nrk.no

KinaLove – Hva skjedde med alle drittproduktene som ikke virka?

Kategorier: Forbruker,Gadgets,Kommentar & Samfunn


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

At Kina kommer som ei kule både økonomisk, politisk og teknologisk, er noe de fleste ser ut til å være enige om. Med teknobrillene på, er det i så måte spennende å se hva som foregår på det området som jo egentlig angår oss alle, aller mest: Våre kjærkomne dingser.


– Forbainna kinaræl!!!

Jeg kan høre min egen stemme runge gjennom rommet. Det har den gjort gjentatte ganger, både gjennom NRKbetas lokaler og i mitt eget hjem. Jeg aner ikke hvor mange ganger, men det er sikkert snart tresifret.

Som i 2015, da jeg hadde kjøpt meg en ny, og relativt dyr, GPS-modul til min hjemmebygde drone. Sittende over arbeidsbenken så klar som kun hobby-drone-entusiaster med loddebolt, 40-årskrise-forstørrelsesglass med lys og loddetinn kan være.

Rød ledning på pinnen merket pluss, den svarte på minus. Alt ser korrekt ut i henhold til de gjeldende regler i elektronikkens verden.

Strøm på. Så smellet og sjokket. (Og en kjapp damage-kontroll på at man fortsatt har to øyne og ti fingre intakt.)

Et klassisk resultat av dårlig merket elektronikk. Foto: Eirik Solheim/NRKbeta.no CC-BY-SA 2018
Et klassisk resultat av dårlig merket elektronikk. Foto: Eirik Solheim/NRKbeta.no CC-BY-SA 2018

Veldig ofte har grunnen vært så enkel som at produsenten har merket komponenten feil. Pluss har blitt minus, og omvendt. Slikt straffer seg i elektronikkens ubarmhjertige verden.

Kinaræl

Og det er altså fra blant annet disse hendelsene at uttrykket “kinaræl” har oppstått blant de mest ivrige av oss. Det har vel egentlig aldri vært noen hyllest.

Jeg er ganske sikker på at det var kollega Eirik Solheim som coina begrepet i gjengen vår en gang i fortiden. Mannen har tross alt latt det gå sport i å alltid bestille tre eller fire eksemplarer av ulike elektroniske dingser han trenger. Begrunnelsen har vært enkel:

Minst halvparten av det som ramler ned i postkassen hans er defekt når det ankommer, eller DOA – Dead On Arrival – som er “fagtermen” for denslags.

Noe skjer med Kina

Nå er ting imidlertid i ferd med å endre seg. De siste årene har jeg gått på færre smell enn før, både når det gjelder komponenter som må loddes selv, men også når det kommer til andre dingser jeg har handlet fraktfritt på nettet.

De små helikoptrene fungerer som de skal, fukt- og temperatur-måleren i potteplantene mine gir via en velfungerende app beskjed når det må vannes, og langt færre dingser enn før er DOA.

Den gode følelsen når blinkende-led-lys-i-do-dingsen funker som den skal. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA 2018
Den gode følelsen når blinkende-led-lys-i-do-dingsen funker som den skal. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA 2018

Bevegelsessensoren med vekselvis blått og rosa LED-lys som lyssetter doskåla når jeg må en kjapp tur på Herrer i nattens mulm og mørke, fungerer også smertefritt og akkurat slik jeg hadde håpet på. Den ble dog dessverre forkastet av min bedre halvdel, da hun mente at dette ble “for sjukt”.

Can’t win’em all.

For å ikke snakke om mobiltelefoner, nettbrett, droner og robotstøvsugere. I det siste året har flere av de elektroniske dingsene jeg har blitt skikkelig glad i, ikke bare hatt sitt produksjonsmessige opphav, men også sitt konseptuelle og designmessige opphav i Kina.

Det er kanskje ikke noen overraskelse for de fleste av oss at Kina kommer som ei kule. Det har økonomer, politikere og samfunnsvitere mast om i årevis, og vi snakker tross alt om et land hvor syv nye startups fødes hvert minutt.

På lista over de høyest verdsatte selskapene på verdensbasis i 2017, finner vi syv kinesiske selskaper på topp 10. Grafikk: NRKbeta.no CC-BY-SA 2018
På lista over de høyest verdsatte selskapene på verdensbasis i 2017, finner vi syv kinesiske selskaper på topp 10. Grafikk: NRKbeta.no CC-BY-SA 2018

Nylig kom også lista over såkalte “Unicorns” for 2017. Altså de startup-selskapene som i løpet av 2017 ble verdsatt til en milliard dollar eller mer.

Av de 57 nye enhjørningene i 2017, finner vi 18 fra Kina. Øverst på lista troner nyhetsaggregatoren Toutiao, som blant annet kjøpte Musical.ly i november 2017 og video-appen Flipagram i februar samme år.

I tillegg er 7 av de 10 på topp av lista, kinesiske.

Utvikling fra A til Å

Og det er på dette området det skjer noe med Kina om dagen.

Fra å være fabrikken og leverandøren av billig elektronikk for vestlige firma, dukker det nå til stadighet opp kinesiske teknologiselskaper som selv utvikler produktene fra A til Å.

