for fugleperspektivet og oversikten jeg får av at noen har tatt et par skritt bakover og gitt en kort, konsis oppsummering av sakene som fortsatt betyr noe når slutten av uken nærmer seg.

Skjermskudd fra hiatus.cc

Om dette høres ut som noe du ville likt, kan du registrere deg på hiatus.cc.

Der kan du også lese litt mer enn mitt korte sammendrag om hva dette er, hvorfor han gjør det, og hva du får.

God helg!

3 kommentarer

  1. Et bra konsept, når man føler seg forsøplet av nettopp «all verdens nyheter» (hva er egentlig vesentlig å vite?)Poenget er hva nyhetsbildet gjør med oss, og ikke minst hvordan det påvirker den oppvoksende generasjons opplevelse av hvilken verden de lever – kanskje ikke så rart at angst og depresjon øker blant ungdom?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.