Selskaper og tjenester som Alibaba, Huawei, WeChat, Baidu har begynt å gjøre seg bemerket her hjemme.

Det er imidlertid et par andre selskaper som det siste året virkelig har tatt oss på senga når det kommer til innovasjon, og ikke minst evnen til å levere produkter som fungerer fin-fint.

Kinesiske selskaper som ikke bare kopierer ideer og teknologiske løsninger fra vesten, men selv pusher utviklingen framover, både teknisk og konseptuelt.

Prøv å si «Sha-om-mi» raskt 20 ganger

Xiaomi (“sha-om-mi”) er et av disse selskapene som til stadighet overrasker meg ved å være alt annet enn “kinaræl”, og som i praksis ikke finnes tilgjengelig i Norge for den gjengse nordmann.

I NRKbeta-kroken dukket Xiaomi først opp i bevissthet vår som produsent av svært billige Android-telefoner som fikk gode reviews i utenlandsk teknologipresse, og ikke minst power-banks som faktisk (nesten) inneholdt det antall milliampertimer som forpakningen hevdet.

I løpet av det siste året har flere og flere produkter med den lett karakteristiske Mi-logoen ankommet kontoret, og i våre øyne ligner Xiaomi mer og mer på et slags moderskip for the «Internet of Things (IoT)».

Skal du mellom de ulike byggene i NRK, fungerer en kinesisk sparkesykkel utmerket i gangene under NRK. Photo: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA 2018
Skal du mellom de ulike byggene i NRK, fungerer en kinesisk sparkesykkel utmerket i gangene under NRK. Photo: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA 2018

Xiaomis relative størrelse som teknologikjempe ble ytterligere tydeliggjort gjennom den siste ukens tall fra India, som kunne fortelle oss at Xiaomi nå har kastet Samsung ned fra førsteplassen i India, og dermed er det selskapet som selger flest mobiltelefoner.

Ting har imidlertid ikke alltid sett lyst ut for Xiaomi. Etter at de i 2016 ramlet fra første til femteplass på lista over mobilprodusenter i Kina, var det få som trodde at Xiaomi skulle reise seg.

Etter en formidabel snuoperasjon i løpet av de siste to årene, omtales nå selskapet som “Kinas føniks”. Veksten har det siste året vært så stor at analyseselskapet Strategy Analytics mener at Xiaomi kan gå forbi både Huawei og Apple neste år og dermed bli verdens nest største mobilprodusent, kun slått av Samsung.

Demokrati i kommunismens høyborg

Det er mye som er fascinerende med Xiaomi. Tingen som overrasket meg mest nå jeg rullet inn i økosystemet deres, opprettet en bruker og ble del av menigheten, var det litt u-kinesisk tilbudet som dukket opp: Stemmerett.

Gadget-glad som jeg er, ligger nemlig fordommene i tjukke lag rundt løsninger fra Kina, og overraskelsen over å bli tilbudt stemmerett over hvilken ny funksjonalitet som skulle bli del av neste versjon av Xiaomis mobiloperativsystem, kom litt brått på meg.

Hver uke lar nemlig Xiaomi brukerne foreslå og stemme over ny funksjonalitet som skal introduseres i deres mobiloperativsystem, MIUI. Eller som i eksempelet over, hva den nye versjonen faktisk skal hete.

Hver fredag klokken 1700 Beijing-tid, sender så selskapet ut en oppdatering til operativsystemet, med de funksjonene som fikk flest stemmer.

Ifølge Wired.com er funksjonen som gjør at du kan trykke lenge på hjemknappen og få opp lommelykten et resultat av en slik avstemning. En uheldig fyr som hadde ramla på fylla, klarte ikke å finne lommelykt-appen, og foreslo derfor at det burde være en enklere måte å få skrudd på lommelykten på.

En plattform av startups

En viktig del av Xiaomis snuoperasjon gikk altså ut på å ikke bare produsere og utvikle dingser selv, men også bli en plattform for oppstartsselskaper som produserer nye spennende «Internet of Things»-produkter.

Wang Xiang, senior vice president i Xiaomi, forklarte det slik til Wired.

But what if you also need a Bluetooth speaker, an internet-enabled rice cooker, or the first affordable air purifier in China — and each one of those products is not only best-in-class, but costs less than the existing products in that category? Our ecosystem even gives customers unusual new products that they never knew existed. So they keep coming back to Xiaomi’s Mi Home Store to see what we’ve got.Wang Xiang – Senior Vice President Xiaomi til Wired

Robotene tar alle jobbene våre

Jeg har stort sett ikke brukt store summer på elektronikk fra kinesiske firmaer jeg ikke kjenner. Til det er jeg en altfor brent 40-åring. (Bokstavelig talt faktisk, i alle fall hvis kuttskader fra droner også teller)

I år gjorde jeg et unntak av dimensjoner da jeg endelig bestemte meg for å gjøre alvor av termen “Robotene vil ta alle jobbene våre”. Jobben det her er snakk om er å vaske og støvsuge i heimen.

Den kinesiske roboten Roborock S50 har overtatt husarbeidet i heimen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta CC-BY-SA 2018
Den kinesiske roboten Roborock S50 har overtatt husarbeidet i heimen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta CC-BY-SA 2018

Robotstøvsugeren jeg endte på var fra Xiaomi og bærer navnet Roborock S50. Det vil si – dette er et klassisk eksempel på Xiaomis økosystem-tankesett. Støvsugeren er nemlig produsert av oppstartsselskapet Roborock, men selges gjennom Xiaomis kanaler, er brandet med Xiaomi og inngår i deres apper og andre tekniske økosystemer.

Mange vil kalle det et sjansespill. Å bestille noe til rundt fem tusen kroner fra Kina, framkaller litt de samme følelsene som første gang du skrev inn kredittkortopplysningene dine i en nettleser. Man stoler ikke helt på det man er i ferd med å gjøre.

For en støvsuger som kommer såpass godt ut av tester som denne gjorde, og i tillegg koster halve prisen av konkurrentene, var det likevel verdt å ta den sjansen.

Men roboten ankom den, til og med til avtalt tid og pris. Jeg har sjelden vært mer fornøyd med noe fra Kina. Det beste av alt er dog at den kommer med en app som spiller på lag med hardwaren og gjør akkurat det jeg forventer av en robotstøvsuger-app.

Del av et økosystem

Det viktigste, og kanskje mest overraskende for en som alltid har følt at alt fra Kina er ræl, er at Xiaomi bygger et økosystem rundt alle sine produkter.

Porteføljen til Xiaomi med velfungerende, rimelige IoT-dingser begynner å bli rikholdig
Porteføljen til Xiaomi med velfungerende, rimelige IoT-dingser begynner å bli rikholdig

Mange vil nok si at en velfungerende app og et økosystem er et slags must i 2018, noe det er vanskelig å være uenig i.

Dessverre er det ikke alltid det stemmer med dingser som faller inn under kategorien “Internet of Things (IoT)”, uansett hvor i verden dingsen er utviklet og produsert.

Robotstøvsuger-appen har fortsatt menyer som kun er på kinesisk, og talestyring av støvsugeren får man kun om man behersker kinesisk (noe jeg dessverre ikke gjør – det var tysk som var i skuddet da jeg gikk på videregående.)

Så helt i mål er vi ikke.

Men det er fristende å si at vi er minst like nærme her, som vi er med hardware/software-løsninger som kommer fra firmaer i vår del av verden.

Xiaomis Dashcam byr på visse utfordringer hva stemmestyring angår hvis man ikke behersker kinesisk.
Xiaomis Dashcam byr på visse utfordringer hva stemmestyring angår hvis man ikke behersker kinesisk.

Vi har altså best lagt merke til utviklingen til Xiaomi de siste årene, men det finnes mange flere. DJI er et godt eksempel på et firma som gjennom sin droneproduksjon har endret en helt bransje, og blitt de nye keiserne i droneverden.

Men det er sikkert flere det er verdt å nevne, og ikke minst følge med på framover?

Hvilke andre selskaper har dere i den siste tiden tenkt at “Wow. Dette var en kul gadget, som faktisk bare virker og gjør akkurat det den skal”?

67 kommentarer

 1. Mill, et norsk merke, har wifi smart plug med termostat. Den fungerer veldig bra, og var en liten investering for å få jevn varme i huset. Har varmekabler uten termostat, så ble ofte for varmt eller for kaldt og det tok lang tid å justere temperatur. Nå har jeg varmekablene på laveste innstilling og en oljeovn koblet til smart plug og opplever jevn 22 grader uansett utetemperatur. Programmer for ferie, nattsenking osv styres enkelt fra mobiltelefonen.

  Svar på denne kommentaren

  • Om en vurderer kvalitet, så virker andre merker bedre. Tenker på materialer, m.m. Mills er billig kinaproduksjon kombinert med moderne utseende. Kjøp heller på Adax, Nobø/Dimplex og BEHA

  • Per Eriksen (svar til Mikael)

   Mill har rimelig ræva byggekvalitet, dem ser kanskje pene ut (særlig de med glassfront), men de er overprisa og dårlig konstruert. Har hatt 2 stk som sluttet å virke, og opphenget er lagt av tynneste type stål.

   Kvalitetsfølelsen ved f.eks Adax er en helt annen.

 2. Arild Dryasanne Krovoll

  Du er nå i din verden, mens jeg er på tur i fjellet….
  De to Kina merkene Meike og Nitecore betyr alt for meg. Sikkerhetsmessig med Nitecore sine hodelykter og lommelykter. Fotomessig med blitzer og batterigrep fra Meike.
  Begge to lager bare topp profesjonelle dingser som nok er bedre enn tilsvarende designet i usa —- og til halve prisen.
  Du ser det jo når du får dette i henda, og du ser det etter en del måneder i felten. Ubegripelig at Nikon kan ta usd 300 for sitt made in Japan produkt, mens Meike tar usd 90 for sin utgave, som synes å holde evig, trass i hardt bruk.

  Svar på denne kommentaren

  • Olav Midtgård (svar til Marius Arnesen)

   Min kunnskap om produsenten Meike samsvarer med tema for artikkel: For noen år siden, fraråda kjøp (kameratilbehør). Men, for 2,5 år siden, innkjøpt «en hel godtepose» av tilbehør, kloner av proffe «C.-mod.» blitzer, battgrep. m.m. Konklusjon: Funksjonalitet, byggekvalitet og pålitelighet er toppklasse («look and feel» som originalen), 100% kompatibelt. Kjappe, greie svar på spm. om produkt, frakt osv. Rota bort noe småtteri, reservedel greit bestil og levert, valgt billig måte, tok 14 dager.
   Grunnet kronekurs, at merket holder på å bli «oppdaga»,er ikke priser like eventyrlig bra som de var, men finn ut…

  • Tor Kristian Herskedal (svar til Arild Dryasanne Krovoll)

   Blitzer er et godt bilde på utviklingen. For ti år siden var kinablitzene dårlige kopier av de etablerte merkene, men på et tidspunkt tok kineserne over innovasjonen, med innebygd radiokontroll, bedre batteriløsninger, smarte funksjoner og nye spennende modeller. Japanerne lager fremdeles kvalitet, selvsagt, men i dag tilbyr kineserne flere kule funksjoner i god nok kvalitet til en brøkdel av prisen. Yong Nuo ledet an utviklingen, men i dag sitter Godox i førersetet.

 3. Har kjøpt en del Kina-ting. Mye elektronisk, mesteparten har virket greit. Har en Huawei mobil som jeg er svært fornøyd med. Har nok opplevd at det har vært litt dårlig kvalitet på noe, men alt i alt fornøyd. Litt dårlig samvittighet for transporten da.
  Fra en 68-åring over gjennomsnittet glad i dingser 😎

  Svar på denne kommentaren

 4. Rune Larsen Aune

  Er selv en elektronikk hamster som handler flere ganger i uka fra eBay/Kina, varene kommer nå oftere rask og kvaliteten som skribenten skriver om har økt dramatisk siste årene. Selv ble jeg svert overrasker over produkter fra Xiaomi, her er rett og slett snakk om kvalitet. Samme med produkter til bilstereo fra Eonon har også nesten slått luften ut av meg, rask levering, god reklamasjon og fantastisk support. Ikke tvil om at mange av Kinas elektronikk produsenter er på tur i riktig retning!

  Svar på denne kommentaren

 5. Kina-varer som jeg har kjøpt preges etter min mening av at de kommer fra Kina. Kvaliteten står nemlig i forhold til prisen. Leveringen og innpakkingen er også så som så.
  Artikkelen synes ikke å klart fortelle hvorfor Kinas industri gjør noe annet enn å kopiere varer fra det globale Nord. Hvilken stor oppfinnelse er Kina kjent for i moderne tid?

  Svar på denne kommentaren

 6. Bestilt en god del elektr, dash cam, deler til droner og motorsykler PC, stort sett velfungerende ting, men kjøper man det aller billigste man finner på eBay el wish så får du nettopp det. Klokker hvor de små krongraf,stoppeklokke viseren på urskiver kun er pynt, ikke funksjonelle. Men klokka går eller stort sett bra den, og det stod vel ett sted i annonsen om de faktiske forhold. En ting å tenke på er at man er med på å knekke de norske importører og forhandlere og fagfolk,
  Det er tross alt ikke noe, omtrent, som kan erstatte å prate med en fyr i butikken som har virkelig peiling på saker og ting ta føle og teste på ting, og ikke minst garanti Og norsk kjøpslov. Arbeidplasser og fysiske butikke i bybildet og storsenter er også fint å ha. Men mye bra å få på nett også.
  Alt handler ikke bare om å spare noen hundrelapper. Samfunnsansvar.

  Svar på denne kommentaren

 7. Mitt største problem med kinesiske produkter, og spesielt mobiltelefoner og apper, er at de har vist seg å være ekstremt fulle av spyware. Hvis jeg skulle kjøpt en kinesisk telefon ville jeg først sørget for at den kunne kjøre LineageOS.

  Ellers kjøpte jeg en ruter fra Xiaomi. Fantastisk billig i forhold til maskinvaren, men jeg hadde aldri kjøpt den hvis ikke det hadde vært mulig å flashe LEDE/OpenWRT på den. Appen jeg måtte installere for å få passord til den fjernet jeg igjen fortest mulig. Forhåpentligvis har de ikke klart å snike inn noen services som ligger igjen.

  Svar på denne kommentaren

 8. Det fleste større kinesiske selskap er tuftet på tyveri av åndsverk og piratkopiering. Dette har gjort tusener av europere og amerikanere arbeidsledige.

  Geely som nå eier Volvo er tuftet på regn piratkopiering. Sjekk gjerne med Google søk på feks Geely copy cars. Bilfabrikanter er ikke noe spesielt, men det er lett for de fleste å kjenne igjen kopier.

  Å kjøpe kinesiske produkt er i de fleste tilfeller å støtte kriminalitet og undergrave grunnlaget for egen velstand. Arbeidsplasser i landet som utkonkurrere av kinesiske piratkopiering.

  Svar på denne kommentaren

  • Lars (svar til Tor)

   Industrispionasje og kopiering er langt fra kun et kinesisk fenomen, men må innrømme at det virker som om det er veldig mye av det i Kina.

   Det er heller ikke bare kopiering men mye innovasjon i Kina også. I 2016 kom 43% av alle patentsøknader fra Kina, mange ganger flere enn fra USA.

  • Så en kopierer 90 patent og utvikler et nytt. Ikke mye redelig i det. Kina er i særstilling på proteksjonisme og tyveri av andres åndsverk. Ved å kjøpe kinesiske produkter støtter du det som i Norge og fleste land er kriminalitet, undergraver du egen jobb direkte eller indirekte, m.m.

  • Ralfsen (svar til Tor)

   Skal ikke se bort fra at det er en grunn (eller tre) til at Kina-varer har den prisen de har. Så får man heller gjøre en vurdering på om man vil støtte varer som utvikles og produseres under kina-vilkår eller ikke. Eller man kan late ovenfor seg selv som om man er helt uvitende om det åpenbare som ligger bak, og bare nyte godt av gode produkter til utrolige priser.

  • Bengt (svar til Lars)

   Ser flere nevner at kopiering er stort i Kina, men så må en jo også huske at svært mange selskaper sender tegningene sine til en fabrikk i Kina for å få det produsert. Da er det jo veldig lett for de å produsere litt ekstra med annen logo. Elfa fant jo igjen SW med kommentarer signert av sine ansatte i skamløse kopier.

 9. Jeg bestillte ny mobil fra kina.
  Mi Phone Mi max2.
  Beste og biligste mobilen jeg har hatt.
  Batteriet varer i 30 dager, trenger nesten aldri og lade denne 🙂
  Å hvis det er spyware på den, så bryr jeg meg ikke da jeg ikke er så inntresang og spye på 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Nei, hvis du aldri bruker den til nettbank eller kjøpe noe på nettet som krever betalingsinformasjon, aldri kritiserer Kina, og aldri åpner nettsider eller skriver noe du ikke kunne vist til alle, er det vel egentlig ikke noe problem.

  • Lars (svar til per)

   Farlig feilslutning det der.

   «If you think privacy is unimportant for you because you have nothing to hide, you might as well say free speech is unimportant for you because you have nothing useful to say.»
   – Edward Snowden

   «The old cliché is often mocked though basically true: there’s no reason to worry about surveillance if you have nothing to hide. That mindset creates the incentive to be as compliant and inconspicuous as possible: those who think that way decide it’s in their best interests to provide authorities with as little reason as possible to care about them. That’s accomplished by never stepping out of line. Those willing to live their lives that way will be indifferent to the loss of privacy because they feel that they lose nothing from it. Above all else, that’s what a Surveillance State does: it breeds fear of doing anything out of the ordinary by creating a class of meek citizens who know they are being constantly watched.»
   – Glenn Greenwald

  • Thomas R (svar til Lars)

   Takk for gode innspill. Spesielt Snowden har vel gått noen ekstra runder i tankeboksen mht. personvern og frihet…

   Tror vi skal lytte til det han har å si, og prøve å svare på de spørsmålene han stiller.

   Å sitte på gjerdet er dessverre ikke en mulighet; det er jo nemlig det samme som å stilltiende si ja til utviklingen.

   De av oss som deltok i DLD-diskusjonen og som nå ser med uro på «Det Digitale Grenseforsvar» – som strengt tatt bare er massiv lagring – vi er dessverre i mindretall.

   Ser at noen få mediehus (deriblant NRK) har dekket saken, men debatten uteblir.

   Det skremmer.

  • Kinarælkjøper (svar til per)

   Hei!

   Har vurdert samme telefon jeg også. Hvor mye ca. betalte du i tillegg for mva/toll?

 10. Arvid Børretzen

  Eg kjeøpe ein OnePlus one mobil då han kom ut for nokre år sidan. Telefonen har vore fantastisk god og har tent meg godt. Batteritida har vore uvaleg god. I det siste Har brukstida minka meir og meir. Eg fekk tak i eit nytt batteri for i underkant av ein hndrelapp. Youtube har mange skildringar om korleis batteriskift skal gjerast. Eg følgde dei, og nå varer batteriet 2 dagar+ med ivrig bruk.Operativsystemet (LineageOS) oppdaterar eg omlag kvar månad. Etter kvart har eg kome til at denne telefonen vil eg ha til han går kaputt. Skulle det henda, prøver eg sjølvsagt på ein reperasjon før han få plass i skuffa med andre telefonar som er forkasta. HTC-Samsung-Windows-Samsung-og nokre av typen Chinavræl.

  Svar på denne kommentaren

 11. Digger quizer 😉
  Jeg har kjøpt masse kabler, ledninger og andre små dingser fra Kina og Hong Kong via «bukta» og de er over stort sett over forventet kvalitet.
  Ryker de er det ikke like irriterende som noe som koster mer og dermed forventes mer av.
  Hadde(har den fortsatt, men bruker den ikke) en Huawei mobil med veldig god lyd, men overivrig strømsparing og menyoppsett gjorde at jeg returnerte til Samsung.

  Svar på denne kommentaren

 12. Det er ikke kvaliteten på varene fra Kina som gjør at det er ren idioti å kjøpe Kina varer. Det er det faktum at en støtter opp om et ekstremt rasistisk og imperlistisl regime som har som mål å overgå alle andre imperier når det kommer til å styre verden gjennom rå makt. Hver gang en kjøper noe fra Kina så selger en noe av sin egen frihet.

  Kina er ikke et land å beundre men et land å frykte. Bygg heller fabrikker i India og bånd til India. India er i det minste et demokrati.

  Svar på denne kommentaren

 13. Har kjøpt endel fra wish, kvaliteten er så som så på noe av det. Solcellelamper med bevegelsessensor funker fjell. Og skulle de slutte å virke sendes de til resirkulering her hjemme.
  Nå venter jeg på en prosjektor, spent på om den holder det den lover, det vil tida vise. Bare synd det nesten tar lengre tid å få noe levert innad i Norge enn det gjør å frakte fra Kina til Norge. 3 uker fra Gardermoen til Kongsvinger, hallo….

  Svar på denne kommentaren

  • Kristan (svar til Roger)

   Du skriver sannheten. Bestilte en haug saker fra samme leverandør og de var greie og leste notatet jeg la ved, alt i samme eske. Esken brukte 1 uke fra Xaiojing til Oslo, en dag fra Oslo til Steinkjer, og ca 3 uker fra Steinkjer til Levanger.. #PostNord

 14. Ekte eller pirat.. vi må ikke glemme at ‘kvalitetsproduktet’ Apple lages i fabrikker i Kina. Vitenskap er vitenskap. Med en gang det er kjent er det revnende likegyldig hvor det er produsert, så lenge det teknisk sett holder mål. Teknologi er noe av det ‘letteste’ å kopiere og produsere riktig.
  Alt er det samme. Fant nylig ut at Audi og Volkswagen er det samme. Nøyaktig samme kvalitet og eier. Audi er rådyrt kun pga merket. Garantien er helt lik også. Hvorfor kjøpe dyr Audi istedenfor rimelig Volkswagen.
  Ideen med kinaprodusert teknologi er det samme. Du får lik kvalitet for lavere pris.

  Svar på denne kommentaren

  • Arne Mørk Midtbø (svar til Robert P.)

   Vi diskuterte snøfreser på jobben. En kollega hadde kjøpt seg en. Jeg «gøglet» motorprodusenten og sjokkerte mine motorsykkelinteresserte kolleger som er BMW-entusiaster med å opplyse dem om at BMW sine motorer, de under 650 kubikk er produserte av denne motorfabrikanten som også lager snøfresere. DE ble litt flate. En her som kjører Harley-Davidson, derimot, han fikk sin store dag 🙂

 15. Som fornøyd eier av min andre Xiaomi-mobil (Mi Max 2) lurer jeg på et par ting:

  Den ukentlige oppdateringen av operativsystemet kan jeg ikke si at jeg har merket noe til? Foregår den helt uten åpenbare spor eller varsler?

  Og dette med å opprette Xiaomi-konto, benytte deres backup- og skylagrings-tjeneste etc, har jeg vært skeptisk til. Nå ser jeg at artikkelforfatteren tar den helt ut i så måte… er det helt trygt?

  Svar på denne kommentaren

 16. Det er jo rart at Trump ikle pålegger Amazon og Ebay å selge til Europa osv for å sette det litt på spissen 🙂 – det er ofte kule ting å få kjøpt der men som nektes sendt, ihvertfall til Norge, og da er alternativet å kjøpe fra Kina.

  Amerikanernes egen feil m.a.o. at de ikke får eksportert varer.

  Svar på denne kommentaren

 17. Fint at ting er så billig fra Kina (billig måles jo i kroner og øre – ikke i sikkerhet for arbeiderne/miljø-aspekter i landsbyen der fabrikken ligger/hvorvidt pengene støtter opp under et udemokratisk regime). Da kan vi kjøpe mange flere ting som blinker!

  Svar på denne kommentaren

 18. Fra mitt syn som er mere maskintekniske ting som jeg ser i jobben, så er ting made in china bra viss det står et vestlig selskap bak. Men produksjon blir jo satt ut pga. det er billigere og tilrettelegginger fra det kinesiske regimet. Det har jo en bismak for meg ihvertfall. Klonede ting er forsåvidt bra, men det selger jo pga. prisen. Og deler til kloner er en jungel, dog kan deler fra produktet det er klonet av settes rett inn.. Så litt etikk, hadde denne outsourcingen kunnet skje visst alt dette hadde gått for seg i Russland f.eks, eller i et annet land som er mere nært??

  Svar på denne kommentaren

 19. Slutt å snakke dritt om Kina | Helenes hengekøye

  […] – Noe har skjedd med “rælet” fra Kina, skriver Marius Arnesen i en artikkel på nettsidene til NRK Beta. For få år siden var ting ofte ødelagt når du mottok dem i posten når du bestilte noe over nettet. Hvis det virket i utgangspunktet gikk det fort i stykker ved bruk, eller det var feilmerket slik at du ødela det ved å bruke det feil. Men nå får du tilsendt ting som ikke bare virker, de er billigere enn konkurrentens dingser. De kan ofte konkurrere på funksjonalitet og design i tillegg, hevder han i artikkelen KinaLove – Hva skjedde med alle drittproduktene som ikke virka? […]

  Svar på denne kommentaren

 20. Kina-rælet vi kjøpte på ‘baba eller ‘bay for noen år siden var sannsynligvis produkter som hadde feilet OEM-kundens QC. Normal blir slikt solgt for materialgjenvinning, men et eller annet sted i kjeden sitter det noen og plukker ut ting som «ser» salgbart ut.

  Svar på denne kommentaren

  • I dag får du også på butikken kjøpt «rare» grønnsaker som ikke holder formkravene, til en signifikant lavere kilopris.

   På tidlig 90-tall fikk du kjøpt PCer med 386SX-CPU: Det var 386-CPUene som hade feilet testene av flyttalls-enheten. Da ble hele enheten slått av, og CPUen solgt til halv pris. Folk flest brukte ikke flyttall uansett, og ville heller ha billigere maskin.

   For floppy-disker hadde man «høy» og «normal» kapasitet, HD og SD: De som ikke gikk gjennom kvalitets-testen for HD ble sortert som SD. Så snart testen hadde fylt HD-kvoten gikk resten som SD (HD var så mye dyrere at de fleste kjøpt SD-disketter). Mange kjøpte billige SD-disker og drillet det lille hullet som identifiserte dem som HD og det fungerte helt feilfritt …

   «Moral»: Det er mye bedre å bruke det som er produsert til noe nyttig, selv om det ikke er 100% perfekt, framfor å destruere / resirkulere materialene.

   Et annet spørsmål er om din beskrivelse faktisk holder vann – at det som selges i billige kina-butikker reelt er «vestlige» produkter som ikke har kommet gjennom testene. Hadde min arbeidsgiver oppdaget at vår taiwanske produsent hadde billigsalg på våre produkter, ville det blitt et h*** bråk. Jeg tviler stort på at de som får produsert varene i fastlands-Kina er særlig mer tolerante for en slik praksis.

 21. Jeg har mye fra Xiaomi. Temperatur sensorene deres er geniale, og kan heller ikke klage på bevegelses sensorene og dør/vindu sensorene heller. Miband 2 er også et helt kurrant sånn treningsklokke.

  Sonoff har en produkt linje Nrk beta burde undersøke, synd de ikke helt er egnet for det det Norske markedet.

  Svar på denne kommentaren

 22. For mobil, sjekk Vernee X. 6.200 mAh batteri, veldig solid, amoled skjerm, Android Nougat, osv – mange gode kritikker.

  At vi har mistet det meste av forbrukerrettighetene i praksis, og at man ikke aner hva man får, når man kjøper et vestlig merke, har fått meg til å gi opp våre systemer. Jeg har fått helt glimrende kina-kvalitet de siste årene. I norske butikker kan jeg få det dårligste Kina har å by på til en utrolig høy pris. Men optiske thunderbolt-kabler fant jeg ikke. Droner av militær kvalitet får de kanskje til neste år, da blir ikke israelernes pukking på 40-års erfaring mye verdt.

  Kort sagt, spesifikasjonene i de kinesiske nettbutikkene stemmer. Norske butikker selger greiene sine uten spesifikasjoner og er ren bruk-og kast. Forsøk deg på hurtigladere til mobil (hvor mange A yter de?) eller oppladbart batteri på 30.000 mAh?! Det tar 6 uker fra Kina, men da får du en greie for livet med alle bells & whistles.

  Om jeg kan fordra Kina – knapt! Men å bli holdt for narr her hjemme er verre.

  Svar på denne kommentaren

 23. Jeg lurer på hvor opptatt du er av økosystemet på jorda.

  Det koster energi og ressurser, arbeidskraft og transport å produsere og transportere.

  Er kvalitet, funksjonalitet og holdbarhet det eneste som betyr noe for deg?

  Når robotene skal ta over arbeidsoppgaver, hvor opptatt er utviklere og forbrukere på at robotene er produsert på en bærekraftig måte – mtp disse 4 punktene.

  Og hva med gjenvinning? Når skal vi slutte å bygge søppelhauger i ikke-vestlige land?

  Hilsen nysgjerrig student.

  Svar på denne kommentaren

 24. Da jeg var smågutt sa vi praktisk talt det samme om japanske produkter som vi i dag sier om kinesiske: Det var billige piratkopier, elendig ræl. Tjuveri, ingen innovasjon.

  Kameraer – ja… bortsett fra Nikon, da. Og Canon begyte å få kvaliteten opp. Til nød Minolta… Fem år senere var det bare rester igjen av europeisk kamera-industri.

  På elektronikk-siden: Sony var bare elendige plastbokser med enda mer elendig innmat. Nei, kjøp en Tandberg-radio! Eventuelt Grundig, Philips, Telefunken, Radionette, … Men snart tok japsene over det meste, og en rekke merkenavn ble synonymer for kvalitet.

  Japanske biler tok i noen få år over etter bobla som bilismens største mobbe-objekt, men det ga seg fort når «riskokerne» viste seg å være minst like godt skrudd sammen, og like driftssikre, som europeiske biler.

  Kansje japanske produkter reelt var «ræl» fram til rundt 1960-tallet. Det som ihvertfall er sikkert er at vi i Vesten forsøkte å holde liv i «ræl»-myten i årevis etter at japanerne reelt hadde bygget opp kvaliteten til europeisk nivå og vel så det. Hetsingen av japse-produkter tok slutt fordi de som forsøkte seg etterhvert oppdaget at det ga et klart signal om at de snakket om ting de ikke hadde peiling på.

  Kina-vare-markedet i dag er så godt som en blåkopi av japanske varer rundt 1970. Vi snakker om dem på samme måten (ræl, tyveri av løsninger og design, slavefabrikker), og de utvikler seg på samme måten som Japan gjorde den gang (men fordi Japan var en alliert snakket vi rosende om japanernes utrolige arbeidsmoral, ikke om hvor hardt arbeiderne ble presset, men realiten var/er vel ikke så ulik).

  Vi ser på kina-varene at kvaliteten kommer, innovasjonen kommer. Denne artikkelen er den første jeg har sett til å påpeke det såpass direkte; vi vil nok snakke stygt om kinavarer enda i noen år. Til en viss grad vil vestlig industri bli tatt på senga, slik vi ble av Japan. Den store forskjellen er at vi ikke har så mye vestlig industri igjen, sammenlignet med hva vi hadde på 1960-tallet, på de feltene kineserne tar over. Japan og Sør-Korea har langt mer å tape enn f.eks. Norge!

  Svar på denne kommentaren

 25. For hvert kinesisk selskap som lager produkter med bra kvalitet på, så finnes det 100 andre som leverer produkter med en kvalitet som ikke er annet en ekstremt dårlig. Men mesteparten av disse produktene blir ikke ekspotert til resten av verden, og er bare noe man får tak i innad i Kina. Har selv kjøpt en del ting på «kinesisk Amazon» eller Taobao som det heter, hvor kvaliteten har vært ekstremt dårlig, eller produktet er så gammeldags at du til syvende og sist ikke tjener på å bruke det. Dette er ikke bare når det kommer til elektronikk, men også på alt annet fra tekstiler til hva det enn skulle være. Er dessverre slik at det er en del produsenter i Kina som tar en del snarveier, fordi det er mer økonomisk gunstig for dem at en av fire av deres produkter fungerer som de skal, enn at de skal kvalitetssikre produktene sine og produksjonen for dyre priser.

  Men startup-verdenen i Kina er noe helt for seg selv og under en så kjapp utvikling at man kan se endringer nesten på dagen, og da er det som regel bare positive endringer.

  Svar på denne kommentaren

  • Nei, det var nede opå 80 for fire år siden, og gikk drastisk ned derfra: For to å siden var det 45, nå har det nettopp tippet under 20.

   … Fra spøk til side: Det høres ut som at du er av de som trygler om å få bli tatt på senga. Når du hevder at 99% av alle kinesiske selskaper lager «ekstremt dårlig» kvalitet, da er du enten totalt urealistisk og krever en ekstrem-kvalitet som du heller ikke finner hos særlig stor prosent av vestlige produsenter, eller du ønsker å formidle et negativt bilde av kinesiske produkter uansett hva virkeligheten er.

   Vi er da sannelig i stand til å produsere mye skrot, også her i landet! På dingse-feltet har vi vel ikke nevneverdig produksjon igjen, men f.eks. i matsektoren lages det så mye elendig kvalitet industrimat at det er til å grine av. Flere andre felter kunne vært nevnt.

  • Sant nok – de kan til og med være å¨et enda mer uforståelig nivå enn når norske (og andre vestlige) utviklings-ingeniører prøver å skrive sluttbruker-rettede håndbøker for produktene de har laget 🙂

   Jeg tror kineserne vil bli bedre – slik japanerne ble bedre (de hadde samme problem for femti år siden). Norske ingeniører er jeg mer tvilende til – de har ofte en arroganse som gjør at jeg gremmer meg (over min egen stand!), totalt uimottagelige for kritikk og hint om hvordan brukehåndbøker må være utformet. De er fornøyde bare de selv og deres kollegaer skjønner hva som menes; da kan ingenting forbedre det. Kineserne er ihvertfall klar over at forbedringer er tenkbare!

 26. Roar Engesland

  Xiaomi er kvalitet
  Har første generasjon xiaomi robot støvsuger og den har fungerte perfekt i mer en et år, appen er på engelsk,(husk mainland China,språk engelsk ) elektrisk tannbørste fra xiaomi med bruk 2ganger om dagen a 2 min ,så holder den ca 1mnd før lading. Nitecor batteri lader, gir smart lading,om flere batteri på lading blir lading tilpasset hvert batteri . Se på Vernee mobil, nyeste er en Activ,ser ut som en normal tlf men er IP 68 ,ren Android. litt sjekk før kjøp kan forhindre de dårligste kjøpene.Ifjor ble min DBS Finse , til el sykkel det ble 460 km , problemfritt. Dette er noen erfaringer med produkter fra Kina
  R.E

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Fra hvilket land kommer Xiaomi?

Når slippes nye oppdateringer av MIUI?

Rød merking i elektronikken verdens betyr ideelt sett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.